Ελλάδα

Πρόταση δυσπιστίας- Τσίπρας: Η κυβέρνηση δεν έχει στρατηγική για υπεράσπιση κυριαρχικών δικαιωμάτων

Όσα έχουν ειπωθεί έως τώρα.

Parallaxi
πρόταση-δυσπιστίας-τσίπρας-η-κυβέρνη-567753
Parallaxi

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώνεται το βράδυ η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών. Αναλυτικά όσα έχουν ειπωθεί έως τώρα:

Πρόταση δυσπιστίας- Τσίπρας: Η κυβέρνηση δεν έχει στρατηγική για υπεράσπιση κυριαρχικών δικαιωμάτων

Με κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική της στα εθνικά θέματα ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή για την συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζοντας ότι «δεν έχει στρατηγική για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό τον ρώτησε: «Αισθάνεστε τόσο άνετα με όλα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες; Είστε περήφανοι με την αποτελεσματικότητά σας στην εξωτερική πολιτική; Επί 40 μέρες το Όρουτς Ρέις παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας…Και κάθε εβδομάδα έχουμε και μια παράνομη NAVTEX. Και φτάσαμε στο σημείο τουρκικά πολεμικά πλοία να παραβιάζουν το όριο των 12 μιλίων σε ελληνικά νησιά. Είστε περήφανοι με όλο αυτό που συμβαίνει. Είστε άνετοι;».

Συνεχίζοντας την επίθεση στον πρωθυπουργό ρώτησε: «Εσείς κ. Μητσοτάκη, άβουλος – ελπίζω όχι και μοιραίος αντάμα- χωρίς καμία στρατηγική, χωρίς καμία πρωτοβουλία, παρακολουθείτε απλά τις εξελίξεις. Αποτύχατε να διασφαλίσετε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, δεν δηλώνετε ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές και προσπαθείτε να αντιμετωπίζετε την τουρκική προκλητικότητα με μόνη σας έγνοια την επικοινωνία στο εσωτερικό. Μας είπε ο κος Γεραπετρίτης ότι κόκκινη γραμμή είναι η εθνική κυριαρχία των 6 μιλίων. Αλίμονο ‼! Αυτό έλειπε να μην είναι η κυριαρχία κόκκινη γραμμή».

Ακολούθως ρώτησε: « Τι θα κάνετε όμως αν αύριο έρθει γεωτρύπανο νότια ή ανατολικά της Κρήτης; Τι θα κάνετε αν παραβιαστεί ο 28ος Μεσημβρινός Δυτικά. Δηλαδή αν διεξαχθούν έρευνες εντός της οριοθετημένης πρόσφατα ΑΟΖ με την Αίγυπτο; Αν δηλαδή δεν έχουμε απλά παραβίαση δυνητικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά αν έχουμε παραβίαση κατοχυρωμένων κυριαρχικών δικαιωμάτων; Δεν απαντάτε. Και όσο δεν απαντάτε στέλνετε ένα μήνυμα στους απέναντι. Διότι και η σιωπή πολλές φορές, πόσο μάλλον οι άστοχες δηλώσεις υπουργών σας, είναι ηχηρό μήνυμα. Όπως αυτό που εκπέμφθηκε χθες στο ελληνικό κοινοβούλιο». Κάλεσε τέλος τον πρωθυπουργό να εγκαταλείψει τον δρόμο της διπλωματικής αδράνειας και της παθητικότητας και να ασκήσει το κυριαρχικό δικαίωμα της επέκτασης των 12 μιλίων νοτίως της Κρήτης.

Φ. Γεννηματά: Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στον κ. Μητσοτάκη και σε κανέναν υπουργό του

Σε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ για το σύνολο της πολιτικής της προχώρησε η Φώφη Γεννηματά, στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα. Ταυτόχρονα, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κατηγόρησε για άλλη μια φορά τον Αλέξη Τσίπρα πως επιβεβαιώνει ότι παραμένει ο χορηγός του κ. Μητσοτάκη.

«Την ώρα που η μια αποτυχία διαδέχεται την άλλη, που άρχισαν να ακούγονται φωνές ακόμα και μέσα στο κόμμα του για τους χειρισμούς, ιδιαίτερα στα εθνικά θέματα, που άρχισε να ραγίζει η εικόνα που με τόση επιμέλεια και τόσο χρήμα φιλοτεχνήθηκε στα Μέσα, ιδού ο από μηχανής θεός.

Ποιος άλλος;

Ο κ. Τσίπρας, απαλλάσσει από τις ευθύνες του τον κ. Μητσοτάκη, τον βγάζει από το κάδρο των ευθυνών και στρέφεται κατά μεμονωμένου υπουργού.

Επιβεβαιώνεται με αυτό τον τρόπο ότι είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός χορηγός του κ. Μητσοτάκη και της δεξιάς.

Αρκετά κ. Τσίπρα. Αφήστε να κάνει αντιπολίτευση κανένας άλλος.

Το κενό το καλύπτουμε ήδη από καιρό εμείς, το Κίνημα Αλλαγής».

Από την αρχή της ομιλίας της η κ. Γεννηματά μίλησε σε υψηλούς τόνους και απευθυνόμενη αρκετές φορές στον πρωθυπουργό προσωπικά, τόνισε ότι το Κίνημα Αλλαγής υπερψηφίζει την πρόταση μομφής συνολικά για την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική.

«Εμείς δεν έχουμε εμπιστοσύνη σε αυτή την κυβέρνηση.

Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στον κ. Μητσοτάκη και σε κανέναν υπουργό του», τόνισε.

Η Φώφη Γεννηματά, απαντώντας με αυστηρή γλώσσα, υπερασπίστηκε τις επιλογές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ από το 2010-2015.

«Μάλιστα έχουμε ανοιχτή πολιτική διαμάχη με υπουργούς που διακρίνονται από πολιτικό θράσος.

Που συνεχίζουν ακόμα και σήμερα την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών της ΝΔ, της κυβέρνησης Καραμανλή 2004-09 για τον εκτροχιασμό της οικονομίας που οδήγησε στην κρίση και στα μνημόνια.

Που νομίζουν ότι με την τακτική του Γκαίμπελς “πες, πες, όλο και κάτι θα μείνει” σε βάρος του ΠΑΣΟΚ.

Πιστεύουν ότι θα συνεχίσει ο ελληνικός λαός να ζει στην παγίδα του δήθεν αντιμνημονίου και σίγουρα του λαϊκισμού.

Είμαστε εδώ για να μην τους το επιτρέψουμε».

Προχώρησε επίσης ένα βήμα παραπέρα, υπενθυμίζοντας ότι η ΝΔ έχει αναγνωρίσει το δημοσιονομικό έγκλημα της κυβέρνησης Καραμανλή, με έλλειμμα 15,6%.

«Γιατί ξέρουμε ότι πίσω από την προσπάθεια εξωραϊσμού της σημερινής κυβέρνησης, κρύβεται η γνωστή Δεξιά που έφτασε τη χώρα στα όρια της χρεοκοπίας, παραπλάνησε τους πολίτες και τις ευρωπαϊκές αρχές.

Ξέρουμε ότι σήμερα φορούν το προσωπείο του Κέντρου για να παραπλανήσουν ξανά, να ξεχάσουμε τις ιστορικές ευθύνες τους.

Για να ξεχάσουμε το Καραμανλικό στρατόπεδο που είναι ο αδήλωτος ιδιοκτήτης του κόμματος, τον ιδιαίτερο ρόλο του όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης και τη σχέση του με τον ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε.

Εγκάλεσε την κυβέρνηση για προχειρότητα, για την πολιτική του «βλέποντας και κάνοντας», με παλινωδίες και αντιφάσεις. Ειδικότερα για τα εθνικά θέματα και την συνεχή τουρκική προκλητικότητα, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επεσήμανε στον κ. Μητσοτάκη πως έχει την ευθύνη που βαδίζει η χώρα χωρίς εθνική γραμμή, χωρίς αρραγές μέτωπο στο εσωτερικό.

«Αφήνετε χώρο στον κ. Ερντογάν να επιχειρεί τη δημιουργία τετελεσμένων.

Με διαρκή υποχωρητικότητα που ανοίγει ορέξεις και αποθρασύνει την Τουρκία.

Αδύναμοι να υπερασπίσετε αποτελεσματικά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα μας.

Η μυστική και η φανερή σας διπλωματία κατάφεραν να φέρουν τον Ερντογάν μέσα στα 12 νμ.

Επιτρέψατε στο Oruc Reis να κάνει ανενόχλητο βόλτες και στην πράξη να αμφισβητεί το δικαίωμά μας να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα και βέβαια να αμφισβητεί την ΑΟΖ του Καστελόριζου.

Έχετε αναλάβει προσωπικά την ευθύνη μετά την άρνηση σας για συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, αλλά δεν έχετε λευκή επιταγή».

Ανάλογη ήταν η κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο που διαχειρίζεται το δεύτερο κύμα της πανδημίας. «Από την καραντίνα οδηγήσατε στον εφησυχασμό και δώσατε το σύνθημα της χαλάρωσης. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν λάβατε μέτρα πιο νωρίς που γνωρίζω ότι εισηγούνταν οι επιστήμονες.

Δεν στηρίζετε τους υγειονομικούς. Δεν θέλουν χειροκροτήματα κ. πρωθυπουργέ. Έμπρακτη αναγνώριση θέλουν, εντάξτε τους επιτέλους στα βαρέα και ανθυγιεινά, ως μια ελάχιστη αναγνώριση όσων μας προσφέρουν!

Δεν μου προξενεί καμιά εντύπωση που δεν στηρίζετε το ΕΣΥ.

Θέλατε πάντα να το διαλύσετε, αλλά τώρα βέβαια δεν μπορείτε γιατί έχει αναδειχθεί στην κρίση, ο προστάτης του ελληνικού λαού και θα το υπερασπιστεί με όλες του τις δυνάμεις.

Τώρα το έχετε εγκαταλείψει να απαξιώνεται, από την πίεση που θα δεχτεί, χωρίς ουσιαστική στήριξη, μέσα από την αδράνεια σας», ανέφερε.

Η κ. Γεννηματά κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως ενισχύει το κομματικό πελατειακό κράτος, ενώ δεν πήρε έγκαιρα μέτρα για να κρατήσει όρθια την κοινωνία και ζωντανή την οικονομία και σημείωσε ότι οι μικρομεσαίοι απειλούνται με λουκέτο. «Δημιουργείτε ερείπια στην οικονομία, έχετε στόχο να εξαφανίσετε μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες.

Δίνετε τη χαριστική βολή στη μεσαία τάξη και τους πιο αδύνατους.

Με ένα νομοσχέδιο που σας υπαγόρεψαν οι Τράπεζες και τα Funds,», είπε η κ. Γεννηματά.

Κατέκρινε τον Αλέξη Τσίπρα επειδή «μιλάει για προστασία της πρώτης κατοικίας, όταν ο ίδιος και ο κ. Τσακαλώτος, που φώναζαν “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη”, κατήργησαν το ν. 3869/2010 του ΠΑΣΟΚ και προχώρησαν σε 25.000 πλειστηριασμούς. ‘Ανοιξαν κι εδώ τον δρόμο στον κ. Μητσοτάκη».

«Και να είστε βέβαιος κ. πρωθυπουργέ, ότι η σημερινή ανασφάλεια, η αγωνία και αβεβαιότητα που φωλιάζει μέσα σε κάθε ψυχή και σε κάθε σπίτι, με ευθύνη σας, είναι οι σπόροι της αμφισβήτησης.

Θα δώσουν γρήγορα καρπούς και θα φέρουν τη μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη η πατρίδα μας, η ταλαιπωρημένη κοινωνία μας, που έχουν ανάγκη οι νέοι, που τόσο πολύ σας φοβίζουν.

Εμείς, το Κίνημα Αλλαγής, είμαστε εδώ όρθιοι και δυνατοί, η προοδευτική αντιπολίτευση με όπλο τις αξίες, το έργο μας, τις προτάσεις μας, αλλά και τη δικαίωση από τον ελληνικό λαό, για το ΠΑΣΟΚ και τον ήλιο του που ζέσταινε τις καρδιές των Ελλήνων τόσα χρόνια.

Τώρα, 11 χρόνια μετά, κάθε σπίτι γνωρίζει πόσο άδικα και μεθοδευμένα κατηγορήθηκε η μεγάλη δημοκρατική παράταξη.

Και πόσο ανάγκη έχει η πατρίδα μας μια πραγματική σοσιαλιστική και δημοκρατική αλλαγή, που δεν θα αφήνει κανέναν μόνο του και δεν θα παίζει με την αξιοπρέπεια και την περηφάνια των Ελλήνων. Αυτή τη νέα αλλαγή εμείς μπορούμε να την καθοδηγήσουμε», κατέληξε η κ. Γεννηματά.

Ε. Τσακαλώτος: Επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν πλειστηριασμοί, αλλά δεν ήταν πρώτης κατοικίας

«Είμαι εντελώς περήφανος που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πρώτη κυβέρνηση στη μεταπολίτευση που είχε μια πολιτική για τη στέγαση», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας. «Αυτή η πρόταση μομφής είναι θέμα δημοκρατίας”, είπε και προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι είναι θέμα χρόνου να υπάρξουν σφοδρές αντιδράσεις από τον κόσμο που δεν τον προετοιμάζει η κυβέρνηση για την άσχημη κατάσταση που έρχεται.

«Είμαι και υπερήφανος για όσα κάναμε για την υγεία. Εσείς πως αισθανθήκατε όταν μιλούσε ο κ. Ξανθός και για όσα είπε; Ο δικός πρωθυπουργός εξαγγέλλει δωρεάν μαστογραφίες για τις γυναίκες από 50 και πάνω και ο κ. Ξανθός σας είπε ότι αυτό ισχύει εδώ και δύο χρόνια για τις γυναίκες από 40 ετών και πάνω», είπε ο κ. Τσακαλώτος. Αναρωτήθηκε δε, πώς θα γίνει συζήτηση για την κοινωνική πολιτική, όταν ο πρωθυπουργός «εκμεταλλεύεται μια τέτοια μέρα και κάνει εξαγγελίες χωρίς να ξέρει ποιο είναι το καθεστώς, όταν η κυβέρνηση λέει ψέματα».

Απαντώντας στην κατηγορία που απευθύνει η ΝΔ στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το εύρος των πλειστηριασμών στην προηγούμενη κυβέρνηση, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, είπε ότι, έγιναν μεν πλειστηριασμοί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν ήταν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. “Βεβαίως είχα πει στη Βουλή, ως υπουργός Οικονομικών, ότι πρέπει να γίνονται πλειστηριασμοί, ότι πρέπει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, ότι αυτό θα βοηθήσει στην ανάπτυξη, θα βοηθήσει για να μπορούν οι τράπεζες νέα δάνεια, αλλά είχα ένα ολόκληρο σκεπτικό για το ποιοι είναι εκείνοι που πρέπει πάντα να προστατεύονται”, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είχα πει ότι σε περιόδους λιτότητας πρέπει να είμαστε πολύ φειδωλοί με τους πλειστηριασμούς, και προσπαθώ να σας πείσω ότι είμαστε πάλι σε δύσκολες συνθήκες και ότι κάποιοι είναι ευάλωτοι και χρειάζονται προστασία, ακόμη και όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολίασε και την δήλωση πολλών υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης, ότι η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Χρήστου Σταϊκούρα, κρύβει πρόταση μομφής κατά του ίδιου του κ. Τσακαλώτου. «Δύο εκδοχές έχει αυτό. Αφού η πρόταση στρέφεται εναντίον μου, να την ψηφίσετε. Η δεύτερη εκδοχή είναι να μην την ψηφίσετε, γιατί θεωρείτε την πρόταση άδικη μομφή σε βάρος μου και έχετε κατανοήσει ότι είναι σωστά τα επιχειρήματα μου και λάθος τα δικά σας, όπως αποτυπώνονται στα σκονάκια που δίνετε στους βουλευτές σας για να τα πουν εδώ», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Κ. Καραμανλής: Στις αστικές συγκοινωνίες, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε ούτε μία πρόσληψη, δεν αγόρασε κανένα καινούργιο λεωφορείο, η επανακρατικοποίηση του ΟΑΣΘ απέτυχε παταγωδώς

Σκληρή κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, κατηγορώντας τον «για απόλυτη πολιτική υποκρισία», απορρίπτοντας την πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, και υποστηρίζοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να πολώσει και να διχάσει.

«Μετά από δύο ημέρες, η αλήθεια είναι ότι ουδείς από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να δικαιολογήσει γιατί, εν μέσω πανδημίας και όξυνσης στα ελληνοτουρκικά, την ώρα που η πατρίδα μας χρειάζεται τη μέγιστη δυνατή πολιτική συναίνεση, εκείνοι επέλεξαν να πολώσουν και να διχάσουν. Έχετε και εσείς όμως παρελθόν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής και συμπλήρωσε:

«Εσείς δεν ήσασταν η κυβέρνηση μιας δήθεν αριστεράς, που κόψατε μισθούς και συντάξεις και κάνατε 29 αυξήσεις φόρων και εισφορών; Εσείς δεν είστε που καταργήσατε τον Φεβρουάριο του 2019 την προστασία της 1ης κατοικίας; Εσείς δεν είστε η κυβέρνηση που θέσπισε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς; Ο παλαιός σύντροφός σας Παναγιώτης Λαφαζάνης, σας κατηγορεί ότι όταν ήσασταν στην κυβέρνηση κάθε Τέταρτη, στέναζαν τα ειρηνοδικεία με πλειστηριασμούς σπιτιών φτωχών νοικοκυριών. Και εσείς στέλνατε τα ΜΑΤ στις κινητοποιήσεις εναντίον των πρώην συντρόφων σας. Αυτά λέει ο κ. Λαφαζάνης και αποδεικνύει τον κυνισμό και την απόλυτη πολιτική υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ».

«Δεν είχατε προετοιμάσει ούτε ένα νέο έργο. Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αυτή που μεθοδικά ξεμπλοκάρει τα μεγάλα έργα», επεσήμανε ενώ έδωσε έμφαση στη Γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Είναι το μεγαλύτερο έργο που πρόκειται να κατασκευαστεί τα επόμενα χρόνια στη χώρα, προϋπολογισμού 1.8 δισ. ευρώ, που θα αλλάξει τον συγκοινωνιακό χάρτη της πρωτεύουσας και που, μετά από παλινωδίες τόσων ετών, επιτέλους μπήκε στην τελική ευθεία και ξεκίνησε η κατασκευή του».

Έμφαση έδωσε και στον εκσυγχρονισμό των διοδίων, σημειώνοντας ότι «έγινε επιτέλους πραγματικότητα η διαλειτουργικότητά τους, και από την επόμενη εβδομάδα, όλοι οι οδηγοί θα κυκλοφορούν σε όλη τη χώρα με ένα e-pass».

« Αυτό που σε άλλες χώρες είναι αυτονόητο, στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αδιανόητο», πρόσθεσε.

Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ για τις αστικές συγκοινωνίες, ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «στα 4,5 χρόνια που διακυβέρνησε τη χώρα, δεν έκανε ούτε μία πρόσληψη, δεν αγόρασε κανένα καινούργιο λεωφορείο και δεν εφάρμοσε καμία καινοτόμο λύση εκτός από την πρωτοποριακή ιδέα της επανακρατικοποίησης του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη, που απέτυχε παταγωδώς».

Ο κ. Καραμανλής μίλησε ακόμα «για σχέδιο δράσης του υπουργείου που αναπτύσσεται σε τρεις φάσεις – ανάταξη, ενίσχυση, ανανέωση – και είναι σε εξέλιξη».

«Στην Αθήνα: Ξεκινήσαμε με την ανάταξη του στόλου. Παραλάβαμε 850 οχήματα στο δρόμο, έχουμε φτάσει στα 1.100. Αντίστοιχα έχουν μειωθεί οι χρονοαποστάσεις στο μετρό. Στις Γραμμές 2 και 3, παραλάβαμε 32 συρμούς σε κυκλοφορία, έχουμε φτάσει τους 38.

Τώρα υλοποιούμε τη φάση της ενίσχυσης: Σύμπραξη με τα ΚΤΕΛ, leasing, προσλήψεις fast track. Σταδιακά ενισχυόμαστε με 500 οχήματα ως το τέλος του έτους και 1.200 εργαζόμενους. Μέρα με τη μέρα, τα δρομολόγια πυκνώνουν, η εικόνα αλλάζει. Ενώ στο μετρό ολοκληρώσαμε και παραδώσαμε 3 νέους σταθμούς της επέκτασης προς Πειραιά και προχωράμε για την ολοκλήρωση και άλλων τριών.

Παράλληλα, προχωράμε το διαγωνισμό για την αγορά 1.000 λεωφορείων φιλικών προς το περιβάλλον, για την ανανέωση του στόλου και την οριστική λύση του προβλήματος. Μάλιστα, δοκιμαστικά κυκλοφορούν μοντέλα ηλεκτροκίνητων στους δρόμους της πόλης. Στο μετρό προετοιμάζουμε την αγορά επτά συρμών για τις Γραμμές 2 και 3 και την αναβάθμιση 15 συρμών που κινούνται στη Γραμμή 1», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής και συμπλήρωσε:

«Με την ίδια φιλοσοφία δουλεύουμε και στη Θεσσαλονίκη. Παραλάβαμε μόλις 212 λεωφορεία στο δρόμο. Σήμερα έχουμε φτάσει τα 400 και σταδιακά θα φτάσουμε στα 600. Με τις ίδιες λύσεις: Ανάταξη του στόλου, 130 από σύμπραξη με τα ΚΤΕΛ, 180 από leasing. Αλλά και ενώνοντας δυνάμεις με τον δήμο Θεσσαλονίκης, που έφερε άλλα 50 λεωφορεία».

«Αυτά δεν είναι λόγια, δεν είναι σκέτοι αριθμοί. Ενδεικτικά, προχθές βγήκαν στο δρόμο 54 νέα λεωφορεία που πήραμε με leasing. Μέρα με τη μέρα η κατάσταση βελτιώνεται. Και βέβαια, προχωράμε το διαγωνισμό για την προμήθεια 300 νέων λεωφορείων», ανέφερε ο υπουργός Υποδομών.

Πάντως, ο κ. Καραμανλής αναγνώρισε ότι «δεν είναι όλα ρόδινα», σημειώνοντας ότι «έχουμε πλήρη επίγνωση της κατάστασης, ξέρουμε ότι έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας και θα κριθούμε από αυτό που παραλάβαμε και από αυτό που θα παραδώσουμε στους επόμενους».

«Η πραγματικότητα είναι αυτή που σας παρουσίασα με στοιχεία, και θα περίμενα από όσους έχουν ευθύνες για το χτες, να αναγνωρίζουν την πραγματική κατάσταση σήμερα και να μην μας κουνάνε και το δάχτυλο από πάνω. Εμείς, χωρίς μεγάλα λόγια, συνεχίζουμε τη δουλειά μας», κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

Β. Κικίλιας: Ο ΣΥΡΙΖΑ διαδίδει πλαστά στοιχεία για την κατάσταση στο ΕΣΥ

«Σε καιρούς, που πέρα από την πανδημία αντιμετωπίζουμε ύψιστες προκλήσεις εθνικής επιβίωσης, ο ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει την εθνική προσπάθεια. Εμείς, αντίθετα, επιμένουμε στο δόγμα ‘όπου ενότητα, εκεί και νίκη’», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας. «Καλούμε την ύστατη ώρα, την αξιωματική αντιπολίτευση να αναλογιστεί τις ευθύνες της. Και σας υπενθυμίζω ότι είναι υποχρέωσή σας να επιστρέψετε στην Ελλάδα, τουλάχιστον το ισότιμο αυτού που της αφαιρέσατε στη διάρκεια των τελευταίων ετών με τις άφρονες πολιτικές σας. Όχι να παριστάνετε τους τιμητές και τους κήνσορες!», είπε ο Βασίλης Κικίλιας. Κάλεσε δε, τον ΣΥΡΙΖΑ να πάψει να καθοδηγείται από το κομματικό συμφέρον και τις εσωτερικές ισορροπίες.

Αναφερόμενος στην κατάσταση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπο σήμερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας, επισήμανε ότι η ιατρική ασκείται πλέον σε συνθήκες οιωνεί πολέμου και υπογράμμισε ότι παρά τις αντιξοότητες και την κατάσταση που παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση, οι παρεμβάσεις και οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε έγιναν παράδειγμα επιτυχημένης διαχείρισης της πανδημίας παγκοσμίως. «Διαμορφώσαμε ένα ασφαλές, λελογισμένο σχέδιο λειτουργίας της κοινωνίας, προσαρμοσμένο στις έκτακτες υγειονομικές συνθήκες, και όλα αυτά, με απόλυτο γνώμονα τον ανθρωποκεντρισμό και την προστασία της ανθρώπινης ζωής», είπε ο Βασίλης Κικίλιας. Παράλληλα, εξέφρασε τη λύπη του για τις παραφωνίες που εκδηλώθηκαν και σχετίζονται με τον πολιτικό χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. «Η ελληνική κοινωνία γύρισε επιδεικτικά την πλάτη στις φωνές αυτές, αντιλαμβανόμενη την κρισιμότητα των στιγμών, όσο και την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στη διαχείριση της κρίσης», είπε ο υπουργός Υγείας, που ωστόσο αναγνώρισε την πολιτική συμβολή κάποιων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως όμως υπογράμμισε, «παρόλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι δεν αλλάζει, ότι αντιλαμβάνεται και αναγιγνώσκει τα προβλήματα ως μικροπολιτικά, αντί να υπερισχύσει το εθνικό συμφέρον».

«Με την πρόταση μομφής, μας αποδείξατε ότι, πέρα από την ανικανότητα που επιδείξατε όσο κυβερνήσατε, ειδικά στα θέματα αυτά, τελικά πράγματι είστε ικανοί για όλα» είπε ο Βασίλης Κικίλιας και παρατήρησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άντεξε την ευκαιριακή προβιά της σοβαρότητας και αποφάσισε να την απεκδυθεί, αποκαλύπτοντας την οπορτουνιστική, ασύδοτη πλευρά και φύση του.

Κυρίως όμως, ο υπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει επιδοθεί στη διάδοση πλαστών στοιχείων για την κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών, με στόχο να διασπάσει το εσωτερικό μέτωπο ενάντια στην πανδημία.

«Στην πολιτική μου διαδρομή έχω αποφασίσει να πορεύομαι με οδηγό την αποτελεσματικότητα και την αλήθεια, και τα στοιχεία δεν αμφισβητούνται. Παραδώσατε 557 κλίνες ΜΕΘ, σήμερα έχουμε 974 και συνεχίζουμε διαθέτοντας άλλα 445 κρεβάτια στην Αττική όταν επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν μόνο 228. Αυτή τη στιγμή αναπτύσσονται 268 ΜΕΘ και ΜΑΦ. Η παράδοση τους θα γίνει σταδιακά από τα τέλη Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους», είπε ο υπουργός Υγείας και επισήμανε ότι ο ΠΟΥ επέλεξε την Αθήνα για την έδρα του Γραφείου του, με αντικείμενο την ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης και την ασφάλεια των ασθενών. «Η επιλογή αυτή του ΠΟΥ, ήρθε ως επιβράβευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του υπουργείου Υγείας και της ελληνικής κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας, για την υλοποίηση πολιτικών δημόσιας υγείας, όπως είναι και η επιτυχής εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, ή η προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων όπως ο νόμος για τη διασφάλιση της ποιότητας στην Υγεία», είπε ο υπουργός.

Τέλος, επειδή «το ΕΣΥ δεν είναι μόνο κορονοϊός», ο υπουργός Υγείας παρουσίασε στην εθνική αντιπροσωπεία, στοιχεία που δείχνουν ότι από 1η μέχρι 30 Σεπτεμβρίου, έγιναν στα νοσοκομεία της χώρας εν μέσω πανδημίας, 516.379 εξετάσεις ασθενών στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, 285.802 εξετάσεις ασθενών στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, 40.032 χειρουργεία, 50.114 εξετάσεις ασθενών στην απογευματινή λειτουργία και τα πρωινά ιατρεία.

Σημειώνεται πως ο υπουργός Υγείας, προτού αρχίσει την ομιλία του, επισήμανε ότι σήμερα είναι Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, σημειώνοντας ότι ο καρκίνος του μαστού είναι μια νόσος που καλπάζει και αυξάνεται γεωμετρικά. Μετέφερε δε, στην αίθουσα, την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, ότι το υπουργείο Υγείας δια του ΕΟΠΥΥ, φέτος θα διενεργεί πιλοτικά, δωρεάν και οριζοντίως, μαστογραφίες σε όλες τις γυναίκες 40 και 50 ετών. «Είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία και θα συνεχίσουμε σε αυτό το έδαφος στηρίζοντας, εκτός από την περίθαλψη, την πρόληψη και τον προσυμπτωματικό έλεγχο», είπε ο υπουργός Υγείας.

Σπ. Λιβανός: Η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ θα στηρίξει με 158 ψήφους τον Χρήστο Σταϊκούρα

«Η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, αυτές τις τρεις ημέρες μέσα στην Βουλή, στήριξε με μια φωνή τον Χρήστο Σταϊκούρα και το βράδυ θα τον στηρίξει με 158 ψήφους, όπως και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπήλιος Λιβανός, κλείνοντας την τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, σε επίπεδο βουλευτών και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων.

Απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Λιβανός χαρακτήρισε ατυχή την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, σημειώνοντας πως η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ αυτές τις τρεις ημέρες, σας έδωσε «μια ηχηρή απάντηση, που είναι η ίδια με αυτή που σας δίνει καθημερινά η κοινωνία όταν σας λέει εγκαταλείψτε τον λαϊκισμό, σοβαρευτείτε, ανασκουμπωθείτε, επικαιροποιηθείτε, αποκτήστε πρόγραμμα, προτείνετε επιτέλους συγκεκριμένες λύσεις». Ζήτησε δε, από τον ΣΥΡΙΖΑ, να ασκήσει «το σημαντικό και ιερό καθήκον της σοβαρής και υπεύθυνης αξιωματικής αντιπολίτευσης, γιατί αυτό απαιτεί η δημοκρατία».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, αναφέρθηκε και στα εθνικά θέματα, τονίζοντας πως «η Ελλάδα υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Τα χωρικά μας ύδατα είναι ο σκληρός πυρήνας της κυριαρχίας μας. Υπερασπιζόμαστε με κάθε μέσο και με αυτοπεποίθηση την εθνική μας κυριαρχία σε θάλασσα, ξηρά και αέρα. Κάθε παραβίαση αντιμετωπίζεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Διατηρούμε το αναφαίρετο δικαίωμα να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο».

Τέλος, ο κ. Λιβανός, ζήτησε να υπάρξει συναίνεση και οι συζητήσεις για τις «κόκκινες γραμμές», τις επεκτάσεις της αιγιαλίτιδας ζώνης, να μην γίνονται δημόσια με όρους κομματικής αντιπαράθεσης, καθώς κάτι τέτοιο, το μόνο που πετυχαίνει είναι «να δίνει επιχειρήματα στους εχθρούς μας». Πρέπει είπε «να είμαστε ψύχραιμοι, σοβαροί και μονοιασμένοι σε αυτή την δύσκολη περίοδο. Το εθνικό μας μέτωπο πρέπει να είναι συγκροτημένο και αρραγές, όπως ακριβώς είναι και ο ελληνικός λαός».

Γ. Βαρουφάκης: Το ΜέΡΑ 25 καταγγέλλει την συνέργεια κυβέρνησης Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και αποχωρεί από τη διαδικασία

Το ΜέΡΑ 25 «αρνούμενο να γίνει συνεργός στην αποσιώπηση του Πτωχευτικού μέσα από την οπερέτα του κ. Τσίπρα με την οποία ο κ. Μητσοτάκης θα περάσει σιωπηλά τον Πτωχευτικό αποχωρεί από την διαδικασία, καταγγέλλοντας την συνέργεια κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης», ανακοίνωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης κλείνοντας την ομιλία του επί της πρότασης δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα.

Η ομιλία του Γραμματέα του ΜέΡΑ 25 ήταν επικεντρωμένη στην κατάσταση της οικονομίας, την κυβερνητική πολιτική, αλλά και στην στάση του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο έναντι του Πτωχευτικού Κώδικα , αλλά για την συνολική του πολιτική, ασκώντας διμέτωπη, όσο και οξύτατη κριτική. Όπως είπε , αναφερόμενος στην κυβέρνηση, ο Πτωχευτικός Κώδικας δεν είναι άλλος ένας νόμος, αλλά είναι το Α και το Ω των θεμελίων μιας κοινωνίας, ιδίως μιας καπιταλιστικής όπου τα πάντα εξαρτώνται από τι χρωστάει ποιος σε ποιον. Σκληρή ήταν η κριτική του κ. Βαρουφάκη και προσωπικά κατά του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταικούρα , τον οποίο επέκρινε , τόσο για την θητεία του την περίοδο 2012-2014, ως αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, όσο και για την σημερινή του πολιτική. Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 τόνισε ότι ο κ. Σταϊκούρας δεν ήταν σε θέση να κάνει μια σωστή εκτίμηση για την ύφεση και ότι παρουσιάζει την κατάρρευση ως επιτυχία. Τον επέκρινε επίσης για «ανθελληνικές πράξεις» μεταξύ των οποίων ότι «σιγοντάρησε» τον κ. Στουρνάρα στο κλείσιμο των τραπεζών το 2015

Για τον Πτωχευτικό Κώδικα

Σε μια χώρα, πρόσθεσε, στην οποία η γενικευμένη χρεοκοπία έχει αγκαλιάσει το 81% των επιχειρήσεων ενώ 600 χιλιάδες. νοικοκυριά έχουν πιαστεί στην κινούμενη άμμο της πτώχευσης, δεν υπάρχει πιο σημαντική στιγμή σε τούτο το Κοινοβούλιο από την ψήφιση του Πτωχευτικού Νόμου. Ενός νόμου, που, όπως είπε, « προσδιορίζει τι μπορεί να κάνει στον χρεοκοπημένο οφειλέτη όχι μόνο ο αρχικός πιστωτής αλλά, τί μπορεί να κάνει, επικουρούμενο από την κρατική βία, ένα αρπακτικό ταμείο που αγοράζει προς 5% το αρχικό δάνειο…».

Ο κ. Βαρουφάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για την απουσία του από τη Βουλή, ενώ τον επέκρινε γιατί σύμφωνα με τον Γραμματέα του ΜέΡΑ 25, ο κ. Μητσοτάκης επιδίωξε να συγκαλυφθεί το θέμα του Πτωχευτικού Νόμου, από τον κορονοϊό και να αποσιωπηθεί από το αχό του διαγγέλματός σας για τα νέα περιοριστικά μέτρα που φέρνει, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «επιστρατεύσατε την αποτυχία σας με τον κορονοϊό για να συγκαλύψετε το έκτρωμα του Πτωχευτικού!»

Ως προς το περιεχόμενου του Πτωχευτικού Νόμου, ο κ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για άγρια γενικευμένη επίθεση στον κορμό της ελληνικής κοινωνίας. Καθώς , μεταξύ άλλων προβλέπει:

– Ακίνητη περιουσία εταιρείας, σε περίπτωση που ο πλειστηριασμός βγει άγονος, σε 120 μέρες δημεύεται – υπερταμείο – Τρόικα – εξωτερικό – μαζί με τις υπεραξίες των αρπακτικών

– Από όποια αξία της εταιρείας έχει πλειστηριαστεί θα πρέπει, λέει, να πληρωθεί πρώτα η ήδη χιλιοπληρωμένη από τους πολίτες τράπεζα

– Αν η τράπεζα έχει ήδη πουλήσει τα δάνειά της σε ταμείο, τότε το ταμείο μπαίνει πρώτο στην κατάταξη

– Μόνο, αν έχει μείνει κανένα ευρώ μετά την αποπληρωμή του Ταμείου, θα λάβει κάτι το Δημόσιο και βέβαια τελευταίος και καταϊδρωμένος ο… εργαζόμενος!

– Αν η Εταιρία αυτή είχε εξοφλήσει το Δημόσιο με κάποιο ακίνητο πριν τον Νόμο σας, η τράπεζα ή το ταμείο αναιρεί..

– Αν όμως είχε εξοφλήσει την τράπεζα, δεν αναιρείται τίποτα! Είστε τουλάχιστον συνεπείς: Όταν το 2012/13, δεύτερο Μνημόνιο 41 δισ. χωρίς έλεγχο των τραπεζών, μετοχές χωρίς ψήφο…

Προχωρώ στην επόμενη σκηνή του δράματος: Όταν ο απλήρωτος εργαζόμενος δεν έχει να αποπληρώσει – ως αποτέλεσμα του νόμου που τον τοποθετεί τελευταίο στην ουρά – όταν δεν θα μπορεί να αποπληρώσει το στεγαστικό του δάνειο, μετά θα έρθει μια άλλη τράπεζα (μπορεί κι η ίδια), ή ένα ταμείο βέβαια, με τις συνοπτικές διαδικασίες του ίδιου αυτού του νόμου να τον πτωχεύσει και να του πάρει και το σπίτι. «Μην φοβάστε όμως», λέτε: Θα τον αφήσουμε να μείνει στο σπίτι 12 χρόνια καταβάλλοντας ενοίκιο.

Ποιός και πώς θα καθοριστεί το ενοίκιο; Από φίλο του τραπεζίτη, μπορεί θυγατρική της τράπεζας ή του ταμείου, που του δίνετε κι άλλο τρόπο να πλουτίσει από την χρεοκοπία των πολλών:

ιδρύοντας εταιρεία διαχείρισης της ενοικίασης των κατασχεμένων σπιτιών, που θα ορίσει το ενοίκιο κατά το δοκούν ανάλογα με τα επιτόκια της αγοράς. Ποιά όμως ; Τα αρνητικά της Κεντρικής Τράπεζας ή τα τοκογλυφικά που οι εμπορικές τράπεζες χρεώνουν με το έτσι θέλωτους αδύναμους; Για δώδεκα χρόνια. Και μετά; Θα του επιτρέψουμε, λέτε, να επαναγοράσει το σπίτι του. Σε τί τιμή; Σε τιμή που θα αποφασίσει ο συνέταιρος της τράπεζας διαχειριστής!

Πάτε να ψηφίσετε έναν νόμο, είπε ο κ. Βαρουφάκης που δίνει στους στρατηγικότερους των κακοπληρωτών, δηλαδή στους τραπεζίτες και στους ολιγάρχες, τη δυνατότητα να οικειοποιηθούν βίαια ολόκληρη την περιουσία εκείνων τους οποίους οι ίδιοι οι τραπεζίτες, οι ίδιοι οι ολιγάρχες, επικουρούμενοι από εσάς τους νομοθέτες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, φέρατε σε κατάσταση γενικευμένης αδυναμίας να τηρήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Η ειρωνεία είναι, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη ότι την περιουσία των μικρομεσαίων δεν θα την δημεύσουν, τελικά, οι κομμουνιστές, όπως τους προειδοποιούσε η Δεξιά δεκαετίες τώρα , αλλά η Νέα Δημοκρατία, στο όνομα φιλελεύθερων, δήθεν, «μεταρρυθμίσεων»!

Επίθεση κατά ΣΥΡΙΖΑ

Επιτιθέμενος κατά του ΣΥΡΙΖΑ, πολλές φορές και προσωπικά κατά του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι από τη μία ένας πρωθυπουργός, που προσπαθούσε να περάσει στα ψιλά το έκτρωμα του Πτωχευτικού που επιχειρούσε να ψηφίσει. Από την άλλη ένας αρχηγός Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, «που προσπάθησε μ’ ένα σμπάρο να πετύχει δυο τρυγόνια: Και να πει ότι ανεβάζει τόνους για το Πτωχευτικό και να αποπροσανατολίσει την συζήτηση , να δημιουργήσει συνθήκες άλλης μιας κοκορομαχίας με την οποία να καλυφθεί αμηχανία του κ. Τσίπρα μπροστά σ’ ένα Πτωχευτικό Νόμο που δεν κάνει κάτι παραπάνω από το να ολοκληρώνει το έκτρωμα που εκείνος έκτισε στις πλάτες των πιο αδύναμων πολιτών». Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 σημείωσε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα ήταν αυτή που επιδόθηκε σε εντυπωσιακή υποκρισία χύνοντας ποταμούς κροκοδείλιων δακρύων για τη προστασία της 1ης κατοικίας. Επίσης ήταν αυτή που δρομολόγησε την πώληση των κόκκινων δανείων στα αρπακτικά και ήταν επίσης η κυβέρνηση Τσίπρα που « έκτισε την ηλεκτρονική πλατφόρμα πλειστηριασμών που επεκτείνει σήμερα ο Πτωχευτικός της ΝΔ»

Εν κατακλείδι, είπε ο κ. Βαρουφάκης, «η πρόταση δυσπιστίας απέναντι στον κ. Σταϊκούρα είναι το ίδιο απαράδεκτη όσο και η πολιτική, και γενικότερα, η τακτική που ακολουθεί το υπ. Οικονομικών και ο ίδιος ο υπουργός», παρά το γεγονός, όπως είπε ότι η ευθύνη είναι συλλογική, όλης της κυβέρνησης.

Ο κ. Βαρουφάκης τέλος κάλεσε την κυβέρνηση να οργανώσει μια προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για να συζητηθεί τι συνέβη το 2015 « και να τα πούμε όλα», όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλιώς «πάψτε πια να προσπαθείτε να κρύβετε εγκλήματα εναντίον της λογικής και της κοινωνίας πίσω από τα ψέματα για το 2015»

“ Αρνούμαστε να συμμετάσχουμε σε αυτή την κοκορομαχία που σκεπάζει το έγκλημα του πτωχευτικού”

Στους λόγους αποχώρησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΜέΡΑ 25 από τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, η οποία εξελίσσεται στην Ολομέλεια, αναφέρθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης, με δήλωσή του, αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του, ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας.

Η δήλωση του Γραμματέα του ΜέΡΑ 25 έχει ως ακολούθως:

“Το 1980 και το 2000 πάρα πολλοί αναρωτιόντουσαν ‘γιατί μας βάζουν στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, στο ευρώ; Τι έχει να προσφέρει η Ελλάδα; Τι παράγει η Ελλάδα;’. Η απάντηση είναι ότι είχαμε πάρα πολύ χαμηλό ιδιωτικό χρέος και μεγάλο ποσοστό ιδιοκατοίκησης. Οι άνθρωποι μπορεί να έβγαζαν λίγα χρήματα αλλά είχαν το σπίτι τους και δεν χρώσταγαν. Αυτό είναι ένα όνειρο για Γερμανούς, Γάλλους, ξένους τραπεζίτες. Σήμερα φαίνεται ήρθε η ώρα να πάρουν αυτές τις περιουσίες. Ο πτωχευτικός νόμος ουσιαστικά βάζει στη μέγγενη της ιδιωτικής χρεοδουλοπαροικίας το 81% των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, όλων των επιχειρήσεων για την ακρίβεια, και 600.000 οικογένειες. Εμείς το ΜέΡΑ25, δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε σε αυτό κάνουν εκεί μέσα, αυτή τη στιγμή στην ολομέλεια, μια απίστευτη κοκορομαχία, που μιλάνε επί παντός του επιστητού, για να μην μιλήσουν γι΄αυτό. Γι΄αυτό το έγκλημα που επιτελείται εναντίον των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Εμείς σηκώνουμε το θέμα του πτωχευτικού. Αρνούμαστε να συμμετάσχουμε σε αυτή την κοκορομαχία που το σκεπάζει”.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε πομπωδώς κάτι που ήδη ισχύει

“ O κύριος πρωθυπουργός σήμερα εξήγγειλε πομπωδώς κάτι που είναι λιγότερο από αυτό το οποίο ισχύει και αποζημιώνεται”, ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός για την εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού.

“ Θα ξεκινήσω και εγώ την ομιλία μου κάνοντας μια αναφορά στην σημερινή επέτειο, την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού και, δυστυχώς, σε μια παραπειστική εξαγγελία στην οποία προέβη σήμερα ο πρωθυπουργός”, είπε ο Ανδρέας Ξανθός και πρόσθεσε:

“ Ακούσαμε -και το επανέλαβε ο υπουργός εδώ- ότι ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι από εδώ και πέρα οι γυναίκες σαράντα εννέα και πενήντα ετών θα κάνουν κάθε δύο χρόνια δωρεάν μαστογραφία.

Θα σας πω τι ισχύει από τον έκτο του 2018 από τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος στο κεφάλαιο 2 άρθρο 6 λέει ότι πραγματοποιείται χωρίς συμμετοχή του δικαιούχου για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού μαστογραφία με την ακόλουθη συχνότητα: Κάθε δύο χρόνια σε γυναίκες ηλικίας σαράντα έως πενήντα ετών -και όχι σαράντα εννέα και πενήντα- κάθε έναν χρόνο σε γυναίκες ηλικίας άνω των πενήντα ετών και σε γυναίκες άνω των τριάντα πέντε ετών, εφόσον οι τελευταίες ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Με λίγα λόγια, δηλαδή, ο κύριος πρωθυπουργός σήμερα εξήγγειλε πομπωδώς κάτι που είναι λιγότερο από αυτό το οποίο ισχύει και αποζημιώνεται”, είπε ο Ανδρέας Ξανθός.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα