Top

ΠΟΥ: Επιδείνωση της πανδημίας στη Λατινική Αμερική – Μόλις το 10% έχει εμβολιαστεί πλήρως

Αύξηση κρουσμάτων σε Κύπρο, Βρετανία και Πορτογαλία - Οι τελευταίες εξελίξεις της πανδημίας στον κόσμο

Parallaxi
που-επιδείνωση-της-πανδημίας-στη-λατι-734209
Parallaxi

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στον κόσμο.

Ο αριθμός των κρουσμάτων της Covid-19 μειώνεται στη Βόρεια Αμερική, αλλά στις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής το τέλος της πανδημίας του νέου κορονοϊού «εξακολουθεί να μην αναμένεται στο εγγύς μέλλον», δήλωσε σήμερα η διευθύντρια του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας (PAHO), Καρίσα Ετιέν.

Καθώς τα ποσοστά μολύνσεων στις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό μειώνονται, στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική μόλις ένα στα δέκα άτομα έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της Covid-19, «μια απαράδεκτη κατάσταση», είπε σε μια συνέντευξη Τύπου.

Η Ετιέν προειδοποίησε ότι η περίοδος των τυφώνων στην Καραϊβική φτάνει σε μια στιγμή που η επιδημιολογική κατάσταση επιδεινώνεται και προέτρεψε τις χώρες να εξοπλίσουν νοσοκομεία για να μειώσουν τις πιθανοτητες μετάδοσης.

ΕΜΑ: Το εμβόλιο της AstraZeneca που παρασκευάζεται στην Ινδία δεν είναι εγκεκριμένο στην ΕΕ

Το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca για την Covid-19, που παρασκευάζεται στην Ινδία, δεν είναι εγκεκριμένο προς χρήση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της πιθανότητας να «διαφέρει» από το πρωτότυπο, ανακοίνωσε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Η Αφρικανική Ένωση (UA) είχε διαμαρτυρηθεί επειδή η μη αναγνώριση από την ΕΕ του εμβολίου Covishield που παρασκευάζεται στην Ινδία, με μειωμένο κόστος, μπορεί να συνιστά διάκριση για τους Αφρικανούς, καθώς χρησιμοποιείται ευρέως στις αφρικανικές χώρες.

«Ακόμη και αν χρησιμοποιείται τεχνολογία ανάλογη με εκείνη του Vaxzevria (σ.σ. το εμβόλιο της AstraZeneca), το Covishield δεν είναι εγκεκριμένο επί του παρόντος στην ΕΕ», τόνισε ο ΕΜΑ. «Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα εμβόλια είναι βιολογικά προϊόντα. Οι διαφορές στις συνθήκες παρασκευής μπορεί να επιφέρουν διαφορές στο τελικό προϊόν και η ευρωπαϊκή νομοθεσία απαιτεί να ελέγχονται οι μονάδες παραγωγής στο πλαίσιο της διαδικασίας» για τη χορήγηση έγκρισης, εξήγησε.

Επί του παρόντος, μόνο τέσσερα εμβόλια έχουν λάβει έγκριση στην ΕΕ: αυτά των Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson. Άλλα τέσσερα βρίσκονται στη διαδικασία αξιολόγησης ενόψει της πιθανής έγκρισής τους, τα Sputnik (Ρωσία), Sinovac (Κίνα), CureVac (Γερμανία) και Novavax (ΗΠΑ).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εγκρίνει το Covishield και εξέφρασε την απογοήτευσή του επειδή ορισμένες χώρες αρνούνται να το χρησιμοποιήσουν. «Είναι κρίμα, επειδή το AstraZeneca-Covishield είναι ακριβώς το ίδιο εμβόλιο με το AstraZeneca-Vaxzevria», δήλωσε την Τρίτη ο Ρίτσαρν Μίχιγκο, εκπρόσωπος του παραρτήματος του ΠΟΥ στην Αφρική. «Η μοναδική διαφορά τους είναι ότι το Covishield παρασκευάζεται και διανέμεται σε άλλες περιοχές του κόσμου, εκτός της Ευρώπης», πρόσθεσε, καλώντας την ΕΕ να δεχτεί τη χρήση του.

Η Βρετανία κατέγραψε 26.068 νέα κρούσματα κορονοϊού, τον υψηλότερο αριθμό από τις 29 Ιανουαρίου

Η Βρετανία κατέγραψε επιπλέον 26.068 κρούσματα COVID-19 σήμερα, τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό από τις 29 Ιανουαρίου, αυξάνοντας κατά 70% τον απολογισμό επτά ημερών σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Παρά την αύξηση των νέων κρουσμάτων, οι αριθμοί των ημερήσιων θανάτων παραμένουν σε χαμηλά διψήφια επίπεδα. Δεκατέσσερις θάνατοι ανακοινώθηκαν σήμερα, λιγότεροι από τους 23 που καταγράφηκαν μία ημέρα πριν.

Οι επιστήμονες έχουν πει ότι η τάση υποδεικνύει πως η ταχεία εκστρατεία εμβολιασμών αποδυνάμωσε τη σύνδεση μεταξύ των μολύνσεων και των θανάτων. Ο απολογισμός επτά ημερών για τους ανθρώπους που εισήχθησαν στο νοσοκομείο κατέγραψε αύξηση 6%, με 263 ημερήσιες εισαγωγές.

Βάσει των στοιχείων, το 84,9% των ενηλίκων έχει λάβει μια πρώτη δόση εμβολίου, ενώ στο 62,4% έχουν χορηγηθεί και οι δύο.

Πορτογαλία: Η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων από τον Φεβρουάριο το τελευταίο 24ωρο

Οι πορτογαλικές αρχές κατέγραψαν 2.362 κρούσματα του νέου κορονοϊού κατά το τελευταίο 24ωρο, τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από τα μέσα Φεβρουαρίου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, την ώρα που η κυβέρνηση δίνει μάχη για να σταματήσει την εξάπλωση του πιο μεταδοτικού στελέχους Δέλτα.

Η Πορτογαλία έφτασε στην κορύφωση της πανδημίας τον Ιανουάριο, όμως πλέον καταγράφει αριθμό κρουσμάτων αντίστοιχο με εκείνο του Φεβρουαρίου όταν η χώρα βρισκόταν υπό αυστηρό λοκντάουν. Οι υγειονομικές αρχές αποδίδουν την αύξηση των κρουσμάτων στην παραλλαγή Δέλτα, στην οποία οφείλονται περισσότερες από τις μισές νέες μολύνσεις.

Συνολικά, στην Πορτογαλία, όπου έχει εμβολιαστεί πλήρως το 31% του πληθυσμού, έχουν καταγραφεί 879.557 κρούσματα και 17.096 θάνατοι από την αρχή της πανδημίας. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίστηκαν στη Λισαβόνα.

Η αύξηση των κρουσμάτων καταγράφηκε αφού η Πορτογαλία άνοιξε τα σύνορά της για επισκέπτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία, στα μέσα Μαΐου. Οι περισσότερες επιχειρήσεις επαναλειτουργούν κανονικά και οι παραλίες, εν μέσω της θερινής περιόδου, είναι γεμάτες. Οι αρχές επιταχύνουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα και επέβαλαν περιορισμούς σε ορισμένους δήμους, όπως στην περιοχή της Λισαβόνας, απ’ όπου η παραλλαγή Δέλτα επεκτάθηκε σε άλλες περιοχές της χώρας.

Κύπρος: 429 νέα κρούσματα ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας

Άλλα 429 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου. Δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι ασθενών με τελική αιτία θανάτου την COVID-19 το τελευταίο 24ωρο και συνεπώς ο συνολικός αριθμός των θανάτων παραμένει 378. Εξάλλου 54 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 20 σε σοβαρή κατάσταση.

Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 36.239 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

Το ποσοστό θετικότητας ανέρχεται στο 1,18%, ενώ ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων σε 75.860.

ΗΠΑ: Απέναντι στην άρνηση πολλών να εμβολιαστούν, κάποιοι ειδικοί προτείνουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό 

Ούτε τα δώρα, ούτε ο φόβος μήπως αρρωστήσουν σοβαρά τους έπεισαν να εμβολιαστούν: απέναντι στη συνεχιζόμενη επιφυλακτικότητα σημαντικού αριθμού Αμερικανών πολιτών, πολλοί ειδικοί ζητούν τώρα επιχειρήσεις, θεσμοί και πανεπιστήμια να εφαρμόσουν το πιο αποτελεσματικό, κατά την άποψή τους, μέτρο για την πανδημία: τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για την Covid-19.

Η συζήτηση φούντωσε ξανά, λόγω της ανησυχίας που προκαλεί στις ΗΠΑ η εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα, στην οποία αποδίδεται σήμερα περίπου το 35% των νέων κρουσμάτων.

Σε μια χώρα που διαθέτει άφθονα εμβόλια και όπου προωθήθηκαν μέτρα ενθάρρυνσης του πληθυσμού (μέχρι και λοταρίες με κέρδη 1 εκατομμυρίου δολαρίων για τους εμβολιασμένους) οι ειδικοί αυτοί θεωρούν ότι έχει φτάσει η ώρα για πιο δραστικές αποφάσεις.

«Τι γίνεται όταν ο κόσμος φλέγεται; Μήπως θα επιτρέπαμε στους ανθρώπους να στέκονται (στη φωτιά) κρατώντας βενζίνη και σπίρτα;» διερωτήθηκε ο Γκρεγκ Πόλαντ, καθηγητής ιατρικής στην Κλινική Μάγιο. «Οι ΗΠΑ θεμελιώθηκαν στην κουλτούρα του “Εγώ”. Ακούμε λοιπόν τους ανθρώπους να λένε: “Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για εμένα”; Δεν τους ακούμε να ρωτάνε: “Ποιες θα ήταν οι συνέπειες για την οικογένειά μου, τους γείτονές μου, τη συνοικία μου”» από τον εμβολιασμό, εξήγησε.

Λίγο πάνω από το 66% του ενήλικου πληθυσμού έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου για την Covid-19 στις ΗΠΑ. Αλλά περίπου το 13% δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να εμβολιαστεί και το 7% επιμένει ότι δεν θα το κάνει παρά μόνο αν υποχρεωθεί, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που έδωσε στη δημοσιότητα στα τέλη Μαΐου το ίδρυμα Kaiser Family.

Οι ειδικοί ανησυχούν για την αύξηση των κρουσμάτων σε ορισμένες Πολιτείες όπου τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν χαμηλά. Οι περισσότεροι θάνατοι πλέον αφορούν ανεμβολίαστους ανθρώπους.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει ταχθεί κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Η απόφαση επομένως επαφίεται στην κάθε Πολιτεία ξεχωριστά και στον ιδιωτικό τομέα. Ο δήμος του Σαν Φρανσίσκο αποφάσισε για παράδειγμα να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό στους υπαλλήλους του. Το ίδιο σκοπεύει να κάνει και η τράπεζα Morgan Stanley. Περισσότερα από 500 πανεπιστήμια ανακοίνωσαν ότι θα επιβάλουν τον εμβολιασμό στους φοιτητές τους, σύμφωνα με το εξειδικευμένο περιοδικό The Chronicle of Higher Education (Χρονικά Ανώτατης Εκπαίδευσης).

Όμως τα αποτελέσματα ενός τέτοιου μέτρου κάποιες φορές μπορεί να εκπλήξουν. Στο Τέξας, ένα νοσοκομείο του Χιούστον έδωσε διορία στο προσωπικό του για να εμβολιαστεί: ως αποτέλεσμα, 150 άνθρωποι παραιτήθηκαν ή απολύθηκαν.

Ορισμένοι θεωρούν παράνομη την επιβολή του υποχρεωτικού εμβολιασμού, δεδομένου ότι τα εμβόλια προς το παρόν έχουν πάρει άδεια στο πλαίσιο μιας διαδικασίας μόνο για έκτακτη χρήση. Σε αυτήν την περίπτωση, «μπορώ να καταλάβω έναν κάποιο δισταγμό», σχολίασε ο Γκρεγκ Πόλαντ. Όμως όταν εγκριθούν με την κανονική διαδικασία, αυτή η δικαιολογία δεν θα υπάρχει πια. Τόσο η Pfizer όσο και η Moderna έχουν υποβάλει αίτημα πλήρους έγκρισης, το ο οποίο αναμένεται ότι θα εξεταστεί πολύ σύντομα.

Όταν οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να καταπολεμήσουν την ευλογιά, πριν από πολύ καιρό, χρειάστηκε να επιβληθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός ώστε να εμβολιαστούν αρκετοί άνθρωποι», έγραψε την Τρίτη, σε άρθρο του στην εφημερίδα New York Times ο Άρον Καρολ, του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα. «Σχεδόν όλες οι σοβαρές μολυσματικές ασθένειες -ιλαρά, μαγουλάδες, ερυθρά, κοκκύτης, διφθερίτιδα – τέθηκαν υπό έλεγχο χάρη στον υποχρεωτικό εμβολιασμό στο σχολείο», υπενθύμισε. «Αλλά η διαδικασία αυτή μπορεί να κρατήσει δεκαετίες. Η Covid-19 είναι επείγουσα κατάσταση», πρόσθεσε.

Ο αντίλογος συνήθως αφορά τις ατομικές ελευθερίες. Στο όνομα της ατομικής ελευθερίας πολλές Πολιτείες και Ρεπουμπλικάνοι κυβερνήτες, όπως του Τέξας και της Φλόριντας, απαγόρευσαν στις κυβερνητικές υπηρεσίες και στις εταιρίες να απαιτούν αποδείξεις εμβολιασμού.

Όμως για τον Λόρενς Γκόστιν, καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Τζορτζτάουν, «η ιδέα της ελευθερίας ως επιχειρήματος κατά του διαβατηρίου εμβολιασμού είναι, απλούστατα, παντελώς ανάρμοστη».

«Όλοι έχουν το δικαίωμα να παίρνουν αποφάσεις για την υγεία τους, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν το δικαίωμα να πηγαίνουν, ανεμβολιάστοι, σε ένα μέρος όπου επικρατεί συνωστισμός, επειδή θα μπορούσαν να μεταδώσουν μια δυνητικά θανατηφόρα λοίμωξη», σχολίασε.

Ορισμένοι άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο, όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς (υπολογίζονται στα 10-20 εκατομμύρια στις ΗΠΑ). Τα εμβόλια σ’ αυτούς είναι λιγότερο αποτελεσματικά. Από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό θα μπορούσαν να εξαιρεθούν, για παράδειγμα, οι άνθρωποι που ενδέχεται να παρουσιάσουν αλλεργικές αντιδράσεις.

«Δεν πιστεύω ότι θα έπρεπε να στείλουμε την αστυνομία και να αναγκάσουμε να εμβολιαστούν» άνθρωποι που ζουν απομονωμένοι, μόνοι, που δεν εργάζονται σε γραφεία. «Όμως, αν θέλετε να καταταχθείτε στον στρατό, να φροντίσετε ασθενείς, τότε νομίζω ότι είναι δίκαιο κάποιοι οργανισμοί να πουν: Αν δεν είστε εμβολιασμένοι δεν θα σας προσλάβουμε ή θα σας απολύσουμε», κατέληξε ο Γκρεγκ Πόλαντ.

Το Ελσίνκι θα χορηγήσει εμβόλια κατά της Covid-19 σε παιδιά με υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά

Η πρωτεύουσα της Φινλανδίας, το Ελσίνκι, θα αρχίσει να χορηγεί εμβόλια κατά της Covid-19 σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών, που κινδυνεύουν να προσβληθούν από βαριά λοίμωξη του νέου κορονοϊού, έγινε σήμερα γνωστό από τη δημοτική αρχή.

Μεταμοσχεύσεις οργάνων, καρκίνοι, ανοσολογικές διαταραχές και σύνδρομο Down θεωρείται ότι συγκαταλέγονται στους παράγοντες κινδύνου, σύμφωνα με το φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας.

Βάσει των στοιχείων που έχει συγκεντρώσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών, το 71,6% των 5,5 εκκατομμυρίων Φινλανδών έχει λάβει έως τώρα μία δόση εμβολίου και το 22% δύο δόσεις.

Η Φινλανδία μετρά 95.742 μολύνσεις και 973 θανάτους από την Covid-19.

Η Βρετανία ξεκινά τον σχεδιασμό για τη χορήγηση και τρίτης δόσης εμβολίου

Η κυβέρνηση αναφέρει πως η τελική απόφαση για το αν θα χρειαστεί μια εκστρατεία ενισχυτικού εμβολιασμού δεν έχει ληφθεί, όμως αξιωματούχοι έχουν συμβουλεύσει πως οι προετοιμασίες θα έπρεπε να ξεκινήσουν σε προληπτική βάση.

Η Κοινή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) συνέστησε ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένα σχέδιο για τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων των εμβολίων από τον Σεπτέμβριο, ξεκινώντας από τους 70χρονους, τους τροφίμους κέντρων φροντίδας και εκείνους που είναι σε ανοσοκαταστολή ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Η Βρετανία έχει δώσει στο 85% των ενηλίκων της χώρας μια πρώτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19, με το 60% και πλέον να έχει λάβει δύο δόσεις.

«Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν τον ιό. Το πρώτο μας πρόγραμμα εμβολιασμών κατά της Covid-19 αποκαθιστά την ελευθερία σε αυτήν τη χώρα και το ενισχυτικό πρόγραμμά μας θα προστατεύσει αυτήν την ελευθερία», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζάβιντ.

«Θα συνεχίσουμε να επανεξετάζουμε τα επιστημονικά δεδομένα που προκύπτουν τους επόμενους μήνες, μεταξύ άλλων στοιχεία σχετικά με τη διάρκεια της ανοσίας από τα υπάρχοντα εμβόλια», δήλωσε ο Ουέι Σεν Λιμ, πρόεδρος για την Covid-19 στην επιτροπή JCVI.

«Η τελική σύστασή μας σχετικά με τον ενισχυτικό εμβολιασμό ενδέχεται να αλλάξει σημαντικά».

Brussels Times: Το Βέλγιο στην κορυφή της ΕΕ αναφορικά με τους εμβολιασμούς

Το Βέλγιο βρίσκεται στην κορυφή των χωρών της ΕΕ σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς ανά 100 κατοίκους, ωστόσο τα ποσοστά εμβολιασμού δεν αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό σε κάθε περιοχή. Αυτό επισημαίνει σημερινό δημοσίευμα των Brussels Times, με τίτλο: «Ο αγώνας δρόμου της βελγικής πρωτεύουσας για εμβολιασμό των κατοίκων της».

Συγκεκριμένα, πάνω από το 75% όλων των ενηλίκων στο Βέλγιο έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του Covid-19. Η Φλάνδρα ηγείται του “αγώνα”, καθώς το 80% των ενηλίκων έλαβε τουλάχιστον μία δόση, ακολουθούμενη από τη Βαλλονία και τη γερμανόφωνη περιφέρεια, όπου το 72% και το 70% των ενηλίκων, αντιστοίχως, έλαβαν τουλάχιστον μία δόση. Στις Βρυξέλλες, ωστόσο, μόλις το 54% όλων των ενηλίκων έχουν λάβει την πρώτη δόση. Επίσης στις Βρυξέλλες, τα άτομα ηλικίας μεταξύ 18 και 34 ετών έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση σε ποσοστό 29%, έναντι ποσοστού 50%, κατά μέσο όρο, στις υπόλοιπες περιοχές του Βελγίου.

Το δημοσίευμα των Brussels Times επισημαίνει ότι η περιφέρεια των Βρυξελλών διαθέτει αρκετά εμβόλια για να εμβολιάσει όλους τους ενήλικες με μία δόση, ωστόσο επιβραδύνεται η κράτηση νέων ραντεβού για εμβολιασμό. Σύμφωνα με την Ίνγκε Νέβεν, επικεφαλής της Επιθεώρησης Υγείας της περιφέρειας Βρυξελλών, ο λόγος πίσω από την χαμηλότερη ανταπόκριση έχει να κάνει με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Βρυξελλών. «Από τη μία πλευρά, ο πληθυσμός είναι πολύ νεότερος συνολικά σε σύγκριση με τη Φλάνδρα και τη Βαλλονία, και είναι γνωστό ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι λιγότερο πρόθυμοι να εμβολιαστούν σε σχέση με τους ηλικιωμένους» και από την άλλη, οι Βρυξέλλες είναι μια από τις πιο κοσμοπολίτικες πόλεις του κόσμου, με κατοίκους 184 διαφορετικών εθνικοτήτων και με πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς, εκ των οποίων ορισμένες είναι ουσιαστικά κατά του εμβολιασμού. Επιπλέον, περίπου το 35% των 1,2 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στην περιοχή των Βρυξελλών, έχουν διπλή υπηκοότητα και ενδέχεται να έχουν εμβολιαστεί σε άλλη χώρα, όπου είναι εγγεγραμμένοι.

Προχωρώντας με τον τρέχοντα ρυθμό εμβολιασμού, μόλις το 60% των κατοίκων των Βρυξελλών θα έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση ως τα τέλη Ιουλίου, σύμφωνα με την εκτίμηση της Ειδικής Ομάδας για τους Εμβολιασμούς (Vaccination Task Force), που δημοσιεύει η γαλλόφωνη εφημερίδα «Le Soir». Ο στόχος της συλλογικής ανοσίας μπορεί μάλιστα να απέχει ακόμη περισσότερο, εάν ληφθούν υπ’ όψιν οι εκκλήσεις για αύξηση του ορίου ανοσίας λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα.

Μέχρι σήμερα στο Βέλγιο έχουν εμβολιαστεί 7.013.433 άτομα με την πρώτη δόση του εμβολίου, αριθμός που αντιστοιχεί στο 75,6% του ενήλικου πληθυσμού, και 3.899.422 με τη δεύτερη δόση (42,3%).

Τα δικαιώματα των επιβατών αερομεταφορών στην ΕΕ δεν διασφαλίστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κρίνει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο

Τα «βασικά δικαιώματα» των επιβατών αερομεταφορών «δεν διασφαλίστηκαν» κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορονοϊού, έκρινε το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ), αποδοκιμάζοντας τις καθυστερήσεις ή ακόμη και τη μη επιστροφή χρημάτων από τις αεροπορικές εταιρείες μετά από ακυρώσεις πτήσεων.

«Κατά τους πρώτους μήνες της κρίσης, σε μεγάλο αριθμό επιβατών δεν επιστράφηκαν χρήματα και πολλοί δεν είχαν άλλη επιλογή από το να αποδεχτούν να λάβουν κουπόνια (voucher)», υπογραμμίζουν οι ελεγκτές σε έκθεσή τους.

«Κατά τον χρόνο διενέργειας του ελέγχου μας, η δυνατότητα των επιβατών να αποζημιωθούν δεν ήταν ακόμη απολύτως εγγυημένη και όταν εμπλέκονταν μεσάζοντες (π.χ. ταξιδιωτικά γραφεία) και όταν αναγκαστικά τους δίνονταν κουπόνια», προσθέτει το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Οι ελεγκτές υπενθύμισαν ότι σε περίπτωση ακύρωσης μιας πτήσης, «οι επιβάτες που έχουν κάνει κράτηση δικαιούνται επιστροφή των χρημάτων στην τιμή του εισιτηρίου από την αεροπορική εταιρεία εντός επτά ημερών από το αίτημα τους», χρονιό διάστημα που επεκτείνεται σε 14 ημέρες σε περίπτωση αγοράς του αεροπορικού εισιτηρίου ως μέρος ενός «ταξιδιωτικού πακέτου».

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο ξεκίνησε τον έλεγχό του στις αρχές Μαρτίου για να εξακριβώσει την αποτελεσματικότητα της δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προστασία των δικαιωμάτων των επιβατών αερομεταφορών που βρέθηκαν αντιμέτωποι με ακυρώσεις πτήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Στην έκθεσή τους, οι ελεγκτές εκφράζουν τη λύπη τους που τα κράτη μέλη δεν έθεσαν ως προϋπόθεση στην έκτακτη οικονομική βοήθεια που χορήγησαν στις αεροπορικές εταιρείες το δικαίωμα αποζημίωσης των επιβατών, σε αντίθεση με τις συστάσεις της Επιτροπής.

«Η Επιτροπή έχει καταβάλει προσπάθειες για να διασφαλίσει τα δικαιώματα των επιβατών αερομεταφορών και έχει αναλάβει δράση για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κρίσης στους ταξιδιώτες, αλλά το νομικό πλαίσιο είναι τέτοιο που η Επιτροπή είχε περιορισμένη εξουσία για να το πράξει, ώστε τα κράτη μέλη να τηρούν αυτά τα δικαιώματα», γράφουν.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο συνιστά, μεταξύ άλλων, να «περιοριστεί η δυνατότητα» για τις αεροπορικές εταιρείες και τα ταξιδιωτικά πρακτορεία «να απαιτούν την καταβολή προκαταβολής τη στιγμή της κράτησης» και τη δημιουργία ενός «ταμείου εγγυήσεων για ακυρώσεις πτήσεων» πριν το τέλος του 2022.

Πληροφορίες: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα