Ελλάδα

“Εισβολή” τουριστών στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου αυτό το καλοκαίρι

Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία αναμένεται να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον των τουριστών αυτό το καλοκαίρι

Γιώργος Σταυρακίδης
εισβολή-τουριστών-στις-χώρες-του-ευ-984683
Γιώργος Σταυρακίδης

Μετά από τρία χρόνια πανδημικών ταξιδιωτικών περιορισμών και ενός ενεργειακού κόστους που έφτασε σε υψηλά επίπεδα, ο τουρισμός επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι πιο ισχυρός από όλες τις προηγούμενες χρονιές – Ακόμα και από την περσινή που θεωρήθηκε άκρως επιτυχημένη.

Τουρισμός που φαίνεται να έρχεται να ενισχύσει όλες τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου που δείχνουν να έχουν την προτίμηση των τουριστών που αναζητούν τον ήλιο – συνδυασμένο άλλωστε με το καλοκαίρι, όταν μάλιστα έχουμε να κάνουμε με χώρες που πριν από λίγα χρόνια υπέστησαν και σοβαρά οικονομικά θέματα που κατάφεραν – εν μέρει – να διαχειριστούν. Αυτό από μόνο του, κάνει τον τουρισμό ζωτικής σημασίας για αυτές τις χώρες, με την Ελλάδα – που γνωρίζουμε καλύτερα – να εναποθέτει πολλές από τις ελπίδες της στην οικονομική ανάπτυξη από τον τουρισμό αυτών των χρόνων, που δείχνουν να παίρνουν σταθερά τον ανήφορο.

Οι προκρατήσεις στην Ελλάδα και όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, δηλώνουν ένα ρεκόρ ζήτησης. Κάτι που ισχύει φέτος και την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία που αναμένουν να εκτοξευτούν αυτό το καλοκαίρι τα τουριστικά τους εσόδων. Μάλιστα, η ζήτηση δεν υπάρχει μόνο στα οι κονομικά πακέτα, αλλά και στα πολυτελή κι αυτό είναι το ακόμα πιο ελπιδοφόρο.

«Σήμερα στην Ιταλία, έχουμε αυτή την άνθηση από την άποψη του τουρισμού που είναι απίστευτη», είπε ο Carlo Messina, Διευθύνων Σύμβουλος της μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας Intesa SanPaolo. «Είναι αδύνατο να βρεις θέση σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων αν θέλεις να κάνεις διακοπές».

Εικόνα: unsplash

Ο τουρισμός είναι ζωτικής σημασίας για τις οικονομίες της Νότιας Ευρώπης.

Η ταξιδιωτική βιομηχανία είχε αξία 100 δισ. ευρώ ή 6,2% της ιταλικής παραγωγής το 2019 πριν την πανδημία του Covid-19.

Στην Ελλάδα, ο τουρισμός αντιπροσωπεύει όχι λιγότερο από το ένα πέμπτο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Ο αριθμός των ξένων τουριστών που επισκέφθηκαν την Ιταλία αυξήθηκε κατά 70,5% τους πρώτους δύο μήνες του έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία.

Τον Απρίλιο, ο υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε ότι οι καλοκαιρινές κρατήσεις ήδη δείχνουν νέο ρεκόρ.

Η Πορτογαλία κατέγραψε περισσότερους από 2,8 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο και πρόκειται για το καλύτερο πρώτο τρίμηνο που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της χώρας.

Στην Ισπανία, η ροή διεθνών τουριστών το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 41,2% από την ίδια περίοδο του 2022 και ξεπέρασε τα 13,7 εκατομμύρια επισκέπτες, αν και εξακολουθεί να είναι 3,5% χαμηλότερη από το ίδιο τρίμηνο του 2019.

Η τουριστική βιομηχανία ήδη επωφελείται και αυτό φαίνεται μόλις «άνοιξε» ο καιρός στις χώρες της Νότιας Ευρώπης. Αεροπορικές εταιρείες έχουν επιβεβαιώσει πως υπάρχει τεράστιος αριθμός από καλοκαιρινές κρατήσεις, ενώ άλλες προμηθεύτηκαν καινούρια αεροσκάφη για να ανταπεξέλθουν στην τουριστική ζήτηση της χρονιάς.

Η γερμανική ταξιδιωτική εταιρεία TUI αναμένει ισχυρά έσοδα και υψηλότερα κέρδη το 2023 . Η ιταλική ταξιδιωτική και τουριστική εταιρεία Alpitour προβλέπει τζίρο 30% υψηλότερο φέτος.

«Βλέπουμε ήδη μια πολύ ισχυρή ζήτηση για κράτηση για τις διακοπές των Χριστουγέννων το 2023. Κάνουμε 30.000 έως 35.000 κρατήσεις την ημέρα, αριθμοί που δεν έχουμε ξαναδεί», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpitour, Gabriele Burgio.

Σε ένα πλαίσιο πεισματικά υψηλού πληθωρισμού και αυξήσεων των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η τουριστική έκρηξη δεν θα μπορούσε να έρθει σε καλύτερη στιγμή για όλες αυτές τις χώρες.

Η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ότι η τοπική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,2% το 2023 – πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ – με την υποστήριξη των «ευνοϊκών» προοπτικών για τον τουρισμό που έχει αυτή η χρονιά.

Αναπλήρωση του χαμένου χρόνου

Η ώθηση στον τουρισμό έρχεται παρά τους κακούς οιωνούς που μιλάνε για απεργίες που εμποδίζουν τα ταξίδια έως και ανησυχίες για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που λένε πως θα υποστούμε αυτό το καλοκαίρι, όπως ο καύσωνας του περασμένου έτους στη νοτιοδυτική Ευρώπη και οι πρόσφατες πλημμύρες σε περιοχές της Ιταλίας.

«Φαίνεται να υπάρχει μια σημαντική αλλαγή στη συμπεριφορά των καταναλωτών, με τις διακοπές να παίρνουν το επίκεντρο των καταναλωτικών προτεραιοτήτων, ξεπερνώντας τις παραδοσιακές αγορές όπως αυτοκίνητα, κινητά τηλέφωνα και ρολόγια», δήλωσε ο Burgio της Alpitour σε εμπορική εκδήλωση ξενοδοχείων στο Μιλάνο.

Καθώς η Κίνα αίρει τους περιορισμούς στα ταξίδια, περίπου 6 εκατομμύρια Κινέζοι τουρίστες αναμένεται να κατευθυνθούν στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με τις προβλέψεις του China Outbound Tourism Research Institute που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων.

Επιπλέον, το ιταλικό τουριστικό πρακτορείο ENIT είναι πεπεισμένο ότι αναδύεται ένα νεότερο προφίλ Κινέζων τουριστών που επιθυμούν «εμπειρίες ταξιδιού σε βάθος χρόνου» που ξεπερνούν τη γρήγορη περιήγηση στα αστικά πολιτιστικά κέντρα.

Το στοίχημα της Ελλάδας

Το 2023 έχει μπει με το δεξί για τον ελληνικό τουρισμό, όπως επιβεβαιώνουν και τα νούμερα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου της ΤτΕ για το α’ -αδύναμο κατά τα άλλα λόγω της υψηλής εποχικότητας του καλοκαιριού- δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, κάτι που ενισχύθηκε έντονα τους επόμενους μήνες.

Σε θέση μάχης για τα μερίδια του τουρισμού στην πρώτη πλήρη χρονιά της κανονικότητας βρίσκονται όλες οι μεγάλες τουριστικές αγορές της Μεσογείου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, με τις προκρατήσεις λίγο πριν από την έναρξη του καλοκαιριού να παραπέμπουν σε μια θερμή σεζόν για τον κλάδο σε όλους τους δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς, παρά το ψαλιδισμένο, λόγω πληθωρισμού, εισόδημα των Ευρωπαίων.

Για φέτος το καλοκαίρι, το υπουργείο Τουρισμού εκτιμά ότι η Ελλάδα θα καταγράψει 20% αύξηση στην τουριστική κίνηση καθώς και επιμήκυνση της σεζόν. Η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού δηλώνει αισιόδοξη για δύο λόγους: «Οι προκρατήσεις είναι ήδη 20% πάνω ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία Ιανουαρίου της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), στο σύνολο των αεροδρομίων της χώρας καταγράφηκε αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά +3,1% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019» όπως τονίζει, σε δήλωσή του, ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας, προσθέτωντας ότι «επιβεβαιώνεται με αυτόν τον τρόπο η στρατηγική μας για τουρισμό 365 μέρες το χρόνο».

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται αυτή τη χρονιά ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά σε πλήθος μεγάλων, υπερατλαντικών και άλλων απομακρυσμένων αγορών: σύμφωνα με το Long-Haul Travel Barometer της European Travel Commission, η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των 10 πρώτων προτιμήσεων για ταξίδια στις αγορές των ΗΠΑ, του Καναδά, της Αυστραλίας, της Βραζιλίας και της Ιαπωνίας.

Σύμφωνα με έρευνα της European Travel Commission, για τις προτιμήσεις των Ευρωπαίων ταξιδιωτών, η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση της λίστας με τους 10 κορυφαίους ευρωπαϊκούς προορισμούς που θέλουν να επισκεφθούν κατά τη φετινή σεζόν οι Ευρωπαίοι.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα