Διεθνή

Σεισμός Τουρκία: Στους 1.121 οι νεκροί, στους 7.634 οι τραυματίες

Στην Συρία οι νεκροί μέχρι στιγμής φτάνουν τους 783.

Parallaxi
σεισμός-τουρκία-στους-1-121-οι-νεκροί-στου-970181
Parallaxi

Ο αριθμός των νεκρών από τους δύο ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν τη νοτιοανατολική Τουρκία αυξήθηκε σε 1.121 νεκρούς και σε 7.634 τραυματίες, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της τουρκικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας (AFAD).

Παράλληλα, 2.834 κτίρια έχουν καταρρεύσει, γεγονός που εγείρει φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα είναι κατά πολύ βαρύτερος.

Στη βορειοδυτική Συρία, σύμφωνα με το συριακό υπουργείο Υγείας και τους διασώστες στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες, τουλάχιστον 783 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναμένει σημαντική αύξηση στον αριθμό των νεκρών ύστερα από τον ισχυρό σεισμό και τους μετασεισμούς του στη νότια Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία που είχαν ως αποτέλεσμα πολλά κτίρια να ισοπεδωθούν.

Ο σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών, που συντάραξε τη νότια Τουρκία νωρίς σήμερα, ήταν ο χειρότερος που έχει πλήξει τη χώρα αυτό τον αιώνα, προκαλώντας τον θάνατο περισσότερων από 900 ανθρώπων εκεί και περίπου 550 στην άλλη πλευρά των συνόρων, στη Συρία, σύμφωνα με αξιωματούχους. Κάποιες ώρες αργότερα ακολούθησε άλλη ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,7 βαθμών.

«Νομίζω ότι μπορούμε να αναμένουμε ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί σημαντικά», δήλωσε στο Reuters ο Ρικ Μπρέναν, ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για καταστάσεις επείγουσας ανάγκης στην ανατολική Μεσόγειο. «Έχουν καταρρεύσει πολλά κτίρια και θα αυξηθεί περισσότερο γύρω από το επίκεντρο του σεισμού».

Ο Μπρέναν δήλωσε ότι ο ΠΟΥ ενισχύει το προσωπικό του στην πόλη Γκαζιαντέπ, της νότιας Τουρκίας, το επίκεντρο του σεισμού, και εξετάζει τις επιλογές του για την αποστολή ιατρικών ομάδων για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων στην περιοχή. Ο ίδιος δήλωσε ότι οι προσπάθειες διάσωσης παρεμποδίζονται από τους μετασεισμούς που ακολούθησαν τον αρχικό σεισμό.

«Είναι πιο δύσκολο για τις ομάδες διάσωσης να πάνε εκεί για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους», δήλωσε. «Κτίρια που ίσως υπέστησαν κάποιες ζημιές αλλά παραμένουν λειτουργικά μπορεί να δεχθούν νέο πλήγμα και μπορεί να καταρρεύσουν».

Η Συρία, που ήδη είναι αντιμέτωπη εδώ και χρόνια με ανθρωπιστική κρίση, σοβαρά οικονομικά προβλήματα και έξαρση της χολέρας, βρέθηκε στην «τέλεια καταιγίδα» μετά τον φονικό σεισμό, σύμφωνα με τον Μπρέναν.

«Ο συνδυασμός όλων αυτών των κρίσεων οδηγεί σε τεράστια δεινά», δήλωσε.

Συρία: Η ακρόπολη του Χαλεπίου και άλλοι αρχαιλογικοί χώροι υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό

Η ακρόπολη του Χαλεπίου και πολλοί άλλοι αρχαιολογικοί χώροι υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό που προκάλεσε εκατοντάδες θανάτους σήμερα στη Συρία, ανέφερε η Γενική διεύθυνση αρχαιοτήτων και μουσείων.

“Τμήματα του οθωμανικού μύλου στο εσωτερικό της ακρόπολης του Χαλεπίου έπεσαν και τμήματα των βορειοανατολικών αμυντικών παρουσίασαν ρωγμές”, διευκρίνισε σε μια ανακοίνωση η ίδια πηγή.

“Μεγάλα τμήματα του θόλου του μιναρέ του τεμένους των Αγιουβιδών” που βρίσκεται στο εσωτερικό της ακρόπολης, κατέρρευσαν επίσης, “μεταξύ των οποίων η είσοδος του αμυντικού πύργου των Μαμελούκων”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στην παλιά πόλη του Χαλεπίου, στη βορειοδυτική Συρία, πολλά κτήρια κατοικιών δίπλα στα ιστορικά τείχη κατέρρευσαν ή παρουσίασαν ρωγμές.

Η Γενική διεύθυνση αρχαιοτήτων και μουσείων δημοσιοποίησε φωτογραφίες στο Facebook που δείχνουν τον μιναρέ του τεμένους των Αγιουβιδών, την πρόσοψη του οθωμανικού ασύλου και τμήματα της ακρόπολης του Χαλεπίου που έχουν υποστεί ζημιές.

Το Χαλέπι είναι γνωστό κυρίως για την ακρόπολή του, ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα της μεσαιωνικής εποχής, καθώς και για την παλιά πόλη που περιελήφθη το 2018 στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco που βρίσκονται σε κίνδυνο, έπειτα από χρόνια εμφυλίου πολέμου.

Στην επαρχία Χάμα, στην κεντροδυτική Συρία, ομάδες αρχαιολόγων διαπίστωσαν “ορισμένα κτήρια που έχουν υποστεί ζημιές στο εσωτερικό του παλιού κάστρου Al-Marqab” στην πόλη Μπάνιας, καθώς και τη μερική πτώση τοίχων και ενός πύργου.

Ιστορικές προσόψεις κατέρρευσαν επίσης στην πόλη Χάμα.

Στην Καντμούς ένας βράχος έπεσε κοντά στο κάστρο της πόλης, στην επαρχία Ταρτούς και κτίρια κατοικιών κατέρρευσαν στην περίμετρο του κάστρου.

Τα συνεργεία της Γενικής διεύθυνσης αρχαιοτήτων συνεχίζουν την αποτίμηση των ζημιών και δεν διαθέτουν ακόμη ακριβείς πληροφορίες για την αρχαία πόλη της Παλμύρας.

Ο σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών έπληξε σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες τη νότια Τουρκία, όπου ο απολογισμός ανέρχεται σε τουλάχιστον 1.000 νεκρούς, και στη γειτονική Συρία που μετρά 783 νεκρούς, σύμφωνα με απολογισμούς που είναι ακόμη προσωρινοί.

ΗΠΑ: Τη βαθιά του λύπη εκφράζει ο πρόεδρος Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε «βαθιά λυπημένος για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών και τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τον σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία».

«Ζήτησα από τις ομάδες μου να συνεχίσουν να παρακολουθούν την κατάσταση πολύ στενά, σε συντονισμό με την Τουρκία, και να παρέχουν κάθε απαραίτητη βοήθεια, όποια κι αν είναι αυτή», είπε σε ανάρτησή του στο twitter.

Η Ιταλία αποστέλλει βοήθεια της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας της

Την αποστολή βοήθειας στην Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε το νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, μαζί με την γειτονική Συρία, γνωστοποίησε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών.

“H Τουρκία δέχθηκε την βοήθεια της ομάδας έρευνας και διάσωσης των πυροσβεστών μας. Σύντομα θα αποσταλούν και άλλες βοήθειες της Πολιτικής Προστασίας. Η χώρα μας ξεχωρίζει πάντα, με την αλληλεγγύη της”, έγραψε πριν λίγο στο Twitter o Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι.

Το Ισραήλ ενέκρινε την αποστολή βοήθειας στη Συρία, με την οποία δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι «ενέκρινε» την αποστολή βοήθειας στη Συρία, κατόπιν αιτήματος της Δαμασκού που ελήφθη μέσω «διπλωματικών διαύλων», όπως ανέφερε.

Οι δύο χώρες επισήμως δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις.

Το Ισραήλ «έλαβε ένα αίτημα, προερχόμενο από διπλωματική πηγή, για ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία και το ενέκρινα», είπε ο Νετανιάχου μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του, του Λικούντ. Η βοήθεια αυτή θα σταλεί σύντομα, πρόσθεσε.

Το γραφείο του απέφυγε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για αυτήν τη «διπλωματική πηγή».

Η Συρία δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ και οι δύο χώρες έχουν συγκρουστεί πολλές φορές. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, περίπου 783 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 2.280 τραυματίστηκαν από τον ισχυρό σεισμό των 7,8 βαθμών που έπληξε τη χώρα τις πρώτες πρωινές ώρες και την δεύτερη, εξίσου ισχυρή δόνηση των 7,5 βαθμών, το μεσημέρι.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε εξάλλου ότι μια ομάδα διασωστών αναχώρησε σήμερα για την Τουρκία και αύριο θα σταλεί άλλη μια ομάδα που θα μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια.

Έκτακτη βοήθεια με ομάδες διασωστών στέλνει το Λονδίνο 

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα στείλει ειδικούς έρευνας και διάσωσης καθώς και μια ιατρική ομάδα στην Τουρκία ως βοήθεια μετά το πέρασμα του καταστροφικού σεισμού που προκάλεσε τον θάνατο πάνω από 1.400 ανθρώπων.

Η Βρετανία θα στείλει 76 ειδικούς έρευνας και διάσωσης, τέσσερις σκύλους σωστικής ομάδας και ειδικό εξοπλισμό που θα φθάσουν στην Τουρκία σήμερα το απόγευμα, ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

“Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε περισσότερη βοήθεια αν χρειαστεί”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι.

Σερβία: Αποστολή συνεργείων διάσωσης στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας

Η Σερβία θα συμμετάσχει στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας με 23 άτομα, αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών. Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων του ισχυρού σεισμού, καθώς και στον λαό της Τουρκίας και τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ευχήθηκε στους τραυματίες ταχεία ανάρρωση. Τα συλλυπητήριά της εξέφρασε και η πρωθυπουργός ‘Ανα Μπρνάμπιτς η οποία δήλωσε ότι η Σερβία είναι έτοιμη να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια. Ανέφερε επίσης ότι θα υπάρξει και τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα