Επικαιρότητα

“Η εξουσία μας θέλει σιωπηλούς” – Πρόσκληση σπουδαστών του ΚΘΒΕ σε διαδήλωση

"Η τέχνη πάντα ήταν η φωνή των καταπιεσμένων" - Η ανακοίνωση για το Προεδρικό Διάταγμα και η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει την Πέμπτη

Γιώργος Σταυρακίδης
η-εξουσία-μας-θέλει-σιωπηλούς-πρό-962214
Γιώργος Σταυρακίδης

Κατάληψη της σχολής τους πραγματοποιούν τις τελευταίες μέρες οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες της Δραματικής Σχολής του Κ.Θ.Β.Ε., με βασικό τους αίτημα την άμεση κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022, που υποβιβάζει την ανώτερη καλλιτεχνική παιδεία και τα πτυχία των σπουδαστών σε δραματικές σχολές, ωδεία και άλλες καλλιτεχνικές σχολές.

Σε επικοινωνία μαζί τους, μίλησαν για τις αγωνίες τους και την υποβάθμιση των σπουδών τους, καθώς και για ένα μέλλον που θέλουν και απαιτούν να είναι καλύτερο από αυτό που υπόσχεται αυτή η απόφαση του Προεδρικού Διατάγματος.

«Το ΠΔ 85 έρχεται να επισφραγίσει την ολική απαξίωση του χώρου, μα και την πλήρη αδιαφορία του κρατικού μηχανισμού για όσους και όσες σπουδάζουν και εργάζονται σε αυτόν» αναφέρουν στην ανακοίνωση τους, που αποτελεί και κάλεσμά στη διαδήλωση υπεράσπισης του πολιτισμού την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο άγαλμα του Βενιζέλου, στις 12.00 το μεσημέρι.

Συνεχίζοντας, αναφέρουν πως «Η εξουσία πάντα ήθελε τους καλλιτέχνες σιωπηλούς, να μην παίρνουν θέση, να μην επηρεάζουν συνειδήσεις, μα κάτι τέτοιο φυσικά δεν είναι ποτέ δυνατόν να συμβεί. Η τέχνη πάντα ήταν η φωνή των καταπιεσμένων, και χρέος της – και όσων την υπηρετούν – θεωρούμε πως είναι το να αναδεικνύει τα προβλήματα των ανθρώπων, να θέτει ερωτήματα, να προτάσσει την συντροφικότητα και την αλληλεγγύη, και φορές όπως αυτήν εδώ, να διεκδικεί το δίκαιο».

Στην προσπάθεια να κάνουν γνωστά τα προβλήματα αλλά κυρίως, την αντίδραση τους στην υποβάθμιση τω ν καλλιτεχνικών πτυχίων, οι σπουδαστές της δραματικής σχολής του ΚΘΒΕ προχώρησαν και σε δράσεις στο κέντρο της πόλης, σταματώντας τα αυτοκίνητα για να μπορέσουν να γίνουν “ορατοί” με τον δικό τους τρόπο.

Παρακάτω η δράση διαδήλωσης των σπουδαστών στη Τσιμισκή

Από την άλλη, σύσσωμος ο θεατρικός κόσμος δηλώνει τη στήριξη του, φτιάχνοντας μάλιστα και ένα βίντεο όπου πολλοί γνωστοί ηθοποιοί και σκηνοθέτες μιλάνε γι’ αυτό.

Ολόκληρο το κάλεσμα:

«Πρέπει να καταπολεμήσουμε την απάθεια, το λήθαργο, την απαισιοδοξία, την απληστία και την αδιαφορία προς τον κόσμο μέσα στον οποίο ζούμε. Το θέατρο έχει ρόλο, έναν ευγενή ρόλο, στην ενεργοποίηση και κινητοποίηση της ανθρωπότητας ώστε να ανυψώσει τον εαυτό της από αυτή την κατάβαση προς την άβυσσο. Μπορεί να ανυψώσει τη σκηνή, τον παραστατικό χώρο, σε κάτι ιερό.»

Σαχίντ Ναντίμ

Υπάρχει μια καθιερωμένη αντίληψη πως οι ηθοποιοί, οι μουσικοί, οι χορευτές και γενικότερα οι καλλιτέχνες είναι κάτι αποκομμένο από την υπόλοιπη κοινωνία, ότι αποτελούν κομμάτι κάποιου άλλου, αόριστου, φάσματος που δεν το αγγίζουν ή επηρεάζουν τα καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων. Αυτήν την αντίληψη εμείς, οι σπουδαστές και σπουδάστριες της Δραματικής Σχολής του Κ.Θ.Β.Ε. δεν την ενστερνιζόμαστε.

Αντιλαμβανόμαστε καθημερινά τις δυσκολίες που διανύει σε όλους τους τομείς η κοινωνία μας, της οποίας αποτελούμε και εμείς αναπόσπαστο κομμάτι. Με το ξέσπασμα του σκανδάλου Λιγνάδη το 2020 άνοιξε ο ασκός του Αιόλου και βγήκαν στο προσκήνιο πολλές παθογένειες του καλλιτεχνικού – και σίγουρα όχι μόνο – χώρου, σε επαγγελματικό μα και σπουδαστικό επίπεδο.

Η επισφάλεια, η ανεργία και το θολό εργασιακό πλαίσιο που χαρακτηρίζουν τον κλάδο, μα και οι υπερεξουσίες που διέθεταν – και διαθέτουν – κάποιοι άνθρωποι έφεραν την κατάσταση στο σημείο εκείνο. Δύο χρόνια μόνο αργότερα, το ΠΔ 85 έρχεται να επισφραγίσει την ολική απαξίωση του χώρου, μα και την πλήρη αδιαφορία του κρατικού μηχανισμού για όσους και όσες σπουδάζουν και εργάζονται σε αυτόν.

Το προεδρικό αυτό διάταγμα εξισώνει τα πτυχία των καλλιτεχνικών (κρατικών/ημικρατικών/ιδιωτικών) σχολών με απολυτήρια λυκείου. Με βάση αυτό, τα άτομα που έχουν αποφοιτήσει ή φοιτούν σε καλλιτεχνικές σχολές δεν κατέχουν τίτλο σπουδών ανώτερης εκπαίδευσης, γεγονός που δημιουργεί μια πληθώρα ζητημάτων. Αρχικά δεν γίνεται να μην αναφερθεί πως απαξιώνεται έτσι πλήρως η εκπαίδευσή μας στα ιδρύματα αυτά.

Μια εκπαιδευτική διαδικασία η φύση της οποίας απαιτεί την καθημερινή και πολύωρη σωματική και πνευματική δουλειά μας τα τρία αυτά χρόνια των σπουδών μας, πολλές φορές μάλιστα μην επιτρέποντας καμία άλλη ενασχόληση. Ακόμα, αφαιρείται οποιαδήποτε δυνατότητα μετεκπαίδευσης βάζοντας όρια στην εκπαίδευση των καλλιτεχνών μα και στην πιθανή διεκδίκηση κάποιας άλλης θέσης εργασίας. Τελευταίο, μα πολύ σημαντικό, αποτελεί το γεγονός πως δεν αποκλείεται το ΠΔ αυτό να αποτελέσει αφορμή στο μέλλον για μείωση των απολαβών στον κλάδο με το πρόσχημα της ανειδίκευτης εργασίας. Η αδυναμία όλων των κυβερνήσεων να διευθετήσουν το ζήτημα της διαβάθμισης των πτυχίων μας, μας φέρνει αντιμέτωπους με την κοινωνική και επαγγελματική μας αποξένωση.

Ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρείται στις σύγχρονες τεχνοκρατικές κοινωνίες είναι η απομάκρυνση των πολιτών από οποιαδήποτε μορφή τέχνης. Είναι γεγονός πως οτιδήποτε πνευματικό και καλλιτεχνικό, οτιδήποτε έχει να κάνει με τις ανθρώπινες αξίες δεν έχει θέση στους ασθματικούς ρυθμούς διαβίωσης, όπου το κυνήγι του χρήματος έχει γίνει αυτοσκοπός και μοναδική πηγή νοήματος στην ζωή. Διανύουμε μία συνολική οικονομική μα και αξιακή κρίση την οποία παρατηρούμε να εκδηλώνεται όλο και εντονότερα. Η εξουσία πάντα ήθελε τους καλλιτέχνες σιωπηλούς, να μην παίρνουν θέση, να μην επηρεάζουν συνειδήσεις, μα κάτι τέτοιο φυσικά δεν είναι ποτέ δυνατόν να συμβεί.

Η τέχνη πάντα ήταν η φωνή των καταπιεσμένων, και χρέος της – και όσων την υπηρετούν – θεωρούμε πως είναι το να αναδεικνύει τα προβλήματα των ανθρώπων, να θέτει ερωτήματα, να προτάσσει την συντροφικότητα και την αλληλεγγύη, και φορές όπως αυτήν εδώ, να διεκδικεί το δίκαιο.

Για όλους τους παραπάνω λόγους μα και ακόμα περισσότερους καλούμε όλον τον κόσμο, φοιτητές/-ριες, εργάτες/-ριες, καλλιτέχνες/-ιδες, σε όλους στους συλλόγους και όλα τα σωματεία, σε όποιον βρίσκει τον αγώνα μας δίκαιο στη διαδήλωση υπεράσπισης του πολιτισμού την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου και ώρα 12:00 στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Η υπεράσπιση του πολιτισμού είναι υπόθεση όλων.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

-Την άμεση κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022.

-Την αναβάθμιση των Πτυχίων μας.

-Την παροχή Σίτισης, Στέγασης, Μειωμένου Κόμιστρου και λοιπών Φοιτητικών δικαιωμάτων στους Σπουδαστές των Κρατικών Ιδρυμάτων.

-Την πρόσβαση σε μεταπτυχιακά προγράμματα Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ: ΠΕΜΠΤΗ 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 12:00 ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

Οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες καλούν στη διαδήλωση υπεράσπισης του πολιτισμού την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου και ώρα 12:00 στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Νωρίτερα, το μεσημέρι της Τετάρτης, οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ τοποθέτησαν πανό έξω από το Θέατρο της ΕΜΣ, γράφοντας για την συγκέντρωση της Πέμπτης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα