Διεθνή

“Πολίτες του Ράιχ”: Ετοίμαζαν την δολοφονία του καγκελάριου Σολτς;

Όσα γράφει η εφημερίδα The New York Times επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στην πορεία της ανάκρισης

Parallaxi
πολίτες-του-ράιχ-ετοίμαζαν-την-δολο-851087
Parallaxi

Οι συνωμότες της τρομοκρατικής οργάνωσης «Πολίτες του Ράιχ» (Reichsbürger) που συνελήφθησαν στη Γερμανία με την κατηγορία ότι προετοίμαζαν πραξικόπημα, σχεδίαζαν τη δολοφονία του καγκελαρίου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, γράφει η εφημερίδα The New York Times επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στην πορεία της ανάκρισης.

«Κατά τη διάρκεια των ερευνών βρέθηκαν περισσότερες από εκατό συμφωνίες εμπιστευτικότητας στις οποίες οι υπογράφοντες έδιναν όρκο να κρατήσουν μυστικά τα σχέδια της ομάδας των συνωμοτών, που περιλάμβαναν επίθεση στο γερμανικό κοινοβούλιο και τη σύλληψη μελών του, όπως και τη δολοφονία του καγκελαρίου», αναφέρει το δημοσίευμα της NYT.

Σε περίπτωση που κάποιος παραβίαζε την εμπιστευτικότητα, τον περίμενε ως τιμωρία ο θάνατος, ανέφερε μια από τις πηγές της αμερικανικής εφημερίδας.

Οι «New York Times» επισημαίνουν ότι ο επιχειρηματίας πρίγκιπας Ερρίκος 13ος, διάδοχος του Οίκου των Ρόις, τον οποίο χαρακτηρίζουν ως αρχηγό της οργάνωσης και ιθύνοντα νου του σχεδίου εφαρμογής πραξικοπήματος, είχε συναντηθεί με Ρώσους διπλωμάτες τουλάχιστον μία φορά στο γενικό προξενείο στη Γερμανία.

Μία από τις ύποπτες οπαδούς της οργάνωσης «πολίτες του Ράιχ» είναι και η Ρωσίδα Βιτάλια Μ., που θεωρείται ότι βοηθούσε τους συνωμότες να έρθουν σε επαφή με εκπρόσωπους της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ποιοι είναι οι «Πολίτες του Ράιχ»

Ένας 71χρονος τριτοκλασάτος Γερμανός αριστοκράτης από τη Θουριγγία ετοιμαζόταν να προχωρήσει σε πραξικόπημα στη Γερμανία και να καταλάβει την εξουσία, με τη βοήθεια της ομάδας του, τους ακροδεξιούς, νοσταλγούς του Γ’ Ράιχ με το όνομα «Πολίτες του Ράιχ».

Η ακροδεξιά ομάδα εξαθρώθηκε σε μια μεγάλη αστυνομική επιχείρηση που στήθηκε σε 11 από τα 16 γερμανικά κρατίδια, ενώ συνελήφθησαν 25 άτομα τα οποία εδώ και μήνες σχεδίαζαν να ρίξουν την νόμιμη γερμανική κυβέρνηση ακόμα και να εκτελέσουν τον καγκελάριο.

Συγκεκριμένα, τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης φέρεται να υποστηρίζουν θεωρίες συνωμοσίας Qanon, οι οποίες καθοδήγησαν τους εισβολείς στο αμερικανικό Καπιτώλιο, κλονίζοντας την αμερικανική Δημοκρατία.

Οι «αρνητές του Συντάγματος» και των θεσμών της σύγχρονης Γερμανίας εντοπίστηκαν σε 137 σημεία και 11 κρατίδια από τα συνολικά 16, ενώ το σχέδιό τους ήταν να εισβάλουν στο Γερμανικό Καπιτώλιο, να συλλάβουν νομοθέτες και να εκτελέσουν τον καγκελάριο.

Νέος αρχηγός του κράτους θα αναλάμβανε ένας ακροδεξιός «ξεπεσμένος πρίγκιπας» ο Ερρίκος ο 13ος, ο οποίος θα επεδίωκε να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία.

Είχε ήδη μάλιστα επικοινωνήσει με τις ρωσικές αρχές, μέσω της συντρόφου του, της Βιτάλια Μπ., 39 ετών, αλλά δεν υπάρχουν ως τώρα στοιχεία ότι η ρωσική πλευρά είχε ανταποκριθεί.

Για να διευκολυνθεί το πραξικόπημα, το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας θα υπονομευόταν, ενώ δορυφορικά τηλέφωνα για επικοινωνία εκτός δικτύου είχαν ήδη αγοραστεί, εξασφαλίζοντας τις επικοινωνίες μεταξύ των μελών της ομάδας, εντός και εκτός Γερμανίας.

Οι καλούμενοι «Πολίτες του Ράιχ» («Reichsbürger») παρουσιάζονται να έχουν περίπου 21.000 μέλη σε Γερμανία και Αυστρία.

Τα μέλη τους δεν είναι πολλά (Γερμανία και Αυστρία έχουν μαζί πληθυσμό που ξεπερνά τα 90 εκατομμύρια) αλλά δεν είναι και λίγα, ενώ είναι διάσπαρτα σε πολλά γερμανικά κρατίδια. Μεταξύ αυτών των μελών, υπάρχουν μάλιστα και άτομα που γνωρίζουν να χειρίζονται όπλα όπως πρώην στρατιώτες.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η οργάνωση «Πολίτες του Ράιχ» είχε ένα «κεντρικό συμβούλιο» το οποίο συνεδρίαζε τακτικά από τον Νοέμβριο του 2021 με βασικό θέμα τον συντονισμό των ενεργειών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανατροπής του πολιτεύματος.

Υπεύθυνος του σχεδιασμού ήταν ο Rüdiger von P., ο απόστρατος αξιωματικός, ενώ ο πρίγκιπας Χάινριχ ο 13ος σχεδίαζε τη μελλοντική πολιτική τάξη της Γερμανίας.

Η ομάδα είχε ακόμα αρχίσει να προτείνει υπουργούς για τη μεταβατική κυβέρνηση μετά το πραξικόπημα, σύμφωνα με την εφημερίδα Die Zeit, στην οποία ένας από τους υπόπτους, πρώην βουλευτής της ακροδεξιάς AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία), επρόκειτο να αναλάβει χρέη ομοσπονδιακής υπουργού Δικαιοσύνης.

Πηγή: ieidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα