Διεθνή

Πυρκαγιές στη Καλιφόρνια: Χιλιάδες σπίτια εκκενώνονται – Οι φλόγες είναι ανεξέλεγκτες

Βίντεο και εικόνες από την καταστροφική φωτιά στη Καλιφόρνια.

Parallaxi
πυρκαγιές-στη-καλιφόρνια-χιλιάδες-σπ-643902
Parallaxi
Εικόνα: Στιγμιότυπο Βίντεο

Εκατοντάδες πυρκαγιές μαίνονται σε όλη την Καλιφόρνια, αναγκάζοντας χιλιάδες κατοίκους – που αντιμετωπίζουν ήδη την πανδημία του κορονοϊού – να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Οι φλόγες, που προκλήθηκαν από κεραυνό και πυροδοτήθηκαν από τον καύσωνα και τους άγριους ανέμους, κινούνται γρήγορα, απειλώντας τους πυροσβέστες.

«Είναι μια συντριπτική “πολιορκία”», δήλωσε ο Daniel Swain, επιστήμονας στο Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας της UCLA. Το κράτος καταπολεμά 367 πυρκαγιές, ανέφερε ο Gavin Newsom σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη. Το κράτος δέχτηκε 10.849 αστραπές κατά τη διάρκεια 72 ωρών, δήλωσε.

Οι ασταμάτητες αστραπές σε συνδυασμό με το ιστορικό κύμα καύσωνα οδήγησαν στην πρόκληση πυρκαγιών φέτος, ανέφεραν αξιωματούχοι. Η έλλειψη υποστήριξης από πληρώματα που αποτελούνται από κρατούμενους εμπόδισε επίσης την πυροσβεστική προσπάθεια επειδή οι τρόφιμοι είναι κλειδωμένοι στη φυλακή λόγω του Covid-19. Ερωτηθείς πώς οι αξιωματούχοι θα διαχειριστούν τις κρίσεις θερμότητας, πυρκαγιάς και πανδημίας ταυτόχρονα, η Newsom απάντησε: «Το μέλλον συμβαίνει πρώτα εδώ».

Ένα σύμπλεγμα πυρκαγιών στις περιοχές Napa, Sonoma και Solano καλύπτει τώρα περίπου 46.225 στρέμματα, σύμφωνα με τον Cal Fire, την πυροσβεστική υπηρεσία του κράτους. Οι ανεξέλεγκτες φλόγες έχουν καταστρέψει τουλάχιστον 50 κτίρια και κατασκευές. Μάλιστα, έρχονται τρία χρόνια μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές, που σκότωσαν 22 άτομα και κατέστρεψαν πολλά οινοποιεία στην περιοχή. Στην κεντρική Καλιφόρνια, ένας πιλότος σε αποστολή στη δυτική κομητεία του Φρέσνο πέθανε μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου του την Τετάρτη το πρωί, δήλωσε ο Cal Fire.

Την πρωί της Τετάρτης, πυροσβέστες και αστυνομικοί πήγαν από πόρτα σε πόρτα στο Vacaville, στο νομό Solano, για να εκκενώσουν τα σπίτια από τους κατοίκους. Τουλάχιστον 50 δομές καταστράφηκαν και τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν, σύμφωνα με αξιωματούχους. Οι τηλεοπτικοί δημοσιογράφοι και οι κάτοικοι της κοινότητας μοιράστηκαν εικόνες από τους δρόμους που περιτριγυρίζονταν από τις φλόγες, το μαυρισμένο έδαφος και τον καπνό που περιστρεφόταν μέσα στις γειτονιές.

Το προηγούμενο βράδυ, ο ουρανός ήταν κόκκινος στην Οδό Valerie Arbelaez Brown. Έτσι, όταν ένας γείτονας χτύπησε την πόρτα της στις 4.30 π.μ, προτρέποντάς της να εκκενώσει το σπίτι, είπε στα τέσσερα παιδιά της να αρπάξουν τα πιο πολύτιμα υπάρχοντά τους – «τα πράγματα που δεν μπορούν να αγοράσουν τα χρήματα» – και έβαλε όλη την οικογένεια στο αυτοκίνητο.

Η Arbelaez Brown, η οποία είχε εργαστεί ως ανταποκρίτρια καταστροφής για τον Ερυθρό Σταυρό, είπε ότι είχε εκπαιδευτεί να διατηρεί την ψυχραιμία της αλλά παρ’ όλα αυτά συγκλονίστηκε από την αγριότητα της φωτιάς. «Η φωτιά κινούνταν τόσο γρήγορα – και κατακλύζονταν τα πάντα γύρω μας», είπε. «Ο 14χρονος γιος μου είχε φρικάρει, άρχισε να κλαίει. Αλλά εξήγησα στα παιδιά ότι μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα πράγματα, μπορούμε να ξαναχτίσουμε το σπίτι. Εφόσον είμαστε ασφαλείς. “
Η Terilyn Steverson, 28 ετών, είπε ότι αισθάνθηκε αβοήθητη την Τετάρτη καθώς περίμενε να ακούσει νέα για το σπίτι που μεγάλωσε – ένα σπίτι που βρίσκεται στην οικογένειά της από τη δεκαετία του 1970. Περιέγραψε την πορεία με το αμάξι σε ένα τοπίο με φωτιές με την αδερφή της μέσα στη νύχτα. Καθώς έτρεξαν για να βοηθήσουν τον θείο τους, ο οποίος έχει ψυχική αναπηρία και χρειάζεται φροντίδα, από το σπίτι ενός φίλου στο Vacaville. «Στις τρεις, τέσσερις το πρωί, ο ουρανός ήταν απλώς πορτοκαλί», κατέληξε.

«Υπήρχε μόνο αυτή η λάμψη του πορτοκαλί και του κόκκινου. Όσο φτάναμε πιο κοντά στο Vacaville, τόσο πιο παχύς ήταν ο καπνός και τόσο πιο παχιά η τέφρα που έπεφτε από τον ουρανό. Ήταν τόσο τρομακτικό. “

«Στο Σαν Φρανσίσκο υπήρχαν φωτιές σε οποιοδήποτε σημείο της αστικής πόλης» είπε ο Σουέιν. Ως αποτέλεσμα, η περιοχή του Σαν Φρανσίσκο να βίωσει τη χειρότερη ποιότητα αέρα στον κόσμο την Τετάρτη. Η φωτιά υπήρχε παντού και η τέφρα έπεφτε από τον ουρανό δήλωσαν οι κάτοικοι.

Η τέφρα και η θολούρα, που υπάρχουν, επηρεάζουν ιδιαίτερα την πανδημία του κορονοϊού.

Η Αμερικανική Ένωση Πνευμονολόγων κάλεσε τους ανθρώπους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, λέγοντας ότι η κακή ποιότητα του αέρα θα μπορούσε να επιδεινώσει τα προβλήματα αναπνοής για άτομα που κινδυνεύουν να προσβληθούν από την  Covid-19.

«Ο συνδυασμός των ανεξέλεγκτων πυρκαγιών και της υπερβολικής θερμότητας έχει δημιουργήσει συνθήκες που θέτουν ακόμη και υγιή άτομα σε κίνδυνο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του σωματείου Afif El-Hasan, στους Los Angeles Times. «Η πανδημία Covid-19 κάνει αυτές τις πιθανές επιπτώσεις πιο σοβαρές».

Στη νότια Καλιφόρνια, η φωτιά στη λίμνη βορειοανατολικά του Λος Άντζελες μαίνεται για περισσότερο από μια εβδομάδα και εξαπλώνεται σε περισσότερα από 21.000 στρέμματα. Η πυρκαγιά του Dome κατέστρεψε περισσότερα από 43.000 στρέμματα, καίγοντας αρχαία δέντρα Joshua.

Την Τρίτη, ο Newsom, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προσπαθώντας να ζητήσει βοήθεια μέσα αλλά και έξω από την Καλιφόρνια. «Χρησιμοποιούμε κάθε διαθέσιμο πόρο για να διατηρήσουμε τις κοινότητες ασφαλείς καθώς η Καλιφόρνια καταπολεμά τις πυρκαγιές σε όλη την πολιτεία κατά τη διάρκεια αυτών των ακραίων συνθηκών», δήλωσε ο Newsom. «Η Καλιφόρνια και οι ομοσπονδιακοί και τοπικοί συνεργάτες της εργάζονται για να αντιμετωπίσουν την πρόκληση και να παραμείνουν σε εγρήγορση ενόψει των συνεχιζόμενων επικίνδυνων καιρικών συνθηκών».

Το κύμα καύσωνα που ξεκίνησε αυτό το Σαββατοκύριακο και οι σπάνιες καταιγίδες αστραπής που έδωσαν ακόμη πιο σπάνια ανεμοστρόβιλους, «έθεσαν τη σκηνή για κάτι που μπορεί να αποβεί πραγματικά καταστροφικό», είπε. Σχεδόν 7.000 πυροσβέστες βρίσκονται επί του παρόντος στις πρώτες γραμμές, αλλά το κράτος εξακολουθεί να έχει ανάγκη από υποστήριξη, ζητώντας 375 πυροσβεστικούς κινητήρες από γειτονικές πολιτείες. Η Αριζόνα και η Νεβάδα έστειλαν εξοπλισμό στην Καλιφόρνια και το Τέξας προσφέρθηκε να στείλει πλήρωμα , δήλωσε ο Newsom.

Η δουλειά για την καταπολέμηση των πυρκαγιών έγινε ακόμη πιο δύσκολη φέτος λόγω της πανδημίας Covid-19. Πολλοί από τους φυλακισμένους εργάτες στους οποίους βασίζεται η καταπολέμηση των πυρκαγιών είναι εκτός λειτουργίας λόγω εστιών σε φυλακές σε ολόκληρη την πολιτεία. Οι κρατούμενοι είναι κρίσιμοι στο σχέδιο αντιμετώπισης πυρκαγιών του κράτους, με αντάλλαγμα μισθούς και μειωμένες ποινές. Οι περισσότεροι πυροσβέστες μένουν σε προσωρινές κοινότητες κοντά στις καυτές ζώνες, κοιμούνται κάπου κοντά.

«Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι ότι δεν υπάρχει προφανής τρόπος για να ελέγξουμε αυτές τις πυρκαγιές», δήλωσε ο Chris Field, διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Στάνφορντ Γουντς.

Το National Interagency Fire Center είχε προειδοποιήσει για υψηλότερες πιθανότητες πυρκαγιών σε μεγάλο μέρος των δυτικών και νοτιοδυτικών της Αμερικής, με το 2020 να είναι ένα από τα πιο καυτά και πιο ξηρά χρόνια στην ιστορία. Αυτό το χειμώνα, ούτε μία σταγόνα βροχής έπεσε στο Σαν Φρανσίσκο και το Σακραμέντο τον Φεβρουάριο – και η ζέστη στέγνωσε τη βλάστηση που πυροδότησε τη φωτιά σε μεγάλο μέρος της πολιτείας.

«Βρισκόμαστε σε μια εποχή στην Καλιφόρνια, που οι πυρκαγιές κινδυνεύουν να αυξάνονται κάθε χρόνο δραματικά, λόγω της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Field. “Αυτή θα είναι η νέα μας πραγματικότητα.”

Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους χθες, Τετάρτη, στην Καλιφόρνια, όπου μαίνονται μεγάλες πυρκαγιές εδώ και μερικές ημέρες.

Στο Βάκαβιλ, μια πόλη με περίπου 100.000 κατοίκους που βρίσκεται μεταξύ του Σαν Φρανσίσκο και του Σακραμέντο, πολλοί ήταν αυτοί που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους μέσα στη νύκτα, καθώς οι φλόγες ενισχυμένες από τους ισχυρούς ανέμους κατέστρεψαν δεκάδες σπίτια.

“Αν σας ζητηθεί να απομακρυνθείτε, κάντε το με ασφάλεια”, ανακοίνωσε η αστυνομία του Βάκαβιλ στο Twitter, καθώς κάποιοι από τους κατοίκους υπέστησαν εγκαύματα στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από τις φλόγες.

“Σχεδόν όλες οι μονάδες μας έχουν κινητοποιηθεί για να απομακρύνουν, να προστατεύσουν τους κατοίκους και να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές”, πρόσθεσε.

Εκατοντάδες πυρκαγιές

Εντολές για εκκένωση εκδόθηκαν και σε άλλες κομητείες, όπως η Σονόμα και η Νάπα, όπου εκατοντάδες εστίες μαίνονται ανεξέλεγκτα.

Δύο πυρκαγιές έχουν καταστρέψει περισσότερα από 200.000 στρέμματα γης τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ενώ ζημιές έχουν υποστεί αυτοκίνητα και σπίτια.

Ο πιλότος ενός ελικοπτέρου, που συμμετείχε στις προσπάθειες κατάσβεσης στην κομητεία Φρέσνο, νοτιοανατολικά του Σαν Φρανσίσκο, σκοτώθηκε όταν το ελικόπτερο συνετρίβη την ώρα που προσπαθούσε να ρίξει το νερό που κουβαλούσε σε μια εστία φωτιάς.

“Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε 367 εστίες”, έγραψε στο Twitter ο κυβερνήτης της Καλοφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ, ο οποίος κήρυξε την Τρίτη την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να διευκολυνθεί η αποδέσμευση πόρων που είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

“Κεραυνοί έπληξαν 10.849 φορές την Καλιφόρνια τις τελευταίες 72 ώρες και η πολιτεία έχει καταγράψει παγκόσμια ρεκόρ ζέστης”, πρόσθεσε.

Ο Νιούσομ διευκρίνισε ότι η Νεβάδα, η Αριζόνα και το Τέξας ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν πυροσβέστες για να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους στην Καλιφόρνια.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των πυροσβεστών της πολιτείας Τζέρεμι Ραν προειδοποίησε ότι οι πόροι που διαθέτουν εξαντλούνται.

“Οι πόροι που διαθέτουμε για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς μειώνονται, την ώρα που εμφανίζονται νέες εστίες”, δήλωσε ο Ραν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. “Το μέγεθος και η περιπλοκότητα” των πυρκαγιών “αποτελούν πρόκληση για τις υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων από όλες τις απόψεις”, εξήγησε.

Ιστορικός καύσωνας

Εδώ και μία εβδομάδα η Καλιφόρνια πλήττεται από ένα άνευ προηγουμένου κύμα καύσωνα. Την Κυριακή στην Κοιλάδα του Θανάτου καταγράφηκε θερμοκρασία ρεκόρ 54,4 βαθμών Κελσίου, η τρίτη υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη.

Εξάλλου περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι βρίσκονται χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς το δίκτυο έχει υπερφορτωθεί.

Παράλληλα πολλές πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει στο Κολοράντο, με τη ζέστη και την ξηρασία να επιδεινώνουν την κατάσταση.

Πηγή: ΑΠΕ / The Guardian

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα