Top

Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων παγκοσμίως – Lockdown και νέα μέτρα στην Ευρώπη

Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας στον κόσμο.

Parallaxi
ραγδαία-αύξηση-των-κρουσμάτων-παγκοσ-581942
Parallaxi

Τις τελευταίες μέρες συναγερμός έχει σημάνει σε όλη την Ευρώπη για την απογοητευτική εξέλιξη της πανδημίας. Ήδη αρκετές χώρες προχωρούν σε γενικά lockdown ενώ η αύξηση των κρουσμάτων έχει προκαλέσει ανησυχία σε όλο τον πλανήτη. Στην Ελλάδα την Τρίτη 21/10 σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας. 667 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα 125 εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη.

Προς απαγόρευση κυκλοφορίας σε Μιλάνο και Νάπολη

Παράλληλα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αποφάσισε ότι δήμαρχοι και νομάρχες θα μπορούν να κλείνουν δρόμους και πλατείες όπου ο κόσμος συνωστίζεται. Το θέμα όμως είναι ότι η δημοτική αστυνομία δεν διαθέτει αρκετό ανθρώπινο δυναμικό και θα χρειαστεί -όπως αποφάσισε το υπ. Εσωτερικών της Ρώμης- και η συνδρομή του στρατού.

Η κατάσταση σε αρκετές περιοχές πλέον είναι κρίσιμη. Ο αντιπρόεδρος του ιατρικού συλλόγου της Νάπολης δήλωσε ξεκάθαρα ότι για να αποφευχθούν οι τραγικές εικόνες της περασμένης άνοιξης από το Μπέργκαμο, όπου φέρετρα μεταφέρονταν από στρατιωτικά οχήματα, τότε οι Ιταλοί θα πρέπει να δείξουν απόλυτο σεβασμό απέναντι στους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις.

Σύμφωνα με τον Τύπο, ο Κόντε σκέφτεται να εγκρίνει και νέα μέτρα (θα είναι η τρίτη φορά μέσα σε δυο εβδομάδες), αλλά στην κυβέρνησή του πολλοί συνεχίζουν να διαφωνούν με την επιβολή μιας πανιταλικής απαγόρευσης κυκλοφορίας κατά τις βραδινές ώρες, διότι φοβούνται τις αρνητικές οικονομικές συνέπειες.

Εκτός από την Λομβαρδία, την περιοχή της Νάπολης και του Τορίνο, χθες σημειώθηκε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και στο Βένετο. Προς το παρόν είναι πιθανή η λήψη αυστηρότερων μέτρων για πισίνες, γυμναστήρια, αλλά και μέσα μαζικής μεταφοράς. Οι ειδικοί, όμως, προβλέπουν πως χωρίς δυναμικές παρεμβάσεις, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις επόμενες δυο εβδομάδες, είναι δύσκολο να σταματήσει η εξάπλωση της πανδημίας.

Κορονοϊός: 100% αυξήθηκαν τα κρούσματα σε 24 ώρες στην Ελβετία

Σοκάρει ο κορονοϊός την Ελβετία. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην χώρα σχεδόν διπλασιάστηκε μέσα σε μία ημέρα, φθάνοντας σε επίπεδο ρεκόρ, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές σήμερα, Τετάρτη (21.10.2020). Ο κορονοϊός προσέβαλλε 5.596 ανθρώπους ανακοίνωσε η υπηρεσία δημόσιας υγείας της Ελβετίας, σε σχέση με 3.008 άτομα την Τρίτη (20.10.2020).

Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ελβετία και στο μικρό γειτονικό πριγκιπάτο του Λίχτενσταϊν ανήλθε σε 91.763 και ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 11 και έφθασε τα 1.856.

ΕΡΕΥΝΑ: Μάσκες και αποστάσεις δεν προστατεύουν από τη διάδοση των μικρών σταγονιδίων

Πάνω από 5.600 κρούσματα κορονοϊού στο Ιράν

Το Ιράν συνεχίζει να “καίγεται” από τον κορονοϊο με το υπουργείο της χώρας να ανακοινώνει 5.616 νέα κρούσματα. Αυτός είναι ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων που έχει σημειωθεί στο Ιράν από τον Φεβρουάριο, ενώ συνολικά οι μολύνσεις ανέρχονται σε 545.286 από την αρχή της πανδημίας.

Παράλληλα 312 άνθρωποι πέθαναν το τελευταίο 24ωρο στο Ιράν με τους νεκρούς να έχουν φτάσει συνολικά τους 31.346.

Τσεχία-κορονοϊός: Νέα αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων

Η κυβέρνηση της Τσεχίας διέταξε σήμερα το κλείσιμο των περισσότερων καταστημάτων και υπηρεσιών και τον περιορισμό των μετακινήσεων με εξαίρεση την μετακίνηση για λόγους εργασίας ή για ιατρικές επισκέψεις στην προσπάθειά της να αναχαιτίσει τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης νέων κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ευρώπη.

Ο υπουργός Υγείας Ρόμαν Πρίμουλα δήλωσε ότι το σύστημα υγείας της χώρας θα φθάσει σύντομα στα όρια των δυνατοτήτων του και ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα τα νοσοκομεία θα έχουν ελλείψεις από κλίνες τον Νοέμβριο.

Η Τσεχία κατέγραψε 11.984 νέα κρούσματα κορονοϊού στις 20 Οκτωβρίου, τον μεγαλύτερο ημερήσιο απολογισμό από τότε που η επιδημία εμφανίστηκε στη χώρα, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες είναι αντιμέτωπη με ραγδαία αύξηση των μολύνσεων.

Συνολικά 1.619 άνθρωποι έχουν πεθάνει από covid-19 στη χώρα αυτή των 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Το υπουργικό συμβούλιο της Τσεχίας συνεδρίασε νωρίτερα σήμερα για να συζητήσει την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.

Σήμερα ανακοίνωσε ότι βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάν Χάματσεκ, που είναι επίσης υπουργός Εσωτερικών.

Ο 41χρονος Χάματσεκ, επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, είναι και επικεφαλής της επιτροπής που διαχειρίζεται την επιδημία covid-19.

Πολωνία-κορονοϊός: Περισσότερα προσωρινά νοσοκομεία θέλει να δημιουργήσει η κυβέρνηση

Η Πολωνία πιθανόν να θέσει σε τηλεκπαίδευση τους μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέους Μοραβιέτσκι.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει περισσότερα προσωρινά νοσοκομεία και 13.000 νέες νοσοκομειακές κλίνες.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Άνταμ Νιντσιέλσκι, μιλώντας στην κάτω βουλή, είπε ότι έως και το 30% όσων μολύνονται με τον κορονοϊό στη χώρα μπορεί να καταλήξουν στο νοσοκομείο.

“Από μελέτες των ειδικών μας (προκύπτει ότι) περίπου το 20% με 30% των νέων κρουσμάτων κορονοϊού μπορεί να καταλήξουν στο νοσοκομείο, που σημαίνει ότι καθημερινώς μπορεί να έχουμε έως και 2.000 με 3.000 νέες εισαγωγές ασθενών με covid-19”.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Πολωνία διπλασιάστηκε σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες και πλέον ξεπερνά τα 200.000, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, το οποίο ανακοίνωσε νέο ημερήσιο ρεκόρ 10.040 νέων μολύνσεων.

Η Πολωνία έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 202.579 κρούσματα covid-19 και 3.851 θανάτους. Ξεπέρασε το όριο των 100.000 κρουσμάτων στις 4 Οκτωβρίου.

Η κάτω βουλή της Πολωνίας συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως για να συζητήσει νομοσχέδιο το οποίο πρότεινε το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) και έχει στόχο να ενισχυθεί το σύστημα υγείας της χώρας που έχει φτάσει στα όριά του.

Ο σύμβουλος της πολωνικής κυβέρνησης για την επιδημία του κορονοϊού Αντρέι Χόρμπαν είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα ότι τα 10.000 νέα κρούσματα ημερησίως είναι το ανώτατο όριο που μπορεί να διαχειριστεί το σύστημα υγείας.

Σήμερα 9.439 ασθενείς με covid-19 νοσηλεύονται και 757 είναι σε αναπνευστήρα.

Ισπανία-κορονοϊός: Τα νοσοκομεία της Βαρκελώνης προετοιμάζονται για αύξηση στις εισαγωγές ασθενών

Για τον Χούλιο Πασκουάλ, μια σημαντική αύξηση στις εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στο νοσοκομείο της Βαρκελόνης όπου εργάζεται ως διευθυντής ιατρικών υπηρεσιών συνοδεύεται από μια ανεπιθύμητη αίσθηση deja vu.

Καθώς ο συνολικός αριθμός καταγεγραμμένων περιστατικών Covid-19 στην Ισπανία πλησιάζει το ένα εκατομμύριο, οι ημερήσιες εισαγωγές στο νοσοκομείο της καταλανικής πρωτεύουσας Hospital del Mar έχουν υπερδιπλασιαστεί σε περίπου 16 τις τελευταίες ημέρες.

Καθώς βρίσκεται σε μια εστία της πανδημίας, το νοσοκομείο είναι καλύτερα προετοιμασμένο για να δεχθεί ασθενείς με κορονοϊό σε σχέση με τον Μάρτιο, αλλά ο Πασκουάλ ανησυχεί για τη χρόνια έλλειψη νοσηλευτών και τον κίνδυνο να εξουθενωθεί το προσωπικό λόγω του φόρτου εργασίας.

“Δεν είναι η ταχύτητα του πρώτου κύματος αλλά υπάρχει μια ξεκάθαρη αύξηση στα κρούσματα”, δήλωσε ο Πασκουάλ στο Reuters. “Εάν ο ρυθμός (των εισαγωγών στο νοσοκομείο λόγω Covid-19) της τελευταίας εβδομάδας συνεχιστεί, ο επαναπρογραμματισμός και η αναστολή κάποιων δραστηριοτήτων που δεν θεωρούνται προτεραιότητα θα είναι αναπόφευκτος”.

Με τα περισσότερα επιβεβαιωμένα περιστατικά στη δυτική Ευρώπη, η Ισπανία πασχίζει να θέσει υπό έλεγχο το δεύτερο κύμα της επιδημίας.

Σε όλη τη χώρα έχουν επιβληθεί περιορισμοί, και ειδικότερα στις δύο πλέον πληγείσες περιοχές, με τη Μαδρίτη να έχει τεθεί σε μερικό lockdown και την Καταλονία να κλείνει μπαρ και εστιατόρια.

“Χρειάζεται να πείσουμε τον κόσμο να μην έχει κοινωνικές επαφές. Το διακύβευμα είναι οι ασθενείς που δεν νοσούν από κορονοϊό…Οι διαθέσιμοι πόροι, που λειτουργούσαν καλά έως πριν από μία εβδομάδα, πολύ απλά δεν επαρκούν πλέον”, δήλωσε ο Χαβιέρ Μπόρας, διευθυντής ιατρικών υπηρεσιών στο νοσοκομείο Sant Pau, επίσης στη Βαρκελόνη.

Στις 24 ώρες έως χθες το απόγευμα, οι εισαγωγές λόγω κορονοϊού στο νοσοκομείο αυτό αυξήθηκαν σε 11, ο υψηλότερος τέτοιος αριθμός από τα τέλη Απριλίου, ο οποίος ωστόσο απέχει πολύ από τα επίπεδα των 50-60 εισαγωγών την ημέρα που καταγράφηκαν στα τέλη Μαρτίου, δήλωσε ο ίδιος.

Ο Μπόρας δήλωσε ότι το νοσοκομείο αυξάνει τον αριθμό των κλινών για ασθενείς κορονοϊού, το οποίο τελικά μπορεί να οδηγήσει στην ακύρωση προγραμματισμένων, μη επειγουσών εγχειρήσεων.

Από τις 5 Οκτωβρίου, τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας δείχνουν ότι οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία με COVID-19 έχουν αυξηθεί περίπου 20% αλλά με μεγάλες διακυμάνσεις ανά περιοχή. Στην Καταλονία κατέγραψαν άλμα 71% στις 2.410, ενώ στη Μαδρίτη μειώθηκαν κατά 12%.

Πηγή στο νοσοκομείο La Princesa της Μαδρίτης ανέφερε ότι κάποιες από τις μη επείγουσες επεμβάσεις αναβλήθηκαν πριν από περίπου δύο εβδομάδες, αλλά οι εισαγωγές ασθενών έχουν σταθεροποιηθεί.

Ρωσία-κορονοϊός: Ημερήσιο ρεκόρ θανάτων και 15.700 νέα κρούσματα

Η Ρωσία κατέγραψε 15.700 νέα κρούσματα κορονοϊού σήμερα καθώς και ημερήσιο ρεκόρ θανάτων, 317, από την covid-19.

Από την έναρξη της πανδημίας η χώρα αυτή των περίπου 145 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει 1.447.335 κρούσματα και 24.952 θανάτους, σύμφωνα με τις αρχές.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα