Top

Κορονοϊός: Αλλάζει ταξιδιωτική πολιτική η Γερμανία – Αριθμός ρεκόρ θανάτων στη Ρωσία

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στον κόσμο.

Parallaxi
κορονοϊός-αλλάζει-ταξιδιωτική-πολιτ-184871
Parallaxi
Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στον κόσμο.
Γερμανία: Αίρεται αύριο η γενική ταξιδιωτική προειδοποίηση για τις “περιοχές κινδύνου”

Η γερμανική κυβέρνηση αίρει από αύριο τη γενική ταξιδιωτική προειδοποίηση για τις «περιοχές κινδύνου» λόγω του κορονοϊού, ενώ δεν θα αποτρέπει πλέον τους πολίτες γενικά από τα τουριστικά ταξίδια στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, δεν θα ισχύει από αύριο – έπειτα από σχεδόν έναν χρόνο – η γενική ταξιδιωτική προειδοποίηση για όλες τις «περιοχές κινδύνου», στις οποίες διαπιστώνονται περισσότερα από 50 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών. Η νέα απόφαση θα επηρεάσει τα ταξίδια σε περισσότερες από 80 χώρες, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο μεμονωμένες περιοχές στην Ισπανία, την Κροατία και τη Σουηδία ταξινομούνται αυτή τη στιγμή ως «περιοχές κινδύνου».

Το υπουργείο Εξωτερικών αιτιολόγησε την απόφαση αναφερόμενο στη «βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης» τόσο στη Γερμανία και στην Ευρώπη όσο και σε πολλές άλλες χώρες, στην εισαγωγή του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού και στον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Για χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και για την Ισλανδία, την Ελβετία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται πλέον στις «περιοχές κινδύνου», οι οδηγίες θα συνιστούν απλώς «ιδιαίτερη προσοχή»

Σε ισχύ ωστόσο παραμένει η ταξιδιωτική προειδοποίηση για τις περιοχές «υψηλού κινδύνου», όπου τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών είναι περισσότερα από 200, καθώς και για τις περιοχές όπου διαπιστώνεται έξαρση παραλλαγών του βασικού στελέχους του νέου κορονοϊού. Στην Ευρώπη αυτές οι χώρες είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πορτογαλία και η Ρωσία.

«Ο χρόνος των γενικών προειδοποιήσεων έχει τελειώσει. Όπου υπάρχουν θετικές εξελίξεις, δεν υπάρχει λόγος διατήρησης των περιορισμών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, υπερασπιζόμενος την απόφαση της κυβέρνησης. Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι στο εξής μια περιοχή με παραλλαγές θα αξιολογείται «ως μεμονωμένη περιοχή και μόνο με βάση τους αριθμούς που θα καθιστούν απολύτως απαραίτητη μια τέτοια αξιολόγηση».

Όποιος εισέρχεται ή επιστρέφει στη Γερμανία από περιοχή με παραλλαγές πρέπει να παραμείνει σε καραντίνα επί 14 ημέρες, ακόμη και αν είναι πλήρως εμβολιασμένος ή έχει αναρρώσει από την Covid-19. Επιπλέον, για αυτές τις περιπτώσεις, δεν επιτρέπεται καν η είσοδος στη χώρα για όποιον δεν είναι γερμανός πολίτης ή μόνιμος κάτοικος Γερμανίας.

Ρωσία: Αριθμός ρεκόρ θανάτων καταγράφηκε για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο

Οι αρχές της Ρωσίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι αριθμός ρεκόρ 669 ανθρώπων πέθαναν το προηγούμενο 24ωρο λόγω της covid-19, ο μεγαλύτερος αριθμός από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού και η δεύτερη συνεχόμενη ημέρα που καταγράφεται αυτό το τραγικό ρεκόρ.

Συνολικά στη Ρωσία έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της νόσου 135.214 άνθρωποι, καθιστώντας την τη χώρα της Ευρώπης με τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών λόγω covid-19.

Παράλληλα το προηγούμενο 24ωρο στη χώρα καταγράφηκαν 21.042 νέες μολύνσεις, ανεβάζοντας το σύνολο των κρουσμάτων σε 5.514.599.

Το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού που πλήττει σφοδρά τη χώρα αναμένεται να αποτελέσει επίκεντρο της ετήσιας τηλεοπτικής συνέντευξης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος σήμερα θα απαντήσει σε ερωτήσεις των πολιτών.

Τσεχία: Πάνω από το 1 αυξήθηκε ο ρυθμός αναπαραγωγής ‘R’ του κορονοϊού

Η Τσεχία ανακοίνωσε τη δεύτερη διαδοχική σε εβδομαδιαία βάση αύξηση στα νέα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού και ο ρυθμός αναπαραγωγής “R” αυξήθηκε πάνω από το 1 για πρώτη φορά από τα μέσα Απριλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι οι ημερήσιες μολύνσεις αυξήθηκαν σε 160 χθες από 112 την ίδια ημέρα μια εβδομάδα νωρίτερα.

Τα νούμερα είναι πολύ χαμηλότερα από τα περίπου 17.000 ημερήσια κρούσματα που ανακοινώνονταν τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο, αλλά ο αριθμός “R” που αποτελεί ένδειξη για την ανοδική ή πτωτική πορεία της επιδημίας βρίσκεται τώρα στο 1,1.

Ο αριθμός των κρουσμάτων την περασμένη εβδομάδα ανά 100.000 ανθρώπους έχει αυξηθεί σε 7,2 από το χαμηλό επίπεδο των 6,4 την περασμένη Παρασκευή.

Η άνοδος αποτελεί αποτέλεσμα της αύξησης στα κρούσματα στην πρωτεύουσα Πράγα και στις κεντρικές περιοχές της χώρας.

Η κυβέρνηση αναμένεται να συζητήσει την αύξηση των υποχρεωτικών τεστ αφού οι υγειονομικές αρχές εντόπισαν 120 περιστατικά του περισσότερο μεταδοτικού παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα, που αρχικά εντοπίστηκε στην Ινδία.

Χθες, η κυβέρνηση πρόσθεσε την Τυνησία, δημοφιλή τουριστικό προορισμό, και τη Ρωσία στον κατάλογο των χωρών όπου απαγορεύονται όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια.

Η Τσεχία είναι μια από τις χειρότερα πληγείσες χώρες στην Ευρώπη, καταγράφοντας τέσσερα κύματα μολύνσεων και 30.303 θανάτους.

Έως χθες, η χώρα των 10,7 εκατ. κατοίκων είχε εμβολιάσει πλήρως 3,19 εκατ. ανθρώπους και είχε χρησιμοποιήσει 8,12 εκατ. δόσεις εμβολίων.

Αυστρία: Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διευκρινίζει ότι δεν σχεδιάζει «ανταμοιβές» για εμβολιασμό κατά της Covid-19

Η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος και των Πράσινων δεν σχεδιάζει επί του παρόντος κανένα είδος «ανταμοιβής», με τη μορφή κουπονιών ή παρόμοιων καρτών προπληρωμής, για να ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους να κάνουν εμβολιασμό, όπως είχε προταθεί νωρίτερα σήμερα από τον Αυστριακό Σύνδεσμο Εμπορίου για τη διάθεση ενός κουπονιού αξίας 50 ευρώ.

Μετά τη σημερινή εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς εμφανίστηκε το μεσημέρι επιφυλακτικός ως προς το εάν θα ήταν σωστό να υπάρξει κάποια ανταμοιβή για εκείνους που εμβολιάζονται, ενώ, από την πλευρά του, ο προερχόμενος από τους Πράσινους υπουργός Υγείας Βόλφγκανγκ Μιούκσταϊν σημείωσε ότι “το καλύτερο κίνητρο είναι η ενημέρωση”.

Όπως τόνισε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, οι φορολογούμενοι χρηματοδοτούν ούτως ή άλλως μεγάλο αριθμό χαμηλού κόστους ή και δωρεάν προσφορών, από τα δωρεάν διαγνωστικά τεστ έως τους εμβολιασμούς, για τους οποίους δεν καταβάλλεται κανένα ποσό.

Επιπλέον υποστηρίζονται τοπικές δημιουργικές ιδέες για το πώς θα παρακινηθούν οι πολίτες, όπως πρόσφατα σε μια περιοχή του ομόσπονδου κρατιδίου της ‘Ανω Αυστρίας με τον εμβολιασμό όσων επισκέπτονται ένα κατάστημα εστίασης.

Όπως ανέφερε ο καγκελάριος, η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη ότι η επικείμενη περαιτέρω χαλάρωση είναι δικαιολογημένη και πως “την 1η Ιουλίου μπορούμε τελικά να πραγματοποιήσουμε περαιτέρω βήματα ανοίγματος με καθαρή συνείδηση”.

Ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι οι ανησυχίες του πληθυσμού λόγω της πιο μεταδοτικής παραλλαγής “Δέλτα” θα ληφθούν σοβαρά υπόψη και αυτό που καθορίζει η κυβέρνηση είναι μόνο ελάχιστες προδιαγραφές και τα επί μέρους εννέα ομόσπονδα κρατίδια μπορούν πάντα, από την πλευρά τους, να επιβάλουν αυστηρότερα μέτρα.

Όποιος μπορεί να αποδείξει τουλάχιστον έναν εμβολιασμό “ή ότι πρόκειται να εμβολιαστεί πρέπει να λάβει κουπόνι το οποίο να μπορεί να εξαργυρωθεί σε όλες τις εταιρείες και επιχειρήσεις στην Αυστρία”, ήταν η πρόταση που είχε διατυπώσει νωρίτερα σήμερα ο Σύνδεσμος Εμπορίου.

Αίγυπτος: Δεύτερη σε ποσοστό εμβολιασμών στην Αφρική μετά το Μαρόκο

Η Αίγυπτος κατατάσσεται δεύτερη σε ποσοστό εμβολιασμών μετά το Μαρόκο σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο, όπως ανέφερε η Υπουργός Υγείας της χώρας Χάλα Ζάγιεντ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον Πρωθυπουργό Μουστάφα Μαντμπούλι.

Η κα Ζάγιεντ επισήμανε ότι γίνονται δεκτοί πλέον στην Αίγυπτο χωρίς αρνητικό τεστ PCR όλοι οι επισκέπτες που μπορούν να παρουσιάσουν επίσημο πιστοποιητικό εμβολιασμού από τις χώρες τους, με την προϋπόθεση να έχουν παρέλθει 14 μέρες από τον πλήρη εμβολιασμό τους.

Η Αίγυπτος κατέγραψε χθες, Τρίτη, 261 νέες περιπτώσεις μολύνσεων από τον COVID-19, με το συνολικό αριθμό μολύνσεων από κορωνοϊό να ανέρχεται στις 281.031 περιπτώσεις από το ξέσπασμα της πανδημίας στη χώρα στις 14 Φεβρουαρίου του 2020.

Χθες, Τρίτη, καταγράφηκαν 23 θάνατοι από επιπλοκές του κορωνοϊού στην Αίγυπτο, με το συνολικό αριθμό των θυμάτων να φτάνει τα 16.148 άτομα.

Ινδονησία: Τα κρούσματα αυξάνονται μεταξύ των παιδιών καθώς η υγειονομική κρίση οξύνεται στη χώρα

Ο αριθμός των παιδιών στην Ινδονησία που μολύνονται από τον κορονοϊό έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από το Μάιο, με τους θανάτους νηπίων από την Covid-19 να αυξάνονται σημαντικά καθώς η χώρα πλήττεται από το πιο σοβαρό μέχρι στιγμής κύμα λοιμώξεων, δήλωσε σήμερα ένας εξέχων παιδίατρος.

Στην Ινδονησία καταγράφεται αυτό το μήνα σημαντική αύξηση των θυμάτων, με νέα ρεκόρ στο εξαήμερο μετά την 21η Ιουνίου, περιλαμβανομένου ενός σημερινού ρεκόρ 21.807 κρουσμάτων μέσα σ’ ένα 24ωρο, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί η πίεση προς την κυβέρνηση να επιβάλει αυστηρότερα μέτρα.

Ο δρ. Άμαν Πουλουνγκάν, επικεφαλής του συλλόγου παιδιάτρων της Ινδονησίας, δήλωσε πως οι θάνατοι παιδιών από την Covid-19 μέσα σε μία εβδομάδα αυξήθηκαν σε 24 την περασμένη εβδομάδα από 13 που ήταν την προηγούμενη, ενώ πολλά από τα παιδιά αυτά ήταν κάτω των πέντε ετών.

Πρόκειται για ένα ποσοστό αύξησης μεγαλύτερο από εκείνο της συνολικής αύξησης των θανάτων από Covid-19, από τους 1.783 στους 2.476 θανάτους σε όλη τη χώρα κατά την ίδια περίοδο.

Ο Άμαν δήλωσε πως οι μολύνσεις μεταξύ των ανηλίκων αυξάνονται με ταχύτητα.

«Αυξάνονται τώρα. Στα μέσα Μαΐου υπήρχαν περίπου 2.000 – 2.500 κρούσματα την εβδομάδα», δήλωσε ο Άμαν. «Την περασμένη εβδομάδα υπήρχαν περισσότερα από 6.000 κρούσματα».

Το συνολικό ποσοστό των κρουσμάτων κάτω των 18 ετών αυξήθηκε τον Ιούνιο σε 12,6%, σε σύγκριση με 5% που ήταν πέρυσι τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, παρόλο που ο Άμαν επισήμανε πως τώρα γίνονται περισσότερα τεστ στα παιδιά.

Ο πρόεδρος Τζόκο Ουιντόντο ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα πως οι αρχές έδωσαν το πράσινο φως για τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Sinovac των παιδιών ηλικίας 12 έως 17 ετών.

Ο Άμαν δήλωσε πως παιδίατροι ήδη βλέπουν κρούσματα «μακράς Covid» –συμπτώματα που καταβάλλουν τον οργανισμό και επιμένουν μήνες μετά τη μόλυνση– μεταξύ των παιδιών στην Ινδονησία.

Ο ίδιος πιστεύει πως η αύξηση των μολύνσεων μεταξύ των παιδιών οφείλεται μάλλον στην κόπωση από την πανδημία και την έλλειψη γνώσεων, παρά σε πιο μεταδοτικές παραλλαγές.

«Δεν είναι η παραλλαγή Δέλτα, αλλά το σύστημα», είπε αναφερόμενος στην παραλλαγή που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία.

«Λιγότερα τεστ, λιγότερη ιχνηλάτηση. Και οι άνθρωποι εξακολουθούν να μην πιστεύουν πως παιδιά μπορεί να νοσήσουν και να πεθάνουν από Covid. Η συνειδητοποίηση της κατάστασης εξακολουθεί να είναι χαμηλή».

Μπανγκλαντές: Οι αρχές της χώρας θα βγάλουν τον στρατό στους δρόμους προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα τηρηθεί το πολύ αυστηρό lockdown

Το Μπανγκλαντές θα αναπτύξει από αύριο Πέμπτη τον στρατό στους δρόμους προκειμένου να φροντίσει ότι θα τηρείται το αυστηρό lockdown που έχει κηρυχθεί, καθώς στη χώρα παρατηρείται ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων της covid-19 λόγω του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Οι περισσότεροι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί στο πλαίσιο του προηγούμενου lockdown τον Απρίλιο έχουν πλέον αρθεί, όμως η ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα ανάγκασε την κυβέρνηση να επιβάλει νέο lockdown διάρκειας επτά ημερών.

«Στη διάρκεια της περιόδου αυτής κανείς δεν θα επιτρέπεται να βγαίνει από το σπίτι του με εξαίρεση τις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης», ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της, ενώ πρόσθεσε ότι ο στρατός θα αναπτυχθεί στο πλευρό των δυνάμεων της τάξης για να φροντίσει ότι τηρείται το lockdown.

Η αστυνομία μάλιστα τόνισε ότι θα συλλαμβάνει όποιον βγαίνει από το σπίτι του χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος.

«Όσο πιο αυστηροί είμαστε, τόσο πιο ασφαλείς θα είστε», τόνισε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Ντάκα Σαφικούλ Ισλάμ.

Στο μεταξύ όλα τα γραφεία θα είναι κλειστά και τα μέσα μεταφοράς δεν θα κυκλοφορούν την εβδομάδα του lockdown, ενώ τα εργοστάσια θα μπορούν να παραμείνουν ανοικτά με την προϋπόθεση ότι τηρούν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.

Το Μπανγκλαντές έκλεισε τα σύνορά του με την Ινδία τον Απρίλιο, προκειμένου να αποφύγει την εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα, αν και το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών συνεχίστηκε.

Η χώρα κατέγραψε άνοδο ρεκόρ των κρουσμάτων covid-19 με 7.666 νέες μολύνσεις να ανακοινώνονται χθες Τρίτη, όπως και 112 θάνατοι. Συνολικά από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί 904.436 κρούσματα και 14.388 θάνατοι στη χώρα των 170 εκατομμυρίων κατοίκων.

Πληροφορίες: ΑΠΕ

Κορονοϊός: Στην Γαλλία «βλέπουν» 4ο κύμα λόγω της μετάλλαξης Δέλτα

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα