Προβληματίζουν οι μεταλλάξεις και οι διασωληνωμένοι- Πότε θα γίνει το μερικό άνοιγμα

Ασφυκτική παραμένει η πίεση στο σύστημα υγείας

Parallaxi
προβληματίζουν-οι-μεταλλάξεις-και-οι-705920
Parallaxi

corona

Έντονο προβληματισμό στους επιστήμονες προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και η έντονη πίεση που υφίστανται τα νοσοκομεία, ιδιαίτερα στην Αττική.

Ο διπλασιασμός των εισαγωγών την τελευταία εβδομάδα ξύπνησε μνήμες Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, καθώς η πληρότητα στις ΜΕΘ covid ξεπέρασε το 60%.

Παρά το τρίτο lockdown και τα σκληρά μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ στα ύψη παραμένουν τα κρούσματα, με τους ειδικούς να επιχειρούν να εντοπίσουν ποιοι παράγοντες ευθύνονται για την ανησυχητική αυτή επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα.

Την ίδια στιγμή, η διασπορά των μεταλλάξεων έχουν προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα και στους κύκλους της κυβέρνησης.

Πιέζεται ασφυκτικά το ΕΣΥ

Ασφυκτική παραμένει η πίεση στο σύστημα υγείας, λόγω των αυξανόμενων ημερήσιων εισαγωγών και των νέων διασωληνώσεων.

Με μελανά χρώματα περιγράφεται η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, αφού οι κλίνες ΜΕΘ για covid στα νοσοκομεία της Αττικής είναι καλυμμένες, ενώ αρκετοί ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός εντατικής.

Μιλώντας για τα κρούσματα στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος τόνισε ότι «ξέρουμε καλά πως οι μεταλλάξεις έχουν συμβάλει στη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Το θέμα δεν είναι να παίρνεις μέτρα, το θέμα είναι να τα τηρείς. Δεν τηρούνται όπως πρέπει τα μέτρα. Βλέπουμε ότι προχωρούν τα εμβόλια και αν έχουμε διαθεσιμότητα μπορεί η εμβολιαστική κάλυψη μέχρι το καλοκαίρι να είναι καλή. Αν τα μέτρα είχαν τηρηθεί σωστά, δε θα βλέπαμε τόσο υψηλά κρούσματα».

Ενώ για την κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ ο κ. Γαργαλιάνος σημείωσε ότι «η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι στο ανώτερο δυνατό σημείο. Οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί πάρα πολύ. Προσπαθεί το σύστημα υγείας να αντέξει, να περιθάλψει τους ανθρώπους. Να περάσουμε στην επιπέδωση του κύματος, χωρίς να χάσουμε πολλούς ανθρώπους. Ό,τι και να κάνουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές, πρέπει να σταθούμε όρθιοι».

Από την πλευρά της η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη εκτίμησε ότι η μείωση στον αριθμό των νοσηλευομένων με κοροναϊό θα αργήσει.

Η κ. Παγώνη επεσήμανε πως αποτελεί λογικό σενάριο το να διασωληνωθούν, μέσα στις επόμενες μέρες ασθενείς που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και με βάση αυτό συνόψισε πως δεν θα πρέπει να περιμένουμε άμεση μείωση στον αριθμό των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ.

«Η μείωση θα είναι σταδιακή και αργά… μετά από 10 μέρες» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

Γώγος: Υπάρχει ένα όριο στο lockdown – Αρχές Απρίλη μερικό άνοιγμα

«Ο κόσμος πρέπει να δείξει συγκατάβαση στα προβλήματα που υπάρχουν, γιατί η περίοδος αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολη» ανέφερε ο ο καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών

Για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία αλλά και τις εικόνες συνωστισμού από την Πάτρα και την Ξάνθη παρά το lockdown που είναι σε ισχύ μίλησε στο Open ο καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος.

Όπως είπε: «Ο κόσμος έχει κουραστεί αλλά δείτε τι συμβαίνει στα νοσοκομεία. Προσπαθούμε να δούμε την καμπύλη να πέφτει. Ο κόσμος πρέπει να δείξει συγκατάβαση στα προβλήματα που υπάρχουν, γιατί η περίοδος αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολη. Πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη για να πάμε μπροστά, να απελευθερωθούν τα νοσοκομεία μας».

Σχολιάζοντας τις συγκεντρώσεις και τις εικόνες συνωστισμού σημείωσε ότι «δεν είναι εποχή να γίνονται τόσο ογκώδεις διαμαρτυρίες. Οι διαδηλώσεις έπρεπε να γίνονται με διαφορετικό τρόπο».

Σύμφωνα με τον καθηγητή υπάρχει ένα όριο στο lockdown και δεν γίνεται να συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο από τη στιγμή που στην ουσία δεν εφαρμόζονται τα μέτρα. «Τέλη Μαρίου αρχές Απριλίου να αρχίζουν να ανοίγουν κάποια πράγματα και να δούμε και το self testing (δηλαδή το να μπορεί ο καθένας να κάνει μόνος του το rapid τεστ)» ανέφερε σχολιάζοντας πότε αναμένεται να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες όπως το λιανεμπόριο και τα σχολεία, ενώ χαρακτήρισε «μείζον ζήτημα» το άνοιγμα του τουρισμού.

Πάτρα: Ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα έχουν τα κορoνοπάρτι

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε η λοιμωξιολόγος και υπεύθυνη της κλινικής Covid-19 στο νοσοκομείο του Ρίου, Καρολίνα Ακινόσογλου, σχετικά με την κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Πάτρα και τι γίνεται στα νοσοκομεία της πόλης. «Οι πορείες και τα κορωνοπάρτι φυσικά και πυροδοτούν τα κρούσματα. Υπό τις παρούσες συνθήκες οποιαδήποτε συγκέντρωση, χωρίς χρήση μάσκας και αποστάσεις, προφανώς είναι εστία υπερμετάδοσης. Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, φυσικά, είναι και αυτά. Δεν ζούμε τις ιδανικές συνθήκες αποφόρτισης των ΜΜΜ. Και αυτό θα πρέπει να γίνει γιατί ο κόσμος συνωστίζεται και εκεί», είπε η κ. Ακινόσογλου.

«Θα δούμε τα αποτελέσματα στις επόμενες 15-20 ημέρες. Φοβάμαι ότι θα τα πληρώσουμε ακριβά τα κορωνοπάρτι που έγιναν στην περιοχή μας», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.

Μιλώντας για το γιατί αυξάνονται τα κρούσματα, ενώ υπάρχουν σκληρά μέτρα, η κ. Ακινόσογλου τόνισε ότι: «Πρέπει να αναρωτηθούμε κατά πόσο τα μέτρα τηρούνται. Δεν τηρούνται και είναι λογικό γιατί ο κόσμος έχει κουραστεί. Είχαμε μεγάλη διασπορά, το είδαμε και στο δεύτερο κύμα, και ενδοοικογενειακή διασπορά. Επίσης στο τρίτο κύμα έχουμε και τις μεταλλάξεις που καθιστούν την κατάσταση πιο μεταδοτική».

«Μετά από ένα χρόνο είναι δύσκολο να πεις σε κάποιον να μείνει μέσα, αλλά μπορώ να πω σε κάποιον να δείχνει μεγάλη προσοχή. Το σύστημα υγείας αυτή τη στιγμή είναι σε ένα ποτήρι που έχει σχεδόν ξεχειλίσει, πιέζεται αρκετά. Για να εξυπηρετήσουμε όλους τους ασθενείς, πρέπει να τηρούμε τουλάχιστον τα μέτρα υγιεινής και προφύλαξης», πρόσθεσε.

Αναφερόμενη, τέλος, στο πώς προχώρησε ο εμβολιασμός των υγειονομικών στην περιοχή, καθώς υπήρχαν γιατροί και νοσηλευτές που εμφανίζονταν διστακτικοί, η κ. Ακινόσογλου είπε ότι «Πράγματι η μη προθυμία για εμβολιασμό με ενθουσιασμό των υγειονομικών είναι πολύ στενάχωρη. Όσο πέρασε ο καιρός και αυξήθηκε και η μετάδοση, ήταν τελικά αυξημένο και το ποσοστό αυτών που προθυμοποιήθηκε και κατάλαβε την ανάγκη να εμβολιαστεί και να συμβάλλει σε αυτή την προσπάθεια».

Υφυπουργός Υγείας: Υγειονομική βόμβα τα καρναβαλικά πάρτυ- Έρχεται δύσκολη εβδομάδα

Για εικόνες που παραπέμπουν σε υγειονομική βόμβα εν εξελίξει έκανε λόγο μιλώντας στον ΣΚΑΙ η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, στο περιθώριο των περιστατικών ακραίου συνωστισμού πολιτών με αφορμή την τελευταία ημέρα του τριωδίου.

“Δεν θέλω να προδικάσω κακά μαντάτα αλλά πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα εκεί όπου υπήρξε συνωστισμός θα δούμε και αντίστοιχες νοσηλείες και σε απλές κλίνες COVID και σε κλίνες ΜΕΘ” τόνισε κάνοντας λόγο για δύσκολη εβδομάδα που έρχεται.

H υφυπουργός Υγείας τόνισε ότι αποτελεί ανάγκη η συνεργασία όλων μας για τήρηση των μέτρων προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι η αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να ενισχύει με μουσικές και οτιδήποτε είναι σε θέση να προκαλέσει ενδεχόμενο συνωστισμό.

Η τήρηση των μέτρων είναι το πρώτο πράγμα για το οποίο έχουμε όλοι ευθύνη, πρόσθεσε και εξέφρασε την εκτίμηση πως αυτά ανακόπτουν την πορεία της νόσου αφού εάν δεν είχαν παρθεί θα είχαμε γίνει, όπως χαρακτηριστικά είπε, Μπέργκαμο.

Με πληροφορίες από In.gr/ Skai/ Mega/ ΕΘΝΟΣ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα