Διεθνή

ΠΟΥ: Οι παρασκευαστές εμβολίων να τα προσαρμόσουν απέναντι στην «Όμικρον»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες εξελίξεις της πανδημίας σε όλο τον κόσμο

Parallaxi
που-οι-παρασκευαστές-εμβολίων-να-τα-πρ-234083
Parallaxi

Οι παρασκευαστές εμβολίων κατά της COVID-19 θα πρέπει να προετοιμαστούν για την «πιθανότητα» να χρειαστεί να προσαρμόσουν τα προϊόντα τους ώστε να προστατεύουν απέναντι στην παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο Κρίστιαν Λιντμάιερ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου του ΟΗΕ στη Γενεύη, είπε πως η υπηρεσία εξετάζει τη μεταδοτικότητα και τη σοβαρότητα της νέας παραλλαγής, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική τον Νοέμβριο.

«Υπάρχει ισχυρή σύσταση οι παρασκευαστές εμβολίων να αρχίσουν να προετοιμάζονται και να σχεδιάζουν για την πιθανότητα να πρέπει να προσαρμόσουν το υπάρχον εμβόλιο», είπε.

«Είναι καλό να μην περιμένουν απλώς μέχρι να χτυπήσει ο τελευταίος συναγερμός», δήλωσε.

Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες που μελετούν το ξέσπασμα της Όμικρον πιστεύουν πως τα συμπτώματα είναι λιγότερα σοβαρά για εκείνους που επαναμολύνονται με την COVID-19 από τη νέα παραλλαγή ή μολύνονται μετά τον εμβολιασμό, δήλωσε χθες, Πέμπτη, ανώτατος επιστήμονας.

Η Μαρία βαν Κέρκοβ, επικεφαλής της τεχνικής ομάδας του Π.Ο.Υ. για την COVID-19, δήλωσε την Τετάρτη πως οργανισμός αναμένει να έχει περισσότερες πληροφορίες για τη μεταδοτικότητα της Όμικρον «εντός ημερών».

«Θα πάρει λίγο χρόνο ακόμη και ας μην σπεύσουμε σε συμπεράσματα εδώ», δήλωσε σήμερα ο Λιντμάιερ, όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Προκαταρκτικά δεδομένα, …δείχνουν πως υπάρχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Αλλά αυτό είναι όλο κι όλο που έχουμε βασικά μέχρι τώρα», είπε.

Η Δέλτα παραμένει η κυρίαρχη παραλλαγή παγκοσμίως, σε αυτήν αποδίδεται ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των μολύνσεων, είπε ο Λιντμάιερ.

«Άρα η Όμικρον μπορεί να αυξάνεται, και μπορεί να φθάσουμε σε ένα σημείο όπου θα ξεπεράσει την κυρίαρχη παραλλαγή, αλλά σε αυτό το σημείο η πολύ κυρίαρχη παραλλαγή παραμένει η Δέλτα», είπε.

«Οι περιορισμοί που τέθηκαν σε πολλές χώρες μόλις πριν από δύο εβδομάδες, το κλείσιμο και πάλι της οικονομίας, τα λοκντάουν σε ορισμένες περιοχές, το κλείσιμο των χριστουγεννιάτικων αγορών σε τμήματα της Ευρώπης, αυτό έγινε πριν από την Όμικρον λόγω μιας αύξησης στα κρούσματα της Δέλτα».

«Ας μην το χάσουμε αυτό από τα μάτια μας», είπε.

Ο Λιντμάιερ είπε πως μέχρι στιγμής ο Π.Ο.Υ. δεν έχει πληροφορίες για ενδεχόμενους θανάτους από τη νέα παραλλαγή Όμικρον του ιού που προκαλεί την COVID-19.

«Δεν έχω δει κάποια πληροφορία για θανάτους που συνδέονται με την Όμικρον», είπε.

Καθώς όλο και περισσότερες χώρες διενεργούν τεστ στην προσπάθεια να εντοπίσουν τη νέα παραλλαγή, «θα έχουμε περισσότερα κρούσματα, περισσότερες πληροφορίες, και –αν και ελπίζω πως όχι– πιθανόν θανάτους», υπογράμμισε.

Η νέα παραλλαγή, που χαρακτηρίστηκε ανησυχητική από τον Π.Ο.Υ., εντοπίστηκε πρώτα στη νότια περιοχή της Αφρικής αλλά αφότου οι νοτιοαφρικανικές αρχές ενημέρωσαν τον Π.Ο.Υ. στις 24 Νοεμβρίου, μολύνσεις με την Όμικρον έχουν εντοπιστεί σε περίπου τριάντα χώρες σε όλες τις ηπείρους.

Μπορεί εκτός της νότιας περιοχής της Αφρικής οι πρώτες μολύνσεις να συνδέθηκαν γενικά με ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει στην περιοχή, όμως από τότε άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα κρούσματα εγχώριας μετάδοσης, στις Ηνωμένες Πολιτείες ή στην Αυστραλία, για παράδειγμα.

Ο Π.Ο.Υ. θεωρεί πως είναι «αυξημένη» η «πιθανότητα η Όμικρον να εξαπλωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, αν και παραμένουν πολλές άγνωστες παράμετροι: η μολυσματικότητα, η αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων εμβολίων, η σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Παραλλαγή Όμικρον: “Ύστατη απόδειξη” του κινδύνου των ανισοτήτων μπροστά στον εμβολιασμό, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό

Η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού είναι η «ύστατη απόδειξη» του κινδύνου των ανισοτήτων μπροστά στον εμβολιασμό παγκοσμίως, εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού.

«Οι επιστήμονες προειδοποίησαν τη διεθνή κοινότητα επανειλημμένως για τους κινδύνους των πολύ νέων παραλλαγών σε περιοχές όπου το ποσοστό εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε από τη Μόσχα, ο Φραντσέσκο Ρόκα, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Οργανώσεων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΟΗΕ, περίπου το 65% των κατοίκων των πιο αναπτυγμένων χωρών έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση ενός εμβολίου κατά της covid-19 έναντι μονάχα 7% στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες.

Οι δυτικές χώρες κατηγορήθηκαν ότι συγκέντρωσαν αποθέματα εμβολίων και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τις προέτρεψε να μην βιαστούν να κάνουν αναμνηστικές δόσεις, την ώρα που εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως δεν είχαν λάβει καν μια πρώτη δόση.

«Πρόκειται για μια εγωιστική προσέγγιση εκ μέρους της δυτικής κοινότητας και μια προσέγγιση πραγματικά τυφλή», είπε σήμερα ο Ρόκα.

«Είναι απίστευτο που εξακολουθούμε να μην συνειδητοποιούμε σε ποιο βαθμό συνδεόμαστε μεταξύ μας. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο θεωρώ την παραλλαγή Όμικρον ως την ύστατη απόδειξη» των ανισοτήτων μπροστά στον εμβολιασμό, συνέχισε.

«Είναι απαραίτητο και ζωτικής σημασίας να βρούμε νέες λύσεις, να βρούμε ένα τέλος στην πανδημία και το μοναδικό μέσο είναι ο εμβολιασμός, επομένως η πρόσβασή του σε όλους και παντού», τόνισε ο Ρόκα.

BioNTech: Αυξάνονται οι πιθανότητες για ετήσιο εμβολιασμό κατά της Covid

Σήμερα στην Ιταλία τα περιστατικά κορονοϊού είναι 17.030, με 74 θανάτους – Νέο κρούσμα με παραλλαγή Όμικρον στο Βένετο

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, στην Ιταλία καταγράφηκαν 17.030 κρούσματα κορονοϊού και 74 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 588.000 διαγνωστικά τεστ, το 2,9% από τα οποία προέκυψε θετικό.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας βρίσκονται 708 ασθενείς με τον ιό, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 5.385. Συνολικά, είναι 11 τα επιβεβαιωμένα περιστατικά κορονοϊού με την παραλλαγή Όμικρον στην Ιταλία. Το τελευταίο εντοπίσθηκε σήμερα στην περιφέρεια Βένετο. Πρόκειται για έναν άνδρα σαράντα ετών, ο οποίος δεν παρουσιάζει ανησυχητικά συμπτώματα.

Σύμφωνα με το Ιταλικό Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας, στο μεταξύ, η μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων καταγράφεται στις βορειοανατολικές περιφέρειες της χώρας, και σε πολίτες ηλικίας 20 με 30 ετών. «Και στην Ιταλία διαπιστώνεται αύξηση των κρουσμάτων, έστω και πιο περιορισμένη απ΄ότι σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες», προσθέτει το Ινστιτούτο.

Συνολικά, το 50% των κατοίκων της χώρας άνω των 80 ετών, έχει λάβει την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Προκαλεί ανησυχία, όμως, το ότι σχεδόν 3,5 εκατομμύρια πολίτες 30 με 59 ετών, ακόμη δεν έχει κάνει ούτε την πρώτη δόση των εμβολίων.

Ζιμπάμπουε: Εντοπίστηκαν 50 κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον, τα περισσότερα σε ένα κολέγιο και σε μια ποδοσφαιρική ομάδα

Οι υγειονομικές αρχές της Ζιμπάμπουε έχουν εντοπίσει μέχρι σήμερα 50 κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας Τζον Μανγκουίρο.

Η κυβέρνηση έκανε γνωστό ότι θα αρχίσει να προσφέρει ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου στους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής, τους ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα.

Τα περισσότερα κρούσματα της Όμικρον εντοπίστηκαν σε μια παιδαγωγική σχολή. Ορισμένα είναι μεταξύ των μελών της εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας εφήβων (Under-17) που επρόκειτο να συμμετάσχει σε ένα τοπικό τουρνουά.

«Πήραμε 20 δείγματα από το κολέγιο και 22 από την ποδοσφαιρική ομάδα, όλα βρέθηκαν θετικά στην παραλλαγή Όμικρον», είπε ο υπουργός. Τα υπόλοιπα 8 κρούσματα εντοπίστηκαν σε τυχαίους ελέγχους.

Από την Τρίτη, ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Έμερσον Μνανγκάγκουα επέβαλε αυστηρά νέα μέτρα, όπως δεκαήμερη καραντίνα για όσους φτάνουν στη χώρα. Παρατείνεται επίσης η απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύχτα ενώ για να μπει κάποιος σε μπαρ ή κλαμπ θα πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Η υποχρεωτική καραντίνα έχει ανησυχήσει ιδίως τους Ζιμπαμπουανούς μετανάστες στη Νότια Αφρική, οι οποίοι συνήθως επιστρέφουν στη χώρα τους για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές.

Από τον Μάρτιο του 2020 έχουν καταγραφεί στη Ζιμπάμπουε 136.379 μολύνσεις και 4.707 θάνατοι από Covid-19.

Βέλγιο: Δύο κρυολογημένοι ιπποπόταμοι βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορονοϊό

Δύο ιπποπόταμοι στον ζωολογικό κήπο της Αμβέρσας, στο βόρειο Βέλγιο, οι οποίοι είχαν καταρροή, βρέθηκαν θετικοί στην Covid-19, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στον κόσμο.

Τα ζώα αυτά έχουν πάντα υγρή μύτη, όμως «αυτή τη φορά έβγαζαν μύξες και για προληπτικούς λόγους εξέτασα το ρινικό έκκριμα», εξήγησε ο κτηνίατρος Φράνσις Φερκάμεν. «Πήρα την απόφαση να εξετάσω τα δείγματα για Covid-19 και το αποτέλεσμα μας αιφνιδίασε. Εξ όσων γνωρίζω, είναι η πρώτη μόλυνση από Covid-19 σε αυτό το είδος. Σε όλον τον κόσμο ο ιός έχει εντοπιστεί κυρίως σε πιθήκους και σε αιλουροειδή», εξήγησε.

Οι δύο θηλυκοί ιπποπόταμοι, η Ερμιάν, 41 ετών και η κόρη της η Ιμανί, 14 ετών, δεν παρουσιάζουν κανένα άλλο σύμπτωμα, πέρα από καταρροή. Για προληπτικούς λόγους ο ζωολογικός κήπος απαγόρευσε την πρόσβαση επισκεπτών στον περίβολό τους. Οι υπάλληλοι εξετάστηκαν και βγήκαν αρνητικοί στον νέο κορονοϊό, όμως όσοι φροντίζουν τα ζώα θα φορούν προστατευτικά ρούχα και θα υποβάλλονται καθημερινά σε ράπιντ τεστ.

Είναι άγνωστο πώς κόλλησαν τον νέο κορονοϊό οι ιπποπόταμοι. Από τους φροντιστές τους, κανείς δεν προσβλήθηκε πρόσφατα από την ασθένεια, ούτε εμφάνισε συμπτώματα.

Το Βέλγιο επέβαλε και πάλι υγειονομικά μέτρα αυτήν την εβδομάδα, ανακοινώνοντας το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων και των παιδικών σταθμών από τις 18 Δεκεμβρίου, δηλαδή μία εβδομάδα νωρίτερα από το κανονικό. Κατά μέσο όρο, στη χώρα των 11 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφονται καθημερινά 17.800 μολύνσεις και 44 θάνατοι.

Γερμανία: Αυστηρότερους περιορισμούς για την πανδημία και υποχρεωτικό εμβολιασμό ζητά η συντριπτική πλειοψηφία (Δημοσκόπηση)

Η συντριπτική πλειοψηφία των Γερμανών εμφανίζεται δυσαρεστημένη από τη διαχείριση της υπηρεσιακής κυβέρνησης και των κρατιδίων σε αυτή τη φάση της πανδημίας και ζητά ακόμη αυστηρότερα μέτρα περιορισμού ενώ αντίστοιχα υψηλό ποσοστό τάσσεται υπέρ της γενικής υποχρέωσης εμβολιασμού.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση «DeutschlandΤrend» για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, το 79% των ερωτηθέντων εκφράζει λιγότερη ή περισσότερη δυσαρέσκεια για τη διαχείριση της κρίσης, ενώ είναι ενδεικτικό ότι με τους χειρισμούς του υπηρεσιακού υπουργού Υγείας Γενς Σπαν εκφράζεται ικανοποιημένο μόνο το 26%, όταν τον Σεπτέμβριο το αντίστοιχο ποσοστό έφθανε το 37%. Επιπλέον, την αντίστοιχη εποχή πέρυσι, χωρίς εμβόλια και με παρατεταμένα lockdown, δυσαρεστημένο δήλωνε το 56% των πολιτών. Η δυσαρέσκεια αυτή τη στιγμή αφορά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν παίρνει «αρκετά αυστηρά» μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας, όπως δηλώνει το 60%. Το 27% θεωρεί ότι το λιανεμπόριο θα έπρεπε να κλείσει και το 33% ότι θα έπρεπε να κλείσουν και τα σχολεία, το 64% ζητά να κλείσουν τα μπαρ και οι ταβέρνες και το 57% οι χριστουγεννιάτικες αγορές. Τη διεξαγωγή των ποδοσφαιρικών αγώνων χωρίς θεατές ζητά το 81%.

Το 71% των πολιτών πάντως τάσσεται υπέρ της εισαγωγής της γενικής υποχρέωσης εμβολιασμού των ενηλίκων. Το αντίστοιχο ποσοστό τον Νοέμβριο έφθανε το 57%. Οι μεγαλύτερες ανησυχίες των πολιτών γύρω από την πανδημία αφορούν το γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι νοσούν βαρύτερα όταν μολυνθούν από κορονοϊό και το ενδεχόμενο να μην είναι εφικτή η σωστή νοσηλεία όλων των ασθενών με Covid-19.

Σε ό,τι αφορά την απόδοση ευθυνών για τις ολιγωρίες στη διαχείριση του τέταρτου κύματος της πανδημίας, το 49% θεωρεί υπεύθυνη την απερχόμενη κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), το 29% επιρρίπτει την ευθύνη στις κρατιδιακές κυβερνήσεις, ενώ το 10% «δείχνει» τον επόμενο κυηβερνητικό συνασπισμό, SPD – Πρασίνων – Φιλελευθέρων (FDP). Ταυτόχρονα, μόνο το 45% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η Προγραμματική Συμφωνία μεταξύ των νέων κυβερνητικών εταίρων δίνει «σωστές απαντήσεις στα προβλήματα του μέλλοντος», ποσοστό χαμηλότερο από τη συνολική δύναμη των τριών κομμάτων. Πιο κερδισμένο από τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού θεωρείται το FDP από το 37% και ακολουθούν το SPD με 32% και οι Πράσινοι με 13%.

Στην ερώτηση πρόθεσης ψήφου, το SPD χάνει δύο μονάδες σε σχέση με το αποτέλεσμα των εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου και βρίσκεται στο 25%, ενώ το FDP χάνει μία μονάδα και πέφτει στο 12%. Αντιθέτως, οι Πράσινοι ενισχύονται κατά μία μονάδα και ανεβαίνουν στο 17%. Από την άλλη πλευρά, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) κερδίζει δύο μονάδες και φθάνει στο 23%. Μία μονάδα κερδίζει η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και βρίσκεται στην 5η θέση με 11% και χωρίς μεταβολή εμφανίζονται τα ποσοστά της Αριστεράς, με 5%.

Στη δημοτικότητα του πολιτικού προσωπικού, η απερχόμενη Καγκελάριος παραμένει πρώτη με 68% θετικές απόψεις (-1) και ακολουθούν ο διάδοχός της, Όλαφ Σολτς με 51% (-7), ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ με 45% (-2), ο επόμενος Αντικαγκελάριος από τους Πράσινους Ρόμπερτ Χάμπεκ με 42% χωρίς μεταβολή, ο αρχηγός του FDP Κρίστιαν Λίντνερ με 38% (-6) και η συμπρόεδρος των πρασίνων και μέλλουσα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ με 29% (-1).

Ιταλία: Πήγε να εμβολιαστεί με ψεύτικο χέρι σιλικόνης

Τσεχία: Το υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 για τους άνω των 60 ετών

Το υπουργείο Υγείας της Τσεχίας προετοιμάζει ένα διάταγμα, το οποίο θα καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 για τους πολίτες άνω των 60 ετών, όπως επίσης για τους εργαζόμενους σε κρίσιμους τομείς, όπως το ιατρικό προσωπικό, την αστυνομία, τις ένοπλες δυνάμεις και την πυροσβεστική, μετέδωσε σήμερα ο ενημερωτικός ιστότοπος www.idnes.cz.

Η κυβέρνηση εξέταζε το ενδεχόμενο υποχρεωτικών εμβολιασμών λόγω των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού σε σύγκριση με άλλα δυτικοευρωπαϊκά κράτη. Η χώρα των 10,7 εκατομμυρίων πολιτών είναι μία από τις πλέον πληγείσες τις τελευταίες εβδομάδες από μια αναζωπύρωση των μολύνσεων.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η Ευρώπη στρέφεται πως τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της Covid-19. Η Τσεχία θα έπρεπε να ακολουθήσει το ίδιο μονοπάτι», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άνταμ Βόιτεχ, όπως μετέδωσε ο ιστότοπος.

Σύμφωνα με τον Τσέχο υπουργό Υγείας, το διάταγμα θα μπορούσε να εκδοθεί την επόμενη εβδομάδα, με την υποχρέωση για τον εμβολιασμό να προβλέπεται να ξεκινήσει από τον Μάρτιο.

Ωστόσο, το αν θα παραμείνει σε ισχύ αρκετά προκειμένου να εφαρμοστεί τίθεται υπό αμφισβήτηση, καθώς η κυβέρνηση αναμένεται να αντικατασταθεί από έναν κεντρο-δεξιό συνασπισμό αργότερα αυτόν τον μήνα, μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου. Ο νέος συνασπισμός τάσσεται κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες και τηρεί ουδέτερη στάση στο θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε επαγγελματίες.

Μόλις το 59,6% των Τσέχων έχει εμβολιαστεί, σε σύγκριση με έναν μέσο όρο 66,3%, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών (ECDC).

Τα ποσοστά εμβολιασμού αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η κυβέρνηση απαγόρευσε την πρόσβαση στους ανεμβολίαστους σε εστιατόρια και άλλες υπηρεσίες από τον Νοέμβριο. Εντούτοις, πραγματοποιούνται διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του εμβολιασμού και των επιδημιολογικών μέτρων.

Δημοσκόπηση της εταιρείας δημοσκοπήσεων STEM, που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, κατέδειξε πως το 19% του πληθυσμού παραμένει αντίθετο στο ενδεχόμενο να εμβολιαστεί. Σύμφωνα με την έρευνα, οι ερωτηθέντες είναι μοιρασμένοι στα δύο, με ποσοστό 43% έναντι 43%, στο ερώτημα για το αν στηρίζουν ή απορρίπτουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Η Ολλανδία λέει πως επιβάτες από τη Νότια Αφρική αποδείχθηκε πως είχαν Covid-19, παρά το γεγονός ότι είχαν αρνητικά τεστ πριν από την αναχώρησή τους

Οι υγειονομικές αρχές της Ολλανδίας εξέφρασαν σήμερα την ανησυχία τους, καθώς ορισμένοι επιβάτες που έφθασαν με πτήσεις από τη Νότια Αφρική την τελευταία εβδομάδα διαγνώστηκαν θετικοί στην Covid-19 κατά την άφιξή τους, παρά το γεγονός ότι είχαν εμβολιαστεί και είχαν αρνητικό τεστ πριν από την αναχώρησή τους.

«Δείχνει πως ο ιός διασπείρεται εύκολα και αυτό είναι ανησυχητικό», δήλωσε ο Μπερτ φαν ντε Φέλντεν, διευθυντής της περιφερειακής υγειονομικής αρχής του Κένεμερλαντ, που περιλαμβάνει το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ, Σίπχολ.

«Είναι μέγιστης σημασίας οι ταξιδιώτες να εξετάζονται σωστά πριν από την πτήση τους και να επιτρέπουν να υποβάλλονται σε τεστ μετά την άφιξή τους».

Εκατοντάδες επιβάτες φθάνουν με πτήσεις από τη Νότια Αφρική στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ κάθε εβδομάδα και οι υγειονομικές αρχές λένε πως περίπου το 9% εκείνων που δέχθηκε να υποβληθεί σε εξετάσεις κατά την άφιξή του (μονάχα το ένα τρίτο συμφώνησε) αποδείχθηκε πως είχε την Covid-19.

Οι υγειονομικές αρχές άρχισαν να διενεργούν τεστ μετά τις πτήσεις από τις 26 Νοεμβρίου. Τότε δύο πτήσεις από τη Νότια Αφρική βρίσκονταν ακόμη στον αέρα όταν η ολλανδική κυβέρνηση εισήγαγε νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, λόγω των ανησυχιών σχετικά με την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον. Οι περισσότεροι από 600 επιβάτες στις πτήσεις αυτές απομονώθηκαν και υποβλήθηκαν σε εξετάσεις. Αποδείχθηκε πως 62 είχαν προσβληθεί από την Covid-19 και 14 εξ αυτών από την παραλλαγή Όμικρον.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα