Προειδοποίηση ΠΟΥ σε Ευρώπη: Με χαλάρωση lockdown μπορεί να γίνετε Ινδία

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.

Parallaxi
προειδοποίηση-που-σε-ευρώπη-με-χαλάρω-750299
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε σήμερα την Ευρώπη κατά της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού, εκτιμώντας ότι “μια κατάσταση αντίστοιχη με αυτή στην Ινδία ενδέχεται να εμφανιστεί οπουδήποτε”.

Η τεράστια υγειονομική κρίση που διέρχεται η Ινδία ίσως να οφείλεται στο παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που πρωτοεντοπίστηκε στη χώρα, αλλά και σε άλλους παράγοντες, όπως η μη τήρηση των υγειονομικών κανόνων, εκτίμησε ο ΠΟΥ.

“Είναι πάντα τεράστια πρόκληση για τις χώρες όπου έχουν χαλαρώσει τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπου πραγματοποιούνται μαζικές συναθροίσεις, όπου υπάρχουν πιο μεταδοτικά παραλλαγμένα στελέχη και όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι μικρή, όλα αυτά μπορεί να δημιουργήσουν την τέλεια καταιγίδα”, προειδοποίησε ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε στη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου.

Ο Κλούγκε υπενθύμισε ότι στις περίπου 50 χώρες που εξετάζει ο ΠΟΥ Ευρώπης “τα ατομικά και συλλογικά μέτρα δημόσιας υγείας και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης παραμένουν καθοριστικοί παράγοντες” για την ανάσχεση της πανδημίας, την ώρα που ο αριθμός των νέων μολύνσεων στην περιοχή μειώνεται “με σημαντικό ρυθμό για πρώτη φορά εδώ και δύο μήνες”.

Το ινδικό παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού Β.1.617 έχει εντοπιστεί σε 17 χώρες, πολλές εκ των οποίων στην Ευρώπη. Θεωρείται “στέλεχος ενδιαφέροντος” και όχι “στέλεχος ανησυχίας”, όπως αποκαλούνται τα πιο επικίνδυνα παραλλαγμένα στελέχη.

Σε όλη την περιοχή της Ευρώπης όπως την ορίζει ο ΠΟΥ, στην οποία περιλαμβάνονται και πολλές χώρες της Κεντρικής Ασίας, ποσοστό 7% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως. Σύμφωνα με τα δεδομένα του διεθνούς οργανισμού, το ποσοστό είναι μεγαλύτερο από αυτό των ανθρώπων που νόσησαν από covid-19 στην ίδια περιοχή, 5,5%.

Ξεπέρασε σήμερα τα 18 εκατομμύρια ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ινδία έπειτα από ακόμη μία ημέρα που καταγράφηκε παγκόσμιο ρεκόρ νέων μολύνσεων και θανάτων, καθώς η κυβέρνηση απορρίπτει τις καταγγελίες για προβλήματα στην εμβολιαστική εκστρατεία.

Το προηγούμενο 24ωρο στην Ινδία καταγράφηκαν 379.257 νέα κρούσματα covid-19 και 3.645 θάνατοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό νεκρών που έχει αναφερθεί μέχρι στιγμής στη χώρα από τότε που ξέσπασε η πανδημία.

Η καλύτερη ελπίδα της Ινδίας να ανασχέσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας covid-19 είναι να εμβολιάσει τον τεράστιο πληθυσμό της, αναφέρουν ειδικοί. Οι αρχές από χθες Τετάρτη επιτρέπουν σε όποιον επιθυμεί άνω των 18 ετών να εγγραφεί για να εμβολιαστεί ήδη από το Σάββατο.

Όμως η χώρα, μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς εμβολίων παγκοσμίως, δεν διαθέτει αποθέματα για τους περίπου 600 εκατομμύρια ανθρώπους που μπορούν να εμβολιαστούν.

Πολλοί άνθρωποι προσπάθησαν να εγγραφούν για να εμβολιαστούν, αλλά απέτυχαν, όπως κατήγγειλαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γιατί δεν έβρισκαν διαθέσιμα ραντεβού ή απλώς ότι δεν μπορούσαν να εγγραφούν γιατί κατέρρεε το σύστημα.

“Τα στατιστικά στοιχεία αναφέρουν ότι δεν καταρρέει και δεν πηγαίνει αργά, το σύστημα προχωρά χωρίς προβλήματα”, τόνισε από την πλευρά της η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, περισσότεροι από 8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγγραφεί για να εμβολιαστούν, όμως δεν είναι προς το παρόν ξεκάθαρο πόσοι βρήκαν ραντεβού.

Περίπου το 9% του πληθυσμού της Ινδίας έχει λάβει μία δόση εμβολίου κατά της covid-19 από τον Ιανουάριο όταν ξεκίνησε η εμβολιαστική εκστρατεία, με την προτεραιότητα να δίνεται στους υγειονομικούς και τους ηλικιωμένους.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας έχει φέρει στα όριά τους νοσοκομεία και αποτεφρωτήρια, ενώ ώθησε εταίρους της χώρας να στείλουν στην Ινδία ιατρικό εξοπλισμό και οξυγόνο.

“Η επιδημία covid-19 στην Ινδία αποτελεί ανθρωπιστική κρίση”, ανήρτησε η Δημοκρατική γερουσιάστρια Ελίζαμπεθ Γουόρεν στο Twitter.

“Στέλνω επιστολή στην @moderna_tx, την @pfizer και το @njnews για να ενημερωθώ για τα βήματα που λαμβάνουν για να επεκτείνουν την παγκόσμια πρόσβαση στα εμβόλιά τους προκειμένου να σώσουν ζωές και να προλάβουν την εξάπλωση σε όλο τον κόσμο των παραλλαγμένων στελεχών”, πρόσθεσε.

Δύο αεροπλάνα από τη Ρωσία, τα οποία μεταφέρουν 20 συμπυκνωτές οξυγόνου, 75 αναπνευστήρες, 150 μόνιτορ ασθενών και φάρμακα, έφτασαν σήμερα στο Νέο Δελχί.

Οι ΗΠΑ στέλνουν εφόδια αξίας μεγαλύτερης των 100 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ινδία, ανάμεσά τους 1.000 φιάλες οξυγόνου, 15 εκατομμύρια μάσκες N95 και ένα εκατομμύριο γρήγορα διαγνωστικά τεστ, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο Λευκός Οίκος. Τα εφόδια άρχισαν να φτάνουν στην πληγείσα χώρα σήμερα.

Επίσης οι ΗΠΑ στέλνουν συστατικά που είχαν παραγγείλει για την παρασκευή του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19 στην Ινδία, γεγονός που θα της επιτρέψει να παρασκευάσει περισσότερα από 20 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.

Προειδοποίηση του Λευκού Οίκου

Η Ινδία θα λάβει την πρώτη παρτίδα του ρωσικού εμβολίου Sputnik V κατά της covid-19 την 1η Μαΐου. Το ταμείο επενδύσεων της Ρωσίας RDIF, το οποίο χρηματοδοτεί την παρασκευή του εμβολίου, έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες με πέντε μεγάλες παρασκευάστριες εταιρείες στην Ινδία για την παραγωγή περισσότερων από 850 δόσεων του ρωσικού εμβολίου φέτος.

Στο Νέο Δελχί καταγράφεται ένας θάνατος από cοvid-19 ανά 4 λεπτά και τα ασθενοφόρα μεταφέρουν τα πτώματα νεκρών από κορονοϊό σε αυτοσχέδια κρεματόρια που έχουν δημιουργηθεί σε πάρκα και χώρους στάθμευσης, με τα πτώματα να καίγονται σε σειρές.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε χθες ταξιδιωτική προειδοποίηση για τους Αμερικανούς συστήνοντας τους να μην μεταβαίνουν στην Ινδία λόγω της έξαρσης της πανδημίας και ενέκρινε την εθελοντική αποχώρηση των μελών των οικογενειών των Αμερικανών ομοσπονδιακών υπαλλήλων που εργάζονται στη χώρα.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έχει δεχθεί επικρίσεις επειδή τις τελευταίες εβδομάδες επέτρεψε τη διεξαγωγή μεγάλων προεκλογικών συγκεντρώσεων και τη διοργάνωση θρησκευτικών εορτών με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ατόμων.

Εξάλλου περισσότεροι από 8,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται σήμερα στην τελευταία φάση των εκλογών στο ανατολικό κρατίδιο της Δυτικής Βεγγάλης, παρά το γεγονός ότι εκεί παρατηρείται άνοδος ρεκόρ κρουσμάτων.

“Οι πολίτες της χώρας αυτής έχουν δικαίωμα σε μια πλήρη και ειλικρινή εξήγηση για το τι οδήγησε περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους στην καταστροφή”, κατήγγειλε ο Βίκραμ Πατέλ της ιατρικής σχολής του Χάρβαρντ στην εφημερίδα The Hindu.

H Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου για τη νοτιοανατολική Ασία προειδοποίησε ότι η πανδημία εισέρχεται σε κρίσιμη φάση και οι εμβολιασμοί θα πρέπει να καταστούν διαθέσιμοι για όλους τους ενήλικες το συντομότερο δυνατό.

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι το παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού B.1.617 που έχει εντοπιστεί στην Ινδία έχει πολύ υψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης σε σχέση με άλλα στη χώρα κάτι που σημαίνει ότι είναι και πιο μεταδοτικό.

https://parallaximag.gr/epikairotita/ellada/erevna-rekor-chrisis-koka%ce%90nis-kai-antikatathliptikon-stin-pandimia

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων cpovid-19 στη Γερμανία δείχνει να μειώνεται, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, όμως τόνισε ότι η μείωση αυτή δεν αρκεί ακόμη για να θεωρηθεί ότι έχει κοπάσει το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

“Οι αριθμοί δεν θα πρέπει απλώς να παραμείνουν στάσιμοι, πρέπει να μειωθούν”, τόνισε ο Σπαν, επισημαίνοντας ότι οι πιο ταχείς ρυθμοί της εμβολιαστικής εκστρατείας βοηθούν, αν και ακόμη οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι πάρα πολλοί.

Αντίστοιχες ήταν και οι δηλώσεις και του επικεφαλής του ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ (RKI) Λόταρ Βίλερ, ο οποίος επεσήμανε ότι η Γερμανία κατάφερε να σπάσει τη γοργή άνοδο των κρουσμάτων του κορονοϊού, όμως είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς ότι όλα είναι καλά.

“Δυστυχώς η πανδημία δεν έχει τελειώσει”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βίλερ, ενώ πρόσθεσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει πολύ υψηλός και αυξάνεται μεταξύ των ενηλίκων κάτω των 60 ετών.

Η BioNTech αναμένει μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχει αποτελέσματα από δοκιμές του εμβολίου κατά της COVID-19 που ανέπτυξε μαζί με την Pfizer για μωρά από έξι μηνών, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel που επικαλείται τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας.

«Τον Ιούλιο μπορεί να είναι διαθέσιμα τα πρώτα αποτελέσματα για παιδιά από πέντε έως 12 ετών, τον Σεπτέμβριο για τα μικρότερα παιδιά», δήλωσε ο Ουγούρ Σαχίν στο Spiegel και πρόσθεσε πως χρειάζεται ένα διάστημα τεσσάρων με έξι εβδομάδων προκειμένου να αξιολογηθούν τα δεδομένα.

«Αν όλα πάνε καλά, μόλις αξιολογηθούν τα δεδομένα, θα μπορέσουμε να υποβάλουμε την αίτηση για έγκριση του εμβολίου για όλα τα παιδιά στην αντίστοιχη ηλικιακή ομάδα σε διάφορες χώρες», είπε.

Εκπρόσωπος της BioNTech επιβεβαίωσε το χρονοδιάγραμμα για τα αποτελέσματα των δοκιμών σε παιδιά μικρότερης ηλικίας.

Οι BioNTEch και Pfizer ζήτησαν από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ αυτόν τον μήνα να εγκρίνουν άδεια επείγουσας χρήσης του εμβολίου τους για εφήβους ηλικίας 12 έως 15 ετών.

Ο Σαχίν δήλωσε στο Spiegel πως η εταιρία είναι «στα τελευταία στάδια πριν από την υποβολή» στις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές (του εμβολίου της) για παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω. Η αξιολόγηση αναμένεται να διαρκέσει τέσσερις με έξι εβδομάδες, κάτι που σημαίνει ότι είναι πιθανό το εμβόλιο της BioNTech να λάβει έγκριση για χρήση στην ΕΕ από αυτή την ηλικιακή ομάδα ήδη από τον Ιούνιο. Η εκπρόσωπος της εταιρίας, ωστόσο, αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για τη χρονική στιγμή υποβολής της αίτησης.

Δοκιμή που δημοσιοποιήθηκε στα τέλη Μαρτίου έδειξε πως το εμβόλιο των δύο εταιριών κατά της COVID-19 είναι ασφαλές, αποτελεσματικό και παράγει ισχυρή ανοσοαπόκριση σε εφήβους.

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, που χορηγείται σε δύο δόσεις, έχει ήδη λάβει άδεια χρήσης για όσους είναι 16 ετών και άνω.

Οι νέοι είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά από COVID-19 και πιο πιθανό να μολυνθούν χωρίς να παρουσιάσουν συμπτώματα, με αποτέλεσμα να μεταδίδουν τους την COVID-19 στους άλλους.

Η πανδημία έχει περιορίσει μέχρι τώρα σοβαρά τις διακοπές και οι ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις και τα lockdown έχουν ήδη “κοστίσει” στον αυστριακό τουρισμό συνολικά 105 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις στο διάστημα από τον Μάρτιο του 2020 ως τον Μάρτιο του 2021, προξενώντας μία μείωση κατά 62%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Αυστριακή Στατιστική Υπηρεσία, ειδικά κατά την χειμερινή περίοδο 2020/2021 υπήρξε τρομερή πτώση, καθώς τα ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα είχαν μόνον 4,56 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις μεταξύ Νοεμβρίου 2020 και Μαρτίου 2021 – που ήταν κατά 55,02 εκατομμύρια λιγότερες από ό, τι την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, δηλαδή υπήρξε μία μείωση κατά 92,4%.

Από τις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου και μέχρι τις 19 Μαΐου ισχύει η απαγόρευση εισόδου στις αυστριακές επιχειρήσεις καταλυμάτων — με μόνη εξαίρεση ταξιδιώτες για επαγγελματικούς σκοπούς — προκειμένου να περιοριστεί ο υψηλός αριθμός νέων μολύνσεων και να διατηρηθεί η ικανότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων να μην καταρρεύσουν.

Ο αριθμός των αφίξεων υπήρξε αντίστοιχα χαμηλός – μεταξύ Νοεμβρίου και Μαρτίου ήταν λιγότερο από ένα εκατομμύριο, συγκεκριμένα αφίχθησαν μόνον περίπου 942.100 επισκέπτες που σημαίνει μία μείωση κατά 94% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Τον Μάρτιο του 2021, τον 13ο μήνα των περιορισμών στον κλάδο των καταλυμάτων, οι οποίοι επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας, υπήρξαν καρτήσεις για μόνο 1,11 εκατομμύριο διανυκτερεύσεις – μείωση 81,9% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2020.

Τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, ο οποίος κατά το ήμισύ του είχε περιληφθεί στο πρώτο lockdownο, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων είχε ήδη επηρεαστεί και σε ετήσια βάση είχε περιοριστεί από τα 14,98 εκατομμύρια τον Μάρτιο του 2019, σε 6,2 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις (Μάρτιος 2020).

Η μεγαλύτερη πτώση των κρατήσεων κατά το φετινό χειμερινό εξάμηνο σημειώθηκε μέχρι στιγμής μεταξύ Νοεμβρίου και Μαρτίου στο ομόσπονδο κρατίδιο του Τιρόλου (μείον 97%, στα 0,6 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις), Φόραρλμπεργκ (επίσης μείον 97%, στα 0,1 εκατομμύρια), Σάλτσμπουργκ (μείον 96%, 0,5 εκατομμύρια) και Βιέννη (μείον 93%, 0,4 εκατομμύρια).

Οι απώλειες ήταν φυσικά επώδυνες και στα υπόλοιπα από τα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια, όπου, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, η Καρινθία κατέγραψε μείον 86% (0,5 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις) και η Στυρία μείον 85% στα 0,7 εκατομμύρια, στο Μπούργκενλαντ υπήρξε μείωση 74%, στα 0,2 εκατομμύρια κρατήσεις.

Στην ‘Ανω Αυστρία η μείωση ήταν 71% στα 0,7 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, ενώ η Κάτω Αυστρία είχε την καλύτερη απόδοση – σε σχετικούς όρους – με τη μικρότερη πτώση (μείον 57%) και τον απόλυτο υψηλότερο αριθμό διανυκτερεύσεων (0,9 εκατομμύρια).

Γενικά, κατά το φετινό χειμερινό εξάμηνο οι επισκέπτες από το εξωτερικό ήταν στην Αυστρία κατά 97,6 % λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι, οι επισκέπτες από το εσωτερικό λιγότεροι κατά 84,8%, ενώ οι κρατήσεις διανυκτερεύσεων που προέρχονταν από το εξωτερικό μειώθηκαν κατά 97,2% στα 1,31 εκατομμύρια και οι κρατήσεις από την Αυστρία είχαν μείωση κατά 74,6% στα 3,25 εκατομμύρια.

Ινδία και Βραζιλία σε τρομακτικούς αριθμούς κρουσμάτων και νεκρών

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τους θανάτους δύο Αυστραλών με τις δόσεις εμβολίου κατά της COVID-19 που είχαν λάβει, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αυστραλιανής ρυθμιστικής υπηρεσίας για τα φάρμακα.

Οι θάνατοι αυτοί που καταγράφηκαν στην πολυπληθέστερη πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας επήλθαν μερικές ημέρες μετά τον εμβολιασμό των δύο ανδρών, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης.

Ο ένας ήταν 71 ετών με υποκείμενα νοσήματα και είχε κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca, σύμφωνα με το Seven News. Ο άλλος, ηλικίας 55 ετών, πέθανε εντός οκτώ ημερών από την ημέρα που είχε κάνει το εμβόλιο, γράφει επικαλούμενη την οικογένειά του εφημερίδα στην βορειοδυτική πόλη Τάμγουορθ.

Ωστόσο τα στοιχεία δεν δείχνουν να υπάρχει καμία σχέση με τον εμβολιασμό τους κατά της COVID-19, δήλωσε ο Τζον Σκέριτ, ο επικεφαλής του αυστραλιανού οργανισμού φαρμάκων TGA.

“Τα τρέχοντα στοιχεία δεν υποδηλώνουν πιθανή σύνδεση”, σημείωσε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα ο Σκέριτ. “Οφείλουμε να θυμόμαστε ότι δυστυχώς κάθε εβδομάδα στην Αυστραλία 3.000 άνθρωποι πεθαίνουν από όλων των ειδών τα αίτια”, σημείωσε.

Με μόλις περισσότερα από 29.700 κρούσματα του νέου κορονοϊού και 910 θανάτους από την COVID-19 από τότε που ξέσπασε η πανδημία, η Αυστραλία έχει αποφύγει σε μεγάλο βαθμό τα υψηλά ποσοστά λοιμώξεων άλλων ανεπτυγμένων χωρών, αλλά η εκστρατεία εμβολιασμού του πληθυσμού της έχει αντιμετωπίσει διάφορα εμπόδια.

Σε αυτήν χρησιμοποιούνται τα εμβόλια της AstraZeneca και της Pfizer. Ωστόσο οι αρχές εγκατέλειψαν αυτόν τον μήνα τον στόχο τους για την κάλυψη του πληθυσμού σχεδόν 26 εκατομμυρίων πολιτών έως το τέλος του 2021, μετά τον εντοπισμό πιθανής σύνδεσης ανάμεσα στο εμβόλιο της AstraZeneca και σπάνιων περιπτώσεων εμφάνισης θρόμβων αίματος.

Η Αυστραλία περιόρισε τη διάθεση του εμβολίου της AstraZeneca στους ανθρώπους άνω των 50 ετών, γεγονός που αποδιοργάνωσε την εκστρατεία της εμβολιασμού, καθώς στηριζόταν σε αυτό το εμβόλιο για την πλειονότητα των εμβολιασμών.

Περισσότερες από 2 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της COVID-1 είχαν χορηγηθεί έως τη Μ. Τρίτη στην Αυστραλία, με τον αριθμό αυτόν να απέχει πολύ από τα 4 εκατομμύρια που προβλεπόταν να έχουν χορηγηθεί έως το τέλος του Μαρτίου στη χώρα.

Η Κίνα έγινε η χώρα που χορήγησε εμβόλια κατά της COVID-19 σε περισσότερους ανθρώπους από οποιαδήποτε άλλη αυτή την εβδομάδα, αλλά οι υγειονομικές αρχές θα χρειαστεί να επιταχύνουν την εμβολιαστική εκστρατεία για να πετύχουν τον στόχο για ανοσοποίηση του 40% του πληθυσμού έως τα τέλη Ιουνίου.

Στις 28 Απριλίου, η Κίνα είχε χορηγήσει συνολικά 243,91 εκατ. δόσεις, ξεπερνώντας τα 234,6 εκατ. δόσεις που έχουν χορηγήσει οι ΗΠΑ.

Ωστόσο με πληθυσμό 1,4 δισεκ. ανθρώπους, η Κίνα έχει χορηγήσει μόλις 17,4 δόσεις ανά 100 ανθρώπους, πολύ πίσω από τις 71,1 που έχουν χορηγηθεί στις ΗΠΑ, που έχουν πληθυσμό περίπου 328 εκατ. κατοίκων.

Η Κίνα χορηγεί περίπου 4,4 εκατ. δόσεις ανά ημέρα κατά μέσο όρο μέχρι στιγμής αυτό τον μήνα και ο ρυθμός θα πρέπει να επιταχυνθεί σε τουλάχιστον 5 εκατ. δόσεις για να πλησιάσει τον στόχο του Ιουνίου.

Η επίτευξη αυτού θα θέσει σε δοκιμασία την ικανότητα παραγωγής εμβολίων της Κίνας, καθώς κάποια τμήματα της χώρας ήδη είναι αντιμέτωπα με περιορισμένες προμήθειες, όπως δήλωσε υγειονομικός αξιωματούχος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η έλλειψη στις προμήθειες θα περιοριστεί «από τον Μάιο, ιδιαίτερα μετά τον Ιούνιο», καθώς η παραγωγή αυξάνεται.

Ενέκρινε πέντε εμβόλια

Η απόλυτη εξάρτηση της Κίνας από εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί εγχωρίως μπορεί να περιπλέξει την προσπάθεια ανοσοποίησης της χώρας, καθώς έως τώρα έχουν καταδείξει μέτρια αποτελεσματικότητά ενώ τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί γι’ αυτήν είναι ανεπαρκή.

Η Κίνα ενέκρινε πέντε εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί εγχωρίως, και για τέσσερα από αυτά έχει ανακοινωθεί ποσοστό αποτελεσματικότητας μεταξύ 50,7% και 83,5% έναντι της συμπτωματικής νόσου COVID-19, χαμηλότερα από τα ποσοστά ανταγωνιστικών εμβολίων που ανέπτυξαν η Moderna, η Pfizer και ο εταίρος της BioNTech.

Για το πέμπτο κινεζικό εμβόλιο, που αναπτύχθηκε από κρατικό μικροβιολογικό ερευνητικό φορέα, δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί στοιχεία αποτελεσματικότητας, και η Sinovac είναι η μοναδική εταιρία παρασκευής εμβολίων έως τώρα που έχει ανακοινώσει λεπτομερή στοιχεία.

«Αυτό θα είναι πρόβλημα μελλοντικά στο να καταφέρουμε ο κόσμος να εμπιστευθεί πλήρως τα εμβόλια», δήλωσε ο Νίκολας Τόμας, καθηγητής για την ασφάλεια της υγείας στο City University of Hong Kong.

Ενώ τα πραγματικά δεδομένα έδειξαν ότι κάποια από τα κινεζικά εμβόλια είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη συμπτωματικής μόλυνσης και νοσηλειών, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για το κατά πόσο τα εμβόλια αυτά περιορίζουν τη μετάδοση. Παρά τους αριθμούς-ρεκόρ στους εμβολιασμούς, είναι δύσκολο να γίνουν υπολογισμοί γι’ αυτό με πραγματικά δεδομένα στην Κίνα, καθώς η χώρα έχει σε μεγάλο βαθμό εξαλείψει την τοπική μετάδοση μέσω αυστηρών μέτρων καραντίνας και συστηματικών διαγνωστικών τεστ.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Κίνα να βασίζεται σε δεδομένα από χώρες που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό και που χρησιμοποιούν τα εμβόλιά της, όπως η Χιλή, η Βραζιλία και η Ινδονησία.

Ο Γου Ζουνγόου, επικεφαλής επιδημιολόγος στο Κινεζικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών, δήλωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι «όποια χώρα ανεβάσει πρώτη το ποσοστό εμβολιασμού της στην ανοσία αγέλης είναι αυτή που πιθανόν θα ανοίξει στον υπόλοιπο κόσμο».

Ειδικοί προειδοποιούν ότι πολλές εκτιμήσεις αναφορικά με τους στόχους ανοσοποίησης που απαιτούνται για την ανοσία αγέλης ίσως έχουν υπεραπλουστευθεί, απουσία επαρκών επιστημονικών δεδομένων για την ικανότητα των εμβολίων να ανακόψουν τη μετάδοση. Γενικά, είπαν ότι η χρήση εμβολίων με μέτρια αποτελεσματικότητα θα απαιτήσει την ανοσοποίηση περισσότερων ανθρώπων.

Ο Μπέντζαμιν Κάουλινγκ, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, εκτιμά ότι η Κίνα θα χρειαστεί περίπου 100% εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού για να πετύχει ανοσία αγέλης, χρησιμοποιώντας τα εμβόλια που έχει τώρα στη διάθεσή της. Αλλά το ποσοστό αυτό μπορεί να μειωθεί στο 70-80% όταν χρησιμοποιήσει εμβόλια με αποτελεσματικότητα άνω του 90%, δήλωσε ο ίδιος.

Κινέζοι ερευνητές ήδη εξετάζουν διάφορους τρόπους για να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα των προϊόντων τους, όπως μια επαναληπτική δόση ή ένας συνδυασμός διαφορετικών εμβολίων, την ώρα που η BioNTech αναμένει ότι το εμβόλιό της θα εγκριθεί στην Κίνα το αργότερα έως τον Ιούλιο.

https://www.youtube.com/watch?v=-ccnqR2UTTc

Oι εξελίξεις με την moderna 

Η φαρμακευτική εταιρεία Moderna ανακοίνωσε σήμερα ότι ενισχύει τις ικανότητες παραγωγής του εμβολίου της κατά της covid-19 και αναμένει να παράξει έως και 3 δισεκατομμύρια δόσεις το 2022, ποσότητα υπερδιπλάσια σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις της.

Επίσης ανέφερε ότι αυξάνει τις προσδοκίες της για την παραγωγή εμβολίων το 2021 μεταξύ των 800 εκατομμυρίων και του ενός δισεκατομμυρίου δόσεων, από τα 700 εκατομμύρια.

Ο τελικός αριθμός των εμβολίων που θα παράξει η Moderna θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των εμβολίων μικρότερης δόσης, για τη χορήγηση του εμβολίου σε παιδιά ή για επαναληπτικά εμβόλια ήδη εμβολιασθέντων. Για τις πρώτες δόσεις εμβολίων χρειάζονται 100 μικρογραμμάρια δραστικής ουσίας, αλλά τα επαναληπτικά ίσως μόνο 50 μικρογραμμάρια.

“Βλέπουμε πολύ μεγάλη ανάγκη για πρώτες δόσεις εμβολίων, το ακούμε σε όλο τον κόσμο, αλλά και για επαναληπτικές δόσεις”, δήλωσε ο Στίβεν Χογκ πρόεδρος της Moderna.

“Οπότε ανάλογα (…) με πόσες από τις παραγγελίες που θα γίνουν θα αφορούν τρίτες δόσεις (επαναληπτικά εμβόλια ) ή παιδιατρικές δόσεις 50 μικρογραμμαρίων, ενδέχεται να παράξουμε ως και 3 δισεκατομμύρια δόσεις”, πρόσθεσε.

Η Moderna είχε αρχικά ανακοινώσει ότι αναμένει να παρασκευάσει 1,4 δισεκατομμύριο δόσεις το 2022.

Παράλληλα η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία επεσήμανε ότι το εμβόλιό της κατά της covid-19 μπορεί να διατηρηθεί έως και τρεις μήνες σε θερμοκρασία ψυγείου, γεγονός που καθιστά πιο εύκολη τη διανομή του σε περιοχές που δεν έχουν πρόσβαση σε καταψύκτες.

“Αυτή είναι μια εξέλιξη που πραγματικά έχει σημασία για το 2022 και την Αφρική και την πρόσβαση σε χώρες χαμηλότερου και μεσαίου εισοδήματος”, τόνισε ο Χογκ.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα