Top

Προστατεύουν τα εμβόλια από τις μεταλλάξεις; – Τι λένε οι ειδικοί

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Parallaxi
προστατεύουν-τα-εμβόλια-από-τις-μεταλ-713014
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Ισπανία- covid-19: “Ανοικτή” στη χρήση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V η Μαδρίτη, εφόσον εγκριθεί από τον ΕΜΑ

Η κυβέρνηση της Ισπανίας είναι “ανοικτή” και “ενθουσιασμένη” στην ιδέα να χρησιμοποιήσει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V κατά της covid-19, εφόσον αυτό εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), δήλωσε σήμερα η υπουργός Υγείας της χώρας Καρολίνα Ντάριας.

“Η κυβέρνηση αυτή θα λάβει με ανοικτό και ενθουσιώδη τρόπο οποιοδήποτε εμβόλιο έχει την έγκριση του ΕΜΑ”, εξήγησε απαντώντας σε ερώτηση Ισπανού βουλευτή που τη ρώτησε αν η Μαδρίτη σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το Sputnik V.

“Αυτός είναι ο μόνος όρος”, πρόσθεσε η Ντάριας προτού επαναλάβει τον στόχο της ισπανικής κυβέρνησης να έχει εμβολιάσει το 70% των 47 εκατομμυρίων Ισπανών ως το τέλος του καλοκαιριού, παρά τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ήδη χθες Τρίτη ανοικτή στη χρήση, υπό όρους, του Sputnik V, μετά τη δημοσιοποίηση θετικών επιστημονικών δεδομένων για την αποτελεσματικότητά του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χθες στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet, το ρωσικό εμβόλιο κατά της covid-19 έχει αποτελεσματικότητα 91,6%.

Εξάλλου και το Παρίσι δήλωσε σήμερα διατεθειμένο να χορηγηθεί στους Γάλλους το εμβόλιο αυτό “εφόσον ανταποκρίνεται στις επιστημονικές προδιαγραφές”, όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

Στην ΕΕ μόνο η Ουγγαρία έχει αρχίσει να χορηγεί το Sputnik V χωρίς να περιμένει την έγκριση του ΕΜΑ. Η χώρα έλαβε χθες Τρίτη 40.000 δόσεις του ρωσικού εμβολίου.

Ινδία-κορονοϊός: Περισσότεροι από 300 εκατ. Ινδοί μπορεί να έχουν προσβληθεί από τον ιό, δήλωσε πηγή επικαλούμενη κυβερνητική μελέτη

Περίπου ένας στους τέσσερις από τους 1,35 δισεκατομμύρια πολίτες της Ινδίας μπορεί να έχει προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό, δήλωσε πηγή με άμεση γνώση κυβερνητικής ορολογικής μελέτης, κάτι το οποίο αφήνει να εννοηθεί ότι το πραγματικό φορτίο της χώρας είναι κατά πολύ υψηλότερο από αυτό που είναι γνωστό.

Η Ινδία έχει επιβεβαιώσει 10,8 εκατομμύρια κρούσματα νέου κορονοϊού από τότε που ξέσπασε η πανδημία, με τον αριθμό αυτόν να είναι ο δεύτερος υψηλότερος στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ. Ωστόσο η μελέτη αυτή, τα πορίσματα της οποίας είναι πολύ πιο συντηρητικά από αυτά ιδιωτικής έρευνας που είχε δοθεί στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, δείχνει ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην χώρα μπορεί να έχει ξεπεράσει τα 300 εκατομμύρια.

Το κρατικό Ινδικό Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας (ICMR), το οποίο πραγματοποίησε την μελέτη αυτή, ανακοίνωσε ότι θα δημοσιοποιήσει τα πορίσματα της έρευνάς του σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει την Πέμπτη. Η πηγή που επικαλείται το Reuters αρνήθηκε να κατονομαστεί ενόψει της επίσημης ανακοίνωσης των πορισμάτων της μελέτης.

Προς το παρόν επίσης δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός των συμμετεχόντων στην έρευνα αυτή.

Έπειτα από άλλη έρευνα που είχε διεξαχθεί τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο με τη χρήση δειγμάτων αίματος από περισσότερους από 29.000 ανθρώπους ηλικίας άνω των 10 ετών, το ICMR συμπέρανε ότι ένας στους δεκαπέντε Ινδούς είχε αντισώματα για την COVID-19. Ο αριθμός αυτός εκτινάσσεται σε έναν στους έξι σε πυκνοκατοικημένες αστικές φτωχές γειτονιές.

Έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση της πρωτεύουσας Νέο Δελχί αυτήν την εβδομάδα δείχνει ότι περισσότεροι από τους μισούς από τα 20 εκατομμύρια κατοίκους της μπορεί να έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό.

Ξεχωριστά τεστ που έγιναν σε περισσότερους από 700.000 ανθρώπους στην Ινδία από την διαγνωστική εταιρεία Thyrocare Technologies έδειξε ότι το 55% του πληθυσμού μπορεί να έχει ήδη προσβληθεί, δήλωσε παράλληλα την περασμένη εβδομάδα στο Reuters ο επικεφαλής της.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ανακοινώσει ότι τουλάχιστον το 60% ως το 70% του πληθυσμού χρειάζεται να έχει ανοσία προκειμένου να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης.

Η Ινδία ανακοίνωσε σήμερα την καταγραφή το 24ωρο που πέρασε 11.039 νέων κρουσμάτων και την αύξηση κατά 110 των θανάτων από COVID-19 σε 154.596. Τα κρούσματα και οι θάνατοι στη χώρα έχουν μειωθεί σημαντικά μετά την κορύφωσή τους στα μέσα του Σεπτεμβρίου, όταν τα νέα κρούσματα ανέρχονταν σε σχεδόν 100.000 την ημέρα.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της COVID-19 στην Ινδία, το οποίο προβάλλεται από την κυβέρνηση ως το μεγαλύτερο σε όλον τον κόσμο, έχει καλύψει περισσότερους από 4 εκατομμύρια ανθρώπους σε διάστημα 18 ημερών, ενώ έχει στόχο να φτάσει τα 300 εκατομμύρια ως τον Αύγουστο.

Pfizer: Το αστρονομικό ποσό εσόδων που προβλέπει από τα εμβόλια

Ισραήλ- covid-19: Το εμβόλιο προστατεύει από τη σοβαρή νόσηση, αλλά ακόμη δεν έχει αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά του στη μείωση της μεταδοτικότητας του κορονοϊού, αναφέρουν Ισραηλινοί επιστήμονες

Η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19 στο Ισραήλ, που προηγείται κατά πολύ σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, δείχνει ότι το εμβόλιο μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης από covid-19, όμως προς το παρόν δεν έχουν εξαχθεί συμπεράσματα για τη συλλογική ανοσία.

Το Ισραήλ διαθέτει ηλεκτρονικές ιατρικές τράπεζες δεδομένων για το σύνολο του πληθυσμού του, κάτι που το βοήθησε να συνάψει συμφωνία με την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Pfizer: εκείνη παρείχε γρήγορα το εμβόλιό της κατά της covid-19 στη χώρα, η οποία με τη σειρά της μοιράστηκε με την εταιρεία τα στοιχεία από την επίδραση του εμβολιασμού.

Από τον Δεκέμβριο έχουν εμβολιαστεί στο Ισραήλ περίπου 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι (το 35% του πληθυσμού), εκ των οποίων το 1,8 εκατομμύριο έχει λάβει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά της covid-19. Συνολικά έχουν χορηγηθεί πέντε εκατομμύρια δόσεις, πρώτα στους ηλικιωμένους.

Παράλληλα ερευνητές αναλύουν τον μαζικό όγκο των δεδομένων για να κατανοήσουν τις επιπτώσεις του εμβολιασμού, με πρώτο ερώτημα πώς συμπεριφέρεται το εμβόλιο εκτός κλινικών δοκιμών.

Σε πρόσφατη έρευνα, επιστήμονες του ινστιτούτου Maccabi κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πρώτη δόση του εμβολίου μειώνει κατά 51% τις μολύνσεις από covid-19, 13 με 14 ημέρες μετά τη χορήγησή της.

Συγκεκριμένα οι επιστήμονες συνέκριναν τα ιατρικά στοιχεία ατόμων 12 ημέρες μετά τον εμβολιασμό τους, περίοδο που η ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη, με αυτά τις επόμενες 12 ημέρες.

“Δύο εβδομάδες μετά την χορήγηση της πρώτης δόσης, παρατηρήσαμε μια σημαντική, αλλά ανεπαρκή μείωση των μολύνσεων”, εξήγησε ο Γκάμπριελ Τσόντικ, ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα. “Δεν αμφισβητούμε το εμβόλιο, όμως υπογραμμίζουμε τη σημασία της δεύτερης δόσης”, πρόσθεσε.

Αν και κάποιες χώρες αποφάσισαν να χορηγήσουν την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της covid-19 σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό ευάλωτων ατόμων προτού ξεκινήσουν τη χορήγηση της δεύτερης, το Ισραήλ, που δεν αντιμετωπίζει προβλήματα στην προμήθεια εμβολίων, προτίμησε να χορηγήσει τη δεύτερη δόση τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη, όπως συνιστά η Pfizer.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν αποτελεσματικότητα 92% μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση, επεσήμανε το ινστιτούτο Maccabi, το οποίο ανακοίνωσε ότι από τα 248.000 άτομα που είχαν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου, τα 66 παρουσίασαν ελαφρά συμπτώματα covid-19, χωρίς να χρειαστεί να νοσηλευθούν. Το ινστιτούτο δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη λεπτομερή επιστημονική έρευνα για τα στοιχεία αυτά.

Το μυστήριο της ανοσίας

Παρά τα αποτελέσματα αυτά και το lockdown που ισχύει στο Ισραήλ από τα τέλη Δεκεμβρίου, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού παραμένει υψηλός στη χώρα, με τις αρχές να αποδίδουν το φαινόμενο στις παραβιάσεις των περιοριστικών μέτρων κυρίως από τους υπερορθόδοξους Εβραίους και τους Άραβες.

Η ισραηλινή κυβέρνηση ελπίζει σε μείωση των κρουσμάτων και κυρίως στον αριθμό των νοσηλευομένων, καθώς περνούν οι εβδομάδες και προχωρά η εκστρατεία εμβολιασμού.

Όμως αν και το εμβόλιο μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης από covid-19, το ερώτημα που παραμένει είναι αν εμποδίζει τη μετάδοση του ιού.

“Πρέπει να διαχωρίσουμε τα δύο αποτελέσματα του εμβολίου. Το άμεσο αποτέλεσμα είναι ότι ο άνθρωπος που έχει εμβολιαστεί προστατεύεται από τα σοβαρά συμπτώματα” της covid-19, εξήγησε ο Ραν Μπάλισερ, επικεφαλής της εθνικής επιτροπής ειδικών για την covid-19 στο Ισραήλ και στέλεχος του ινστιτούτου ερευνών Clalit.

“Το έμμεσο αποτέλεσμα είναι όταν ένα μέρος το πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, δημιουργείται ένα επιδημιολογικό φράγμα το οποίο μειώνει τη μεταδοτικότητα (…) Όμως το αποτέλεσμα αυτό είναι πιο δύσκολο να εκτιμηθεί”, πρόσθεσε.

“Γνωρίζουμε ότι το εμβόλιο μειώνει τον κίνδυνο νόσησης, (…) όμως δεν γνωρίζουμε αν μειώνει και τη μεταδοτικότητα”, σημείωσε ο Γκάμπι Μπάρμπας ερευνητής στο επιστημονικό ινστιτούτο Weiszmann κοντά στο Τελ Αβίβ.

“Ο αριθμός των ατόμων που βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό δεν έχει μειωθεί πραγματικά εδώ και ενάμιση μήνα. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν τηρείται το lockdown ή επειδή το εμβόλιο δεν μειώνει τη μεταδοτικότητα (του κορονοϊού); Κανείς δεν μπορεί να πει προς το παρόν”, κατέληξε.

Πακιστάν: Άρχισε ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού κατά της COVID-19, η έναρξη του μαζικού εμβολιασμού θα αργήσει ακόμη

Το Πακιστάν άρχισε σήμερα να χορηγεί το κινεζικό εμβόλιο Sinopharm στο υγειονομικό προσωπικό, αλλά θα πρέπει να περιμένει μερικούς μήνες ακόμη προτού μπορέσει να ξεκινήσει μια μαζική εκστρατεία εμβολιασμού κατά της Covid-19.

Το Πεκίνο δώρισε στο Πακιστάν περίπου 500.000 δόσεις του εμβολίου Sinopharm, το οποίο εγκρίθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου υπό όρους από τις κινεζικές αρχές, και ένα εκατομμύριο δόσεις επιπλέον αναμένονται έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Γιατρός στην Ισλαμαμπάντ ήταν συμβολικά ο πρώτος που εμβολιάστηκε χθες, Τρίτη, το βράδυ στην διάρκεια τελετής παρουσία του πρωθυπουργού Ιμράν Χαν.

Το Πακιστάν, μια χώρα 220 εκατ. κατοίκων, έχει καταγράψει σχεδόν 550.000 θετικές διαγνώσεις στον νέο κορονοϊό και 11.800 θανάτους. Όμως ο περιορισμένος αριθμός τεστ που διενεργεί μπορεί να σημαίνει πως οι πραγματικοί αριθμοί μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτεροι.

Η βουλευτής Ναουσίν Χαμίντ, που προεδρεύει της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη δημόσια υγεία, εξήγησε πως η πρώτη φάση του εμβολιασμού θα επικεντρωθεί στο προσωπικό της υγείας.

“Δεν μπορώ να το πω με βεβαιότητα, αλλά θα χρειαστούμε πιθανόν ακόμη περίπου δύο μήνες προκειμένου να ξεκινήσουμε μια μαζική εκστρατεία εμβολιασμού”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της επαρχίας Σιντ (νότια), περίπου εκατό μέλη των υπηρεσιών υγείας έχουν πεθάνει από κορονοϊό σε εθνικό επίπεδο.

Ο πνευμονολόγος και ειδικός στην Covid-19 Σαζλί Μανζούρ εκτίμησε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο πως το εμβόλιο Sinopharm είναι κατάλληλο για το Πακιστάν, καθώς μπορεί να διατηρηθεί και σε θερμοκρασίες από +2 έως +8 βαθμούς Κελσίου, έναντι -70 βαθμών για άλλα εμβόλια.

Γιατροί αμφισβήτησαν ωστόσο την αποτελεσματικότητά του. “Η διαφάνεια και τα δεδομένα λείπουν, σε σχέση με άλλα εμβόλια”, δήλωσε στο AFP, υπό τον όρο της ανωνυμίας, Πακιστανός ειδικός στην υγεία.

Σχεδόν 17 εκατ. δόσεις του εμβολίου της σουηδοβρετανικής φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca προορίζονται επίσης για το Πακιστάν στο πρώτο εξάμηνο του 2021 στο πλαίσιο του μηχανισμού “Covax” για βοήθεια στις πιο φτωχές χώρες, που έχει δημιουργήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σύμφωνα με την πακιστανική κυβέρνηση.

Αντίθετα, το Πακιστάν δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των χωρών που θα λάβουν εμβόλια από την Ινδία, όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος παρασκευαστής εμβολίων στον κόσμο, το Serum Institute of India (SII).

Οικογένεια πρώτα και μετά κοινωνία και ερωτικές σχέσεις στην πανδημία για τους Έλληνες

Βρετανία-Covid-19: Το εμβόλιο της AstraZeneca μειώνει τη μετάδοση του κορονοϊού από την πρώτη δόση

Το εμβόλιο της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατά της Covid-19 μειώνει κατά 67% τη μετάδοση του ιού από την πρώτη δόση, σύμφωνα με ανάλυση των κλινικών δοκιμών, η οποία επιβεβαιώνει την εμβολιαστική στρατηγική της βρετανικής κυβέρνησης.

Σ’ αυτή η μελέτη της Οξφόρδης, η οποία θα πρέπει να εξετασθεί από ομοτίμους πριν δημοσιευθεί, αναφέρεται πως, όχι μόνον οι άνθρωποι που εμβολιάζονται είναι προστατευμένοι από τη νόσο, αλλά είναι λιγότερο πιθανό και να μεταδώσουν τον κορονοϊό σε άλλους.

Ο επικεφαλής του προγράμματος, ο Άντριου Πόλαρντ, εξήγησε σήμερα στο BBC πως αυτό το εμβόλιο μπορεί να έχει «τεράστιο αντίκτυπο» όσον αφορά τη μετάδοση, διευκρινίζοντας πάντως πως αυτά τα τεστ είχαν πραγματοποιηθεί πριν από την εμφάνιση των παραλλαγμένων στελεχών και ότι «αυτός ο ιός προσπαθεί με κάθε θυσία να βρει τρόπους για να συνεχίσει να μεταδίδεται».

Η μελέτη δείχνει αποτελεσματικότητα 76% κατά των μολύνσεων έπειτα από μια πρώτη δόση, η οποία διατηρείται για τρεις μήνες. Η αποτελεσματικότητα σκαρφαλώνει στο 82% έπειτα από μια δεύτερη δόση του εμβολίου, που χορηγείται τρεις μήνες αργότερα.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τη στρατηγική της κυβέρνησης η οποία, θέλοντας να προχωρήσει ευρύτερα σε εμβολιασμούς, είχε αποφασίσει να αναβάλει έως και 12 εβδομάδες τη δεύτερη δόση ώστε να εμβολιασθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι. Αυτή τη στιγμή στη χώρα χρησιμοποιούνται δύο εμβόλια, αυτό των AstraZeneca/Οξφόρδης και αυτό των Pfizer/BioNTech, στα οποία την άνοιξη θα προστεθεί το εμβόλιο της Moderna.

«Η μελέτη στηρίζει με κατηγορηματικό τρόπο τη στρατηγική που εφαρμόζουμε», υπογράμμισε μιλώντας στο BBC ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ. «Δείχνει σ’ ολόκληρο τον κόσμο πως το εμβόλιο της Οξφόρδης λειτουργεί καλά».

Η στρατηγική της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία ενέκρινε εμβόλια ήδη από τον Δεκέμβριο και αποφάσισε να καθυστερήσει τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, έχει επικριθεί, ιδιαίτερα από τη Γαλλία. Αντίθετα με το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία δεν συνιστούν τη χορήγηση του εμβολίου στους ανθρώπους κάτω των 65 ετών, έστω κι αν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων το ενέκρινε για όλους τους ενηλίκους.

Ο γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον δήλωσε πως οι Βρετανοί «αναλαμβάνουν πολλούς κινδύνους σ’ αυτή την εκστρατεία εμβολιασμού».

Πριν από την έγκρισή του από την ΕΕ, ο γάλλος πρόεδρος ΕμανουέλΜακρόν είχε εκφράσει αμφιβολίες για το εμβόλιο της AstraZeneca: «Σήμερα πιστεύουμε πως είναι σχεδόν αναποτελεσματικό για τους άνω των 65 ετών».

Η βρετανική κυβέρνηση, η οποία έχει χορηγήσει μια πρώτη δόση σε σχεδόν 10 εκατομμύρια ανθρώπους, υπολογίζει στον εμβολιασμό για να επιτραπεί μια έξοδος από το αυστηρό lockdown που ισχύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει πληγεί σκληρά από τον ιό που έχει στοιχίσει τη ζωή εκεί σε περισσότερους από 108.000 ανθρώπους.

«Αν αυτά τα εμβόλια μειώνουν τη μετάδοση στο βαθμό που λέγεται ότι τη μειώνουν, αυτό σημαίνει πως η χαλάρωση των κοινωνικών περιορισμών θα είναι δυνατή νωρίτερα απ’ ό,τι θα ήταν αν θα έπρεπε να περιμένουμε τη συλλογική ανοσία», σχολίασε η δρ. Γκίλις Ο’Μπράιαν-Τιρ, πρώην πρόεδρος της Σχολής Φαρμακευτικής Ιατρικής. «Αυτό θα ήταν το Ιερό Δισκοπότηρο της παγκόσμιας ανάπτυξης των εμβολίων», πρόσθεσε.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Covid-19: Το δεύτερο κύμα της πανδημίας απειλεί να εκτροχιάσει την αύξηση του τουρισμού στο Ντουμπάι

Ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων κορονοϊού απειλεί να ανατρέψει την άνθηση του τουρισμού στο Ντουμπάι που προσέφερε ανακούφιση στην οικονομία, αν και με τόσο λίγες ‘ανοικτές’ περιοχές σε όλο τον κόσμο ο κλάδος φιλοξενίας της χώρας ελπίζει ότι οι τουρίστες θα συνεχίσουν να έρχονται.

Το Ντουμπάι, ένας από τους λίγους προορισμούς που είναι ανοικτός σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό από τον Ιούλιο, δεν έχει φθάσει ακόμα στο σημείο να επιβάλει τα πλέον αυστηρά μέτρα ύστερα από τα ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με την ελπίδα ότι οι εμβολιασμοί θα επιτρέψουν να αποφευχθεί μια επιστροφή στο περυσινό lockdown.

Ύστερα όμως από τα πλήθη επισκεπτών τον Δεκέμβριο, η αλυσίδα ξενοδοχείων RIU είδε «σημαντική επιβράδυνση» στις κρατήσεις του Ιανουαρίου στο Ντουμπάι αφού κάποιες χώρες προχώρησαν σε αυστηρότερους περιορισμούς εισόδου για όσους ταξιδεύουν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του συγκεκριμένου ξενοδοχειακού ομίλου.

Οι Βρετανοί και οι Ισραηλινοί εξαφανίστηκαν από τις παραλίες της πόλης αφού το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ επέβαλαν καραντίνα σε όσους επέστρεφαν από τη χώρα. Η Δανία –και στη συνέχεια η Βρετανία– ανέστειλαν τις πτήσεις από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η κίνηση αυτή ήρθε καθώς τα ημερήσια κρούσματα τριπλασιάστηκαν τον περασμένο μήνα στο επίπεδο ρεκόρ των 3.966 στις 28 Ιανουαρίου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που τώρα βρίσκονται αντιμέτωπα με τη μεγαλύτερη τους έξαρση από τότε που ξεκίνησε η πανδημία.

Εκτός από την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους και την κοινωνική αποστασιοποίηση, το Ντουμπάι έχει περιορίσει περαιτέρω τη δυναμικότητα σε εστιατόρια και κοινωνικές εκδηλώσεις και έχει απαγορεύσει τις ‘live’ εκδηλώσεις. Έχει επίσης περιορίσει τη δυναμικότητα των ξενοδοχείων και των εμπορικών κέντρων και έχει επαναφέρει σε ισχύ την υποχρέωση αρνητικού τεστ στον νέο κορονοϊο για όποιον εισέρχεται στη χώρα.

Ο αριθμός των επισκεπτών άρχισε να μειώνεται στις αρχές Ιανουαρίου, είπαν κάποιοι ιδιοκτήτες μπαρ και εστιατορίων, αν και αυτό ίσως συνδέεται περισσότερο με το τέλος της υψηλής περιόδου χειμερινού τουρισμού, παρά με την αύξηση του αριθμού των μολύνσεων.

Τουρίστες αλλά και κάτοικοι της πόλης συνεχίζουν να επισκέπτονται τις παραλίες, τα κλαμπ και τα εστιατόρια. Το Reuters μίλησε με 10 τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Λευκορωσία, την Τουρκία και την Αίγυπτο και όλοι δήλωσαν πως νιώθουν σχετικά ασφαλείς στο Ντουμπάι.

«Τα πάντα είναι κλειστά στο Παρίσι. Πρέπει να επιστρέφουμε σπίτι στις 6 μμ αλλά εδώ δεν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας. Είναι τόσο ωραίο να απολαμβάνει κανείς τον καφέ του, τα εστιατόρια και τη διασκέδαση», δήλωσε ο 37χρονος Χαλέντ Καντί, ασφαλιστής από το Παρίσι.

Και καθώς λίγοι άλλοι προορισμοί στον κόσμο παραμένουν ανοικτοί σε επισκέπτες από το εξωτερικό, οι ιδιοκτήτες μπαρ και εστιατορίων είναι αισιόδοξοι ότι το Ντουμπάι θα παραμείνει δημοφιλές.

«Περισσότερο Ευρωπαίοι τουρίστες έρχονται εδώ και θέλουν να ξεφύγουν από το lockdown, θέλουν μια αίσθηση κανονικής ζωής», δήλωσε ο Χάνα Άζι, γενικός διευθυντής της Nikki Beach Resort & Spa Dubai.

«Δεν έχουν πού αλλού να πάνε», δήλωσε ο Τσάρλι Γούιβινγκ, εταίρος στην LIVIT Hospitality, που διαχειρίζεται δημοφιλές κλαμπ στην παραλία του Ντουμπάι.

Ρωσία-κορονοϊός: 16.474 νέα κρούσματα και 526 θάνατοι

Η Ρωσία ανέφερε σήμερα 16.474 νέα κρούσματα κορονοϊού κατά το τελευταίο 24ωρο, περιλαμβανομένων 1.545 στη Μόσχα, με τα οποία ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ανήλθε σε 3.901.204.

Οι αρχές ανέφεραν επίσης άλλους 526 θανάτους με τους οποίους ο επίσημος αριθμός θανάτων ανήλθε σε 74.684.

Covid-19: Τα εμβόλια ενδέχεται να εξακολουθούν να προστατεύουν από σοβαρή νόσηση, ακόμη και μετά την εμφάνιση των παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού, δήλωσε ο Άντριου Πόλαρντ της Οξφόρδης

Τα εμβόλια κατά της covid-19 ενδέχεται να προστατεύουν από σοβαρή νόσηση παρά το γεγονός ότι τα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού εξελίσσονται με τρόπο ώστε ο ιός να μεταδίδεται πιο εύκολα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ομάδας εμβολίων της Οξφόρδης Άντριου Πόλαρντ.

Όταν ρωτήθηκε πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο κατά της covid-19 που έχουν αναπτύξει η AstraZeneca και η Οξφόρδη έναντι των νέων, παραλλαγμένων στελεχών, ο Πόλαρντ απάντησε ότι ο ιός “αλλάζει ώστε να μπορεί να ξεφεύγει από το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων, για να μπορεί να εξακολουθήσει να μεταδίδεται”.

“Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό με τον καιρό ο ιός να βρει τρόπους να προσαρμοστεί για να μπορεί να συνεχίσει να μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων”, εξήγησε ο Πόλαρντ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό BBC. “Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε προστασία από τη σοβαρή νόσηση (…) Στόχος του ιού είναι περισσότερο να μπορεί να συνεχίσει να επιβιώνει, παρά να μας βλάπτει”, σχολίασε.

Σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca στους ανθρώπους άνω των 65 ετών, ο Πόλαρντ τόνισε ότι έχει καλή ανοσοαπόκριση, αν και δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία για την ακριβή αποτελεσματικότητά του.

“Το θέμα είναι ότι έχουμε μάλλον λιγότερα στοιχεία για τους πιο μεγάλους σε ηλικία ενήλικες και γι’ αυτό οι άνθρωποι έχουν λιγότερη βεβαιότητα για το επίπεδο προστασίας”, επεσήμανε,

“Όμως έχουμε καλή ανοσοαπόκριση σε μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες, αντίστοιχη με αυτή στους πιο νεαρής ηλικίας. Η προστασία που βλέπουμε είναι ακριβώς στην ίδια κατεύθυνση και αντίστοιχου επιπέδου”, υπογράμμισε ο Πόλαρντ.

Μάλιστα τόνισε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε το εμβόλιο της AstraZeneca και της Οξφόρδης για όλες τις ηλικίες, όμως πρόσθεσε ότι οι χώρες μπορούν να συνιστούν το εμβόλιο για διαφορετικές ομάδες ατόμων, αφού η υγειονομική αρχή της Γαλλίας συνέστησε τη χρήση του μόνο σε άτομα κάτω των 65 ετών.

Κίνα-Covid-19: Tο κλιμάκιο του ΠΟΥ που ερευνά την προέλευση της πανδημίας επισκέφθηκε το Ερευνητικό Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν

Κλιμάκιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) επισκέφθηκε σήμερα το Ερευνητικό Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, στην Κίνα, αναζητώντας στοιχεία για την προέλευση της πανδημίας της covid-19.

Μέσα σε συνθήκες πυκνής ομίχλης, η ομάδα υπό τον εξειδικευμένο ιολόγο του ΠΟΥ Πέτερ Μπεν Έμπαρεκ, έφθασε στο αυστηρά φρουρούμενο Ινστιτούτο περίπου στις 9:30 πμ.

“Προσβλέπω σε μια πολύ παραγωγική ημέρα, συναντώντας τους εργαζόμενους εδώ και κάνοντας όλες τις σημαντικές ερωτήσεις που πρέπει να γίνουν”, δήλωσε καθώς πλησίαζε με το αυτοκίνητό του το μέλος της ομάδας Πέτερ Ντασζάκ, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Ένωσης EcoHealth.

Το Ινστιτούτο έχει βρεθεί στο επίκεντρο μιας σειράς από θεωρίες συνωμοσίας, σύμφωνα με τις οποίες μια διαρροή από το εργαστήριο προκάλεσε την πρώτη μεγάλη έξαρση της επιδημίας στην πόλη, στο τέλος του 2019.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και οι υποστηρικτές του είχαν στηρίξει αυτό το ανυπόστατο σενάριο, ενώ ο πρώην ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο επέμενε τον περασμένο χρόνο ότι υπάρχουν “επαρκείς ενδείξεις” ότι ο ιός είχε προέλθει από το εργαστήριο, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει κάποιες αποδείξεις και παραδεχόμενος ότι δεν ήταν βέβαιο.

Οι περισσότεροι επιστήμονες απορρίπτουν αυτό το σενάριο και εκτιμούν ότι η Covid-19, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από δύο εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, προήλθε από νυχτερίδες και πιθανόν να μεταδόθηκε στους ανθρώπους μέσω κάποιου άλλου θηλαστικού.

Αλλά δεν υπάρχουν σαφείς απαντήσεις μέχρι στιγμής.

Η Κίνα έχει δεχτεί κριτική στο εσωτερικό της και στο εξωτερικό επειδή είχε υποτιμήσει στην αρχή την κατάσταση και είχε αποκρύψει πληροφορίες όταν πρωτοεμφανίστηκαν κρούσματα του ιού στην Ουχάν, τον Δεκέμβριο του 2019.

Κάποιοι επιστήμονες έχουν καλέσει την Κίνα να δώσει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες όλων των δειγμάτων του κορονοϊού που εξετάστηκαν στο εργαστήριο, για να δουν ποιο ομοιάζει περισσότερο στον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί την covid-19.

Η επιθεώρηση του ινστιτούτου, το οποίο διενεργεί έρευνες για τις πιο επικίνδυνες νόσους στον κόσμο, θα είναι ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς στην έρευνα της ομάδας του ΠΟΥ ως προς την προέλευση της πανδημίας.

Η ευαίσθητη φύση της αποστολής, την οποία η Κίνα είχε καθυστερήσει κατά τον πρώτο χρόνο της πανδημίας, έχει αντικείμενό της να ερευνήσει με ποιόν τρόπο ο ιός πέρασε από τα ζώα στον άνθρωπο.

Αλλά παραμένουν τα ερωτήματα για το τι μπορεί να ελπίζουν οι ειδικοί να βρουν έπειτα από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Την Κυριακή η ομάδα επισκέφθηκε την αγορά στην Ουχάν, όπου είχε εμφανιστεί η μια από τις πρώτες εστίες μόλυνσης πριν από ένα χρόνο.

Πάντως, όπως επισήμανε μιλώντας στο AFP από την κεντρική Κίνα ένας από τους ειδήμονες του ΠΟΥ που συμμετέχουν στην αποστολή, “δεν θα υπάρξουν γρήγορες απαντήσεις”.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε μέσω Zoom, ο Χουνγκ Νγουγέν-Βιέτ, είπε ότι η έναρξη της έρευνας πάνω από ένα χρόνο μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων δεν είναι κάτι ιδανικό, όμως σημείωσε ότι η αποστολή εξελίσσεται καλά.

“Είναι ένα δύσκολο ερώτημα και μια δύσκολη έρευνα” και ο κόσμος δεν θα πρέπει να περιμένει γρήγορες απαντήσεις.

“Προφανώς το ιδανικό θα ήταν να γινόταν η έρευνα τότε ή αμέσως μετά”, εξήγησε.

Ο Νγκουγέν-Βιέτ, ο οποίος είναι ειδικός σε θέματα υγείας των ζώων, είπε ότι η ομάδα του ΠΟΥ έχει ήδη συναντηθεί με την Σι Ζενγκλί, ένα πρόσωπο κλειδί του ινστιτούτου, γνωστή ως “η γυναίκα νυχτερίδα της Κίνας”

Όπως είπε ο ίδιος, οι νυχτερίδες είναι σημαντικό ζήτημα στις συνομιλίες που θα έχει το κλιμάκιο του ΠΟΥ στην Ουχάν.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα