Top

Πρόταση μομφής: Όλα όσα ειπώθηκαν από πολιτικά πρόσωπα

Τι ειπώθηκε μέχρι στιγμής από πολιτικά πρόσωπα διαφόρων κομμάτων.

Parallaxi
πρόταση-μομφής-όλα-όσα-ειπώθηκαν-από-π-876957
Parallaxi
Eικόνα: Πρακτορείο SOOC

Συνεχίζεται από το πρωί- για δεύτερη ημέρα- η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την κακοκαιρία.

Παρακάτω όλα όσα ειπώθηκαν νωρίτερα κατά τη διάρκεια της συζήτησης από διάφορα κόμματα:

Νάσος Ηλιόπουλος: «Αίτημα της κοινωνίας η πρόταση μομφής – Εντυπωσιακό ότι οι βουλευτές της ΝΔ δυσκολεύονται τόσο πολύ να στηρίξουν τους υπουργούς τους»

Την πεποίθησή του ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή η δυνατότητα τα πράγματα στη χώρα να πάνε διαφορετικά, με την προϋπόθεση ότι θα φύγει η σημερινή κυβέρνηση, εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 9.89» κι ενώ στη Βουλή βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για την πρόταση μομφής.

«Οι κινήσεις μέσα στη Βουλή δεν κρίνονται μόνο από τη στενή αριθμητική του κοινοβουλίου. Κρίνονται και από το κατά πόσο συνομιλούν με τα αιτήματα της κοινωνίας», επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος και υπογράμμισε: «η δική μας εκτίμηση είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία που ζητάει τα πράγματα να πάνε αλλιώς». «Ένα πλειοψηφικό ρεύμα που δεν στέκεται μόνο στα όσα έγιναν τις τελευταίες μέρες, με τη διαχείριση μιας φυσικής καταστροφής, αλλά “ακουμπά” και την πανδημία και την ακρίβεια», πρόσθεσε.

«Δε συζητάμε μόνο για τη διαχείριση μιας φυσικής καταστροφής», σχολίασε ο Νάσος Ηλιόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι «όταν το καλοκαίρι με 2 μποφόρ κάηκε η μισή χώρα και η Βόρεια Εύβοια σβήστηκε από το χάρτη, δεν ζητήσαμε εκλογές ούτε κάναμε πρόταση μομφής». «Κάναμε μια σειρά από προτάσεις για το πώς θα έπρεπε να αναδιοργανωθεί η πολιτική προστασία, γιατί η εκτίμησή μας είναι ότι δυστυχώς αυτά τα φαινόμενα ολοένα θα εντείνονται το επόμενο διάστημα», σημείωσε και συμπλήρωσε: «για αυτό το λόγο χρειαζόμαστε ισχυρά δημόσια εργαλεία». «Η ΝΔ όμως δεν πιστεύει στα δημόσια εργαλεία, αυτή είναι η βασική μας διαφορά», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Η τραγωδία είναι ότι, εν μέσω πανδημίας, έχουμε μία κυβέρνηση που δεν πιστεύει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», τόνισε. «Μόνο μέσα στο Γενάρη -που βαφτίστηκε από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη ως ο τελευταίος μήνας της πανδημίας- έχουμε ήδη 2.405 απώλειες», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «η χώρα συνεχίζει να είναι δύο φορές πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ σε απώλειες αναλογικά με τους κατοίκους». «Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει πανδημία. Αλλά όταν είσαι δύο φορές πάνω από το μέσο όρο, κάτι έχει γίνει πολύ λάθος», υποστήριξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Αναφερθείς στο μέτωπο της ακρίβειας, επισήμανε ότι «η Ελλάδα συνεχίζει αυτή τη στιγμή να είναι η μοναδική χώρα στην ευρωζώνη που ο βασικός μισθός είναι χαμηλότερος από αυτόν του 2010, ενώ είναι στις τρεις πρώτες χώρες με τις πιο ακριβές τιμές στο ρεύμα». «Τις τελευταίες πέντε μέρες είδαμε όλοι τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με τις διακοπές ρεύματος», σχολίασε ο Νάσος Ηλιόπουλος και ανέφερε χαρακτηριστικά: «την ίδια στιγμή, αυτές τις μέρες, τα στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ, στελέχη που πληρώνονται με 100.000 και 150.000 ευρώ το χρόνο, θα πάρουν 50% μπόνους». «Είναι ένα στοιχείο ηθικής παρακμής της σημερινής κυβέρνησης, άλλος ένας λόγος γιατί πρέπει να φύγει», είπε.

Σχετικά με τη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βουλή, ο Νάσος Ηλιόπουλος υπογράμμισε: «είναι εντυπωσιακό ότι οι κυβερνητικοί βουλευτές δυσκολεύονται τόσο πολύ να υποστηρίξουν τους υπουργούς τους». «Δεν μπορεί κανείς να πει, για παράδειγμα, ότι ο κ. Καραμανλής τα έκανε καλά στις μεταφορές, γιατί τότε θα έπρεπε να μας εξηγήσει πώς είναι δυνατόν να έμειναν εγκλωβισμένοι άνθρωποι στο Λιανοκλάδι επί 20 ώρες, χωρίς να υπάρχει ενημέρωση», τόνισε. «Θα έπρεπε να μας εξηγήσει για ποιο λόγο ο κ. Θεοδωρικάκος, μέσω της Τροχαίας, δεν έδωσε εντολή απαγόρευσης εισόδου των βαρέων οχημάτων στην Αττική Οδό», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου. Πρόσθεσε δε «ότι θα έπρεπε να μας εξηγήσουν γιατί τα πήγε τόσο άσχημα ο κ. Στυλιανίδης», λέγοντας ότι «όλα αυτά αφορούν ένα φαινόμενο, για το οποίο οι μετεωρολόγοι είχαν προειδοποιήσει πέντε μέρες πριν».

«Αυτή τη στιγμή έχουμε μια κυβέρνηση ένοχη για την υγειονομική τραγωδία που ζει η χώρα, μια κυβέρνηση που δεν στηρίζει τους πολίτες απέναντι στο τεράστιο κύμα της ακρίβειας. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον ένοχο να διαχειριστεί το έγκλημα. Γι’ αυτό το λόγο ζητάμε εκλογές», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Όλγα Γεροβασίλη: H πρόταση μομφής είναι ανάχωμα στην επέλαση του καταστροφικού πολιτικού φαινομένου «Νέα Δημοκρατία»

Η Νέα Δημοκρατία είναι το μοναδικό κόμμα στα μεταπολιτευτικά χρονικά που έχει πολιτευτεί με τυμβωρυχία και πατριδοκαπηλία, και ως αντιπολίτευση και ως κυβέρνηση. Πρόκειται για κυβέρνηση με πρωτοφανή ανικανότητα, ενός δήθεν επιτελικού κράτους, στην ουσία ενός συγκεντρωτικού μοντέλου -με όλες τις αρμοδιότητες να περιβάλλουν το πρόσωπο του πρωθυπουργού- που στην πράξη αγκυλώνει και παροπλίζει θεσμούς και μηχανισμούς σε όλα τα επίπεδα.

Και προφανώς αυτή η κυβέρνηση έχει αποτύχει στη διαχείριση κάθε κρίσης που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, είτε πρόκειται για την υγειονομική κρίση όπου χάνονται 100 άνθρωποι τη μέρα, είτε πρόκειται για την ακρίβεια, είτε για την ενέργεια, είτε για την πορεία της οικονομίας κ.ο.κ. Είτε βεβαίως πρόκειται για φυσικές καταστροφές -θυμίζω την Εύβοια και τις πυρκαγιές το καλοκαίρι στην Αττική, θυμίζω επίσης τη Χαλκιδική κ.λπ.

Μέσα σε 2,5 χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ οι νεκροί των φυσικών καταστροφών έχουν ξεπεράσει τους 40 συμπολίτες μας, αλλά αυτό ονομάζεται, πολύ κυνικά, «κανένας»! Το ίδιο κυνικά προσπερνούν και τις χιλιάδες θανάτων της πανδημίας με το πρόσχημα της παγκοσμιότητας του φαινομένου και την αδράνειά τους ως προς την θωράκιση του ΕΣΥ.

Εν ολίγοις η πρόταση δυσπιστίας γίνεται για όλα όσα έχει επιφέρει σήμερα αυτή η καταστροφική και κυνική κυβέρνηση στη χώρα. Επί τρεις ημέρες στο κοινοβούλιο όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης -όχι μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ- θα καταθέσουν επιχειρήματα που συνομολογούν την αναγκαιότητα της πρότασης μομφής.

Μαρίνος: «Διαχρονικές οι ευθύνες ΝΔ. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για τις ελλείψεις και την υποβάθμιση υποδομών»

“Τα τραγικά γεγονότα που έζησε ο λαός στην Αττική, στην Εύβοια και σε άλλες περιοχές, από μια αναμενόμενη κακοκαιρία, καθίζουν στο σκαμνί του κατηγορούμενου την κυβέρνηση της ΝΔ και την αντιλαϊκή της πολιτική, αλλά και την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων που έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τα χάλια, τις ελλείψεις και την υποβάθμιση των αναγκαίων κρατικών υποδομών”, ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή. “Το αστικό κράτος που κρύβεται πίσω από το όνομα ‘επιτελικό’, είναι ταξικό, αντιλαϊκό εργαλείο. Αφήνει αθωράκιστο το λαό γιατί υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, υλοποιεί τη στρατηγική της ΕΕ που αντιμετωπίζει τις λαϊκές ανάγκες ως κόστος. Αυτό μαρτυράει η πείρα της Εύβοιας που κατακάηκε το καλοκαίρι, πλημμύρισε στη συνέχεια, αποκλείστηκε και πάγωσε με το χιόνι, με το κλείσιμο των δρόμων και τη διακοπή της ηλεκτροδότησης. Οι πληγέντες της Β. Εύβοιας δεν έχουν πάρει ούτε αυτές τις χαμηλές αποζημιώσεις, για προηγούμενες καταστροφές και η κυβέρνηση διαφημίσει την αποκαλούμενη ανασυγκρότηση που πριμοδοτεί με δισεκατομμύρια ευρώ το μεγάλο κεφάλαιο”, είπε ο Γιώργος Μαρίνος που κατήγγειλε τη συνεχή υποβάθμιση των υποδομών, τον εργασιακό μεσαίωνα με τον οποίο βρίσκονται διαρκώς αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι, με το σχεδιασμό για το ξεπούλημα επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων, όπως η ΛΑΡΚΟ. “Ο δικομματικός καυγάς δεν μπορεί να κρύψει τις διαχρονικές ευθύνες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, τη στρατηγική τους σύμπλευση. Υπέγραψαν μαζί τα μνημόνια που έπληξαν το λαό. Υπερψήφισαν το ταμείο ανάκαμψης και τον πακτωλό δισεκατομμυρίων στα μονοπώλια της πράσινης και ψηφιακής οικονομίας. Παραχώρησαν τους οδικούς άξονες και άλλες υποδομές στους οικονομικούς ομίλους”, σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Γ. Λογιάδης (ΜΕΡΑ25): Αυτή η πρόταση μομφής θα αφορά και τα τρία μνημονιακά κόμματα, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ

«Το ΜέΡΑ25, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, είχε πει ότι τότε έπρεπε να έχει γίνει αυτή η πρόταση μομφής ώστε να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση για τις μνημονιακές πολιτικές που μας έφεραν εδώ σήμερα. Εμείς, ως ΜέΡΑ25, θα υπερψηφίσουμε την πρόταση δυσπιστίας αλλά αυτή η πρόταση μομφής θα αφορά και τα τρία μνημονιακά κόμματα, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην ολομέλεια της Βουλής, ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης. «Θέλουμε να φύγει η κυβέρνηση που συνεχίζει τον ίδιο ακριβώς δρόμο που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ, μετά η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, κατόπιν ο ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα πάλι η ΝΔ πλέον μόνη της. Το δρόμο των μνημονίων, της καταστροφής, της εκχώρησης της εθνικής μας κυριαρχίας», είπε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 και πρόσθεσε: «Την ιδιωτική του περιουσία μπορεί ο καθένας να την κάνει ό,τι θέλει. Τη δημόσια περιουσία δεν έχει κανείς δικαίωμα να την εκχωρεί. Μετά τις εκλογές δεν θα συνεργαστούμε με κανέναν που δεν είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε ρήξη με τα μνημόνια, με την τρόικα, με την αυτοκαταστροφή της Ελλάδας και της Ευρώπης. Εμείς αντιπροσωπεύουμε το 62% του ελληνικού λαού που τότε είπε όχι στα μνημόνια».

Χ. Θεοχάρης: «Απύθμενο θράσος και αχαλίνωτος αριβισμός η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ»

“Χρειάζεται απύθμενο θράσος για να καταθέτει πρόταση μομφής ο κ. Αλέξης Τσίπρας, ο πρωθυπουργός που, ενώ καίγονταν ζωντανοί συμπολίτες μας στο Μάτι, εκείνος έδινε παράσταση για τις κάμερες, ρωτώντας πότε πετούν τα αεροπλάνα”, ανέφερε, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή, ο βουλευτής της ΝΔ, Χάρης Θεοχάρης και πρόσθεσε: “Χρειάζεται απύθμενο θράσος και αχαλίνωτος αριβισμός για να απαιτεί ο ΣΥΡΙΖΑ να του παραχωρηθεί ξανά η εξουσία ύστερα από τις ολέθριες συνέπειες της διακυβέρνησης υπό τον κ. Τσίπρα, ύστερα από τη Μάνδρα, ύστερα από το Μάτι, ύστερα από τους εγκληματικούς πειραματισμούς του 2015, τα ψέματα και την συστηματική παραπλάνηση του ελληνικού λαού”.

“Το πρόβλημα του κ. Τσίπρα δεν είναι καν ότι ο ελληνικός λαός κατάλαβε από το 2019 ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ποτέ άξιος να κυβερνήσει. Το πρόβλημα είναι πως ο λαός κατάλαβε πως δεν είναι άξιος ούτε να ασκήσει αντιπολίτευση”, σημείωσε ο Χάρης Θεοχάρης και πρόσθεσε: “Κατά την πρόσφατη κακοκαιρία, ναι, έγιναν λάθη. Εμείς όμως έχουμε το θάρρος να τα παραδεχόμαστε και να ζητούμε συγγνώμη. Διδασκόμαστε και προχωράμε, γινόμαστε καλύτεροι. Διότι οι πολίτες θέλουν μια Ελλάδα που κοιτάζει ψηλά, που αλλάζει, που γίνεται καλύτερη. Μια Ελλάδα ψηφιακή, “πράσινη”, φιλοαναπτυξιακή, που μόνο η κυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να κάνει πραγματικότητα. Αυτή που χτίζουμε από τον Ιούλιο του 2019, θα συνεχίσουμε να χτίζουμε μέχρι τις εκλογές του 2023 – αλλά και μετά από αυτές, επειδή είμαι σίγουρος για την επιλογή του ελληνικού λαού, την εμπιστοσύνη του στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη”.

Αναφερόμενος στον ελληνικό Τουρισμό, ο βουλευτής της ΝΔ είπε ότι ήταν θεαματικές οι επιδόσεις του κλάδου το 2021, παρά την παρατεινόμενη υγειονομική κρίση. “Όση και εάν ήταν η μικροψυχία του ΣΥΡΙΖΑ, εγώ νιώθω υπερήφανος για την εκπληκτική πορεία του ελληνικού Τουρισμού την προηγούμενη χρονιά. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και μας δικαιώνουν απολύτως: Το 2021 η Ελλάδα υποδέχτηκε 14 εκατομμύρια τουρίστες που άφησαν στη χώρα μας εισερχόμενο συνάλλαγμα που ξεπερνά τα 10,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή, μέσα στην πιο δύσκολη ώρα, η Ελλάδα της προσπάθειας, της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας, μεγαλούργησε. Παρά τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, με σκληρή και συστηματική δουλειά στο Υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ αλλά και τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, αποδείξαμε ότι ο ελληνικός Τουρισμός ξέρει να δίνει μάχες και να τις κερδίζει. Αναδείξαμε την Ελλάδα σε Νο.1 ταξιδιωτικό προορισμό στην περιοχή της Μεσογείου και της Νότιας Ευρώπης, αλλά και ακόμη πιο πέρα”, είπε ο Χάρης Θεοχάρης.

Χαρακόπουλος: Ο Τσίπρας πρώτα μιμήθηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου και τώρα, μάλλον σε απόγνωση, μιμείται τον Γεώργιο Παπανδρέου

“Όπως φαίνεται, ο κ. Τσίπρας, αφού επιδόθηκε στη μίμηση του Ανδρέα Παπανδρέου, τώρα, μάλλον σε απόγνωση, αποφάσισε να μιμηθεί και τον Γεώργιο Παπανδρέου”, ανέφερε, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή, ο βουλευτής της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος και πρόσθεσε: “Η πολιτική όμως δεν γίνεται με απομιμήσεις. Καθένας αποδεικνύει στην πράξη αυτό που είναι. Ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του το απέδειξαν επί τεσσερισήμισι χρόνια. Είχαν την ευκαιρία να κυβερνήσουν με τις κούφιες υποσχέσεις που αφειδώς έδωσαν και τις φρούδες ελπίδες που καλλιέργησαν. Οι ευκαιρίες τους όμως κατασπαταλήθηκαν. Ο βίος και η πολιτεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κρίθηκαν το 2019 σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις”.

Οι πολίτες, συνέχισε ο βουλευτής της ΝΔ, ζήτησαν μια διαφορετική διακυβέρνηση, μια νέα αρχή, ένα νέο καινούργιο όραμα. Ζήτησαν μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, στην εκπαίδευση, στη δικαιοσύνη. Ζήτησαν σταθερότητα, θέσεις εργασίας και προοπτική. Και ζήτησαν από τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη να γίνουν όλα αυτά πράξη.

“Αναμφίβολα η ταλαιπωρία που υπέστησαν ήταν οδυνηρή, ευτυχώς, χωρίς θύματα. Βεβαίως υπάρχουν ευθύνες σε πολλά επίπεδα συντονισμού και έγκαιρων αποφάσεων. Δυστυχώς απέχουμε πολύ από τον μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων που θα επιθυμούσαμε. Χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά προκειμένου ο κρατικός μηχανισμός να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά σε κάθε πρόκληση”, ανέφερε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος και πρόσθεσε: “Το να ζητά, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ να φύγει η κυβέρνηση λόγω των επιδόσεών της στην πρόσφατη χιονόπτωση για να έρθει αυτός στην εξουσία που θα τα κάνει όλα στην εντέλεια, με συγχωρείτε, αλλά συνιστά θράσος, γιατί ακόμη είναι νωπές οι οδυνηρές μνήμες από τη Μάνδρα ή την τραγωδία στο Μάτι όταν, αντί συγγνώμης παρακολουθήσαμε όλοι ένα θλιβερό θέατρο με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον κ. Τσίπρα”.

“Η Ελλάδα χρειάζεται κάτι καλύτερο και αυτό θα έρθει με σχέδιο, με εργασία, με μεταρρυθμίσεις. Ήδη σε πολλούς τομείς καταγράφονται αδιαμφισβήτητες επιτυχίες: Στην άμυνα, στη διπλωματία, στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Και έτσι θα πρέπει να συνεχίσουμε, γιατί η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και δημιουργικό όραμα, όχι τυχοδιωκτισμούς και αποτυχημένες συνταγές του παρελθόντος”, είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

Α. Σκέρτσος: Η πρόταση δυσπιστίας είναι μια στιγμή αδυναμίας και εξωτερίκευσης μιας εσωτερικής κρίσης του ΣΥΡΙΖΑ

Η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης δεν είναι μια στιγμή αδυναμίας ή άμυνας για την κυβερνητική πλειοψηφία, τόνισε ο Υπουργός Επικρατείας, κος Άκης Σκέρτσος μιλώντας στη Βουλή, κατά τη διάρκεια συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι αντιθέτως μια στιγμή αδυναμίας και εξωτερίκευσης μιας εσωτερικής κρίσης του ΣΥΡΙΖΑ που αισθάνεται να απειλείται δημοσκοπικά από το ΚΙΝΑΛ, τόνισε ο κος Σκέρτσος. Σε κάθε περίπτωση εμείς τη βλέπουμε σαν ένα αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα της αντιπολίτευσης και γι’ αυτό και σαν μια στιγμή δημοκρατικής λογοδοσίας, σημείωσε.

Αυτή η πρόταση δυσπιστίας είναι μια ευκαιρία να αξιολογήσουμε αν υπάρχει όντως στη δεδομένη χρονική συγκυρία μια κοινοβουλευτική ή κοινωνική δυσαρμονία με το εκλογικό αποτέλεσμα του 2019. Πιστευουμε πως δεν υπαρχει, τόνισε. Είναι ταυτόχρονα μια ευκαιρία για να παρουσιάσουμε με επιχειρήματα και στοιχεία, μη ηπιο λογιο τα αποτελέσματα της δουλειάς μας τα τελευταία 2μιση χρόνια και αφετέρου για να αναδείξουμε τις αντιφάσεις και τα κενά στην πρόταση και την κριτική της αντιπολίτευσης.

Ο Υπ. Επικρατείας επισήμανε πως όσα ζήσαμε την τελευταία εβδομάδα στο επίπεδο της πολιτικής προστασίας μας πλήγωσαν και αδικούν την προσπάθεια που έχουμε κάνει σε αυτό το πεδίο.

Ο ίδιος, δήλωσε πως στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας με την συμμετοχή υπουργών της κυβέρνησης, της τροχαίας, της Πολιτικής Προστασίας και όλων των παραχωρησιούχων οδικών δικτύων αποφασίστηκε η απαγόρευση της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων η οποία  δεν εφαρμόστηκε όμως από τους διαχειριστές της Αττικής Οδού.

Οφείλουμε μια συγνώμη στους συμπολίτες μας που ταλαιπωρήθηκαν αλλά και ένα ευχαριστώ στους τουλάχιστον 7.000 κρατικούς λειτουργούς από τις ένοπλες δυνάμεις, την αστυνομία, την πυροσβεστική, την πολιτική προστασία, τον ΔΕΔΔΗΕ, και τους υπαλλήλους των ΟΤΑ που αγωνίστηκαν επί 5 μέρες για να αποτρέψουν τα χειρότερα. Και το κατάφεραν, πρόσθεσε ο υπουργός.

Η συγνώμη δεν είναι εργαλείο αποφυγής ή συγκάλυψης ευθυνών. Είναι μια έντιμη αναγνώριση όσων δεν έγιναν καλά. Οπως δεν πρέπει να αποζητούμε το “μπράβο” όταν κάνουμε καλά τη δουλειά μας έτσι και δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας ή πίσω από άλλους όταν δεν την κάνουμε καλά, επισήμανε.

Λέμε συγγνώμη διότι γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε ότι στον πυρήνα της αποστολής του κράτους βρίσκεται η ασφάλεια των πολιτών. Και αυτό το αίσθημα ασφάλειας κλονίστηκε λόγω της πρωτοφανούς κακοκαιρίας. Αλλά δεν γκρεμίστηκε. Ευτυχώς, δεν είχαμε βαρείς τραυματισμούς ή και απώλειες ανθρώπινων ζωών, κι αυτό χάρη στην συντονισμένη παρέμβαση του κράτους.

Για αυτό δεν καταλαβαινω την υποκριτική στάση της αντιπολίτευσης που ενω οδύρεται για τους νεκρούς της πανδημίας , προσπερνα το γεγονός ότι δεν υπηρξαν απώλειες ζωων κατα την προσφατη κακοκαιρία, εξήγησε ο κος Σκέρτσος.

Αυτή η κακοκαιρία αφήνει πίσω της ταλαιπωρία αλλα ευτυχως οχι μόνιμες ζημιές στο φυσικό ή αστικό περιβάλλον, σημείωσε ο κος Σκέρτσος.

Ο Υπ. Επικρατείας σημείωσε πως λέμε συγγνώμη διότι αναδείχθηκε πόση δουλειά πρέπει να γίνει ακόμη στο πεδίο της συνεργασίας και της προετοιμασίας των συναρμόδιων φορέων. Η συνεργατικότητα και η πρόληψη δεν είναι από τα πιο δυνατά μας στοιχεία. Λείπει από την κουλτούρα μας. Δεν την μάθαμε δυστυχώς στα σχολεία -είναι αυτή η κυβέρνηση που έχει εισαγάγει στην τρέχουσα θητεία τέτοια μαθήματα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Γι’ αυτό απαιτείται χρόνος, εκπαίδευση, επιμονή για να την αποκτήσουμε. Πρέπει να πατάει σε σαφείς και αυστηρές διαδικασίες, διαρκείς ασκήσεις με προσομοιώσεις στο πεδίο μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων, έγκαιρο προγραμματισμό, καλό εξοπλισμό, ικανά στελέχη, τόνισε.

Λέμε συγγνώμη διότι ναι η κακοκαιρία που αντιμετωπίσαμε δεν ήταν καθόλου συνηθισμένη για τα ιστορικά κλιματικά δεδομένα του λεκανοπεδίου. Είναι άλλη μια απόδειξη των ακραίων φαινομένων που προκαλεί η κλιματική κρίση. Το καταλαβαίνει και το βλέπει κάθε πολίτης. Ομως αυτό δεν μπορεί να είναι και δεν αποτελεί δικαιολογία. Παραλάβαμε την πολιτική προστασία σαν ένα υποστελεχωμένο γραφείο, μια απαξιωμένη γενική γραμματεία σε ένα ακατάλληλο κτίριο στην οδό Ευαγγελιστρίας και στη θέση της γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους, δημιουργήσαμε ένα Υπουργειο- το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Γι’ αυτό έχουμε εξασφαλίσει πάνω από 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση υποδομών, εξοπλισμού και εκπαίδευσης μέσα από το ταμείο ανάκαμψης.

Ομως είναι ουτοπικό να πιστεύουμε ότι μπορούμε να χτίσουμε νέες δομές, διαδικασίες, στελέχη, στην ουσία να δημιουργήσουμε ένα νέο κράτος μέσα σε μόλις δύο χρόνια και μάλιστα ενώ ταυτόχρονα βρισκόμαστε εν μέσω πρωτοφανών κρίσεων χωρίς πρόσφατο ιστορικό προηγούμενο. Οι αλλαγές αυτές απαιτούν δουλειά και ορίζοντα 8ετίας για να ριζώσουν.

Λέμε συγγνώμη, τέλος, σημείωσε ο κος Σκέρτσος, διότι πρέπει όλοι μηδενός εξαιρουμένου, κεντρική κυβερνηση, ΟΤΑ, εταιρίες που παρέχουν υπηρεσίες αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες, να γίνουμε καλύτεροι στο πεδίο της πολιτικής προστασίας δηλαδή της αντιμετώπισης των απειλών που θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή. Πιο υπεύθυνοι, πιο ακριβείς, πιο συνεργατικοί. Ολοι. Να κατανοήσουμε ότι ζούμε σε ένα περιβάλλον με νέες αναδυόμενες υβριδικές απειλές κι ότι οφείλουμε τελικά -αν θέλουμε να είμαστε ασφαλείς- να υιοθετούμε ως σενάριο βάσης στην καθημερινότητά μας το χειρότερο προβλεπτικό σενάριο ακόμη κι αν τελικά αυτό δεν επιβεβαιώνεται. Χωρίς να χάνουμε την εμπιστοσύνη μας στο κράτος αν μας ζητήσει να μείνουμε σπίτι για την ασφάλειά μας εστω και αν τελικά η κακοκαιρία είναι πιο ελαφριά από το αναμενόμενο.

Η συγνώμη είναι εφαλτήριο αυτογνωσίας και διόρθωσης. Χωρίς αυτήν δεν μπορούμε να πάμε παρακάτω. Κι όταν είναι ειλικρινής και συγκεκριμένη -όχι προσχηματική και ασαφής- είναι σημαντικότερη και από την παραίτηση ή την αντικατάσταση. Διότι αναγνωρίζει την ατέλεια της ανθρώπινης φύσης, αναγνωρίζει οτι το λάθος και η αποτυχία είναι μέρος της ανθρώπινης εξέλιξης, και προσφέρει έτσι πέρα από τον οδικό χάρτη για τη βελτίωση όσων έγιναν λάθος, την ευκαιρία για αλλαγή. Γι’ αυτό αποτελεί ένα νέο χρήσιμο παιδαγωγικό υπόδειγμα για όλους.

Σε αυτό το νέο περιβάλλον απειλών απαιτείται μια ριζική αναδιοργάνωση του κράτους για την αντιμετώπισή τους, τόνισε ο κος Σκέρτσος. Το κράτος ως μηχανισμός ασφάλειας, πρόνοιας και αναδιανομής έρχεται ξανά στο προσκήνιο για να υποστηρίξει αφενός την αναγκαία και καθυστερημένη ένταξη της χώρας μας στην παγκόσμια οικονομία και τις διεθνείς παραγωγικές αλυσίδες και αφετέρου την αντιμετώπιση των απειλών της κλιματικής κρίσης, τόνισε.

Ο ιδρυτικός νόμος της κυβέρνησης, ο νόμος για το επιτελικό κράτος, απαντάει σε αυτές ακριβώς τις ανάγκες αλλά και τις παθογένειες της δημόσιας διοίκησης. Όσοι βρίσκουν λοιπόν την ευκαιρία να επιτεθούν ή να υπονομεύσουν το επιτελικό κράτος με χαρακτηρισμούς όπως “επιτελικό μπάχαλο” είτε δεν έχουν κατανοήσει τη λειτουργία του επιτελικού κράτους, είτε ακόμη χειρότερα επιθυμούν να μας γυρίσουν πολλά χρόνια πίσω. Στο κράτος δηλαδή που μας οδήγησε στη μεγάλη κρίση χρέους του 2010, ενα κρατος εκεί όπου κάθε υπουργείο εκανε ο τι ηθελε χωρίς διαδικασίες ελέγχου και λογοδοσίας, ετήσιου προγραμματισμού και απολογισμού, χωρίς καμία διαφάνεια.

Υπάρχει μια βαθιά παρανόηση ή και διαστρέβλωση για το ρόλο του επιτελικού κράτους, σημείωσε. Επιτελικό κράτος δεν σημαίνει υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού και του επιτελείου του. Επιτελικό κράτος σημαίνει το ακριβώς αντίθετο. Οτι φεύγουμε δηλαδή από το υδροκέφαλο κράτος του παρελθόντος, που δεν ήξερε η δεξιά τι ποιεί η αριστερά και είχε ευνουχίσει τη δημόσια διοίκηση και τους κρατικούς λειτουργούς και περνάμε σε ένα νέο υπόδειγμα όπου η κυβέρνηση στο ανώτατο επίπεδο θέτει ετήσιους και μακροπρόθεσμους στρατηγικούς στόχους τους οποίους αναθέτει στους αρμόδιους φορείς υλοποίησης και στη συνέχεια τους ελέγχει για τα αποτελέσματα που φέρνουν.

Και για να μην μιλάμε θεωρητικά, να σας δώσω μερικά παραδείγματα:

-Επιτελικό κράτος είναι το μηνιαίο υπουργικό συμβούλιο που γινεται απαρέγκλιτα -όταν υπήρχαν κυβερνήσεις που τα υπουργικά τους συμβούλια συνεδρίαζαν σπανίως.

-Επιτελικό κράτος είναι το ετήσιο κυβερνητικό σχέδιο δράσης κάθε υπουργείο που αναρτάται δημόσια και ελέγχεται ως προς την υλοποίησή του από τους πολίτες, την αντιπολιτευση, απο τα Μεσα Ενημερωσης .

-Επιτελικό κράτος είναι η ευρεία κωδικοποίηση και απλοποίηση της νομοθεσίας για να έχουμε καλύτερη δημόσια διοίκηση αλλά και καλύτερη δικαιοσύνη.

-Επιτελικό κράτος είναι ο κεντρικός ετήσιος προγραμματισμός προσλήψεων από το Υπουργείο Εσωτερικών ανα υπουργειο βάσει πραγματικών, αντικειμενικών και όχι πλασματικών αναγκών στελέχωσης κάθε υπουργείου.

-Επιτελικό κράτος είναι η αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης με υπηρεσιακούς γραμματείς επί θητεία που επιλέγονται από το ΑΣΕΠ αλλά και η αποκέντρωση υπογραφών και αρμοδιοτήτων από τα υπουργικά γραφεία στους γενικούς διευθυντές της δημοσιας διοικησης.

-Επιτελικό κράτος είναι ο μακροπρόθεσμος στρατηγικός αναπτυξιακός σχεδιασμός οπως αποτυπωνεται στο ΕΛΛΑΔΑ 2.0 που πήρε τα εύσημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ταμείο ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, εξασφαλίζοντας δημόσιες επενδύσεις που προσεγγίζουν τα 80 εκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα 6 χρόνια.

-Επιτελικό κράτος είναι ο αναγκαίος νέος χάρτης νοσοκομείων, πανεπιστημίων και δικαστηρίων με κριτήρια δημοσίου συμφέροντος, αποτελεσματικότητας και ορθής αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων, ώστε να πάψουμε να σχεδιάζουμε δημόσιες πολιτικές με πελατειακά ή στενα τοπικιστικά κριτήρια.

-Επιτελικό κράτος είναι η εμβολιαστική μας εκστρατεία χάρη στην οποία πετύχαμε να εμβολιαστεί το 84% των ενηλίκων πολιτών της χώρας παρα την υπονομευση της αντιπολίτευσης και επανασυστήσαμε το δημόσιο στους πολίτες.

-Επιτελικό κράτος είναι η μέριμνα για την άρση κάθε είδους ανισοτήτων στη χώρα μας και η υλοποίηση οριζόντιων σχεδίων δράσης για την ισότητα, για τη στήριξη της οικογένειας και την αντιμετώπιση του δημογραφικού, για τα άτομα με αναπηρία, για τους νέους, για τους ΛΟΑΤKI. Για ολους του πολίτες.

-Επιτελικό κράτος είναι η εμπέδωση της πολιτικής σταθερότητας, των σταθερών εκλογικών κύκλων και της θεσμικής κανονικότητας, σε μια χώρα που οι θεσμοί ήταν κουρελόχαρτο στο παρελθόν και η πολιτικη προβλεψιμοτητα άγνωστη λέξη.

Ο πιο αξιόπιστος δείκτης για να αξιολογούμε τον εαυτό μας είναι να προσπαθούμε κατά καιρούς να μας βλέπουμε και με τα μάτια των άλλων, σημείωσε ο κος Σκέρτσος.

Την ίδια εβδομάδα που ζήσαμε όλοι αυτή τη μεγάλη ταλαιπωρία της κακοκαιρίας η οποία μας υπενθύμισε οσα πρεπει να διορθωθουν στου κράτος, η μεγαλύτερη τράπεζα παγκοσμίως η JP MORGAN, ανακοίνωσε την απόφασή της να επενδύσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο ευρώ στην ελληνική οικονομία, στα ελληνικά μυαλά, σε μια καινοτόμα ελληνική επιχείρηση, τη viva, που ξεκίνησε ως μια μικρή start up και μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε χάρη στο όραμα, την εργατικότητα και τη συνεργατικότητα των δημιουργών της, να μεγαλώσει και να γίνει μια διεθνής επιχείρηση ψηφιακών συναλλαγων, τόνισε.

Ο ίδιος, τόνισε πως αυτός ο διεθνής τραπεζικός κολοσσός βλέπει κάτι στη χώρα μας, βλέπει κάτι σε αυτή την κυβέρνηση και την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει, βλέπει κάτι στους ανθρώπους μας. Αυτό το “κάτι” την οδήγησε σε αυτή τη σημαντική επιχειρηματική απόφαση. Βλέπει ίσως τα ίδια πράγματα που είδαν πριν από αυτήν και άλλοι επιχειρηματικοί κολοσσοί που μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν πλησίαζαν ως επενδυτές την Ελλάδα, όπως η Microsoft, η amazon, η Pfizer, η Deutsche Telecom, αλλά τώρα το κάνουν.

Αυτό που βλέπουν είναι μια κυβέρνηση που προσπαθεί να αλλάξει το κράτος και την οικονομία, να δημιουργήσει ένα ελκυστικό επιχειρηματικό περιβάλλον με λιγότερα εμπόδια ,μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου, που δημιουργεί καλύτερα αμειβόμενες δουλειές, που ψηφιοποιεί ταχύτατα το δημόσιο και μειώνει τη γραφειοκρατία, που εφαρμόζει μια από τις πιο προωθημένες πολιτικές για τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών ρύπων. Και το κάνει με γοργά βήματα παρά τις τεράστιες αντιξοότητες, κατέληξε ο κος Σκέρτσος .

Θ. Καράογλου: Η πρόταση μομφής είναι το πολιτικό Βατερλό του ΣΥΡΙΖΑ

Με «πολιτικό Βατερλό της αξιωματικής αντιπολίτευσης» παρομοίασε ο βουλευτής της ΝΔ, Θεόδωρος Καράογλου την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. “Η πολιτική πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας υποδηλώνει την πολιτική του απελπισία και τον οδηγεί σε υπαρξιακά λάθη. Είναι η απέλπιδα προσπάθεια για την πολιτική σας επιβίωση» τόνισε ο κ. Καράογλου απευθυνόμενος προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως το πραγματικό κίνητρο της Κουμουνδούρου είναι να ανακόψει την κατάρρευση που καταγράφει σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

«Τα λέτε στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για να τα ακούσουν στο ΚΙΝΑΛ. Τα λέτε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για να τα ακούσει ο Νίκος Ανδρουλάκης» ανέφερε χαρακτηριστικά. Και συνέχισε: «Όσο εσείς ονειρεύεστε επιστροφή στο αποτυχημένο χθες που εκπροσωπείτε, εμείς οδηγούμε τη χώρα μπροστά! Κάνουμε την αυτοκριτική μας, διορθώνουμε τα λάθη μας, έχουμε την παρρησία να ζητήσουμε ειλικρινή συγγνώμη από τους συμπατριώτες μας για αστοχίες και παραλείψεις. Δεν θυμάμαι να πράξατε το ίδιο στο Μάτι όπου αναζητούσατε “λάθη αλλά δεν βρίσκατε”, παρά τους νεκρούς. Δεν το πράξατε ούτε όταν κλείσατε τις τράπεζες και επιβάλλατε capital controls, ούτε στην τραγωδία στη Μάνδρα”, είπε ο Θεόδωρος Καράογλου σημειώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βεβαρημένο παρελθόν επιχειρησιακής ανικανότητας.

“Η προσαρμοστικότητα της κυβερνητικής πολιτικής στις έκτακτες ανάγκες που προκάλεσε η πανδημία, οι μεταρρυθμίσεις αλλά και η ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων συνέβαλλαν τα μέγιστα ώστε η εθνική μας οικονομία να κάνει πρωταθλητισμό ανάπτυξης σε επίπεδο Ευρώπης. Στο μέτωπο των διεθνών συσχετισμών η Ελλάδα έχει πλέον ισχυρή φωνή η οποία ακούγεται στα κέντρα των αποφάσεων, ενώ το “σπάσιμο” των καταλήψεων στα ΑΕΙ βάζει τέλος στο φόβο και στην ανοχή που υπήρχε για δεκαετίες με αποτέλεσμα τα πανεπιστήμια μας να γίνονται ξανά χώροι μόρφωσης, γνώσης, ελευθερίας και ασφάλειας», είπε, επίσης, ο βουλευτής της ΝΔ που παρατήρησε πως η συζήτηση που πραγματοποιείται στη Βουλή πιστοποιεί ότι ο πολιτικός χρόνος του ΣΥΡΙΖΑ εξαντλείται. «Το μόνο που σας απέμεινε είναι το γνωστό θράσος να κουνάτε το δάκτυλο επί παντός επιστητού. Το είχε πει ο Ναπολέοντας ότι “με το θράσος μπορεί κανείς να κυριεύσει τα πάντα”. Ωστόσο μην ξεχνάτε ότι ξεστόμισε την παραπάνω φράση πριν το Βατερλό» κατέληξε στην τοποθέτησή του ο κ. Καράογλου.

Γ. Μουλκιώτης: “Χείρα βοηθείας προς την κυβέρνηση η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ”

“Τριάντα μήνες μετά τις εκλογές, αντί να δώσετε λύσεις στα φλέγοντα προβλήματα της οικονομίας, της αγοράς εργασίας, της κοινωνίας, έχετε αποτύχει σε όλα τα επίπεδα”, ανέφερε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή.

“Το επιτελικό κράτος δεν λειτουργεί. Η καλή νομοθέτηση πάει περίπατο. Στη διαχείριση της πανδημίας έχετε αποτύχει. Η οικονομία παραπαίει, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι είναι απελπισμένοι, οι συνταξιούχοι δυσκολεύονται να επιβιώσουν. Βεβαίως δεν έχετε κανένα σχέδιο για τον τρόπο, ούτε όμως και για το μηχανισμό πρόληψης και αντιμετώπισης κρίσεων, όπως αποκαλύπτεται, κι εσείς εκ των υστέρων το αναγνωρίζετε”, είπε ο κ. Μουλκιώτης, που κατηγόρησε, όμως, και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κατέθεσε μομφή, “βλέποντας στην ηγεσία του την πρωτοφανή κοινωνική και πολιτική αποδοκιμασία” και προσπαθεί να διασώσει ό,τι μπορεί.

“Οι κύριοι Μητσοτάκης και Τσίπρας αποπειρώνται να συντηρήσουν το δίπολο για την ασφάλεια της επιβίωσής τους, αλλά και την εξυπηρέτηση του ακροατηρίου τους. Ο ένας στηρίζει τον άλλον μέσα από την πόλωση και τον διχασμό, αφού είναι και οι δύο όψεις του αυτού νομίσματος. Το επιβεβαιώνουν μάλιστα με κάθε τρόπο, με ιδιαίτερη επιμονή και σε κάθε ευκαιρία. Το απέδειξαν και προχθές με τις έντονα αποκαλυπτικές εκνευρισμού και αμηχανίας πανομοιότυπες ανακοινώσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τις πολιτικές θέσεις που εξέφρασε ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης”, είπε ο κ. Μουλκιώτης και πρόσθεσε πως οι αντιδράσεις Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνουν ότι η υπεύθυνη στάση του Κινήματος Αλλαγής ενοχλεί και τους δύο. “Η κυβέρνηση, ενώ βρίσκεται απολογούμενη σε κάθε ελληνικό σπίτι σήμερα για το φιάσκο της πολιτικής διαχείρισης των προαναγγελθέντων με μεγάλη ακρίβεια χρονικού προσδιορισμού έντονων καιρικών φαινομένων χιονόπτωσης, αίφνης ως από μηχανής Θεός, όπως φαίνεται στα έργα της τραγωδίας του Θηβαϊκού κύκλου, εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ και αλλάζει την πολιτική ατζέντα. Πόση ακόμα χείρα βοηθείας από τον ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση;”, είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής.

Κ. Μπούμπας: Μεγάλο το πάρτι με τις απευθείας αναθέσεις και τις κοινοπραξίες

“Το μεγάλο πάρτι. Εσείς δεν ξέρατε τόσα χρόνια τι συμβαίνει στην Αττική Οδό; Δεν ξέρατε το πάρτι της εργολαβίας;” ανέφερε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Μπούμπας, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή. “Τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι τον Ιούνιο του 2021, η Αττικό Μετρό έχει πάρει απευθείας αναθέσεις 1,4 δισ. ευρώ, δηλαδή έχει ξεπεράσει ακόμα και υπουργείο, όπως το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, το Υπουργείο Τουρισμού και άλλα τόσα. Σε 27.352 συμβάσεις του δημοσίου, οι 19.836 είναι απευθείας αναθέσεις. Ο νόμος 4782/2021 ανέβασε το πλαφόν από 20.000 σε 30.000 ευρώ και για τις απευθείας αναθέσεις έργων ανεβάζει το πλαφόν από 20.000 σε 60.000 ευρώ. Αυτό δεν πρέπει να μας απασχολήσει για τις απευθείας αναθέσεις;”, είπε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης που πρόσθεσε ότι συγκεκριμένη ολιγαρχική ομάδα “τα καρπώνεται όλα”.

“Δεν συνεχίζουν οι πέντε νταβατζήδες να λειτουργούν και να διοικούν στην Ελλάδα που έλεγε ο προκάτοχός σας και πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στον Μπαϊρακτάρη; Που είναι αυτά που πρέπει να κάνετε για να βελτιωθούν τα λάθη και η ποιότητα ζωής των πολιτών;”, είπε ο κ. Μπούμπας που κατήγγειλε ότι η Αττική Οδός δικαιολογεί συντήρηση στο οδόστρωμα έναντι ενός εκατομμυρίου ευρώ, όταν οι άλλες κοινοπραξίες δικαιολογούν μέχρι 70.000 ευρώ, “και σήμερα δίνει 2.000 ευρώ ψίχουλα και κοροϊδία, σε όσους αποκλείστηκαν, όταν αυτή η εταιρεία έχει κάθε μέρα έσοδα πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα