Top

Ρεκόρ κρουσμάτων και αποφάσεις για lockdown

Η εικόνα της πανδημίας σήμερα στον κόσμο Η κατάσταση με την πανδημία την ίδια ώρα χθες Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 19.990 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τις 597.583, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους. Πρόκειται για ημερήσιο αριθμό […]

Parallaxi
ρεκόρ-κρουσμάτων-και-αποφάσεις-για-lockdown-680695
Parallaxi

Η εικόνα της πανδημίας σήμερα στον κόσμο

Η κατάσταση με την πανδημία την ίδια ώρα χθες

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 19.990 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τις 597.583, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους. Πρόκειται για ημερήσιο αριθμό άνευ προηγουμένου.

Το ίδιο διάστημα, 118 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του κορονoϊού στη χώρα να φθάνει τους 10.930 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, κατά την ίδια πηγή.

ΗΠΑ: 1.112 θάνατοι και 99.660 κρούσματα σε 24 ώρες

Σχεδόν 100.000 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 καταγράφηκαν χθες Τετάρτη, ημέρα των εκλογών, στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, κατά το οποίο πρόκειται για νέο ρεκόρ.

Τα κρούσματα που εντοπίστηκαν ήταν 99.660 μέχρι τις 20:30 (τοπική ώρα· 03:30 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την ίδια πηγή. Συνολικά, οι μολύνσεις έχουν φθάσει τις 9.477.239 αφότου η πανδημία άρχισε να εξαπλώνεται στην αμερικανική επικράτεια, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει η σχολή ιατρικής με έδρα τη Βαλτιμόρη (σ.σ. το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο τη δική του, χωριστή καταμέτρηση, έκανε λόγο για 100.233 κρούσματα του SARS-CoV-2 την 30ή Οκτωβρίου στις ΗΠΑ, ρεκόρ στη χώρα και παγκοσμίως.)

Το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν εξάλλου 1.112 νέοι θάνατοι εξαιτίας του COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού να ανέρχεται σε πάνω από 233.000 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, σύμφωνα με τα δεδομένα του Τζονς Χόπκινς. Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που έχει υποστεί μακράν το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία παγκοσμίως σε απόλυτα μεγέθη.

Η χειρότερη υγειονομική κρίση στη χώρα έπειτα από αυτή της λεγόμενης ισπανικής γρίπης (1918) έχει προκαλέσει τη σοβαρότερη οικονομική κρίση από τη Μεγάλη Ύφεση του 1929 και είχε επίπτωση στις προεδρικές εκλογές, στις οποίες αναμετρήθηκαν ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν.

Η πανδημία ώθησε κυρίως εκατομμύρια Αμερικανούς να ψηφίσουν επιστολικά ή εκ των προτέρων, για να αποφύγουν τις ουρές και τον κίνδυνο μόλυνσης την ημέρα των εκλογών, κάτι που σήμανε μεγάλες καθυστερήσεις στην καταμέτρηση.

Χθες Τετάρτη το βράδυ η καταμέτρηση συνεχιζόταν στην Πενσιλβάνια, στην Τζόρτζια και στη Βόρεια Καρολίνα, κρίσιμες πολιτείες που ενδέχεται να κρίνουν σε ποιου τα χέρια θα καταλήξουν τα κλειδιά του Λευκού Οίκου.

Ο Μπάιντεν μετέτρεψε τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από τον Τραμπ σε αιχμή του δόρατος της επίθεσής του εναντίον του Ρεπουμπλικανού προέδρου. Ο αρχηγός του κράτους προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό στις αρχές Οκτωβρίου.

Εκατομμύρια Αμερικανοί έχασαν τις δουλειές τους εξαιτίας του αντίκτυπου της πανδημίας και, παρά την εντυπωσιακή ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο, πολλοί από αυτούς δεν έχουν ξαναβρεί απασχόληση. Ένα από τα βασικά επιχειρήματα του Τραμπ στην εκστρατεία για την επανεκλογή του, περί της ευρωστίας της αμερικανικής οικονομίας και της ευημερίας που έφερε, κατέρρευσε.

Νέο ρεκόρ στη Γερμανία με σχεδόν 20.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 19.990 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τις 597.583, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους. Πρόκειται για ημερήσιο αριθμό άνευ προηγουμένου.

Το ίδιο διάστημα, 118 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα να φθάνει τους 10.930 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, κατά την ίδια πηγή.

Δανία: Μαζική σφαγή των βιζόν επειδή «μεταφέρουν μεταλλαγμένο κορoνοϊό»

Η Δανία θα σφαγιάσει συνολικά 15 εκατομμύρια βιζόν που εκτράφηκαν στο έδαφός της εξαιτίας μιας μετάλλαξης της Covid-19 που ήδη έχει μεταδοθεί σε 12 ανθρώπους, και απειλεί την αποτελεσματικότητα ενός μελλοντικού εμβολίου για τον άνθρωπο, ανακοίνωσε σήμερα η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν.

«Ο ιός που μεταλλάχθηκε μέσω των βιζόν μπορεί να δημιουργήσει τον κίνδυνο το μελλοντικό εμβόλιο να μην λειτουργήσει όπως πρέπει. Είναι απαραίτητο να σφαγιαστούν όλα τα βιζόν», δηλαδή 15 με 17 εκατομμύρια ζώα σύμφωνα με τις αρχές, δήλωσε η πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με τις εξηγήσεις των αρχών, αυτή η μετάλλαξη δεν έχει ως αποτέλεσμα πιο σοβαρές παρενέργειες στον άνθρωπο αλλά μια χαμηλότερη δραστικότητα των ανθρωπίνων αντισωμάτων, πράγμα που απειλεί την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά της Covid-19. Ο μεταλλαγμένος ιός που ανιχνεύθηκε σε βιζόν “δεν αντιδρά τόσο στα αντισώματα όσο ο κανονικός ιός.

Τα αντισώματα έχουν πάντα μια επίδραση αλλά όχι τόσο δραστική”, εξήγησε ο υπεύθυνος της Αρχής Ελέγχου των Μολυσματικών Ασθενειών (SSI), Κορ Μόλμπακ. «Η συνέχιση της εκτροφής των βιζόν θα ενέπλεκε έναν πολύ υψηλότερο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, τόσο στη Δανία όσο και στο εξωτερικό», υπογράμμισε.

Η Δανία είναι ο πρώτος εξαγωγέας δερμάτων βιζόν παγκοσμίως, δραστηριότητα ιδιαίτερα προσοδοφόρα για τις 1.000 και πλέον φάρμες στο μικρό σκανδιναβικό βασίλειο. Μετά τα πρώτα κρούσματα της Covid-19 στα βιζόν, η Κοπεγχάγη ξεκίνησε φέτος το καλοκαίρι εκστρατεία σφαγής στα μολυσμένα εκτροφεία.

Τα 12 κρούσματα μετάδοσης στον άνθρωπο του μεταλλαγμένου ιού ανιχνεύτηκαν στη Βόρεια Γιουτλάνδη, στη δυτική Δανία, όπου είναι συγκεντρωμένα τα περισσότερα εκτροφεία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Μάγνους Χένικε, “οι έρευνες έδειξαν ότι οι μεταλλάξεις μπορεί να επηρεάσουν τους σημερινούς υποψηφίους για ένα εμβόλιο κατά της Covid-19”. «Συνιστά απειλή για την ανάπτυξη των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, για τον λόγο αυτό πρέπει να κάνουμε μια εκστρατεία σε εθνικό επίπεδο», επέμεινε.

Το βιζόν είναι σαρκοφάγο θηλαστικό της οικογένειας των Μουστελιδών. Εχει σώμα μακρόστενο, μήκους 40-50 εκ., με ουρά που μπορει να φτάσει τα 14 εκ.Χάρη στα μεμβρανώδη πίσω πόδια, μπορεί να κινείται άνετα μέσα στο νερό.

Υπάρχουν δύο είδη βιζόν: το αμερικανικό (Mustela vison), που προέρχεται από την Βόρεια Αμερική, εισήχθη στην Ευρώπη το 1920 και είναι μεγαλόσωμο με καφέ γούνα και λευκά χείλη, και το ευρωπαϊκό (Mustela lutreola), που είναι μικρότερο μέγεθος και έχει σκούρα γκρίζα γούνα με λευκά και τα δύο χείλη.

Το ευρωπαϊκό βιζόν συναντάται κυρίως στην Ρουμανία, στην Δανία, στην Φινλανδία και την Ρωσία, όπου ζει κοντά σε έλη, λίμνες και ποτάμια, σε δάση με πλούσια βλάστηση. Εξαιρετικός κολυμβητής, βουτά με μεγάλη επιδεξιότητα και μπορεί να φτάσει σε βάθος 5 μ. Κολυμπά ακόμη και στα παγωμένα νερά τον χειμώνα, χάρη στην προστασία που του παρέχει το πυκνό τρίχωμά του.

Σκάβει σήραγγες στο χώμα για να φωλιάσει σε σημεία κοντά στο νερό και σε έκταση που κυμαίνεται από 1 έως 4 χλμ. Κάθε σήραγγα έχει δύο εξόδους, μία στο νερό και μία στην ξηρά. Το βιζόν τρέφεται με μικρά ζώα, όπως βατράχους, ψάρια και τρωκτικά, αλλά και με αυγά.

Κυνηγήθηκε για την γούνα του του, και μάλιστα έφτασε στα όρια της εξαφάνισης. Σήμερα, αριθμεί ελάχιστα άτομα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική. Εκτρέφεται όμως σε ειδικά εκτροφεία για την γούνα του.

Κολομβία: Ξεπέρασαν τους 32.000 οι θάνατοι

Κατά 166 αυξήθηκαν οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες στην Κολομβία φθάνοντας τους 32.013 ως αυτό το στάδιο, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το υπουργείο Υγείας της χώρας των Άνδεων.

Το ίδιο διάστημα, τα κρούσματα του SARS-CoV-2 αυξήθηκαν κατά 8.692 φθάνοντας τα 1.108.084, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η κολομβιανή κυβέρνηση παρέτεινε τα επιλεκτικά περιοριστικά μέτρα ως την 1η Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της προσπάθειας να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Μεξικό: 635 θάνατοι, 5.225 κρούσματα σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 5.225 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα άλλοι 635 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα των 127 εκατομμυρίων κατοίκων έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 93.228 νεκρούς επί συνόλου 943.630 μολύνσεων.

Ωστόσο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν επισημάνει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό στην πραγματικότητα είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων.

Στα τέλη Οκτωβρίου, το υπουργείο Υγείας τόνιζε πως ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας πιθανότατα είναι πολύ υψηλότερος στην πραγματικότητα, ως ακόμη και κατά 50.000 θανάτους, από αυτόν των επισήμως καταγεγραμμένων.

Καταγράφηκαν 28 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κίνα

Στην ηπειρωτική Κίνα επιβεβαιώθηκαν 28 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2 ως τα μεσάνυχτα χθες Τετάρτη, έναντι 17 την προηγουμένη, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Υγείας.

Οι οκτώ περιπτώσεις μόλυνσης οφείλονταν σε εντόπια μετάδοση και οι υπόλοιπες 20 ήταν «εισαγόμενες», κατά τον όρο που χρησιμοποιεί το Πεκίνο όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό που διαπιστώνεται ότι έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό αφού εισέλθουν στην κινεζική επικράτεια.

Εντοπίστηκαν εξάλλου 24 νέοι ασυμπτωματικοί φορείς, από 128 την προηγουμένη.

Ακόμη 20 ασθενείς, έναντι 16 την προηγουμένη, διαγνώστηκε πως αποθεραπεύθηκαν και βγήκαν από κινεζικά νοσοκομεία. Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 400, οι εννέα σε σοβαρή κατάσταση.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στην Κίνα ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 86.115 κρουσμάτων.

Ινδία: Πάνω από 50.000 τα νέα κρούσματα

Αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 κατά 50.210 καταγράφηκε τις προηγούμενες 24 ώρες στην Ινδία, με το σύνολο των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό να φθάνει τις 8,36 εκατομμύρια περιπτώσεις, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας.

Το ίδιο διάστημα, άλλοι 704 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 124.315 νεκρούς στη γιγαντιαία χώρα της Ασίας.

Ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώθηκε είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από την 25η Οκτωβρίου, με βάση την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Οι μολύνσεις έχουν μειωθεί αφότου έφθασαν στην κορύφωσή τους τον Σεπτέμβριο, αλλά ειδικοί έχουν προειδοποιήσει πως η περίοδος ινδουιστικών εορτών αυτόν τον μήνα υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν νέα έξαρση.

Τηλεοπτικό μήνυμα Κόντε: Σε τρεις ζώνες χωρίζεται η Ιταλία λόγω covid-19

Ο Ιταλός πρωθυπουργός παρουσίασε πριν από λίγο τα νέα μέτρα για την μείωση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα του. Στο τηλεοπτικό μήνυμά του, εξήγησε ότι πρόκειται για «παρεμβάσεις με στόχο να μειωθεί η διασπορά του ιού και να μην γεμίσουν οι ΜΕΘ τις ερχόμενες εβδομάδες».

«Θα υιοθετήσουμε στοχευμένα μέτρα, ανάλογα με την σοβαρότητα της κατάστασης», πρόσθεσε ο Κόντε.

Όπως τόνισε, «στην Ιταλία, από την Παρασκευή δημιουργούνται τρεις ζώνες: κόκκινη, πορτοκαλί και κίτρινη, με διαφορετικά μέτρα».

Η «κίτρινη περιοχή», μεταξύ των άλλων, στην φάση αυτή συμπεριλαμβάνει τις περιφέρειες της Ρώμης και της Νάπολης και την κεντρική περιφέρεια Αμπρούτσο, την Τοσκάνη και τη Σαρδηνία.

Πιο αναλυτικά, στην περιοχή αυτή, από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί θα ισχύει γενική απαγόρευση κυκλοφορίας. Θα κλείσουν τα εμπορικά κέντρα το Σαββατοκύριακο, όπως και όλες οι εκθέσεις και τα μουσεία. Για τα λύκεια και τα πανεπιστήμια θα ισχύσει η τηλε-εκπαίδευση, με μόνη εξαίρεση τους φοιτητές του πρώτου έτους. Σταματούν, παράλληλα, και οι δημόσιοι διαγωνισμοί. Στα μέσα μαζικής μεταφοράς, πλέον, η πληρότητα δεν θα υπερβαίνει το 50% της χωρητικότητάς τους. Καφέ μπαρ και εστιατόρια θα δέχονται πελάτες μέχρι τις 6 το απόγευμα, θα είναι κλειστά την Κυριακή και θα μπορούν να κάνουν κατ΄οίκον παράδοση χωρίς περιορισμούς. Παραμένουν κλειστά γυμναστήρια, πισίνες, κινηματογράφοι και θέατρα. Σταματά, τέλος, και η λειτουργία καταστημάτων με τυχερά παιχνίδια.

Στην «πορτοκαλί περιοχή» ανήκουν η Απουλία και η Σικελία. Σε σχέση με τα προαναφερθέντα μέτρα, απαγορεύεται επίσης η είσοδος και η έξοδος από άλλες περιφέρειες. Επίσης, δεν επιτρέπεται η μετάβαση των πολιτών από τον ένα δήμο στον άλλο, εκτός από περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Κλείνουν τις αίθουσές τους για τους πελάτες όλα τα καφέ και τα εστιατόρια, αλλά επιτρέπεται η κατ΄οίκον παράδοση των προϊόντων τους.

Στην «κόκκινη περιοχή» εντάσσονται η Καλαβρία, η Λομβαρδία, το Πεδεμόντιο με πρωτεύουσα το Τορίνο και η βορειοδυτική περιοχή Βάλε Ντ’ Αόστα. Ουσιαστικά σε αυτές τις περιοχές επιβάλλεται από μεθαύριο ολικό λόκνταουν.

Σε αυτή την περίπτωση, απαγορεύεται κάθε μετακίνηση εκτός από έκτακτη ανάγκη, μετάβαση στην εργασία, σε μαθήματα ή για λόγους υγείας. Κλείνουν εστιατόρια, καφέ, οι εμπορικές επιχειρήσεις γενικότερα, εκτός από τα φαρμακεία, τα κομμωτήρια, τα σούπερ μάρκετ, τα παντοπωλεία και τα καπνοπωλεία. Οι δημόσιες υπηρεσίες μένουν ανοικτές μόνον αυτές που είναι απόλυτα αναγκαίες. Τίθενται σε τηλε-εκπαίδευση και οι μαθητές της Δευτέρας και της Τρίτης Γυμνασίου. Όλα τα πανεπιστημιακά μαθήματα θα γίνονται εξ αποστάσεως. Επιτρέπεται η ατομική άθληση κοντά στην κατοικία του κάθε πολίτη, αλλά σταματά κάθε άλλη αθλητική διοργάνωση. Το κυβερνητικό διάταγμα θα ισχύσει από την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου.

Όπως δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, κάθε εβδομάδα θα επανεκτιμάται η κατάσταση για να εξακριβώνεται αν η κάθε περιφέρεια πρέπει να παραμείνει ή να βγει από την περιοχή στην οποία έχει ενταχθεί. Η αλλαγή περιοχής, όμως, με χαλάρωση των μέτρων, απαιτεί σταθερή βελτίωση του δείκτη μετάδοσης και άλλων «ευαίσθητων παραμέτρων», για διάστημα τουλάχιστον δυο εβδομάδων.

«Δεν έχουμε εναλλακτικές, η αύξηση των κρουσμάτων πρέπει να παγώσει, πρέπει όλοι μας να αντέξουμε. Πριν από το τέλος της εβδομάδας θα εγκρίνουμε νέα μέτρα οικονομικής στήριξης για τους πολίτες που πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα. Μας περιμένουν δύσκολοι μήνες αλλά αν σεβαστούμε τους κανόνες μπορούμε να κερδίσουμε και πάλι ένα περιθώριο νηφαλιότητας» τόνισε, τέλος, ο Τζουζέπε Κόντε.

Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται στην Ευρώπη με ανεξέλεγκους ρυθμούς

Σε τουλάχιστον επτά χώρες καταγράφηκαν ρεκόρ κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο.

Σε Ρωσία, Ελβετία, Πολωνία, Αυστρία, Λετονία, Εσθονία αλλά και στην Ελλάδα αναφέρθηκαν επισήμως τα περισσότερα κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας.

Η Ρωσία είναι η τέταρτη χώρα σε κρούσματα παγκοσμίως. Σε μία καταγράφηκαν 18.000 νέα κρούσματα.

Στην Ελβετία ξεπέρασαν τις 10.000. Στην Ελβετία, τα μέτρα διαφέρουν ανά περιφέρεια. Στη Γενεύη τα περιοριστικά μέτρα προβλέπουν κλείσιμο μπαρ, καφέ και εστιατοριων και όλων των μη αναγκαίων υπηρεσιών και καταστημάτων. Οι αρχές προτρέπουν τους πολίτες να ελαττώσουν τις μετακινήσεις τους.

Στην Ιταλία, από την Παρασκευή τέσσερις περιφέρειες μπαίνουν και πάλι σε lockdown. Σε Λομβαρδία, Πιεμόντε, Αόστα και Καλαβρία οι μετακίνησεις θα γίνονται μόνο για ουσιώδεις λόγους εργασίας και υγείας.

Η ιταλική κυβέρνηση εφαρμόζει σύστημα ζωνών ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα προσπαθώντας να αποφύγει οριζόντιο lockdown.

Στην Κύπρο, μετά την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων ανακοινώθηκε η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Οι μετακινήσεις απαγορεύονται από τις 11 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Το μέτρο θα ισχύσει έως τις 30 Νοεμβρίου.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 19.990 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τις 597.583, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους. Πρόκειται για ημερήσιο αριθμό άνευ προηγουμένου.

Το ίδιο διάστημα, 118 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα να φθάνει τους 10.930 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, κατά την ίδια πηγή.

Στη Γερμανία εφαρμόζεται μερικό lockdown από την Δευτέρα. Τα εστιατόρια και τα μπαρ κλείνουν εκτός από τα delivery, απαγορεύονται οι άσκοπες μετακινήσεις, η διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία για τουριστικούς σκοπούς. Ενθαρρύνεται η κατ’ οίκον εργασία. Οι εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας όπως τα θέατρα και οι κινηματογράφοι θα είναι κλειστά, όπως και τα δημόσια κέντρα αναψυχής, όπως πισίνες, γυμναστήρια και σάουνες θα είναι κλειστά. Παραμένουν χωρίς θεατές οι αθλητικές εκδηλώσεις. Τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία θα παραμείνουν ανοιχτά, όπως και τα σύνορα καθώς και οι εκκλησίες

Και η Ολλανδία αποφάσισε αυστηρότερα μέτρα. Ανακοινώθηκε ότι κλείνουν πολιτιστικοί χώροι πάρκα, και ζωολογικοί κήποι.

Σε ισχύ το lockdown στη Βρετανία

Σε ισχύ βρίσκεται από τα μεσάνυχτα το νέο lockdown στην Αγγλία, μετά από τη χθεσινή υπερψήφιση της πρότασης της κυβέρνησης στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Για τέσσερις εβδομάδες, έως και τις 2 Δεκεμβρίου, οι κάτοικοι της Αγγλίας θα πρέπει να μένουν στο σπίτι εκτός συγκεκριμένων λόγων, δηλαδή για εργασία (εφόσον κάποιος δεν μπορεί να εργαστεί από το σπίτι), για εκπαίδευση, για άσκηση, για αγορά τροφίμων και φαρμάκων ή άλλων αναγκαίων προϊόντων και υπηρεσιών, για μετάβαση σε γιατρό ή για παροχή βοήθειας σε ευπαθή άτομα.

Κλείνουν τα καταστήματα εστίασης, εκτός αν παρέχουν γεύματα σε πακέτο για το σπίτι ή αν κάνουν παράδοση κατ’ οίκον, τα καταστήματα που πωλούν μη αναγκαία προϊόντα και οι χώροι και επιχειρήσεις αναψυχής.

Ανοιχτά μένουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, καθώς επίσης οι παιδικοί σταθμοί και οι υπαίθριες παιδικές χαρές.

Ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υπερασπίστηκε το νέο γενικό απαγορευτικό λέγοντας ότι δεν μπορεί να ρισκάρει με τις ζωές των Βρετανών ή να διακινδυνεύσει την κατάρρευση του εθνικού συστήματος υγείας.

Την Τετάρτη το βρετανικό Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πάνω από 25.000 κρούσματα σε ένα 24ωρο και 492 θανάτους από κορονοϊό.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / euronews.com / skai.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα