Top

Ρεκόρ κρουσμάτων σε όλες τις χώρες της Ευρώπης

Όλες οι νέες εξελίξεις της πανδημίας στο διεθνή χώρο

Parallaxi
ρεκόρ-κρουσμάτων-σε-όλες-τις-χώρες-της-827617
Parallaxi
Πηγή: Unsplash

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας στον κόσμο

Γερμανία: Ξεφεύγει ξανά η πανδημία

Η κατάσταση με τον κορονοϊό στη Γερμανία είναι δραματική, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η οποία έκανε έκκληση να υπάρξει μια ώθηση για τη διανομή των ενισχυτικών δόσεων των εμβολίων με ταχύτερους ρυθμούς και ζήτησε από όσους είναι επιφυλακτικοί ως προς τον εμβολιασμό τους να αλλάξουν γνώμη.

Νωρίτερα σήμερα, το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ ανέφερε ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 52.826 καθώς το τέταρτο κύμα της πανδημίας κυριεύει την Ευρώπη.

“Δεν είναι πολύ αργά για να επιλέξει κάποιος να κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου. Όποιος εμβολιάζεται προστατεύει τον εαυτό του και τους άλλους. Και αν εμβολιαστούν αρκετοί άνθρωποι, αυτή θα είναι η έξοδος από την πανδημία”, είπε η Μέρκελ απευθυνόμενη σε ένα συνέδριο δημάρχων γερμανικών πόλεων.

Η ίδια πρόσθεσε ότι θα πρέπει να καταβληθεί “εθνική προσπάθεια” για να υπάρξει μαζική διανομή της τρίτης δόσης των εμβολίων καθώς η προστασία που προσέφεραν οι δύο πρώτες δόσεις ξεκίνησε να φθίνει έξι μήνες μετά την δεύτερη δόση.

Ρεκόρ κρουσμάτων κατέγραψε η Αυστρία

Οι μολύνσεις κορονοϊού στην Αυστρία κατέγραψαν νέο ημερήσιο ρεκόρ σήμερα, την τρίτη ημέρα του lockdown για τους ανεμβολίαστους που στόχο έχει να ανακόψει την αύξηση των κρουσμάτων.

Περίπου το 65% του πληθυσμού στην Αυστρία είναι πλήρως εμβολιασμένο έναντι της Covid-19, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στη δυτική Ευρώπη. Η Αυστρία έχει επίσης ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης στην ήπειρο, με τον δείκτη επίπτωσης επτά ημερών να διαμορφώνεται σε 925 ανά 100.000 ανθρώπους.

Η έξαρση των μολύνσεων σε όλη την Ευρώπη καθώς ο χειμώνας πλησιάζει οδηγεί τις κυβερνήσεις στο να εξετάσουν την εκ νέου επιβολή μη δημοφιλών lockdowns. Σε αντίθεση με την Ολλανδία, που έχει δώσει εντολή για μερικό lockdown που αφορά όλους τους πολίτες, η Αυστρία έχει επιδιώξει να αποφύγει την επιβολή επιπλέον περιορισμών στους πλήρως εμβολιασμένους.

Οι ημερήσιες μολύνσεις αυξήθηκαν στις 14.416 σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το όριο των 14.000. Το αποκορύφωμα του μεγαλύτερου κύματος μολύνσεων πριν από το σημερινό ήταν 9.586 κρούσματα πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν η χώρα εισήλθε σε πλήρες lockdown.

Έχοντας απαγορεύσει στους ανεμβολίαστους να εισέρχονται σε μέρη όπως εστιατόρια, ξενοδοχεία, θέατρα και τελεφερίκ σε χιονοδρομικά κέντρα πριν από 10 ημέρες, η κυβέρνηση έδωσε εντολή για lockdown, στο πλαίσιο του οποίου περίπου δύο εκατ. άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Οι πολίτες αυτοί μπορούν να πάνε στη δουλειά τους, να αγοράσουν τις απαραίτητες προμήθειες και να ασκηθούν, χωρίς να υπάρχει περιορισμός για τη χρονική διάρκεια ή την απόσταση στην οποία μπορούν να κινηθούν. Δεδομένων αυτών των εκτεταμένων κατηγοριών, υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν το lockdown μπορεί να εφαρμοστεί σωστά και εάν θα είναι αποτελεσματικό στο να ανακόψει την αύξηση των κρουσμάτων.

Η κατάσταση είναι χειρότερη σε δύο από τις εννέα επαρχίες της Αυστρίας, την Άνω Αυστρία και το Σάλτσμπουργκ, όπου τα νοσοκομεία υφίστανται αυξημένες πιέσεις. Το Σάλτσμπουργκ προειδοποίησε ότι ετοιμάζεται για συνθήκες διαλογής ασθενών όταν ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζονται νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας ξεπερνά τη διαθεσιμότητα των κλινών, αν και η κατάσταση δεν έχει φθάσει σε αυτό το στάδιο.

Βέλγιο: Σκέψεις για νέα περιοριστικά μέτρα

Στη διαρκώς επιδεινούμενη επιδημιολογική εικόνα του Βελγίου εστιάζει ο βελγικός Τύπος σήμερα, με πάνω από 10.000 κρούσματα covid-19 να καταγράφονται κατά μέσο όρο, ημερησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας (Sciensano).

Ρεκόρ και στην Αυστρία

Η Ουγγαρία ανακοίνωσε σήμερα 10.265 νέα κρούσματα COVID-19, τον υψηλότερο ημερήσιο απολογισμό της από τα τέλη Μαρτίου, όπως ανέφερε σήμερα η κυβέρνηση στην επίσημη ιστοσελίδα της για τον κορονοϊό.

Ο ημερήσιος απολογισμός πλησιάζει στο υψηλό επίπεδο των 11.265 μολύνσεων κατά τη διάρκεια του τρίτου κύματος στην χώρα, η οποία έχει ελάχιστους περιορισμούς σε ισχύ και όπου το ποσοστό εμβολιασμού είναι κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Ένα νέο κύμα κρουσμάτων Covid-19 σαρώνει την κεντρική Ευρώπη με τα νοσοκομεία να δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα σε ορισμένες χώρες, όπως στη Ρουμανία.

Η Ρουμανία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Πολωνία έχουν όλες αυστηροποιήσει τους κανόνες για τη χρήση μάσκας και έχουν υιοθετήσει μέτρα για τον περιορισμό των μολύνσεων.

Στην Ουγγαρία, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν έχει καλέσει τους πολίτες να εμβολιαστούν και έχει ανακοινώσει υποχρεωτική ανοσοποίηση για τους εργαζομένους σε κρατικές υπηρεσίες ενώ έχει δώσει τη δυνατότητα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις να καταστήσουν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους υπαλλήλους τους.

Ωστόσο δεν έχει φθάσει ακόμα στο σημείο να καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους –με εξαίρεση τα μέσα μεταφοράς και τα νοσοκομεία– και δεν ισχύουν άλλοι περιορισμοί. Χθες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί τα κρούσματα και «εάν κριθεί απαραίτητο, θα λάβει περαιτέρω μέτρα».

Η Ουγγαρία, μια χώρα 10 εκατ. κατοίκων, έχει ανακοινώσει 32.514 θανάτους λόγω επιπλοκών της Covid-19 από την αρχή της πανδημίας αλλά μόνο 5,78 εκατ. από τους πολίτες της είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Πάνω από 1,66 εκατ. άνθρωποι έχουν λάβει ενισχυτική δόση.

Ρωσία: Αυξάνονται καθημερινά οι νεκροί του κορονοϊού

Η Ρωσία κατέγραψε σήμερα νέο ημερήσιο ρεκόρ θανάτων με 1.247 νεκρούς από COVID-19, μια εβδομάδα και πλέον μετά τη λήξη της εβδομαδιαίας υποχρεωτικής αργίας στις περισσότερες περιοχές της χώρας που είχε στόχο την ανάσχεση της πανδημίας.

Η κυβερνητική υπηρεσία διαχείρισης της πανδημίας ανέφερε επίσης 36.626 νέα κρούσματα κορονοϊού σε εθνικό επίπεδο κατά το τελευταίο 24ωρο, ανάμεσά τους και 2.966 στη Μόσχα.

Αυστρία: Αντιδράσεις στο lockdown σε ανεμβολίαστους – Επιτροπή “διαλογής” ασθενών σε ΜΕΘ

Τσεχία: Αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων

Η Δημοκρατία της Τσεχίας κατέγραψε σήμερα 22.479 νέα κρούσματα κορονοϊού, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί στη χώρα αυτή των 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων από την έναρξη της πανδημίας, όπως προέκυψε σήμερα από στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων αντιπροσωπεύει μια άνοδο 54% σε σχέση με μια εβδομάδα πριν και είναι μεγαλύτερος από το προηγούμενο ρεκόρ των 17.778 που είχε καταγραφεί τον Ιανουάριο.

Η χώρα τείνει να αναφέρει τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων τις Τρίτες καθώς περισσότεροι άνθρωποι υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ μετά το σαββατοκύριακο. Οι αυξημένοι αριθμοί παρατηρούνται καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σημειώνει άνοδο σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και οι γειτονικές της Τσεχίας, η Αυστρία, η Γερμανία και η Σλοβακία.

Οι Τσέχοι υπέστησαν σχετικά χαλαρούς περιορισμούς κατά το τελευταίο κύμα της πανδημίας, σε σχέση με προηγούμενα μέτρα που είχαν επιβληθεί, με την κυβέρνηση να δεσμεύεται ότι δεν θα κλείσουν τα σχολεία και δεν θα επιβληθούν λοκντάουν και να προωθεί τους εμβολιασμούς.

Οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να επιδεικνύουν αρνητικά τεστ για COVID-19 ή πιστοποιητικά εμβολιασμού για να εισέρχονται σε εστιατόρια και μπαρ και να φορούν μάσκα σε εσωτερικούς χώρους.

Η κυβέρνηση έχει αντισταθεί στην αυστηροποίηση των μέτρων ενώ βρίσκεται σε μεταβατική φάση προς μια νέα που αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αλλά η επιδείνωση της κατάστασης στα νοσοκομεία την υποχρεώνει να σκεφτεί αυστηρότερους περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους.

Η κυβέρνηση πρόκειται αύριο να συζητήσει διάφορες επιλογές.

Τα νοσοκομεία ανέφεραν χθες 4.425 νέες εισαγωγές, λιγότερο από μισές από τα υψηλά ρεκόρ του Μαρτίου, και 661 ασθενείς σε ΜΕΘ, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Η χώρα έχει καταγράψει συνολικά 31.709 θανάτους από COVID-19 με τον ημερήσιο απολογισμό να ξεπερνά τους 60 τις τελευταίες ημέρες.

Το ποσοστό εμβολιασμού στην Δημοκρατία της Τσεχίας υπολείπεται εκείνο των άλλων χωρών με το 57,6% του πληθυσμού να είναι πλήρως εμβολιασμένο σε σχέση με τον μέσο όρο 64,9% της ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών.

Πολωνία: Ξεπέρσαν τα ημερήσια κρούσματα αυτά του Απριλίου

Η Πολωνία ανέφερε σήμερα 24.239 νέα κρούσματα κορονοϊού, όπως προκύπτει από στοιχεία του υπουργείου Υγείας που δόθηκαν στη δημοσιότητα–ο υψηλότερος συνολικός αριθμός από τον Απρίλιο. Επίσης σήμερα αναφέρθηκαν 463 θάνατοι που συνδέονται με την COVID-19.

Η Πολωνία, μια χώρα με πληθυσμό περίπου 38 εκατομμύρια κατοίκους, έχει καταγράψει 3.254.875 κρούσματα κορονοϊού και 79.624 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας.

Επιστρέφει στην τηλεργασία η Γαλλία;

Ο βασικός επιστημονικός σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης Ζαν- Φρανσουά Ντελφρεσί δήλωσε σήμερα ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι αρχές να ζητήσουν και πάλι από τις επιχειρήσεις να στραφούν περισσότερο στην τηλεργασία, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων covid-19 στη Γαλλία.

Όταν ρωτήθηκε αν η γαλλική κυβέρνηση ενδέχεται να συστήσει και πάλι στους εργοδότες να ζητήσουν από τους υπαλλήλους τους να εργάζονται περισσότερο από το σπίτι, ο Ντελφρεσί απάντησε στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter: «Πιθανόν ναι (…) η τηλεργασία είναι ένα κομμάτι της εργαλειοθήκης μας».

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν την τηλεργασία ως μέσο για να περιοριστεί η εξάπλωση της covid-19, αν και η εργασία από το σπίτι έχει επηρεάσει αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα καθώς λιγότεροι άνθρωποι πηγαίνουν στα καταστήματα.

Η Γαλλία θα μπορούσε «πιθανόν» να αντιμετωπίσει το πέμπτο κύμα της επιδημίας του κορονοϊού, κυρίως αν οι πολίτες ακολουθούν τα υγειονομικά μέτρα, όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων, εκτίμησε ο Ντελφρεσί.

Εξάλλου ο ίδιος κάλεσε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της covid-19 να το πράξουν και να χορηγηθεί τρίτη, επαναληπτική δόση σε όσους πρέπει.

«Παραμένω συγκρατημένα αισιόδοξος (…) Έχουμε τα εργαλεία για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις αυτού του πέμπτου κύματος, αλλά θα είναι δύσκολο με ένα νοσοκομειακό σύστημα που είναι κουρασμένο», τόνισε ο Ντελφρεσί προβλέποντας ότι στις αρχές Δεκεμβρίου ο αριθμός των ημερήσιων νέων νοσηλειών λόγω covid-19 θα φτάσει τις 1.000 με 1.200.

Η Γαλλία κατέγραψε χθες Τρίτη 19.778 νέα κρούσματα covid-19, τον μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό από τις 25 Αυγούστου.

Συνολικά στη χώρα έχουν εντοπιστεί 7,31 εκατομμύρια μολύνσεις και 91.345 άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω της νόσου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ και euronews.gr

Διαβάστε επίσης:

Πρόεδρος Εργαζομένων Παπαγεωργίου: Πεθαίνουν πριν προλάβουν να μπουν στις ΜΕΘ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα