Top

ΠΟΥ-Συναγερμός: Έρχεται έξαρση της μετάλλαξης Όμικρον, πάρτε μέτρα

«Συνολικά ο παγκόσμιος κίνδυνος από το νέο στέλεχος ανησυχίας Όμικρον εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλός»

Parallaxi
που-συναγερμός-έρχεται-έξαρση-της-μετ-820904
Parallaxi
Εικόνα: SOOC

Το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κοροναϊού είναι πιθανό να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, ενώ ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της παραλλαγής «ενδέχεται να υπάρξουν μελλοντικές εξάρσεις της covid-19, οι οποίες μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις» σε κάποιες περιοχές, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Η υπηρεσία του ΟΗΕ, στις τεχνικές της συμβουλές προς τα 194 μέλη της, τα κάλεσε να επιταχύνουν τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων κατά της covid-19 και να «καταρτίσουν σχέδια μετριασμού» προκειμένου να παραμείνουν σε λειτουργία οι βασικές υγειονομικές υπηρεσίες τους.

Πρωτόγνωρος αριθμός μεταλλάξεων στην Όμιρκον

«Η Όμικρον έχει έναν πρωτόγνωρο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα της, κάποιες από τις οποίες προκαλούν ανησυχία για την ενδεχόμενη επίπτωσή τους στην πορεία της πανδημίας», προειδοποίησε ο ΠΟΥ.

«Συνολικά ο παγκόσμιος κίνδυνος από το νέο στέλεχος ανησυχίας Όμικρον εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλός», τόνισε.

Ωστόσο ο οργανισμός εκτίμησε ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες προκειμένου να κατανοηθεί η ικανότητα του Όμικρον να διαφεύγει της προστασίας που προκαλούν τα εμβόλια και προηγούμενες μολύνσεις από άλλα στελέχη του κορονοϊού, εξηγώντας ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία.

«Κρούσματα covid-19 και μολύνσεις αναμένονται σε εμβολιασμένους, αν και σε μικρότερο και αναμενόμενο ποσοστό», κατέληξε.

Η κυβέρνηση της Σκωτίας ανακοίνωσε τον εντοπισμό έξι κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον στο Λαναρκσάιρ, και στην ευρύτερη περιοχή της Γλασκώβης και του Κλάιντ.

Οι αρχές ανέφεραν ότι προσπαθούν να εντοπίσουν τις επαφές των θετικών κρουσμάτων για να διαπιστωθεί η προέλευση του ιού.

Η πρωθυπουργός Νίκολας Στέρτζεον θα προχωρήσει σε έκτακτη ενημέρωση σήμερα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα επιμείνει στην πιστή τήρηση των μέτρων αποστασιοποίησης και στην προειδοποίηση για τον κίνδυνο να εξαπλωθεί η πανδημία και ενόψει των γιορτών.

Η εξάπλωση της Όμικρον στον κόσμο

Την ίδια στιγμή, αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των χωρών που ανακοινώνουν ότι έχουν εντοπίσει κρούσματα της νέας παραλλαγής Όμικρον. Η νέα μετάλλαξη πέρασε, όπως ήταν αναμενόμενο και τον Ατλαντικό με τον Καναδά να ανακοινώνει δύο κρούσματα που αφορούν ταξιδιώτες από την Νιγηρία.

Οι χώρες που επίσης έχουν εντοπίσει κρούσματα στην επικράτειά τους είναι η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Δανία, η Ιταλία, η Ολλανδία το Βέλγιο, το Ισραήλ, το Χονγκ Κονγκ, η Αυστραλία, η Νότια Αφρική, και άλλες χώρες της αφρικανικής ηπείρου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα