Πρόστιμο 190.000 ευρώ από το ΕΣΡ για τα όσα έλεγε ο Λιάγκας για τη 12χρονη στον Κολωνό
Ο παρουσιαστής είχε αναφέρει, όντας στον αέρα, ότι έχει φωτογραφίες της ανήλικης και την επόμενη μέρα επιχείρησε να ανασκευάσει
Πρόστιμα συνολικού ύψους 190.000 ευρώ επέβαλλε στο κανάλι ΑΝΤ1 το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) για τον τρόπο που διαχειρίστηκε η εκπομπή «Το Πρωινό» την υπόθεση του παιδοβιασμού και μαστροπείας της 12χρονης από τον Κολωνό πριν από μερικούς μήνες.
Ο παρουσιαστής είχε αναφέρει, όντας στον αέρα, ότι έχει φωτογραφίες της 12χρονης. Το ΕΣΡ επέβαλε πρόστιμο συνολικού ύψους 190.000 ευρώ, κατανέμοντας το ως εξής: 50.000 ευρώ για «για παράνομη ταυτοποίηση θύματος εγκλήματος κατά της γενετήσιας ελευθερίας», 50.000 ευρώ για «προσβολή προσώπου», 50.000 ευρώ για «υποβάθμιση προγράμματος» και 40.000 ευρώ για «παραβίαση της μυστικότητας της ποινικής προδικασίας».
Σύμφωνα, λοιπόν, με την απόφαση που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», η ολομέλεια της Ανεξάρτητης Ραδιοτηλεοπτικής Αρχής «επιβάλλει στην εταιρεία με την επωνυμία ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ, ιδιοκτήτρια του τηλεοπτικού σταθμού AΝΤΕΝΝΑ, τη διοικητική κύρωση του προστίμου: α) των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ για παράνομη ταυτοποίηση θύματος εγκλήματος κατά της γενετήσιας ελευθερίας, β) των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ για προσβολή προσώπου, γ) των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ για υποβάθμιση προγράμματος και δ) των σαράντα χιλιάδων (40.000) ευρώ για παραβίαση της μυστικότητας της ποινικής προδικασία».
Στην απόφαση υπενθυμίζεται ο ισχυρισμός του Γιώργου Λιάγκα πως έλαβε υλικό στο κινητό του τηλέφωνο. «Προβάλλεται από τον κεντρικό παρουσιαστή της υπόθεσης ο ισχυρισμός ότι βλέπει στο κινητό του φωτογραφίες που απεικονίζουν το ανήλικο κορίτσι και τον βασικό κατηγορούμενο της υπόθεσης, με παράλληλη περιγραφή των όσων απεικονίζουν οι φωτογραφίες αυτές (από σημείο 01:50:20 έως σημείο 01:54:20 του υπηρεσιακού αρχείου περιεχομένου προγράμματος)».
Παράλληλα, η οπτικοποίηση στο κοινό μέσω των περιγραφών των συντελεστών της εκπομπής των όσων φέρεται να είχε υποχρεωθεί να βιώσει το ανήλικο φερόμενο θύμα της υπόθεσης συνιστούν υποβάθμιση της συνταγματικώς επιβαλλόμενης ποιοτικής στάθμης. «Τούτο λόγω ιδίως και του γεγονότος ότι ο κεντρικός παρουσιαστής της εκπομπής πληροφόρησε το κοινό ότι είχε στο κινητό του φωτογραφικό υλικό που απεικόνιζε τον βιασμό του ανήλικου κοριτσιού από τον βασικό κατηγορούμενο της υπόθεσης και περιέγραψε στη συνέχεια επί μακρόν το τι ακριβώς έβλεπε στις συγκεκριμένες φωτογραφίες. Δεν ασκεί επιρροή ως προς αυτό το ότι ο ως άνω παρουσιαστής επιχείρησε την επόμενη ημέρα να ανασκευάσει τα όσα είχε πει, ισχυριζόμενος ότι ουδέποτε είχε ο ίδιος άμεση πρόσβαση σε φωτογραφικό υλικό που αφορούσε την ουσία των καταγγελλόμενων γεγονότων αλλά αναφερόταν απλώς σε πληροφορίες που του είχαν περιέλθει για το τι υπάρχει σε αυτό το υλικό.
Ακόμα και αν υποτεθεί ότι ο ισχυρισμός αυτός αληθεύει, το γεγονός παραμένει πάντως ότι ο παρουσιαστής της εκπομπής οπτικοποίησε και μετέφερε με τρόπο προσβλητικό για το ανήλικο θύμα τα όσα πληροφορήθηκε για την ύπαρξη και το περιεχόμενο του επίμαχου φωτογραφικού υλικού. Η πρόκληση εξάλλου στο κοινό της απατηλής εντύπωσης ότι ο παρουσιαστής της εκπομπής έχει στην κατοχή του τις επίμαχες φωτογραφίες με τη χρήση φράσεων όπως “βλέπω τώρα φωτογραφίες”, “στη φωτογραφία που τώρα είδα”, “βλέπω αυτές τις εικόνες με πρωταγωνιστή”, “οι φωτογραφίες που τώρα είδα με έχουν σοκάρει”, “είναι φωτογραφίες στις οποίες φαίνεται και ο ίδιος”, “σε κάποιες είναι που τραβάει το κοριτσάκι φωτογραφία, συμμετέχει το κοριτσάκι, υπάρχει και φωτογραφία” συνιστά από μόνη της υποβάθμιση ποιοτικής στάθμης προγράμματος».