Διεθνή

ΠΟΥ: Καλεί το κοινό να βρει νέο όνομα για την Ευλογιά των πιθήκων

Την ερχόμενη Τρίτη έρχονται τα πρώτα εμβόλια στην Ελλάδα.

Parallaxi
που-καλεί-το-κοινό-να-βρει-νέο-όνομα-γι-899678
Parallaxi

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί το κοινό να υποβάλλει ιδέες σε ένα ανοικτό φόρουμ σχετικά με το πώς θα πρέπει να μετονομαστεί η ευλογιά των πιθήκων.

Έως τώρα, στους ιούς που έχουν εντοπιστεί πρόσφατα, δίνονται τέτοιες ονομασίες ώστε να αποφεύγεται η προσβολή σε οποιαδήποτε πολιτιστική, κοινωνική, επαγγελματική ή εθνοτική ταυτότητα/ιδιότητα και να ελαχιστοποιούνται τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στο εμπόριο, τα ταξίδια, τον τουρισμό ή την καλή διαβίωση των ζώων.

Στις 29 Ιουνίου, επιστήμονες από όλο τον κόσμο υπέγραψαν μια επιστολή, ζητώντας νέα ονομασία που δεν θα δημιουργεί διακρίσεις και δεν θα στιγματίζει τον ιό.

Όπως μεταδίδει το Politico, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι πίθηκοι συνδέονται συχνά με χώρες του Νότου και η λέξη πίθηκος έχει χρησιμοποιηθεί σε ρατσιστικές αναφορές κατά ανθρώπων.

Παράλληλα, η επιστημονική κοινότητα ξεκαθαρίζει ότι ο συγκεκριμένος όρος είναι μια εσφαλμένη ονομασία για τον ιό, επειδή οι πίθηκοι δεν είναι ο φυσικός ξενιστής του.

Πότε φτάνουν στην Ελλάδα τα πρώτα εμβόλια – Ποιους αφορά

Την πρώτη παρτίδα εμβολίων για την ευλογιά των πιθήκων αναμένεται να παραλάβει η Ελλάδα την ερχόμενη Τρίτη, 16 Αυγούστου και θα αφορά συνολικά 2.800 δόσεις.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Από τότε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

Τα εμβόλια που έρχονται στη χώρα μας δεν απευθύνονται στον γενικό πληθυσμό αλλά σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες και σε στενές επαφές των κρουσμάτων.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ, ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, ανέρχεται σε 48 -όλοι άνδρες.

Ειδικότερα, ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από την έναρξη της καταγραφής ανέρχεται σε 48 (όλοι άνδρες, διάμεση ηλικία: 36 έτη (19-59), εκ των οποίων 16 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (33%).

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα