Top

Οι πρώτες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στο διάγγελμα του πρωθυπουργού

Σκληρή κριτική στο "διάγγελμα Μητσοτάκη", ασκεί με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Parallaxi
οι-πρώτες-αντιδράσεις-της-αντιπολίτε-588045
Parallaxi

Σκληρή κριτική στο “διάγγελμα Μητσοτάκη”, ασκεί με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι “πέρα από το πότε θα βγουν από το σπίτι, οι πολίτες θέλουν να μάθουν πώς θα παραμείνουν όρθιοι στη ζωή τους “, ενώ καταλογίζει στη κυβέρνηση ότι δεν αξιοποίησε την δίμηνη καραντίνα για να ενισχύσει το ΕΣΥ.

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: “Ο κ. Μητσοτάκης χρειάστηκε 15 λεπτά διάγγελμα για να πει με φλυαρία πως μέχρι στιγμής η Ελλάδα πήγε καλά γιατί ο ίδιος εμπιστεύθηκε τους πολίτες, αλλά με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων θα ευθύνονται οι ίδιοι για ό,τι συμβεί. Επιμένει με δυο λόγια να αγνοεί την πρώτιστη ευθύνη της Πολιτείας, δείχνοντας με το δάχτυλο τους πολίτες για την ατομική ευθύνη”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι “πέρα από την επίκληση στο συναίσθημα των πολιτών, δεν είπε τίποτα συγκεκριμένο για τη στήριξη της οικονομίας απέναντι στην ύφεση που έρχεται, για την ενίσχυση των μισθωτών, των μικρομεσαίων και των αυτοαπασχολούμενων, δεν είπε τίποτα για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους στον κρίσιμο κλάδο του τουρισμού”.

Ειδική αναφορά κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στα σχολεία: ” Και φυσικά, δεν είπε για ποιο λόγο τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που μέχρι χθες χαρακτηρίζονταν από την κυβέρνηση και τους επιστήμονες “υγειονομική βόμβα διασποράς του κορονοϊού”, τώρα ξαφνικά ανοίγουν άρον-άρον για είκοσι μόλις μέρες, αφήνοντας μάλιστα παράθυρο να κάνει το ίδιο και για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία. Ας ευχηθούμε και ας ελπίσουμε η απόφαση να μην αποβεί μοιραία για μια πιθανή αναζωπύρωση κρουσμάτων και πάνε χαμένοι οι κόποι δυο ολόκληρων μηνών”.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλογίζει στη κυβέρνηση ότι δεν αξιοποίησε την δίμηνη καραντίνα για να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας. Συγκεκριμένα αναφέρει: “Οι πολίτες με αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης τήρησαν τα απαραίτητα μέτρα τις μέρες της καραντίνας. Η ευθύνη της κυβέρνησης όμως ήταν να χρησιμοποιήσει αυτό τον χρόνο για να ενισχύσει το Ε.Σ.Υ. με ανθρώπινο δυναμικό, με το απαραίτητο υγειονομικό υλικό, να αυξήσει τον αριθμό των ΜΕΘ, να φροντίσει ώστε τώρα που επανερχόμαστε να έχουμε στη διάθεση μας μεγάλο αριθμό τεστ ώστε οι πολίτες να εξετάζονται μαζικά. Δυστυχώς τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει”.

Καταλήγοντας αναφέρει ότι “η άρση των μέτρων, λοιπόν, με απόλυτη ευθύνη του κ. Μητσοτάκη και όχι των επιστημόνων, γεμίζει τους πολίτες με πολύ περισσότερη ανησυχία και φόβο από ότι η ίδια η καραντίνα. Μακάρι τα συναισθήματα αυτά να αποδειχθούν υπερβολικά”.

Φώφη Γεννηματά: «Ευθύνη του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να μείνουμε ασφαλείς»

“Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι μεγάλη για να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις ώστε να μείνουμε ασφαλείς », σχολίασε η Φώφη Γεννηματά την εφαρμογή των μέτρων εξόδου από την καραντίνα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η υπεύθυνη ανταπόκριση των πολιτών θα συνεχιστεί.

Η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι « η δεύτερη φάση βασίζεται σε ένα καθαρά κυβερνητικό σχέδιο. Η εφαρμογή του, ασφαλώς εξαρτάται από την ατομική ευθύνη αλλά και από την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού».

Τόνισε ότι αυτό είναι « το κλειδί, όπως και στην επιστημονική τεκμηρίωση του κάθε βήματος. Να μην καταργήσει στην πράξη, η γραφειοκρατία της κυβέρνησης τον κ. Τσιόδρα και την επιστημονική επιτροπή».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επισήμανε πως για να μην βρεθούμε σε δύσκολες καταστάσεις «χρειαζόμαστε περισσότερα ΤΕΣΤ για να ξέρουμε που βαδίζουμε. Υπάρχει εξ αρχής έλλειμμα και πρέπει τώρα να καλυφθεί. Λειτουργία επιτέλους των κινητών συνεργείων, του δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με επισκέψεις στα σπίτια. Ουσιαστική αναβάθμιση του ΕΣΥ και ενίσχυση των Νοσοκομείων, όχι μόνο στα λόγια. Ειδικό σχέδιο για την παρακολούθηση και προστασία ευπαθών ομάδων ιδιαίτερα σε ευάλωτες δομές».

ΚΚΕ για μήνυμα πρωθυπουργού: Το μήνυμα “Μένουμε δυνατοί – Δεν μένουμε σιωπηλοί”, πρέπει να ακουστεί τώρα πιο δυνατά

«Το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση προσπάθησε να μεταθέσει αποκλειστικά στην ατομική ευθύνη την αντιμετώπιση της πανδημίας, με στόχο να κρυφτούν οι μεγάλες κρατικές ανεπάρκειες, ιδιαίτερα στο δημόσιο σύστημα υγείας. Το διάγγελμα του πρωθυπουργού δείχνει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την ίδια τακτική και στη φάση της σταδιακής άρσης των μέτρων, θα συνεχίσει δηλαδή να μετακυλύει την ευθύνη στο λαό, αρνούμενη στην πράξη την κρατική ευθύνη για την πραγματική θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας και την προστασία των εργαζομένων» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για το διάγγελμα του πρωθυπουργού.

“Όμως, ό,τι κέρδισε ο λαός με την πειθαρχία και την αποφασιστικότητά του, υπάρχει κίνδυνος να χαθεί, αν η σταδιακή άρση των περιορισμών, δεν συνοδευτεί με μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης, στα μέσα μαζικής μεταφοράς κι άλλους χώρους συγχρωτισμού, αν δεν γίνουν μαζικά διαγνωστικά τεστ, αν δεν εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι σε εργασιακούς χώρους. Επίσης, η άρση των μέτρων θα πρέπει να συνοδευτεί με την άμεση κατάργηση των αντεργατικών διατάξεων και των περιορισμών λαϊκών ελευθεριών, που πέρασαν με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου» προσθέτει το ΚΚΕ.

«Η επόμενη ημέρα πρέπει να βρει το λαό, όχι απλά έξω από το σπίτι, αλλά πιο δυνατό, οργανωμένο, αποφασισμένο, για να αντιπαλέψει την προσπάθεια κυβέρνησης, ΕΕ και κεφαλαίου, να πληρώσουν και αυτή την κρίση οι εργαζόμενοι και οι λαοί. Το μήνυμα ‘Μένουμε δυνατοί – Δεν μένουμε σιωπηλοί’, πρέπει να ακουστεί τώρα πιο δυνατά» καταλήγει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του.”

ΔΕΙΤΕ: 

Τα καταστήματα που ανοίγουν την Δευτέρα — Αναλυτικά

Τα επτά στάδια για το άνοιγμα της αγοράς

Οι ημερομηνίες στην άρση των μέτρων — Μετακινήσεις, εκκλησίες, σχολεία, εστίαση

Οι 3 άξονες της μετάβασης στην επόμενη φάση

Τι θα γίνει με τα ΜΜΜ — Όσα ανακοινώθηκαν για ταξί, λεωφορεία και μάσκες

Πώς θα λειτουργεί το Δημόσιο και οι ΟΤΑ από Δευτέρα

Το ΕΣΥ την «επόμενη μέρα»: Τι ισχύει για νοσοκομεία αναφοράς και διαλογή ύποπτων κρουσμάτων

Όλα όσα είπε απόψε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα