Διεθνή

ΠΟΥ: 23 εκατ. άνθρωποι έχουν πληγεί στην Τουρκία και τη Συρία

Ο σεισμός που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία ίσως έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες παιδιά.

Parallaxi
που-23-εκατ-άνθρωποι-έχουν-πληγεί-στην-τ-970539
Parallaxi

Ανώτεροι αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσαν σήμερα πως οι ανθρωπιστικές ανάγκες της Συρίας είναι οι μεγαλύτερες μετά το μεγάλο σεισμό που στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους εκεί και στη νότια Τουρκία.

Η Άντελαϊντ Μάρσανγκ, η αξιωματούχος του ΠΟΥ που είναι υπεύθυνη για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, δήλωσε πως η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στην κρίση, όμως από την άλλη πλευρά των συνόρων, στη Συρία, εντοπίζονται οι κύριες ανάγκες που δεν μπορεί να απαντηθούν άμεσα και μεσοπρόθεσμα, καθώς η χώρα ήταν ήδη αντιμέτωπη με χρόνια ανθρωπιστικής κρίσης λόγω του εμφυλίου πολέμου, καθώς και με ένα ξέσπασμα χολέρας.

«Είναι μια κρίση επιπλέον των πολλαπλών κρίσεων στην πληγείσα περιοχή», δήλωσε η Μάρσανγκ κατά τη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του οργανισμού στη Γενεύη.

«Σε όλη τη Συρία, οι ανάγκες βρίσκονται στο πιο υψηλό επίπεδο έπειτα από σχεδόν 12 χρόνια παρατεταμένης, πολύπλοκης κρίσης, ενώ η ανθρωπιστική χρηματοδότηση συνεχίζει να μειώνεται», πρόσθεσε.

Η ίδια είπε ότι περίπου 23 εκατομμύρια άνθρωποι, περιλαμβανομένων 1,4 εκατομμυρίου παιδιών, είναι πιθανό να είναι εκτεθειμένοι στις δύο χώρες μετά το σεισμό και τους μετασεισμούς, που μετέτρεψαν χιλιάδες κτίρια σε ερείπια.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πως στέλνει προμήθειες έκτακτης ανάγκης, περιλαμβανομένων ιατρικών κιτ για χειρουργικές επεμβάσεις και την αντιμετώπιση τραυμάτων, και ενεργοποιώντας ένα δίκτυο ιατρικών ομάδων για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων.

«Είναι τώρα μια κούρσα με το χρόνο», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ

Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. «Κάθε λεπτό, κάθε ώρα που περνά, οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες μειώνεται».

Ο ίδιος δήλωσε πως ο ΠΟΥ ανησυχεί ιδιαίτερα για περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας από τις οποίες δεν υπάρχουν πληροφορίες μετά το σεισμό της Δευτέρας.

«Η καταγραφή των ζημιών είναι ένας τρόπος για να κατανοήσουμε πού πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας», υπογράμμισε.

Unicef: Ο σεισμός που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία ίσως έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες παιδιά

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά δήλωσε σήμερα ότι ο σεισμός και οι μετασεισμοί που έχουν καταστρέψει τεράστιο αριθμό κτιρίων στην Τουρκία και τη Συρία ίσως έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες παιδιά.

«Οι σεισμοί που έπληξαν τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία νωρίς χθες ίσως έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες παιδιά», δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNICEF Τζέιμς Έλντερ σε δημοσιογράφους σε ενημέρωση στη Γενεύη. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο οργανισμός δεν μπορεί να προσδιορίσει ακριβή απολογισμό των νεκρών παιδιών.

Συρία: Το θαύμα της Τζαντάιρις– ένα νεογέννητο βρέφος εντοπίστηκε στα ερείπια σπιτιού, ενωμένο ακόμη με τον ομφάλιο λώρο με τη νεκρή μητέρα του

Στα ερείπια σπιτιού στην Τζαντάιρις, μια πόλη στη Συρία που επλήγη σφοδρά από τον σεισμό της Δευτέρας, οι διασώστες εντόπισαν ένα ζωντανό νεογέννητο βρέφος το οποίο ήταν ακόμη ενωμένο με τον ομφάλιο λώρο με τη νεκρή μητέρα του.

Το μικρό κορίτσι είναι η μοναδική επιζήσασα μιας οικογένειας όλα τα μέλη της οποίας σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσε η τετραώροφη πολυκατοικία στην οποία διέμεναν.

Στην πόλη αυτή, στα σύνορα με την Τουρκία, οι διασώστες ανέσυραν το πτώμα του πατέρα του βρέφους, του Αμπντάλα Μλεϊχάν, της μητέρας του Άαφρα, τριών αδελφών της, του αδελφού της και της θείας της.

“Αναζητούσαμε τον Αμπού Ρουντάινα (το επώνυμο του Αμπντάλα) και την οικογένειά του, αρχικά βρήκαμε την αδελφή του, στη συνέχεια τη σύζυγό του, στη συνέχεια τον Αμπού Ρουντάινα. Βρίσκονταν όλοι ο ένας κοντά στον άλλο”, εξήγησε ένας στενός φίλος της οικογένειας ο Χαλίλ Σαουάντι.

“Στη συνέχεια ακούσαμε έναν ήχο όταν σκάβαμε (…) τραβήξαμε τα χώματα και βρήκαμε αυτή τη μικρή, δόξα τω Θεώ”, πρόσθεσε.

Το βρέφος ήταν ακόμη ενωμένο με τον ομφάλιο λώρο με τη μητέρα του. “Τον κόψαμε και ο εξάδελφός μου μετέφερε το βρέφος στο νοσοκομείο”, συνέχισε ο Σαουάντι.

Σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται ένας άνδρας να κρατά μέσα στα ερείπια ένα γυμνό βρέφος, καλυμμένο με σκόνη, με τον ομφάλιο λώρο να κρέμεται. Την ώρα που θερμοκρασία βρίσκεται κοντά στους μηδέν βαθμούς Κελσίου, ένας άλλος ρίχνει μια κουβέρτα για να καλύψει το νεογέννητο.

“Ο χρόνος πιέζει”

Το βρέφος διακομίστηκε στο νοσοκομείο της κοντινής πόλης Αφρίν.

Στο μεταξύ οι διασώστες πέρασαν ώρα προσπαθώντας με πενιχρά μέσα να απεγκλωβίσουν τα πτώματα των υπόλοιπων μελών της οικογένειας. Τα τοποθέτησαν στο σπίτι ενός συγγενής, καλυμμένα με πανιά σε διάφορα χρώματα προκειμένου να μπορούν να τα ξεχωρίσουν, εν αναμονή της ταφής τους.

Η οικογένεια είχε φύγει από την επαρχία Ντέιρ Εζόρ, πιο ανατολικά, πιστεύοντας ότι θα βρει ασφάλεια στην Τζαντάιρις, μια πόλη που ελέγχεται από το 2018 από τις τουρκικές δυνάμεις και φιλοτουρκικές ομάδες ανταρτών.

Περίπου 50 σπίτια κατέρρευσαν στην πόλη αυτή της βορειοανατολικής Συρίας λόγω του σεισμού της Δευτέρας, καθώς βρίσκεται σχετικά κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Οι δρόμοι της πόλης είναι γεμάτοι ερείπια.

Από τον σεισμό έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι στην Τουρκία και τη Συρία. Μόνο στις περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από τους αντάρτες, και όπου δεν έχει φτάσει βοήθεια, έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής περίπου 800 νεκροί.

Σύμφωνα με τα Λευκά Κράνη, τους διασώστες που δραστηριοποιούνται στις περιοχές αυτές, περισσότερα από 200 κτίρια έχουν καταρρεύσει εντελώς. Η ομάδα αυτή διασωστών κάλεσε σήμερα τις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις να βοηθήσουν αυτές τις ξεχασμένες, πληγείσες περιοχές. “Ο χρόνος πιέζει. Εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια”, τόνισε.

Στους αγνοούμενους του σεισμού και ένας Ιταλός πολίτης

Στους αγνοούμενους του φονικού σεισμού, που έπληξε την Τουρκία, συμπεριλαμβάνεται και ένας Ιταλός πολίτης, ο οποίος βρισκόταν στην περιοχή για λόγους εργασίας, ανακοίνωσε σήμερα το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μελόνι, ο Αντόνιο Ταγιάνι, όλοι οι υπόλοιποι Ιταλοί που βρίσκονταν στις πληγείσες περιοχές της Τουρκίας έχουν εντοπισθεί και είναι καλά στην υγεία τους.

Στο μεταξύ, εκτός από αρωγή που απέστειλαν η ιταλική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και η Πυροσβεστική, πολλές περιφέρειες της χώρας αποφάσισαν επίσης την αποστολή γιατρών και νοσοκόμων για να παρασχεθεί φροντίδα στους τραυματίες που προκάλεσε ο σεισμός.

 Στην περισσότερο πληγείσα επαρχία, την Χατάι, οι κάτοικοι ζητούν απεγνωσμένα βοήθεια για τους δικούς τους ανθρώπους που έχουν καταπλακωθεί από τα χαλάσματα, αλλά δεν έχουν αποσταλεί διασώστες

“Ακούγονται ήχοι αλλά κανένας δεν βγαίνει έξω”, λέει ο Ντενίζ κρατώντας με τα χέρια του το κεφάλι του και διαμαρτύρεται για την έλλειψη προσπαθειών διάσωσης τυχόν εγκλωβισμένων στα χαλάσματα κτιρίων που κατέρρευσαν μετά τον σεισμό σε Τουρκία και Συρία με χιλιάδες νεκρούς.

Φωνές που καλούν απεγνωσμένα σε βοήθεια ακούγονται μέσα από τα συντρίμμια κτιρίων στην παράκτια επαρχία της Μεσογείου, την Χατάι, εκεί όπου σεισμόπληκτοι προσπαθούν να ζεσταθούν στο ύπαιθρο ανάβοντας φωτιές υπό βροχή και πολικό ψύχος.

Η Χατάι, η οποία συνορεύει στα βορειοδυτικά με την Συρία, είναι η περισσότερο πληγείσα επαρχία της Τουρκίας με τουλάχιστον 872 νεκρούς.

Οι κάτοικοί της εκφράζουν παράπονα για την ανεπαρκή ανταπόκριση των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, ενώ οι ίδιοι οι διασώστες υποστηρίζουν ότι δυσκολεύτηκαν πολύ να εξασφαλίσουν εξοπλισμό.

Ο Ντενίζ ξεσπάει σε κλάματα δείχνοντας ένα κτίριο που έχει καταρρεύσει μέσα στο οποίο έχουν εγκλωβιστεί οι γονείς του περιμένοντας τα σωστικά συνεργεία.

“Καταστραφήκαμε, καταστραφήκαμε. Θεέ μου! Φωνάζουν για βοήθεια. Λένε ‘Σώστε μας’, αλλά δεν μπορούμε να τους σώσουμε. Πώς μπορούμε να τους σώσουμε; Δεν έχει έρθει κανένας από το πρωί”, λέει ο Ντενίζ.

Οι διασώστες αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν το μέγεθος της καταστροφής στη νότια Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ξεπερνάει τους 5.000 σήμερα το πρωί.

Η AFAD, η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών, έχει ανακοινώσει ότι στην περιοχή που επλήγη από τον σεισμό έχουν αναπτυχθεί 13.740 διασώστες, αλλά το μέγεθος της καταστροφής είναι τεράστιο καθώς στη νότια Τουρκία έχουν καταρρεύσει σχεδόν 6.000 κτίρια.

Μόνο στην Χατάι, περισσότερα από 1.200 κτίρια έχουν καταστραφεί, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Φαρετίν Κότσα.

Οι ομάδες διάσωσης στην επαρχία διαμαρτύρονται για την έλλειψη εξοπλισμού, ενώ σεισμόπληκτοι σταματάνε αυτοκίνητα στον δρόμο και ζητούν εργαλεία για να απομακρύνουν οι ίδιοι τα χαλάσματα.

Η κυβέρνηση κήρυξε “συναγερμό επιπέδου 4” μετά τον σεισμό ζητώντας διεθνή βοήθεια, αλλά δεν κήρυξε την μεγαλύτερη κατάσταση συναγερμού που θα οδηγούσε σε μαζική κινητοποίηση του στρατού.

Στην πρωτεύουσα της Χατάι, την Αντάκια, όπου δεκαώροφα κτίρια κατέρρευσαν ολοκληρωτικά, δημοσιογράφοι του Reuters είδαν προσπάθειες διάσωσης να βρίσκονται σε εξέλιξη σε έναν από τους δεκάδες σωρούς από συντρίμμια.

“Δεν υπάρχουν διασώστες ή στρατιώτες. Κανένας. Είναι παραμελημένη περιοχή”, λέει ένας άνδρας ο οποίος ταξίδεψε στην Χατάι από την Άγκυρα και κατάφερε να ανασύρει μόνος του μια γυναίκα από τα συντρίμμια ενός κτιρίου.

“Πρόκειται για μια ανθρώπινη ζωή. Τι μπορείς να κάνεις όταν ακούς ήχους ζωής;”, διερωτάται ο ίδιος άνδρας που αρνείται να κατονομαστεί την ώρα που η γυναίκα που έσωσε βρίσκεται μέσα σε ένα αυτοκίνητο και δέχεται τις πρώτες βοήθειες.

Στην επαρχία Χατάι κατοικούν περισσότεροι από 400.000 Σύροι, κυρίως πρόσφυγες από τον εμφύλιο στη χώρα τους που διαρκεί περί τα 12 χρόνια, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών.

Άγκυρα: 13,5 εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες έχουν επηρεαστεί άμεσα από το σεισμό 

Την εκτίμηση πως ο σεισμός των 7,7 Ρίχτερ που έπληξε τη νότια Τουρκία τα ξημερώματα της Δευτέρας έχει επηρεάσει άμεσα περίπου 13,5 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες, διατύπωσε την Τρίτη ο υπουργός Περιβάλλοντος, Μουράτ Κουρούμ. 

Σύμφωνα με τον Kurum, ο «σεισμός αυτός αποτελεί τη «μεγαλύτερη σεισμική καταστροφή του τελευταίου αιώνα μετά τον σεισμό του Ερζίντζαν» το 1939. Όπως είπε έχουν πληγεί 10 επαρχίες.

«Μετά τον πρώτο μεγάλο σεισμό, ορισμένα κτήρια είχαν υποστεί φθορές, και με τον δεύτερο μεγάλο σεισμό, κατέρρευσαν ή είναι έτοιμα να καταρρεύσουν» σημείωσε ο Κουρούμ, αναγνωρίζοντας πως υπάρχει δυσκολία στο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, καθώς τα οδικά δίκτυα είναι κατεστραμμένα και είναι δύσκολο να υπάρξει βοήθεια σε αρκετές περιοχές.

Εξάλλου, στους 5.021 φτάνουν πλέον οι νεκροί στη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία μετά τους φονικούς σεισμούς.

Σύμφωνα τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, οι νεκροί στη γείτονα μέχρι στιγμής ανέρχονται σε 3.419.

Τουλάχιστον 1.602 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και χιλιάδες έχουν τραυματιστεί στη Συρία από τους φονικούς σεισμούς και μετασεισμούς που σημειώθηκαν στη γειτονική Τουρκία, ανακοίνωσαν εξάλλου σήμερα οι συριακές αρχές και διασώστες που επιχειρούν στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές.

Άγκυρα: 13,5 εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες έχουν επηρεαστεί άμεσα από το σεισμό των 7,7 Ρίχτερ

Το BBC αναφέρει ότι το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας είπε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας 3.400 άνθρωποι κατέφυγαν σε τρένα που χρησιμοποιούνταν ως καταλύματα έκτακτης ανάγκης.

Είκοσι τρία εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Τουρκία και τη Συρία επηρεάζονται από το φονικό σεισμό μεγέθους 7,8 Ρίχτερ στην επαρχία Γκαζιαντέπ επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προσθέτοντας ότι το νούμερο αυτό περιλαμβάνει περίπου ένα εκατομμύριο παιδιά.

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά δήλωσε σήμερα ότι ο σεισμός και οι μετασεισμοί που έχουν καταστρέψει τεράστιο αριθμό κτιρίων στην Τουρκία και τη Συρία ίσως έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες παιδιά.

πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα