Top

ΠΟΥ: Έτσι θα αποτρέψουμε την επόμενη πανδημία – Η Ινδία αντιμέτωπη με το χάος

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.

Parallaxi
που-έτσι-θα-αποτρέψουμε-την-επόμενη-πα-756633
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.

Οι προτάσεις και η αποτίμηση της διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού από την επιτροπή ειδικών του ΠΟΥ. Η πανδημία covid-19, εξαιτίας της οποίας έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους περισσότεροι από 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι, δεκάδες εκατομμύρια άλλοι έχουν μολυνθεί και έχει πληγεί σφοδρά η παγκόσμια οικονομία, “θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί”, σύμφωνα με επιτροπή ανεξάρτητων ειδικών.

Στην έκθεσή τους με τίτλο: “Covid-19: Ας είναι η τελευταία πανδημία” (COVID-19: Make it the Last Pandemic) που δημοσιεύθηκε σήμερα, οι ειδικοί αυτοί καταγγέλλουν ένα “πραγματικό Τσερνόμπιλ του 21ου αιώνα” και ζητούν να γίνουν άμεσα αλλαγές στα συστήματα προειδοποίησης και πρόληψης.

“Η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα, θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί”, δήλωσε η Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ, πρώην πρόεδρος της Λιβερίας και μία από τις συμπροέδρους της επιτροπής των ειδικών.

Αν και είναι αυστηρή, η έκθεση των ειδικών δεν θεωρεί ότι υπάρχει μόνο ένας ένοχος για την εξέλιξη της πανδημίας. Αντίθετα “η κατάσταση αυτή οφείλεται σε μυριάδες αποτυχίες, ελλείψεις και καθυστερήσεις στην προετοιμασία και την αντίδραση” στην πανδημία, υπογράμμισε η Σίρλιφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Αυτό αναφέρεται ρητά και στην έκθεση των ειδικών: “είναι ξεκάθαρο ότι ο συνδυασμός κακών στρατηγικών επιλογών, της έλλειψης επιθυμίας να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες και ενός συστήματος από το οποίο έλειπε ο συντονισμός δημιούργησαν ένα τοξικό κοκτέιλ το οποίο επέτρεψε στην πανδημία να μετατραπεί σε μια καταστροφική ανθρωπιστική κρίση”.

“Καθυστερήσεις παντού”

Η επιτροπή διορίστηκε από τον Γενικό Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκρεμπρεγέσους βάσει της απόφασης που υιοθετήθηκε τον Μάιο του 2020 από τις χώρες μέλη και αποτελείται από 13 ειδικούς. Αυτοί εξετάζουν εδώ και οκτώ μήνες την εξάπλωση της πανδημίας και τα μέτρα που έλαβε ο ΠΟΥ, αλλά και οι χώρες για να την αντιμετωπίσουν.

Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης ο ΠΟΥ δέχεται επικρίσεις για τον τρόπο που τη διαχειρίζεται, κυρίως για την καθυστερημένη σύστασή του για τη χρήση της μάσκας. Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει τον οργανισμό ότι ήταν ιδιαίτερα επιεικής απέναντι στην Κίνα, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κορονοϊός, και ότι καθυστέρησε να κηρύξει παγκόσμια κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης.

Από την πλευρά της η Κίνα δέχεται επικρίσεις επειδή προσπάθησε να αποκρύψει την επιδημία.

Σίγουρα “μπορούμε να πούμε ότι υπήρξαν ξεκάθαρες καθυστερήσεις στην Κίνα, αλλά υπήρξαν καθυστερήσεις παντού”, σχολίασε η πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Έλεν Κλαρκ, συμπρόεδρος της επιτροπής.

“Πέρασε πολύς καιρός”, παρατήρησαν οι ειδικοί, μεταξύ του εντοπισμού μιας εστίας επιδημίας άγνωστης προέλευσης πνευμονίας το δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου του 2019 και την κήρυξη στις 30 Ιανουαρίου από τον ΠΟΥ κατάστασης υγειονομικής έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με την επιτροπή, ο ΠΟΥ θα έπρεπε να έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήδη από την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Κρίσεων στις 22 Ιανουαρίου. Ωστόσο, ακόμη κι αν είχε κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης μία εβδομάδα νωρίτερα, τα πράγματα δεν θα είχαν αλλάξει πολύ λόγω “της αδράνειας τόσων χωρών”, παραδέχθηκε η Κλαρκ.

Διότι μόνο στις 11 Μαρτίου 2020, όταν ο Τέντρος χαρακτήρισε την κατάσταση πανδημία, οι χώρες συνειδητοποίησαν το μέγεθος του κινδύνου.

Φεβρουάριος 2020, ένας χαμένος μήνας

Από αυτή την άποψη ο Φεβρουάριος του 2020 ήταν “ένας χαμένος μήνας” στη διάρκεια του οποίου πολλές χώρες θα μπορούσαν να είχαν λάβει μέτρα για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.

“Καθυστερήσεις, δισταγμοί και άρνηση” επέτρεψαν στη επιδημία να εξαπλωθεί, καταλήγει η έκθεση των ειδικών.

Το πάνελ συνιστά στις κυβερνήσεις και τη διεθνή κοινότητα να υιοθετήσουν χωρίς καθυστέρηση μεταρρυθμίσεις με στόχο την αλλαγή του παγκόσμιου συστήματος προετοιμασίας, προειδοποίησης και αντιμετώπισης των πανδημιών.

Για τον λόγο αυτό οι ειδικοί προτείνουν μια σειρά μέτρα, όπως η δημιουργία ενός Παγκόσμιου Συμβουλίου Αντιμετώπισης Υγειονομικών Απειλών, αλλά και η εφαρμογή ενός νέου παγκόσμιου συστήματος παρακολούθησης που θα βασίζεται “σε πλήρη διαφάνεια”. Το σύστημα αυτό θα δώσει στον ΠΟΥ τη δυνατότητα να δημοσιεύει αμέσως πληροφορίες για επιδημίες που ενδέχεται να εξαπλωθούν και να γίνουν πανδημίες χωρίς να ζητεί την έγκριση των χωρών.

Εξάλλου η θητεία του προέδρου του ΠΟΥ θα πρέπει να είναι μία και να περιορίζεται στα επτά χρόνια προκειμένου να αποφεύγει να υποκύπτει σε πολιτικές πιέσεις.

Η επιτροπή των ειδικών προτείνει επίσης μια σειρά μέτρων άμεσης εφαρμογής προκειμένου να ανασχεθεί η εξάπλωση της covid-19, ζητώντας μεταξύ άλλων από τις πλούσιες χώρες να προσφέρουν περισσότερες από 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων ως τα μέσα του 2022, εκ των οποίων τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο ως τον Σεπτέμβριο, σε 92 χώρες με μικρό ή μεσαίο εισόδημα.

Παράλληλα ο ΠΟΥ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου θα πρέπει να καλέσουν τις κυβερνήσεις και τις φαρμακοβιομηχανίες για να καταλήξουν σε μια συμφωνία εθελοντικής άρσης των πατεντών των εμβολίων και μοιράσματος των τεχνολογικών γνώσεων για την παραγωγή τους προκειμένου να αυξηθεί η παρασκευή εμβολίων κατά της covid-19.

“Αν δεν μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία μέσα σε τρεις μήνες, τότε θα πρέπει να αρθούν αμέσως οι πατέντες των εμβολίων”, τόνισε η Κλαρκ.

Η Ινδία έσπασε σήμερα το φράγμα των 250.000 θανάτων εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα του ομοσπονδιακού υπουργείου Υγείας, καθώς η πανδημία του νέου κορονοϊού συνεχίζει να μαίνεται στην τεράστια χώρα των 1,3 δισεκ. κατοίκων.

Κατά τα επίσημα στοιχεία, τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 4.205 ασθενείς με την COVID-19, αριθμός άνευ προηγουμένου από την εκδήλωση της πανδημίας στην ινδική επικράτεια. Ο απολογισμός των θυμάτων έφθασε έτσι τους 254.197 νεκρούς.

Το ίδιο διάστημα, επιβεβαιώθηκαν σχεδόν 350.000 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να φθάνει τους 23,3 εκατ., ενώ τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα έχουν φθάσει τα 3.704.099.

Την ώρα που η κατάσταση μοιάζει να βελτιώνεται στα μεγάλα αστικά κέντρα, η πανδημία μαίνεται πια σε μικρές πόλεις και αγροτικές κοινότητες στις εσχατιές της Ινδίας, όπου ζουν τα δύο τρίτα του πληθυσμού και όπου το σύστημα υγείας είναι ακόμα πιο απροετοίμαστο για να αντιμετωπίσει την κρίση.

Πολλοί ειδικοί χαρακτηρίζουν υποτιμημένα σε σχέση με την πραγματικότητα τα επίσημα στοιχεία.

«Οι θάνατοι είναι πολύ περισσότεροι απ’ ότι δείχνουν τα επίσημα δεδομένα μας», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άναντ Μπαν, ανεξάρτητος ερευνητής για θέματα πολιτικής υγείας και βιοηθικής, προσθέτοντας πως ακόμη κι αν έλεγε κανείς πως είναι «τριπλάσιοι ως τετραπλάσιοι θα μπορούσε να τους υποτιμά».

Επιδημιολόγοι προειδοποιούν πως ακόμη πολύ νωρίς για να ειπωθεί με κάποιο βαθμό σιγουριάς ότι η καμπύλη της πανδημίας έχει φθάσει στην κορύφωση.

«Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε ότι έχουμε φθάσει στην κορύφωση», σημείωσε ο Σαχίντ Τζαμίλ, κορυφαίος ινδός λοιμωξιολόγος, στην εφημερίδα Indian Express. «Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις πως τα κρούσματα επιπεδώνονται. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό είναι πάρα πολύ υψηλό επίπεδο»: τα κρούσματα μοιάζουν να σταθεροποιούνται «γύρω στα 400.000 την ημέρα».

Σε ορισμένες περιοχές της Ινδίας έχουν εξαντληθεί τα ξύλα για τις παραδοσιακές ινδουιστικές αποτεφρώσεις των νεκρών. Πτώματα ξεβράζονται κατά δεκάδες στις όχθες του Γάγγη. Κάτοικος της περιφέρειας Γκαζιπούρ, στο ομόσπονδο κράτος Ούταρ Πραντές, εκτίμησε ότι κάποιοι πετούν πτώματα στον ποταμό «εξαιτίας της έλλειψης ξύλων για να γίνουν αποτεφρώσεις».

Παρά το μέγεθος που έχει πάρει η κρίση η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι θέλει να αποφύγει την επιβολή εθνικού lockdown για να αποφύγει τον αντίκτυπο για την οικονομία.

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης παρακολουθούν συστηματικά τους δείκτες που καταγράφουν την εξέλιξη της επιδημίας της covid-19 στην Ινδία, αναπαράγοντας τους αριθμούς που ανακοινώνονται καθημερινά από επίσημους φορείς της χώρας. Ομως επιδημιολόγοι στην Ινδία και στο εξωτερικό, αλλά και μελέτες διεθνών ινστιτούτων συμφωνούν ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων και των θανάτων που ανακοινώνονται στην Ινδία δεν αντιπροσωπεύουν παρά ένα κλάσμα των πραγματικών αριθμών που παρουσιάζει η κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι.

Σήμερα ανακοινώθηκε επισήμως ότι η Ινδία ξεπέρασε το όριο των 250.000 θανάτων από την έναρξη της επιδημίας. Ομως τα στοιχεία που συγκεντρώνονται επί τόπου παραπέμπουν σε πολλαπλάσιο αριθμό θανάτων.

Το υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα 4.205 νέους θανάτους κατά το τελευταίο 24ωρο, επί συνόλου 254.197 από την έναρξη της επιδημίας.

Ο επίσημος αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι 350.000, επί συνόλου 23,3 εκατομμυρίων. Ομως, οι υπολογισμοί του Institute of Health Metrics and Evaluation στις ΗΠΑ οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μόνο το 3% έως 4% των πραγματικών κρουσμάτων εκπροσωπείται στα στοιχεία που ανακοινώνονται.

Στην χώρα του 1,3 δισεκατομμυρίου κατοίκων, το επιδημικό κύμα έχει πλημμυρίσει τα νοσοκομεία, τα κρεματόρια και τα νεκροταφεία. Και αν και οι μεγάλες πόλεις δείχνει να έχουν περάσει από την κορύφωση της επιδημίας, ο ιός επελαύνει στην ινδική ύπαιθρο όπου ζουν τα δύο τρίτα του πληθυσμού.

Οι «επίσημοι» θάνατοι δεν αντιστοιχούν στους ενταφιασμούς

«Οι θάνατοι είναι πολύ περισσότεροι από αυτό που δείχνουν τα στοιχεία», δηλώνει ο Αναντ Μπαν, ανεξάρτητος ερευνητής Πολιτικής της Υγείας και Βιοηθικής. «Ακόμη και ο πολλαπλασιασμός των επίσημων αριθμών επί τρία ή επί τέσσερα θα ήταν υποεκτίμηση».

Τα στοιχεία δεν αντιστοιχούν στα πραγμαιτκά γεγονότα, για παράδειγμα στο κρατίδιο Γουτζαράτ, γενέτειρα του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι. Ενδεικτικά, στην πόλη Ραϊκότ, ο λόγος των «επίσημων» θανάτων και των θανάτων που κατέγραψαν οι τοπικές αρχές στο διάστημα 1-23 Απριλίου ήταν 154 προς 723. Ενώ στην πόλη Μπαρούχ κατά την ίδια περίοδο, ο λόγος ήταν 23 επισήμως ανακοινωμένοι προς 600 κηδείες.

Στο Λαχνάου, πρωτεύουσα του Ουτάρ Πραντές, ο νεκροθάφτης του μουσουλμανικού νεκροταφείου λέει ότι πριν από την επιδημία οι καθημερινοί ενταφιασμοί ήταν 4-5. «Σήμερα, 45 νεκροί της covid ενταφιάστηκαν εδώ».

Παντού στην Ινδία, οι επίσημοι αριθμοί των θανάτων δεν αντιστοιχούν, έως απέχουν πολύ, με τους αριθμούς των ενταφιασμών. Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, το ίδιο ισχύει για το Νέο Δελχί.

Η μάχη των δεδομένων

«Η εκτίμησή μας είναι ότι το 50% των θανάτων δεν καταγράφεται από την κυβέρνηση», δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπεύθυνος 26 κρεματορίων της ινδικής πρωτεύουσας.

Ομως, επιδημιολόγοι και άλλοι ειδικοί παρακολουθούν τους αριθμούς των υπερβαλλόντων θανάτων και θεωρούν ότι οι θάνατοι της επιδημίας μπορεί να είναι κατά 60% έως 70% περισσότεροι από αυτούς που παραδέχεται η ινδική κυβέρνηση.

Εκπρόσωπος του κυβερνώντος εθνικιστικού ινδουιστικού κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι αρνήθηκε ότι μπορεί να υπάρχει υποεκτίμηση των θανάτων και θεωρεί ότι η απόσταση ανάμεσα σε επίσημους και πραγματικούς αριθμούς είναι αποτέλεσμα «πολιτικών ελιγμών».

«Υπάρχει μαζική υποτίμηση των θανάτων και των κρουσμάτων», λέει μία 22χρονη φοιτήτρια. «Η κυβέρνηση λέει ότι η δείκτης θετικότητας μειώνεται και ότι η κατάσταση βελτιώνεται. Πώς είναι αυτό δυνατόν όταν τα πτώματα ρίχνονται κατά δεκάδες στα ποτάμια;».

«Στην Ινδία, δεν πολεμούμε μόνο την πανδημία, αλλά επίσης δίνουμε μία σοβαρή μάχη για τα δεδομένα, την ανακοίνωση των δεδομένων και την διαφάνεια», δηλώνει ο Ρίτζο Μ. Tζον, οικονομολόγος και ερευνητής Δημόσιας Υγείας.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η Ινδία μαγειρεύει τα στοιχεία στους καταλόγους των θανάτων. Ο ένας είναι η παντελής αποτυχία του συστήματος δημόσιας υγείας που δυσχεραίνει την καταγραφή των εκατομμυρίων ανθρώπων που περνούν από τα νοσοκομεία, τις κλινικές και εκείνων που πεθαίνουν στα σπίτια τους. Αν και μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, η κεντρική κυβέρνηση και οι τοπικές κυβερνήσεις δαπανούν ένα αξιοθρήνητο ποσοστό του ΑΕΠ στην δημόσια υγεία, λιγότερο από το 1%, ένα από τα χαμηλότερα στον κόσμο, αναφέρει σε άρθρο της στην εφημερίδα Guardian η Ανκίτα Ράο.

Αλλά η συστημική αποτυχία είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ. Το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία επένδυσε στην επιτυχία της διαχείρισης του πρώτου κύματος της επιδημίας και δεν θέλει να αφήσει αυτό το αφήγημα να πάει χαμένο. Καθώς τα πτώματα καίγονταν στις πυρές του Ουτάρ Πραντές τον Απρίλιο, ο τοπικός πρωθυπουργός Γιόγκι Αντιτιανάθ, άνθρωπος του Μόντι, έλεγε ότι όλα βρίσκονται υπό έλεγχο, αρνούμενος να επιβάλει νέο lockdown, ακόμη και αφού προβλήθηκε και ο ίδιος θύμα από την νόσο.

Η κυβέρνηση Μόντι υιοθέτησε της ρητορική του αρνητή, έκλεισε τα μάτια για να μην βλέπει το κακό που έρχεται για να διασώσει την διεθνή εικόνα της χώρας και την θέση του κυβερνώντος κόμματος στο εσωτερικό της Ινδίας. Η κυβέρνηση Μόντι είχε μία επιλογή: να σώσει την εικόνα της ή να σώσει ζωές. Και επέλεξε τον μαζικό όλεθρο.

Οι Αρχές στη βόρεια Ινδία ανακοίνωσαν ότι τοποθέτησαν δίχτυ στον Γάγγη, μετά τον εντοπισμό δεκάδων πτωμάτων φερόμενων θυμάτων του COVID-19, που είχαν ξεβραστεί στις όχθες του ποταμού.

Ο υπουργός Υδάτινων Πόρων του κρατιδίου Μπιχάρ, στη βορειοανατολική Ινδία, Σαντζάι Κούμαρ, ανακοίνωσε σήμερα μέσω Twitter ότι «δίχτυ τοποθετήθηκε» στον ποταμό στο ύψος των συνόρων με το κρατίδιο Ούταρ Πραντές, όπου ενισχύθηκαν και οι περιπολίες.

Ο εντοπισμός 71 πτωμάτων στο κρατίδιο Μπιχάρ αναζωπύρωσε τους φόβους ότι ο νέος κορωνοϊός μαστίζει ήδη την τεράστια αγροτική ενδοχώρα της Ινδίας, στην οποία ζουν τα δύο τρίτα του πληθυσμού της.

Η κυβέρνηση του κρατιδίου «επιλήφθηκε της τραγικής υπόθεσης των πτωμάτων που επέπλεαν» στα νερά του Γάγγη, πρόσθεσε ο Σαντζάι Κούμαρ, εκφράζοντας τη «λύπη του για την τραγωδία και τη ζημιά που προκλήθηκε στον ποταμό Γάγγη».

Ο υπουργός σημείωσε ότι νεκροψίες που έγιναν έδειξαν ότι οι άνθρωποι αυτοί πέθαναν πριν από 4 με 5 μέρες.

Σύμφωνα με κατοίκους που ρωτήθηκαν από το AFP, τα πτώματα μπορεί να εγκαταλείφθηκαν στον ποταμό, που είναι ιερός για τους ινδουιστές, από συγγενείς, οι οποίοι δεν θα διέθεταν τα μέσα για να αγοράσουν ξύλα για την αποτέφρωσή τους ή αναγκάστηκαν να το κάνουν λόγω της έλλειψης χώρου στα αποτεφρωτήρια, που έχουν γεμίσει από θύματα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες, 25 πτώματα βρέθηκαν επίσης στην περιοχή Γκαχμάρ, στο Ούταρ Πραντές.

Ο αριθμός των νεκρών από τον COVID-19 στην Ινδία ξεπέρασε σήμερα το ένα τέταρτο του εκατομμυρίου, αλλά πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι ο πραγματικός απολογισμός των νεκρών είναι πολύ υψηλότερος από την ώρα που η επιδημία εξαπλώθηκε πέρα των μεγάλων πόλεων, στις αγροτικές ζώνες της Ινδίας, όπου σπανίζουν τα νοσοκομεία και δεν τηρούνται σωστά τα μητρώα.

Η Ινδία αντιμέτωπη με εφιάλτη-Τα εμβόλια παίρνουν το δρόμο και για εφήβους

Το Μεξικό προγραμματίζει να αρχίσει κλινικές δοκιμές τελικού σταδίου αυτόν τον μήνα για υποψήφιο εμβόλιο κατά της COVID-19 που έχει αναπτύξει η Κίνα χρησιμοποιώντας παρόμοια τεχνολογία με αυτή των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και της Moderna, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ.

Η κλινική δοκιμή τρίτου σταδίου για το εμβόλιο της κινεζικής Walvax Biotechnology που χρησιμοποιεί τεχνολογία αγγελιαφόρου RNA (mRNA) θα αρχίσει στις 30 Μαΐου με τη συμμετοχή 6.000 εθελοντών, διευκρινίζει ο Εμπράρδ σε μήνυμά του στο Twitter.

Η Walvax συνεργάζεται με την Ακαδημία Στρατιωτικής Επιστήμης (AMS) και την Suzhou Abogen Biosciences για να αναπτύξουν από κοινού το εμβόλιο αυτό που είναι γνωστό ως ARCoV ή ARCoVax και είναι το πρώτο mRNA εμβόλιο της Κίνας που εισέρχεται σε κλινικές δοκιμές Φάσης ΙΙΙ. Το εμβόλιο αυτό μπορεί να αποθηκευθεί σε θερμοκρασία 2-8 βαθμών Κελσίου για έξι μήνες, δηλαδή σε λιγότερο απαιτητική θερμοκρασία από αυτήν που χρειάζονται εμβόλια δυτικών αντιπάλων, δήλωσε τον Απρίλιο ένας ερευνητής της AMS, ο οποίος ηγείται του σχεδίου για την ανάπτυξη του εμβολίου αυτού, κατά τη διάρκεια παρουσίασης σε εκδήλωση για τα εμβόλια.

Το Μεξικό έχει ήδη λάβει δόσεις άλλων εμβολίων από τις κινεζικές Sinovac Biotech και CanSino Biologics και προγραμματίζει να παραγγείλει δόσεις εμβολίου της Sinopharm.

Η Κίνα χρησιμοποιεί σήμερα για την εκστρατεία εμβολιασμού του πληθυσμού της πέντε εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα. Ωστόσο κανένα από αυτά δεν χρησιμοποιεί τεχνολογία mRNA.

Οι καναδικές επαρχίες της Αλμπέρτα και του Οντάριο ανακοίνωσαν χθες, Τρίτη, ότι θα σταματήσουν να προσφέρουν πρώτες δόσεις με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της COVID-19, με το Οντάριο να επικαλείται στοιχεία ότι ο κίνδυνος να σχηματισθούν σπάνιοι θρόμβοι στο αίμα είναι κάπως μεγαλύτερος απ’ ό,τι υπολογιζόταν προηγουμένως.

Η Αλμπέρτα ανακοίνωσε ότι έλαβε το ίδιο μέτρο μόνον επειδή δεν ήταν ξεκάθαρος ο χρόνος παραλαβής νέων παρτίδων του εμβολίου και όχι εξαιτίας ανησυχίας για τις παρενέργειες.

Αξιωματούχοι στο Οντάριο δήλωσαν ότι περίπου ένας στους 60.000 ανθρώπους που έλαβαν το εμβόλιο στην επαρχία, στο σύνολό τους οκτώ άνθρωποι, παρουσίασαν την επιπλοκή.

Ρυθμιστικές αρχές και ομάδες ειδικών στον Καναδά, στην Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, είχαν προηγούμενα εκτιμήσει ότι ο κίνδυνος ήταν από ένα περιστατικό στους 95.000 έως ένα στους 130.000 εμβολιασμούς.

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 8.217 νέα κρούσματα κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένων 2.718 στη Μόσχα, με τον επίσημο συνολικό τους αριθμό από την έναρξη της πανδημίας να φθάνει τα 4.905.059.

Ο αρμόδιος κυβερνητικός φορέας διαχείρισης της πανδημίας ανακοίνωσε ότι 355 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της Covid-19 κατά το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων 59 στην Μόσχα, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 114.331.

“Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι αυτοί που έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca έκαναν απολύτως το σωστό για την πρόληψη της ασθένειας και την προστασία των οικογενειών, των αγαπημένων προσώπων και των κοινοτήτων τους”, δήλωσε ο υπεύθυνος των υγειονομικών υπηρεσιών στο Οντάριο Ντέιβιντ Γουίλιαμς.

Τεχνικά προβλήματα «έριξαν» σήμερα το σύστημα κρατήσεων για εμβολιασμό κατά της COVID-19 στην Ιαπωνία, αυξάνοντας την απογοήτευση για τον χειρισμό νέων ξεσπασμάτων του κορωνοϊού από την κυβέρνηση και για μια εκστρατεία εμβολιασμού, που επικρίνεται ως θλιβερά αργή.

Το διαδικτυακό σύστημα για την κράτηση εμβολίου «κράσαρε»σε πολλά μέρη, μεταξύ των οποίων τμήματα του Τόκιο και η δυτική πόλη Μινόο εξαιτίας παγκόσμιου προβλήματος με την αμερικανική εταιρεία λογισμικού που βασίζεται στο cloud Salesforce.com Inc, μετέδωσε το δημόσιο δίκτυο NHK.

«Η κράτηση ραντεβού για εμβολιασμό δείχνει δύσκολο εγχείρημα για τους ηλικιωμένους» έγραψε στο Twitter ο χρήστης @obachan66972352. «Παρακαλώ να σκεφτείτε να μπορεί να κάνει κάποιος το εμβόλιο χωρίς ραντεβού», πρόσθεσε.

Η Ιαπωνία έχει εμβολιάσει μόνο το 2,8% του πληθυσμού της, το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ των πλούσιων χωρών, παρά τον φιλόδοξο στόχο της κυβέρνησης για την χορήγηση εμβολίου κατά της COVID-19 στα 36 εκατομμύρια ηλικιωμένους πολίτες ως τον Ιούλιο, που αναμένεται να αρχίσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο.

Η εκστρατεία εμβολιασμού ήταν αρχικά αργή εξαιτίας των περιορισμένων προμηθειών εισαγόμενων δόσεων του εμβολίου της Pfizer, αλλά έκτοτε μαστίζεται από έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και άλλα εφοδιαστικά προβλήματα.

Ο υπουργός που είναι αρμόδιος για τα εμβόλια, ο Τάρο Κόνο, ζήτησε από τον κόσμο να δείξει υπομονή και να προσπαθήσει να εξορθολογίσει τη διαδικασία εμβολιασμού.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα