Πρώτο σαββατοκύριακο χωρίς απαγόρευση κυκλοφορίας: Τι ώρα κλείνουν τα μπαρ
Τα νέα δεδομένα που έφερε η άρση των μέτρων - Οι τελευταίες εξελίξεις της πανδημίας στη χώρα μας.
Σήμερα Σάββατο 3 Ιουλίου είναι το πρώτο Σαββατοκύριακο χωρίς νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας. Πλέον οι πολίτες θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα και μετά τη 1:30 το βράδυ, ενώ η άρση των μέτρων έφερε και αλλαγές στα ωράρια των μπαρ και των εστιατορίων.
Τι ώρα κλείνει η εστίαση
Πλέον, έπειτα και από τις τελευταίες αλλαγές, έρχεται η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης. Τονίζεται επίσης ότι πρέπει να εφαρμόζονται αυστηρά τα μέτρα προστασίας και αποτροπής διασποράς του κορονοϊού.
Υπενθυμίζεται πως μέχρι πριν λίγες ημέρες η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινούσε στη 01:30 τα ξημερώματα και ολοκληρωνόταν στις 05:00 το πρωί. Στο παραπάνω ωράριο είχαν προσαρμοστεί και τα καταστήματα εστίασης που έκλειναν στη 01:00 μετά τα μεσάνυχτα. Πλέον, τα καταστήματα της εστίασης (μπαρ,καφέ και εστιατόρια) μπορούν να λειτουργούν και μετά τη 1:30.
Όλες οι αλλαγές στις μετακινήσεις προς τα νησιά: Πώς θα ταξιδεύουμε με πλοίο και με αεροπλάνο
Από την προσεχή Δευτέρα 5 Ιουλίου αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο θα ταξιδεύουμε με πλοίο στα νησιά, ενώ νέες οδηγίες εξέδωσε και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
Πώς θα ταξιδεύουμε με πλοίο
Συγκεκριμένα, για να ταξιδέψουν οι επιβάτες με πλοίο θα πρέπει είτε να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικό νόσησης, είτε να έχουν μαζί τους αρνητικό τεστ κορονοϊού (τα self test πλέον ισχύουν μόνο για ανήλικους). Αναλυτικότεροι οι επιβάτες πρέπει να πληρούν μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις
- Να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή
- Να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού. Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης, ή
- Να επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν.
Οι ανήλικοι 12 έως 18 ετών (γεννημένοι πριν τις 30.6.2009) μπορούν να κάνουν οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test, ενώ οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα. Στην επιστροφή από τα νησιά συνίσταται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.
Ποιοι εξαιρούνται
Από τις παραπάνω υποχρεώσεις εξαιρούνται:
- Οι επιβάτες που μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test),
- Οι επιβάτες που μετακινούνται σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ νήσων της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), είτε σε εβδομαδιαία βάση, σύμφωνα με τα γενικώς ισχύοντα, είτε εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού,
- Οι επιβάτες που μετακινούνται στις πορθμειακές γραμμές Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας, Πέραμα Μεγαρίδος-Φανερωμένη Σαλαμίνας, Ρίο-Αντίρριο, στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις από την ηπειρωτική χώρα προς την Εύβοια, καθώς και στις πορθμειακές γραμμές Πόρου-Γαλατά Τροιζηνίας, Πούντα-Ελαφόνησος Λακωνίας και Τρυπητή-Αμμουλιανή Χαλκιδικής, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.
- Οι ανήλικοι από δώδεκα (12) έως δεκαεπτά (17) ετών οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου.
Η διαδικασία επιβίβασης στα πλοία
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ναυτιλίας, η διαδικασία επιβίβασης στα πλοία θα πραγματοποιείται ως ακολούθως:
Όλοι οι επιβάτες θα πρέπει να φέρουν σε έγχαρτη ή ηλεκτρονική μορφή το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή τη βεβαίωση αρνητικής διάγνωσης του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR, ή του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test, ή το πιστοποιητικό νόσησης, όπως εξάγονται με τη μορφή ψηφιακού ή εκτυπωμένου αντιγράφου από την πλατφόρμα gov.gr
Δεκτές θα γίνονται επίσης οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID) καθώς και τρίτων χωρών.
Κατά την επιβίβαση στα πλοία των επιβατών που φέρουν τα πιο πάνω πιστοποιητικά/βεβαιώσεις, θα διενεργείται ηλεκτρονικός έλεγχος πιστοποίησης αυτών από το πλήρωμα του πλοίου με την παρουσία και υπό την εποπτεία στελέχους της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής.
Παράλληλα, θα διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας των επιβατών με το έγγραφο ταυτότητας ή το διαβατήριο, ή οιοδήποτε προβλεπόμενο έγγραφο που πιστοποιεί την ταυτότητα αυτών. Για την αποφυγή καθυστερήσεων, παρακαλούνται οι επιβάτες παρακαλούνται να προσέρχονται στα λιμάνια για την επιβίβασή τους τουλάχιστον μια ώρα πριν την προγραμματισμένη ώρα απόπλου.
Τι ισχύει για όσους έχουν κάνει μόνο μία δόση εμβολίου
Στην κατηγορία των ανεμβολίαστων εντάσσονται όσοι πολίτες έχουν κάνει μόνο τη μία δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, ενώ το εμβόλιο που έχουν επιλέξει απαιτεί δύο δόσεις για να παρέχει ανοσία. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και οι πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν ενώ δεν έχουν περάσει 14 και πλέον ημέρες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου (εκτός αν πρόκειται για το μονοδοσικό). Επομένως, με τα νέα μέτρα, οι πολίτες που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες για να ταξιδέψουν χρειάζονται αρνητικό μοριακό ή rapid τεστ (εκτός βέβαια εάν διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης).
Σημειώνεται πως όσοι πολίτες εμβολιάζονται λαμβάνουν το πιστοποιητικό εμβολιασμό τους μία ημέρα μετά τη δεύτερη δόση, ή την πρώτη εάν κάνουν Johnson & Johnson. Ωστόσο το «green pass» ενεργοποιείται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί 14 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.
Νέες οδηγίες και για αεροπορικά ταξίδια στα νησιά
Την ίδια στιγμή, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοίνωσε νέες οδηγίες για τα αεροπορικά ταξίδια προς τα νησιά ή μεταξύ νησιών.
Ειδικότερα, όλοι οι επιβάτες πτήσεων εσωτερικού προς νησιωτικούς προορισμούς, οφείλουν να πληρούν μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:
α) να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, που να έχει εκδοθεί μέσω της ιστοσελίδας https://www.gov.gr/ipiresies/ugeia-kai-pronoia/koronoios-covid-19/pistopoietiko-emboliasmou . Δεκτές θα γίνονται επίσης οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID) καθώς και τρίτων χωρών.
β) ή να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου ή εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν από την άφιξή τους ως προς τον έλεγχο με rapid test. Εφόσον πρόκειται για αλλοδαπούς προερχόμενους από το εξωτερικό, μπορούν να προσκομίζουν βεβαίωση αρνητικού τεστ, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ισπανική, ιταλική ή ρωσική γλώσσα.
γ) ή να επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν.
Από τις ανωτέρω προϋποθέσεις εξαιρούνται:
* Oι ανήλικοι έως δώδεκα (12) ετών (γεννημένοι μετά την 1.7.2009), ενώ για τους ανήλικους από 12-18 ετών (γεννημένοι πριν τις 30.6.2009) η υποχρέωση καλύπτεται με βεβαίωση αρνητικού self test από τον κηδεμόνα.
*Οι επιβάτες που μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).
*Οι επιβάτες που μετακινούνται σε αεροπορικές συνδέσεις μεταξύ νήσων της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), είτε σε εβδομαδιαία βάση, σύμφωνα με τα γενικώς ισχύοντα, είτε εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.
Self test: Ποιοι πρέπει να το κάνουν και τον Ιούλιο – Οι εξαιρέσεις, τι ισχύει με τους εμβολιασμένους
Την υποχρέωση διενέργειας self test πριν την παρουσία τους στο χώρο εργασίας τους έχουν οι εργαζόμενοι για όλο τον Ιούλιο σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας. Τα test θα προμηθευτούν από τα φαρμακεία, ενώ προβλέπεται εξαιρέσεις για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.
«Οι εργαζόμενοι/ες του ιδιωτικού τομέα θα μπορούν να προμηθεύονται από τα φαρμακεία, έως το Σάββατο 10.7.2021, τέσσερα (4) δωρεάν self test, ένα για την εβδομάδα από 5.7.2021 έως 11.7.2021, ένα για την εβδομάδα από 12.7.2021 έως 18.7.2021, ένα για την εβδομάδα από 19.7.2021 έως 25.7.2021 και ένα για την εβδομάδα από 26.7.2021 έως 1.8.2021.
Κατ΄ εξαίρεση, για την εβδομάδα από 28.6.2021 έως 4.7.2021, σε περίπτωση μη διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου, δεν ισχύουν οι προβλεπόμενες από το νόμο συνέπειες.», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Τζανάκης: Γλιτώσαμε 16.500 κρούσματα και 400 θανάτους λόγω εμβολιασμού
Περίπου 400 θάνατοι, 250 διασωληνωμένοι και 16.500 κρούσματα αποφεύχθηκαν λόγω του εμβολιασμού το τελευταίο διάστημα, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.
“Με το μοντέλο μας αναλύσαμε το υποθετικό σενάριο τι θα γινόταν αν δε θα είχαμε αυτόν τον εμβολιαστικό ρυθμό που έχουμε από το Πάσχα και μετά. Αυτό έδειξε ότι έχουμε αποφύγει περίπου 16.500 κρούσματα, 250 διασωληνωμένους και 400 θανάτους εξαιτίας του εμβολιασμού”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη μετάλλαξη Δέλτα σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει σταθεροποίηση της πανδημίας. Αναφερόμενος στη μεταδοτικότητα της ινδικής μετάλλαξης, επισήμανε ότι κατά μέσο όρο αντί κάποιος να μολύνει 2, μολύνει 4.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως υπογράμμισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, στους 100 θανάτους πάνω από 50 ετών οι 90-95 θα αφορούν ανεμβολίαστους και οι 5 θάνατοι θα αφορούν πλήρως εμβολιασμένους, οι οποίοι είτε θα είναι ηλικιωμένοι είτε λόγω οργανικής κατάστασης και φαρμάκων δεν ανταποκρίθηκαν αποτελεσματικά στο εμβόλιο.
Ο ίδιος έθεσε και το θέμα της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού των ιερέων. “Οι παπάδες που έρχονται σε επαφή με το ποίμνιό τους, το οποίο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο να νοσήσει βαριά και να πεθάνει, δεν πρέπει να εμβολιαστούν; Δεν πρέπει οι κατά τόπους μητροπόλεις να ζητήσουν να εμβολιαστούν άπαντες;”, τόνισε.
Σχολιάζοντας την αυστηροποίηση των μέτρων για τις μετακινήσεις στα νησιά με την υποχρεωτική διεξαγωγή rapid ή μοριακού τεστ, ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι δεν πρέπει να είναι υποχρεωτικά θέτοντας στο τραπέζι τη δωρεάν πρόσβαση σε τεστ των πολιτών που επιθυμούν να εμβολιαστούν.
Με πληροφορίες από ethnos.gr / skai.gr