Qatargate: Για πάνω από 5 ώρες ανακρινόταν η Καϊλή- Ποια η εμπλοκή του Μαρόκου

Εκατοντάδες εκατομμύρια και μια αμφισβητούμενη περιοχή.

Parallaxi
qatargate-για-πάνω-από-5-ώρες-ανακρινόταν-η-καϊλ-949529
Parallaxi

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα των βελγικών Αρχών για την εμπλοκή της Εύας Καϊλή στην υπόθεση Qatargate, με νέες λεπτομέρειες να έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής θα εμφανιστεί ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία αναμένεται να ξεκαθαρίσουν πολλά, ιδιαίτερα για τη στάση των Βέλγων δικαστών απέναντί της, όπως και η υπερασπιστική γραμμή που η ίδια και οι δικηγόροι της θα ακολουθήσουν.

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες Έφη Κουτσοκώστα, η Εύα Καϊλή αναμένεται να επιβεβαιώσει τη στάση διαχωρισμού της από τους υπόλοιπους κρατούμενους και ιδιαίτερα από τον σύζυγό της Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος φέρεται να έχει δηλώσει στους δικαστές ότι η μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής δεν γνώριζε το παραμικρό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Εύα Καϊλή, κατά την προσαγωγή της, ανακρινόταν για τουλάχιστον πέντε ώρες από τις βελγικές Αρχές. Η κυρία Καϊλή φέρεται να βρισκόταν σε καθεστώς σύγχυσης και σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση.

Ωστόσο, δεν επικαλέστηκε ούτε μια στιγμή τη βουλευτική της ασυλία, γεγονός που μπορεί να μετρήσει στην εικόνα που διαμορφώνουν οι δικαστές. Το μεγάλο «αγκάθι» στην υπερασπιστική γραμμή που προτίθεται να ακολουθήσει η Εύα Καϊλή είναι η κατάθεση που φέρεται να έχει κάνει στις βελγικές Αρχές, ότι είχε δει και κατά το παρελθόν βαλίτσες με χρήματα στο σπίτι της, καθώς και ότι δεν ανέφερε αμέσως στις αρχές την ύπαρξη των χρημάτων, αλλά ζήτησε από τον πατέρα της να τα πάρει από το σπίτι.

Έρευνα για τα περιουσιακά στοιχεία της Ευάς Καϊλή και στην Ελλάδα

Την ίδια ώρα, οι πρόσφατες επενδυτικές κινήσεις του ζεύγους Εύας Καϊλή – Φραντζέσκο Τζόρτζι έρχονται να θολώσουν ακόμη περισσότερο την υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προ 9 μηνών απόκτηση από το ζευγάρι ενός εξαιρετικά προνομιούχου αγροτεμαχίου 9 στρεμμάτων στην Πάρο -σε πλαγιά της θέσης Βουνάλια στην περιοχή του Κώστου, με υπέροχη, πανοραμική θέα προς τον κάμπο, το Υστέρνι και τη θάλασσα, με το νησί της Νάξου να φαίνεται στο βάθος- ευλόγως παραπέμπει σε υποψίες ότι αγοράστηκε με χρήματα (300.000 ευρώ) που προήλθαν από μη νόμιμες δραστηριότητες.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την πρόσφατη σύσταση real estate εταιρείας από Καϊλή και Τζόρτζι αλλά και το ταξίδι τους, κατά πληροφορίες, στην Πάρο το καλοκαίρι, με σκοπό την ανάπτυξη του εν λόγω ακινήτου για την εμπορική του εκμετάλλευση, εγείρουν ερωτήματα που έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» των Αρχών.

«Οι δικαστές δεν έχουν πειστεί ότι η Εύα Καϊλή δεν γνώριζε την ύπαρξη των χρημάτων στο σπίτι της»

Την ίδια στιγμή, ο Ιταλός δημοσιογράφος Τζουλιάνο Φοσκίνι, της εφημερίδας La Repubblica, δήλωσε σήμερα ότι η σύλληψη της Εύας Καϊλή δεν ήταν στο αρχικό πλάνο των Βέλγων εισαγγελέων.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο Φοσκίνι είπε συγκεκριμένα ότι η σύλληψη της Εύας Καϊλή δεν ήταν στο αρχικό πλάνο των Βέλγων εισαγγελέων, όταν όμως βρέθηκαν τα χρήματα στο σπίτι της δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά.

Παράλληλα, επισήμανε ότι οι Βέλγοι δικαστές δεν έχουν πειστεί ότι η Εύα Καϊλή δεν γνώριζε την ύπαρξη των χρημάτων στο σπίτι της και ότι ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ήταν μπλεγμένος σε έναν «τζόγο διαφθοράς».

Πώς οι βελγικές αρχές κατέληξαν να συλλάβουν την Εύα Καϊλή -Το έγγραφο-ντοκουμέντο που την «καίει»

Ο Ιταλός δημοσιογράφος είπε επίσης, επικαλούμενος πηγές των Βρυξελλών, ότι ο Τζόρτζι συνεργάζεται με τη βελγική Δικαιοσύνη, δίνοντας ονόματα και στοιχεία, προκειμένου να πετύχει συμβιβασμό όσον αφορά στην ποινή του. Θα πρέπει, ωστόσο, να δείξει ακόμα μεγαλύτερη διάθεση στο να συνδράμει την έρευνα των βελγικών Αρχών.

Ο δημοσιογράφος της Repubblica ανέδειξε και ένα σημείο της υπόθεσης, το οποίο ο ίδιος θεωρεί χαρακτηριστικό, μολονότι αποτελεί μία πτυχή που δεν έχει «φωτιστεί» τόσο πολύ.

Όπως είπε, στις 8 Δεκεμβρίου, μία ημέρα πριν από την επιχείρηση της βελγικής αστυνομίας, οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο χρηματισμού βρίσκονταν μαζί σε πάρτι που διοργάνωσε ο πρέσβης του Κατάρ και, όπως είπε ο Φοσκίνι, το γεγονός αυτό δείχνει την «ασυδοσία» τους.

Ποια είναι τελικά η εμπλοκή του Μαρόκου -Εκατοντάδες εκατομμύρια και μια αμφισβητούμενη περιοχή

Τι επεδίωκε να πετύχει το Μαρόκο με τη φερόμενη εμπλοκή του στο σκάνδαλο Qatargate; Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα Le Soir, το σκηνικό εδώ είναι ακόμη πιο «επικίνδυνο» για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από αυτό του Κατάρ.

Όσο οι μέρες περνούν, η έρευνα για διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετατοπίζεται όλο και περισσότερο προς το Μαγκρέμπ. Εκτός από την εμπλοκή του Κατάρ, οι ερευνητές ενδιαφέρονται για τα μαροκινά δίκτυα επιρροής (ή παρεμβολών) του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, που χαρακτηρίζεται από κοινοβουλευτικές πηγές ως ο «Mr Μαρόκο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Σε αντίθεση με το Κατάρ, το ζητούμενο εδώ δεν είναι μόνο η συμμαχία και η εικόνα, αλλά και ένα αμφισβητούμενο έδαφος και μια βοήθεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, αναφέρει στην ανάλυσή της η Le Soir, σημειώνοντας πως το Ραμπάτ έχει πράγματι μεγάλο συμφέρον να συσπειρώσει τους θεσμούς των Βρυξελλών στους σκοπούς του. Η Δυτική Σαχάρα αποτελεί ζήτημα αιώνιας διαμάχης

Τα τελευταία χρόνια, το Μαρόκο έδειχνε ικανοποίηση για τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως στον τομέα της γεωργίας και της αλιείας. Με την πρώτη ματιά, δεν πρόκειται για κάτι ιδιαίτερα συναρπαστικό. Αν εξετάσει κανείς το θέμα βαθύτερα, όμως, θα βρει στο επίκεντρο των σχέσεων την αιώνια διαμάχη για τη Δυτική Σαχάρα, περιοχή που το Μαρόκο ονομάζει «νότιες επαρχίες».

Αυτή η τεράστια επικράτεια, οκτώ φορές το μέγεθος του Βελγίου, αμφισβητείται από Μαροκινούς και Σαχράουι από το τέλος του ισπανικού αποικισμού το 1975. Το μέτωπο Polisario, ένα κίνημα ανεξαρτησίας των Σαχράουι, υποστηρίζεται από τη γειτονική Αλγερία και τον ΟΗΕ, ο οποίος έδωσε εντολή επίλυσης του ζητήματος με διπλωματικό τρόπο, πράγμα που όμως ποτέ δεν επετεύχθη.

Το 2019 η Ευρωπαϊκή Ένωση συνήψε εμπορικές συμφωνίες με το Μαρόκο, συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Σαχάρας… Μια διπλωματική νίκη για το Ραμπάτ, που είδε την ΕΕ να αναγνωρίζει σιωπηρά τον έλεγχό του στην επικράτεια των Σαχράουι.

Η συμφωνία ακυρώθηκε, οι διπλωματικοί τόνοι ανέβηκαν

Αυτές οι συμφωνίες, όμως, κηρύχθηκαν γρήγορα παράνομες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο φρόντισε να υπενθυμίσει και στα δύο μέρη ότι η Δυτική Σαχάρα έχει ξεχωριστό και διακριτό καθεστώς και έκρινε ότι η συναίνεση του λαού της Σαχάρας δεν είχε εξασφαλιστεί από την ΕΕ. Εν ολίγοις, ξεκαθάρισε ότι ούτε το Μαρόκο ούτε η ΕΕ είχαν την εντολή να διαπραγματευτούν συμφωνίες που να περιλαμβάνουν τη Δυτική Σαχάρα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλάμε για αγαθά αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ που εξάγονται από τη συγκεκριμένη περιοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όμως η μάχη δεν τελείωσε εκεί. «Από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε τη Δυτική Σαχάρα ως τμήμα του Μαρόκου στα τέλη του 2020, το Ραμπάτ έχει σκληρύνει τη διπλωματία του, θεωρώντας ότι αυτή την κίνηση μπορούν να ακολουθήσουν και άλλοι εταίροι, όπως ευρωπαϊκές χώρες της πρώτης γραμμής», υπογραμμίζει στη βελγική εφημερίδα ο Μπραχίμ Ουμανσούρ, διευθυντής του Παρατηρητηρίου του Μαγκρέμπ στο IRIS. Δούναι και λαβείν οι σχέσεις της ΕΕ με το Μαρόκο πριν το Qatargate

Πέρα από αυτό το αμφισβητούμενο έδαφος, το Μαρόκο λαμβάνει επίσης βοήθεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Μόλις το 2019 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για υποστήριξη περίπου 389 εκατομμυρίων ευρώ για «τις μεταρρυθμίσεις, την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και τη διαχείριση των συνόρων και τις εργασίες για την ανάπτυξη μιας ευρω-μαροκινής εταιρικής σχέσης για κοινή ευημερία». Τα τελευταία χρόνια, τα ποσά της διμερούς βοήθειας προς το Μαρόκο έχουν «αυξηθεί σημαντικά», επισημαίνει ευρωπαϊκή πηγή.

Αλλά και το Μαρόκο προσφέρει το δικό του μερίδιο στην εξίσωση και ακούει στο όνομα «Pegasus Project». Το Μαρόκο θεωρείται ύποπτο ότι κατασκόπευε εκατοντάδες Ευρωπαίους υπηκόους, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προσπαθεί να ρίξει φως σε μέρος του σκανδάλου. «Μεταξύ των ευρωβουλευτών που συμμετέχουν σε αυτό το έργο είναι και η Εύα Καϊλή…», σημειώνει η εφημερίδα.

Όπως υπογραμμίζει, ωστόσο, το εγχείρημα είναι περίπλοκο… και ήδη υπονομεύει το Μαρόκο, αφού οι ευρωβουλευτές ενδιαφέρονται μόνο για τη χρήση του λογισμικού παρακολουθήσεων από τα κράτη-μέλη. Η εντολή που έχουν λάβει δεν τους επιτρέπει να νοιαστούν για τους αρχηγούς στην άλλη πλευρά της Μεσογείου. Το Μαρόκο κρατά στα χέρια του τα μεταναστευτικά κλειδιά της υποσαχάριας Αφρικής

Στην πραγματικότητα, καταλήγει το ρεπορτάζ της Le Soir, οι ευρωπαϊκές χώρες (και επομένως τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα) δεν μπορούν να «προσβάλλουν» για καιρό το Ραμπάτ, το οποίο έχει στα χέρια του τα μεταναστευτικά κλειδιά της υποσαχάριας Αφρικής.

«Μαζί με την Αλγερία, η χώρα διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της εμπορίας ανθρώπων, του οργανωμένου εγκλήματος, των μεταναστευτικών ροών… Το Ραμπάτ είναι ένας σημαντικός εταίρος για την Ευρωπαϊκή Ένωση», καταλήγει ο Μπραχίμ Ουμανσούρ.

Την ίδια στιγμή, το Ραμπάτ κατηγορείται από τους επικριτές του για εκβιασμό μέσω του μεταναστευτικού, ότι δηλαδή θα ανοίξει τις πόρτες του στους ισπανικούς θύλακες της Θέουτα και της Μελίγια σε περίπτωση διπλωματικής ενόχλησης. Τελικά, η ευρωπαϊκή αντίδραση στο σκάνδαλο διαφθοράς θα εξελιχθεί και θα παρακολουθηθεί στενά.

Πηγές: iefimerida, ΣΚΑΪ, Alpha

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα