Top

ΠΟΥ: Στο “ψυγείο” οι ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων- Πτώση κρουσμάτων στη Ρωσία

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις αναφορικά με την πανδημία στο κόσμο.

Parallaxi
που-στο-ψυγείο-οι-ενισχυτικές-δόσει-652343
Parallaxi

corona

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις αναφορικά με την πανδημία στο κόσμο

ΠΟΥ: Οι ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων θα πρέπει να καθυστερήσουν

Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε σήμερα ότι οι ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων κατά της Covid-19 θα πρέπει να καθυστερήσουν επειδή πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού σε χώρες όπου έχει εμβολιαστεί μόνο το 1% ή 2% του πληθυσμού.

Αν τα ποσοστά του εμβολιασμού δεν αυξηθούν παγκοσμίως, ισχυρότερες παραλλαγές του κορονοϊού μπορεί να αναπτυχθούν και τα εμβόλια που προορίζονται για ενισχυτικό εμβολιασμό θα πρέπει να δοθούν σε χώρες στις οποίες οι άνθρωποι δεν έχουν λάβει την πρώτη ή τη δεύτερη δόση, δήλωσε ο Τέντρος στη διάρκεια επίσκεψης στη Βουδαπέστη.

«Επιπλέον υπάρχει μια συζήτηση για το αν οι ενισχυτικές δόσεις είναι αποτελεσματικές», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ σε συνέντευξη Τύπου με τον ούγγρο υπουργό Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο.

Οι άνθρωποι με ευάλωτα ανοσοποιητικά συστήματα θα πρέπει να κάνουν ενισχυτική δόση, αν και αυτοί αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού, πρόσθεσε.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τα διαθέσιμα δεδομένα δεν δείχνουν πως χρειάζονται ενισχυτικές δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 και ότι οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί πλήρως πριν οι πλούσιες χώρες αρχίσουν να χορηγούν ενισχυτικές δόσεις.

Γαλλία: Η Valneva ξεκίνησε την υποβολή αιτήματος έγκρισης του εμβολίου της στη Βρετανία

Η γαλλοαυστριακή φαρμακευτική εταιρεία Valneva ανακοίνωσε σήμερα ότι άρχισε τη σταδιακή διαδικασία υποβολής του αιτήματός της για την έγκριση του υποψήφιου εμβολίου της κατά της COVID-19 στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές της Βρετανίας.

Οι δοκιμές τρίτης φάσης, που αποσκοπούν να αποδειχθεί η πραγματική αποτελεσματικότητα μιας θεραπείας πριν από ενδεχόμενη κυκλοφορία της στην αγορά, βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Η Valneva ελπίζει “ότι μια αρχική έγκριση θα μπορέσει να της χορηγηθεί ως τα τέλη του 2021” για την κυκλοφορία στην αγορά του εμβολίου της.

Το πρώτο μέρος των δοκιμών τρίτης φάσης διεξάγεται στη Βρετανία, αλλά η Valneva ξεκίνησε στις αρχές Αυγούστου “συμπληρωματική δοκιμή” στη Νέα Ζηλανδία σε ανθρώπους άνω των 56 ετών.

Η Valneva χρησιμοποιεί εμβόλιο με αδρανοποιημένο ιό.

Ρωσία: Πτώση κρουσμάτων έπεσε για πρώτη φορά μετά τις 23 Ιουνίου 

Η Ρωσία κατέγραψε σήμερα 19.454 νέα κρούσματα COVID-19–η πρώτη φορά που ο ημερήσιος απολογισμός νέων κρουσμάτων έπεσε κάτω από τα 20.000 μετά τις 23 Ιουνίου– με τα οποία ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε σε 6.766.541, ανακοίνωσε σήμερα η ομοσπονδιακή υπηρεσία διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης.

Από τα νέα κρούσματα, 1.603 ή αλλιώς ποσοστό 8,2%, ήταν ασυμπτωματικά, πρόσθεσε το κέντρο σημειώνοντας ότι ο ρυθμός αύξησης ανήλθε σε 0,29%.

Ο υψηλότερος αριθμός νέων κρουσμάτων, 1.458, σημειώθηκε στη Μόσχα.

Όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία, παράλληλα καταγράφηκαν 776 νέοι θάνατοι από covid-19 με τους οποίους ο συνολικός αριθμός θανάτων ανήλθε σε 176.820.

Σουηδία: Αναμένεται αύξηση του ρυθμού  κρουσμάτων 

Με πιθανή αύξηση του ρυθμού νέων κρουσμάτων κορονοϊού μέσα στους επόμενους μήνες βρίσκεται αντιμέτωπη η Σουηδία, ενώ θα πρέπει να διατηρηθούν τα ισχύοντα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού μέχρι να έχει εμβολιαστεί ένα υψηλότερο ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού, ανακοίνωσε σήμερα η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της χώρας.

Η Σουηδία, η οποία επέλεξε να μην επιβάλει λοκντάουν και βασίστηκε κυρίως σε εθελοντικά μέτρα, κατέγραψε μια ύφεση της πανδημίας στη διάρκεια του καλοκαιριού με λιγοστούς θανάτους και νοσηλείες.

Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες αυξήθηκε ο αριθμός νέων κρουσμάτων και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί καθώς ανοίγουν εκ νέου τα σχολεία και οι πολίτες επιστρέφουν στη δουλειά τους.

“Και τα τρία σενάριά μας παραπέμπουν σε αυξημένη εξάπλωση στη διάρκεια του φθινοπώρου. Περισσότεροι άνθρωποι εκτιμάται ότι θα χρειαστούν νοσηλεία και ΜΕΘ, αλλά σε σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με πριν στη διάρκεια της πανδημίας”, ανέφερε η Υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

Ενώ τα κρούσματα στη διάρκεια του καλοκαιριού είναι λιγότερα, η ραγδαία εξάπλωση της πολύ μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα οδήγησε τις αρχές να καλέσουν τους Σουηδούς να παραμείνουν σε επιφυλακή, ιδιαίτερα καθώς οι χαμηλότερες θερμοκρασίες υποχρεώνουν τους πολίτες να μένουν περισσότερο μέσα στα σπίτια τους.

Η ανακοίνωση αναφέρει επιπλέον ότι οι παρόντες περιορισμοί και συστάσεις, κυρίως για τον περιορισμό των κοινωνικών συναναστροφών, την απομόνωση σε περίπτωση ασθένειας και την τηλεργασία όπου αυτή είναι δυνατή, θα πρέπει να διατηρηθούν μέχρι να έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID περισσότεροι πολίτες.

Περίπου το 65% του ενήλικου πληθυσμού στη χώρα είναι πλήρως εμβολιασμένο.

“Όταν το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης θα είναι αρκετά υψηλό ώστε το σύστημα υγείας να μην κινδυνεύει να υπερφορτωθεί, η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας θεωρεί λογικό να αρθούν τα περισσότερα μέτρα ελέγχου της μόλυνσης παρά την εξάπλωση του ιού”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Η Σουηδία έχει καταγράψει σημαντικά περισσότερους κατά κεφαλήν θανάτους από την νόσο σε σχέση με τους υπόλοιπους σκανδιναβούς γείτονές της στη διάρκεια της πανδημίας, αλλά λιγότερους σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Αυστραλία: Αρχίζει να μαθαίνει να ζει μαζί την COVID-19 

Η Αυστραλία πρέπει να αρχίσει να μαθαίνει να ζει με την COVID-19 όταν επιτετυχθούν οι στόχοι για υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού κατά της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, δήλωσε σήμερα ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, παρά τις ανησυχίες σε κάποιες πολιτείες για τον αντίκτυπο μιας έξαρσης των κρουσμάτων στο Σίδνεϊ.

Ενώ περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους της χώρας βρίσκονται σε λοκντάουν εβδομάδων για να αναχαιτιστεί η πιο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα του νέου κορονοϊού, ο Μόρισον σημείωσε ότι η χώρα πρέπει να προχωρήσει και να αρχίσει να μειώνει τους περιορισμούς όσο περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται.

Τα λοκντάουν “δεν μπορούν να συνεχιστούν για πάντα. Αυτός δεν είναι ένας βιώσιμος τρόπος για να ζούμε σε αυτήν τη χώρα”, δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Καμπέρα.

“Αν όχι στα (ποσοστά εμβολιασμού) 70% και 80%, τότε πότε; Τότε πότε; Πρέπει να κάνουμε την κίνηση αυτή και πρέπει να προετοιμαστούμε να κάνουμε την κίνηση αυτή και πρέπει να προετοιμάσουμε την χώρα να κάνει την κίνηση αυτή”, σημείωσε.

Ο Μόρισον έκανε αυτές τις δηλώσεις μετά τις διαφορές που προέκυψαν μεταξύ πολιτειών που θέλουν να συνεχίσουν να επικεντρώνουν την προσοχή τους στην αναχαίτιση του ιού και την μεγαλύτερη πολιτεία της χώρας, την Νέα Νότια Ουαλία, η οποία επιδιώκει μια έξοδο από τα λοκντάουν μέσω των εμβολιασμών έπειτα από ένα μεγάλο ξέσπασμα της παραλλαγής Δέλτα.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποκάλυψε τον περασμένο μήνα ένα σχέδιο τεσσάρων σταδίων για την χαλάρωση των περιορισμών μόλις εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού της χώρας που είναι ηλικίας άνω των 16 ετών, βάσει του οποίου θεωρείται “απίθανο” να απαιτηθούν αυστηρά λοκντάουν.

Όταν η εμβολιαστική κάλυψη φτάσει το 80% μόνον “πάρα πολύ στοχευμένα λοκντάουν” θα χρειάζονται και οι εμβολιασμένοι Αυστραλοί θα μπορούν ελεύθερα να μετακινούνται μεταξύ των πολιτειών.

Οι πολιτείες Δυτική Αυστραλία και Κουίνσλαντ, οι οποίες είναι σε μεγάλο βαθμό απαλλαγμένες από τον νέο κορονοϊό, έχουν επισημάνει ότι μπορεί να διατηρήσουν κι άλλο κάποιους περιορισμούς ακόμη και όταν επιτευχθούν οι στόχοι όσον αφορά τον εμβολιασμό.

Το εθνικό σχέδιο, λένε, το οποίο συμφωνήθηκε πριν από το πρόσφατο ξέσπασμα του νέου κορονοϊού στη Νέα Νότια Ουαλία, στηρίχθηκε στην ύπαρξη μόνο μικρών ξεσπασμάτων στην κοινότητα.

Σήμερα η Νέα Νότια Ουαλία ανακοίνωσε ότι το περασμένο 24ωρο κατέγραψε 818 κρούσματα, τα περισσότερα στο Σίδνεϊ, αριθμός που δείχνει μια μικρή μείωση από το ρεκόρ των 830 που είχαν καταγραφεί την προηγούμενη ημέρα.

Έρευνα-Εμβόλιο: Η τρίτη δόση μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο λοίμωξης

Η πρωθυπουργός της πολιτείας Γκλάντις Μπερετζικλιάν ζήτησε από τον κόσμο να εστιάσει περισσότερο το ενδιαφέρον του στην εκστρατεία εμβολιασμού και λιγότερο στα κρούσματα.

“Μόλις φτάσει στο 80% (του πληθυσμού που θα έχει εμβολιαστεί) με τις δύο δόσεις, κάθε πολιτεία θα πρέπει να ζει με την COVID. Δεν μπορείτε να κρατήσετε έξω την Δέλτα για πάντα”, σημείωσε.

Στην Βικτόρια, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Μελβούρνη, 71 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν και 55 από αυτά είχαν περάσει χρόνο στην κοινότητα ενώ είχαν προσβληθεί από τον ιό, κάτι το οποίο θα μπορούσε να εκτροχιάσει, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ντάνιελ Άντριους, τα σχέδια για άρση του λοκντάουν στις 2 Σεπτεμβρίου.

Η Αυστραλία διαχειρίστηκε την πανδημία καλύτερα από πολλές άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Ωστόσο στην εμβολιαστική της εκστρατεία υπήρξε μια βραδύτητα που της στέρησε μέρος της επιτυχίας της.

Σε εθνικό επίπεδο, το 30% των άνω των 16 ετών έχει εμβολιαστεί πλήρως, ενώ το 52% έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. Οι εμβολιασμοί γίνονται με ρυθμό ρεκόρ, αλλά ο στόχος για τον πλήρη εμβολιασμό του 80% δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί ως τον Δεκέμβριο με τους σημερινούς ρυθμούς.

Η Αυστραλία έχει καταγράψει συνολικά μόλις πάνω από 44.600 κρούσματα από τότε που ξέσπασε η πανδημία και 984 θανάτους από την COVID-19.

Νέα Ζηλανδία: Παρατάθηκε το αυστηρό εθνικό λοκντάουν 

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας παρέτεινε το αυστηρό εθνικό λοκντάουν που έχει επιβληθεί στη χώρα, λέγοντας ότι το πρόσφατο ξέσπασμα της παραλλαγής Δέλτα του νέου κορονοϊού δεν έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωσή του.

Το εθνικό λοκντάουν επιπέδου 4 παρατάθηκε κατά τρεις ημέρες μέχρι τα μεσάνυχτα της 27ης Αυγούστου στη χώρα, ενώ στο Όκλαντ, το επίκεντρο του ξεσπάσματος, τα περιοριστικά μέτρα θα ισχύσουν τουλάχιστον ως τις 31 Αυγούστου.

“Η ασφαλέστερη επιλογή για όλους μας τώρα είναι να ακολουθήσουμε την πορεία αυτή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα”, δήλωσε η Άρντερν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

“Αν έχουμε αντλήσει ένα δίδαγμα από τον κόσμο, αυτό είναι να είμαστε προσεκτικοί με αυτήν την παραλλαγή της COVID-19”, πρόσθεσε.

Η Άρντερν σημείωσε ότι σε όλη τη χώρα αναφέρθηκαν επαφές στην κοινότητα από τους ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα. Υπάρχουν περισσότερες από 320 περιοχές ενδιαφέροντος που συνδέονται με το ξέσπασμα και 13.000 επαφές έχουν καταγραφεί, πολύ περισσότερες απ’ ό,τι στα προηγούμενα ξεσπάσματα.

“Η Δέλτα έχει αλλάξει τους κανόνες του παιγνιδιού”, υπογράμμισε η πρωθυπουργός.

Η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα 35 νέα κρούσματα του κορονοϊού, με τα οποία ανήλθε σε 107 ο συνολικός αριθμός των προσβληθέντων στο πρόσφατο ξέσπασμα.

Το υπουργείο Υγείας διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του ότι 33 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν το προηγούμενο 24ωρο στο Όκλαντ και 2 στην πρωτεύουσα Ουέλινγκτον.

Λίβανος: Σχεδόν 1.200 κρούσματα του νέου κορονοϊού

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαγνώστηκαν 1.173 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ υπέκυψαν 3 ασθενείς με την COVID-19.

Επισήμως, ο Λίβανος των 6,7 εκατ. κατοίκων έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 8.011 θανάτους επί συνόλου 592.156 κρουσμάτων από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην επικράτειά του, την 21η Φεβρουαρίου 2020.

Η χώρα, βυθισμένη στη χειρότερη οικονομική κρίση της πρόσφατης ιστορίας της, καταγράφει τελευταία νέα έξαρση των μολύνσεων εξαιτίας της εξάπλωσης της παραλλαγής Δέλτα. Το υπουργείο Υγείας καλεί τον πληθυσμό να εμβολιαστεί το συντομότερο δυνατό, καθώς το 24% του πληθυσμού έχει λάβει μια πρώτη δόση εμβολίου, αλλά περίπου το 15% έχει λάβει και τις δύο ως εδώ.

Πηγή: ΑΠΕ

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα