Top

ΠΟΥ: Θα κάνουμε τα πάντα για να μάθουμε την προέλευση του κορονοϊού- Τι τονίζει η Κομισιόν για τον υποχρεωτικό ή όχι εμβολιασμό

Ολόκληρος ο πλανήτης στους ρυθμούς του κορονοϊού

Parallaxi
που-θα-κάνουμε-τα-πάντα-για-να-μάθουμε-687863
Parallaxi

Πάνω από 16.000 κρούσματα στην Ιταλία και 672 νεκροί

Μειωμένα ήταν σήμερα Δευτέρα τα κρούσματα στην Ιταλία καθώς καταγράφηκαν 16.377 νέες μολύνσεις και 672 θάνατοι από κορονοϊό. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 130.524 διαγνωστικά τεστ στην Ιταλία ενώ για κάθε 100 τεστ, 12,5 προέκυψαν θετικά.

Χθες οι νεκροί ήταν 541, με 20.648 περιστατικά και 176.934 τεστ. Από την αρχή της πανδημίας, στην Ιταλία έχασαν την ζωή τους 55.576 άνθρωποι. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται 3.744 ασθενείς (8 λιγότεροι από χθες) και στους νοσοκομειακούς θαλάμους 33.187 (308 περισσότεροι από το προηγούμενο εικοσιτετράωρο).

Για πρώτη φορά, τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, η περιφέρεια με τα περισσότερα ημερήσια κρούσματα είναι η Εμίλια Ρομάνια (2.041) με πρωτεύουσα την Μπολόνια. Ακολουθούν το Βένετο (2.003), η Λομβαρδία (1.929) -η οποία συνήθως καταγράφει τον μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων- και η Καμπανία (1.626) με πρωτεύουσα την Νάπολη.

Στο μεταξύ, τις τελευταίες ώρες οι περιφέρειες του ιταλικού Βορρά (οι οποίες κυβερνώνται σχεδόν εξ ολοκλήρου από την κεντροδεξιά αντιπολίτευση), άρχισαν να ζητούν, από την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων.

Τα κύρια αιτήματά τους είναι να ξανανοίξουν τις πύλες τους τα χιονοδρομικά κέντρα για όποιον διανυκτερεύει στις περιοχές κοντά στις πίστες του σκι, να επιτραπεί η λειτουργία των εστιατορίων και το βράδυ και να μην τεθούν περιορισμοί στην τέλεση των λειτουργιών την περίοδο των Χριστουγέννων.

Η κυβερνητική συμμαχία των Πέντε Αστέρων και του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, όμως, δείχνει να αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα τα αιτήματα αυτά, από την στιγμή που έχει αφήσει να διαρρεύσει ότι δεν θεωρεί αναγκαία την επαναλειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων και ότι θα ήταν φρονιμότερο, ανήμερα τα Χριστούγεννα, τα εστιατόρια και τα καφέ μπαρ να παραμείνουν κλειστά.

Επιφυλακτικότητα η οποία αυξήθηκε, δε, λόγω της κοσμοσυρροής που σημειώθηκε σε κεντρικές οδούς του Μιλάνου και του Τορίνο, μετά τη μερική χαλάρωση των απαγορευτικών μέτρων, που επέτρεψε την επαναλειτουργία πολλών εμπορικών καταστημάτων.

ΠΟΥ: Θα κάνουμε τα πάντα για να μάθουμε την προέλευση του κορονοϊού

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προέτρεψε σήμερα όλες τις χώρες να μην πολιτικοποιούν τις έρευνες για την προέλευση του νέου κορονοϊού, γιατί κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε εμπόδια στην αναζήτηση της αλήθειας.

Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, στη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη, είπε ότι θα κάνει τα πάντα για να γίνει γνωστή η προέλευση του SARS-CoV-2, απορρίπτοντας τις κατηγορίες ότι ο ΠΟΥ είναι πολύ υποχωρητικός απέναντι στην Κίνα. «Θέλουμε να μάθουμε την προέλευση και θα κάνουμε τα πάντα για να την μάθουμε» είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ. Ο Οργανισμός ελπίζει ότι σύντομα θα σταλεί μια διεθνής επιστημονική ομάδα στην Κίνα για να ερευνήσει το θέμα.

«Θέλουμε να μάθουμε την προέλευση του ιού επειδή μπορεί να μας βοηθήσει να αποτρέψουμε μελλοντικές επιδημίες. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε», τόνισε.

Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πρόσφατα ότι ο ιός κυκλοφορούσε στο εξωτερικό πριν ανακαλυφθεί στην πόλη Γουχάν της κεντρικής Κίνας, επικαλούμενα τον εντοπισμό του σε εισαγόμενα, κατεψυγμένα προϊόντα αλλά και επιστημονικές μελέτες σύμφωνα με τις οποίες κυκλοφορούσε από πέρσι στην Ευρώπη. Αναφορικά με τις χειμερινές διακοπές, ο ΠΟΥ προέτρεψε όλες τις χώρες να επανεξετάσουν προσεκτικά τα σχέδιά τους για την επερχόμενη σεζόν του σκι, ώστε να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους που απορρέουν από τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ανθρώπων σε μικρές περιοχές. Ο Οργανισμός ωστόσο απέφυγε να κάνει συγκεκριμένες συστάσεις στις κυβερνήσεις που αναρωτιούνται αν θα πρέπει ή όχι να ανοίξουν φέτος το χειμώνα τα χιονοδρομικά κέντρα.

Ο Τέντρος έκανε μια συγκεκριμένη αναφορά στη Βραζιλία, σημειώνοντας ότι η κατάσταση στη χώρα αυτή είναι «πολύ, πολύ ανησυχητική».

«Πιστεύω ότι η Βραζιλία θα πρέπει να το πάρει πολύ στα σοβαρά», προειδοποίησε, την ώρα που ο ακροδεξιός πρόεδρος της χώρας αυτή, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, αρνείται τη σοβαρότητα της ασθένειας και γνωστοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν πρόκειται να εμβολιαστεί για την Covid-19. Η Βραζιλία έχει τον χειρότερο απολογισμό θυμάτων της Covid-19, μετά τις ΗΠΑ. Περισσότεροι από 6,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό και σχεδόν 173.000 από αυτούς πέθαναν, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Τι τονίζει η Κομισιόν για τον υποχρεωτικό ή όχι εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού

Ο υποχρεωτικός ή μη χαρακτήρας του εμβολιασμού κατά του covid19, είναι αρμοδιότητα των κρατών-μελών, ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα υγείας, Στέφαν ντε Κέρσμάκερ.

Κληθείς να απαντήσει αν η θέση της Επιτροπής είναι ίδια με αυτή του αντιπροέδρου, αρμόδιου για τον Ευρωπαϊκό Τρόπο Ζωής, Μαργαρίτη Σχοινά, όπως αυτή διατυπώνεται σε συνέντευξή του στις 29/11 στην Καθημερινή, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν απάντησε τα εξής:

«Αν ο εμβολιασμός πρέπει να είναι υποχρεωτικός ή όχι, είναι αρμοδιότητα των κρατών μελών. Τα κράτη-μέλη είναι εκείνα που θα αποφασίσουν με ποιο τρόπο θα εφαρμόσουν την πολιτική του εμβολιασμού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να κάνει σύσταση για τον υποχρεωτικό ή μη χαρακτήρα του εμβολιασμού. Είναι απόφαση των κρατών-μελών.

Μπορούμε να βοηθήσουμε τα κράτη-μέλη να προετοιμάσουν την πολιτική εμβολιασμού τους. Έχουμε κάνει συστάσεις στα μέσα Οκτωβρίου με στόχο να εντοπίσουμε μια σειρά ερωτήσεων που ενθαρρύνουμε τα κράτη-μέλη να λάβουν υπόψη τους στην πολιτική εμβολιασμού τους».

Υπενθυμίζεται ότι στη συνέντευξή του στις 29/11 στην Καθημερινή, ο Μαργαρίτης Σχοινάς αναφέρει ότι ο εμβολιασμός δεν θα γίνει αναγκαστικά υποχρεωτικός, αλλά «μπορεί να γίνει προαπαιτούμενο για πρόσβαση σε συγκεκριμένες δραστηριότητες ή υπηρεσίες. Για παράδειγμα στις αερομεταφορές και όχι μόνο».

Περιορίστηκαν κάτω από τις 3.000 οι νέες μολύνσεις στην Αυστρία

O αυστριακός υπουργός Υγείας, Ρούντολφ ‘Ανσομπερ, εμφανίστηκε για πρώτη φορά, εδώ και αρκετές ημέρες, κάπως πιο αισιόδοξος, καθώς ο αριθμός των νέων μολύνσεων στην Αυστρία ήταν το προηγούμενο εικοσιτετράωρο κάτω από τις 3.000, συγκεκριμένα στις 2.748, με τον ίδιο να δηλώνει σε συνέντευξη Τύπου ότι πρόκειται “για μικρές μειώσεις εδώ και μερικές ημέρες” και ταυτόχρονα να προειδοποιεί ότι τα νέα κρούσματα εξακολουθούν να είναι σε “δραματικά υψηλό επίπεδο”.

“Το να κατέβουμε κάτω από τις 3.000 είναι καλό και πρέπει να μας δώσει κίνητρα”, ανέφερε ο ίδιος, παρατηρώντας ωστόσο ότι διενεργήθηκαν μόνον περίπου 15.000 διαγνωστικά τεστ, αρκετά λιγότερα του μέσου όρου των 30.000 τεστ ημερησίως τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία των υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών στη Βιέννη, στην Αυστρία νοσηλεύονται σήμερα με κορονοϊό σε νοσοκομείο 4.340 άνθρωποι, από τους οποίους οι 701 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ο αριθμός των θετικά διαγνωσμένων περιπτώσεων τις τελευταίες επτά ημέρες ανά 100.000 κατοίκους (επίπτωση 7 ημερών) είναι 349, ενώ, από την εμφάνιση της πανδημίας ο συνολικός αριθμός των θανάτων έχει φθάσει τις 3.184.

Αυστρία: Ο στρατός μπαίνει στη “μάχη” της διενέργειας τεστ κορονοϊού

Με έναν μεγάλο αριθμό 5.400 στρατιωτών και πολιτικών υπαλλήλων του, ο Αυστριακός Ομοσπονδιακός Στρατός, θα συνδράμει στη διενέργεια των μαζικών τεστ κορονοϊού που, έπειτα από πρόσφατη σχετική απόφαση της κυβέρνησης συνασπισμού Λαϊκού Κόμματος και Πράσινων, πρόκειται να διενεργηθούν από αυτή την εβδομάδα και στα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας.

Από τις αυστριακές ένοπλες δυνάμεις ανακοινώθηκε σήμερα ότι μόνον στη Βιέννη θα χρειαστούν 2.000 στελέχη τους, ενώ, όπως αναφερόταν επιπλέον, συμπεριλαμβανομένων των συνοριακών αποστολών και άλλων αποστολών στο εξωτερικό, όπως επίσης όλων των άλλων αποστολών CoV, σχεδόν 8.250 στρατιώτες των ενόπλων δυνάμεων συμμετέχουν αυτή την στιγμή σε μία αποστολή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι στρατιωτικές διοικήσεις των εννέα ομόσπονδων κρατιδίων εργάζονται επί του παρόντος πυρετωδώς στις προετοιμασίες για τα πρώτα τεστ σε διδακτικό και σχολικό προσωπικό σε όλη την χώρα, ενώ, λόγω των οδηγιών των υγειονομικών αρχών στα κρατίδια, προκύπτουν διαφορετικά καθήκοντα.

Για παράδειγμα, η βάση των ενόπλων δυνάμεων με τους στρατιώτες και τους πολιτικούς υπαλλήλους της είναι υπεύθυνη για την προμήθεια και παράδοση του προστατευτικού εξοπλισμού και των κιτ των τεστ για ολόκληρη την επικράτεια, τόσο για τα τεστ σε εκπαιδευτικούς όσο και για τα μαζικά τεστ.

Επιπλέον, διατίθεται και εδώ υγειονομικό προσωπικό, καθώς επίσης στρατιώτες και υπάλληλοι για τη διοργάνωση των γραμμών διενέργειας των τεστ, που σημαίνει ότι χρησιμοποιούνται επιπλέον 600 στρατιώτες και πολιτικοί υπάλληλοι των ενόπλων δυνάμεων.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών, από την 7η Δεκεμβρίου θα έχουν ήδη τη δυνατότητα να υποβληθούν σε προαιρετικό τεστ κορονοϊού και οι 39.000 υπάλληλοι του υπουργείου, και μία πρώτη παρτίδα 38.000 γρήγορων τεστ αντιγόνων παραδόθηκε ήδη στις εννέα περιφερειακές αστυνομικές διευθύνσεις και στα κεντρικά γραφεία του υπουργείου στη Βιέννη.

Γερμανία: Αντικρουόμενες απόψεις για τη λειτουργία των ξενοδοχείων τα Χριστούγεννα

Η διαμονή σε ξενοδοχείο ανθρώπων που θα βρουν ευκαιρία τα Χριστούγεννα να συναντηθούν με τις οικογένειές τους παραμένει αμφιλεγόμενη λόγω του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων κορονοϊού. Με τη Σαξονία, προστέθηκε σήμερα ακόμα ένα ομόσπονδο κρατίδιο το οποίο αποφάσισε να ανοίξει ξενοδοχεία και πανσιόν για όσους θελήσουν να επισκεφθούν τις οικογένειές τους κατά τη διάρκεια των διακοπών των εορτών.

Η Σαξονία όμως έχει το υψηλότερο ποσοστό νέων κρουσμάτων κορονοϊού την εβδομάδα ανά 100.000 κατοίκους σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Επιπλέον, πέντε από τις δέκα πλέον πληγείσες περιοχές βρίσκονται εκεί.

Άλλα ομόσπονδα κρατίδια, όπως η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το Σλέσβιχ-Χολστάιν και το Βερολίνο, είχαν ήδη λάβει παρόμοιες αποφάσεις για το άνοιγμα ξενοδοχείων. Εκπρόσωπος της Γερουσίας του Βερολίνου υπερασπίστηκε την απόφαση. “Οι επισκέψεις από συγγενείς δεν πρέπει να εξομοιωθούν με τα τουριστικά ταξίδια”, τόνισε.

Η καγκελάριος Μέρκελ, αντιθέτως, εξέφρασε ανησυχίες: Σε τηλεδιάσκεψη του προεδρείου του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος(CDU), είπε, σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), ότι “είναι αδύνατο να γίνει διάκριση μεταξύ τουριστικής και ιδιωτικής χρήσης των ξενοδοχείων”.

Βρετανία: Άρνηση του εμβολιασμού ίσως θα έχει επιπτώσεις στην κανονική ζωή, προειδοποιεί ο υπουργός Εμβολίου

Οι πολίτες που θα αρνηθούν ένα εμβόλιο κατά της Covid-19 μπορεί να δουν την κανονική ζωή τους να περιορίζεται, καθώς τα εστιατόρια, τα μπαρ, οι κινηματογράφοι και οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να εμποδίσουν την είσοδο σε εκείνους που δεν έχουν αποδείξεις ότι έχουν εμβολιαστεί, δήλωσε σήμερα ο νέος υπουργός για το Εμβόλιο στη Βρετανία.

Ερωτηθείς από το BBC εάν θα υπάρχει ένα διαβατήριο ανοσίας, o Ναντίμ Ζαχάουι απάντησε ότι το στάτους εμβολιασμού ενός πολίτη κατά της Covid-19 ενδέχεται να συμπεριλαμβάνεται σε μια τηλεφωνική εφαρμογή που θα ενημερώνει τους γιατρούς για την κατάσταση του εν λόγω προσώπου.

“Όμως, επίσης, νομίζω ότι θα βρείτε πως εστιατόρια, μπαρ, κινηματογράφοι και άλλοι χώροι, αθλητικές εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιήσουν πιθανόν αυτό το σύστημα, όπως θα έχουν κάνει με την εφαρμογή”, είπε ο Ζαχάουι στο BBC.

“Αυτού του είδους η πίεση θα ασκηθεί με δύο τρόπους: από τους παρόχους υπηρεσιών, που θα πουν “κοίταξε, δείξε μας ότι έχεις εμβολιαστεί”, αλλά επίσης θα κάνουμε την τεχνολογία όσο το δυνατόν ευκολότερη και πιο προσβάσιμη”.

Ερωτηθείς εάν ουσιαστικά θα καταστεί αδύνατο να κάνει κανείς ο,τιδήποτε χωρίς το εμβόλιο, ο Ζαχάουι απάντησε: “Νομίζω ότι ο κόσμος πρέπει να αποφασίσει, όμως νομίζω ότι πιθανόν θα δείτε ότι πολλοί πάροχοι υπηρεσιών θα θέλουν να δεσμευτούν σε αυτό, όπως θα έχει γίνει με την εφαρμογή”.

Ο Ζαχάουι απέφυγε να δώσει κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία για την παρουσίαση ενός εμβολίου καθώς κανένα δεν έχει προς το παρόν εγκριθεί για δημόσια χρήση.

Το μήνυμα, τόνισε, θα πρέπει να είναι ότι ένα εμβόλιο είναι καλό για την κοινότητα και τη χώρα.

Τζόνσον: Ελπίζουμε να εγκριθούν τα εμβόλια πριν τα Χριστούγεννα

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει πως τα κύρια υποψήφια εμβόλια κατά της Covid-19 θα εγκριθούν από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή πριν από τα Χριστούγεννα.

“Κανένα εμβόλιο δεν έχει πάρει ακόμη την έγκριση της Ρυθμιστικής Υπηρεσίας Φαρμάκων και Προϊόντων Υγειονομικής Περίθαλψης (MHRA), αλλά βασικά ελπίζουμε ότι τόσο το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech όσο και το εμβόλιο της Οξφόρδης-AstraZeneca θα εγκριθούν μέσα στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες”, δήλωσε ο Τζόνσον σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε ιατρικό κέντρο.

Όταν ρωτήθηκε αν τα εμβόλια μπορεί να εγκριθούν πριν από τα Χριστούγεννα, ο Τζόνσον απάντησε: “Αυτή είναι η ελπίδα”.

Την ίδια ώρα, οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν 12.330 νέα κρούσματα της Covid-19 σήμερα, αυξημένα σε σχέση με τα 12.155 που ανακοινώθηκαν μια μέρα νωρίτερα. Τα στοιχεία αυτά αυξάνουν σε 1.629.657 τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.

Συνολικά 205 νέοι θάνατοι από την ασθένεια ανακοινώθηκαν επίσης, λιγότεροι σε σχέση με τους 215 που καταγράφηκαν μια μέρα νωρίτερα. Η Βρετανία μετρά 58.448 θανάτους συνολικά, τον υψηλότερο αριθμό ανθρώπινων απωλειών στην Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, vradini.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα