Ρεπορτάζ

Αλεξανδρούπολη: Πώς είναι η ζωή στην πόλη, γεμάτη από Τούρκους τουρίστες;

Πώς έχει επηρεάσει την οικονομική ζωή και την καθημερινότητα της πόλης το τεράστιο τουριστικό «κύμα» από τη γειτονική χώρα;

Χρυσάνθη Αρχοντίδου
αλεξανδρούπολη-πώς-είναι-η-ζωή-στην-πό-1307208
Χρυσάνθη Αρχοντίδου

Στην Αλεξανδρούπολη σήμερα, την μεγαλύτερη πόλη της Θράκης, θα ακούσεις ανθρώπους να μιλούν την τούρκικη γλώσσα, σε κάθε δρόμο, μαγαζί και ταβερνάκι.

Κι αυτό γιατί η ακριτική πόλη έχει γίνει ο απόλυτος city break προορισμός για τους γείτονές μας, με χιλιάδες Τούρκους τουρίστες να την επισκέπτονται και να κάνουν τις βόλτες τους σε αυτήν, όχι μόνο τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού και τα Σαββατοκύριακα, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου!

Εκτός από τις βόλτες στον μεγάλο παραλιακό δρόμο της Αλεξανδρούπολης με τον επιβλητικό φάρο, οι Τούρκοι επισκέπτες, απολαμβάνουν τον κρύο φρέντο εσπρέσο, γεύονται τις παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις στα εστιατόρια και ταβερνάκια και κάνουν τα ψώνια τους, τόσο από τις λιγοστές μεγάλες εμπορικές αλυσίδες που βρίσκονται στην περιοχή, όσο και από τα μικρά τοπικά καταστήματα.

Οι προτιμήσεις των Τούρκων επισκεπτών στο εμπόριο, εστιάζουν κυρίως στα ηλεκτρονικά είδη, αλλά και στα ψώνια από τα σούπερ μάρκετ για φθηνότερα προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, τα γαλακτοκομικά και τα αλκοολούχα.

Πολλοί από αυτούς μάλιστα, λόγω των συχνών επισκέψεών τους στην πόλη, έχουν προσπαθήσει και καταφέρει να μάθουν ελληνικές λέξεις και φράσεις, για να συνεννοούνται ευκολότερα με τους ντόπιους και να κάνουν τις αγορές τους, μιλώντας ελληνικά! Από την άλλη, οι καταστηματάρχες αναζητούν και προσλαμβάνουν υπαλλήλους που γνωρίζουν τούρκικα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των τουριστών.

Είναι γεγονός, ότι τους καλοκαιρινούς μήνες, τα beach bars και τα εστιατόρια της πόλης, γεμίζουν με κρατήσεις από τους ξένους επισκέπτες, προσφέροντας ένα μεγάλο κέρδος στον τζίρο της εστίασης. Μάλιστα, πολλές από τις καινούργιες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες εστίασης στην πόλη, ξεκινούν με σκοπό να προσεγγίσουν τους Τούρκους τουρίστες καθώς και αυτούς των Βαλκανίων.

Ταυτόχρονα, υπάρχει μεγάλη κινητικότητα και ενδιαφέρον από Τούρκους επιχειρηματίες για αγορά ξενοδοχείων, παραδοσιακών οικημάτων, πολυκατοικιών με διαμερίσματα Airbnb καθώς και εστιατορίων εντός και εκτός της πόλης.

Σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Πέτρος Κυριακίδης, το 2024, το τουριστικό ρεύμα από την Τουρκία προς την Αλεξανδρούπολη, κατέγραψε ραγδαία αύξηση. Το 2019, η μέση πληρότητα στα καταλύματα της πόλης ήταν στο 33%, το 2023 έφτασε στο 85%, ενώ το 2024 εκτοξεύθηκε στο 92%, με τους Τούρκους να έχουν την πρωτιά και τους Βούλγαρους να ακολουθούν.

Πηγή: Στιγμιότυπο οθόνης/ e-evros

Οι μόνιμοι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης, επιχειρηματίες της εστίασης, ιδιοκτήτες airbnb και οδηγοί ταξί, μιλούν για το πώς έχει επηρεάσει τη καθημερινότητά τους και την οικονομική ζωή της πόλης, το τεράστιο τουριστικό «κύμα» από την Τουρκία.

Ο Κυριάκος Στόγιος, ιδιοκτήτης εστιατορίου στην παραλιακή της πόλης, εντοπίζει θετικά στοιχεία από την προσέλευση των Τούρκων τουριστών: 

«Υπάρχει μία συνεχής επισκεψιμότητα από Τούρκους τουρίστες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, η οποία τους καλοκαιρινούς μήνες γίνεται ιδιαίτερα πιο έντονη. Ο λόγος είναι διότι εισπράττουν ένα αίσθημα φιλοξενίας από εμάς, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ταιριάζουμε ως λαοί, στις γευστικές κουλτούρες μας αλλά και στη διασκέδαση. Μας προτιμούν γιατί έχουμε καλή ποιότητα, εξυπηρέτηση αλλά και ιδιαίτερα φιλικές τιμές απέναντί τους.

Υπάρχει μεγάλο κέρδος στον κλάδο της εστίασης από τους Τούρκους επισκέπτες. Ζούμε ιδιαίτερα υγιείς λόγω της επισκεψιμότητάς τους, που υπό άλλες συνθήκες ίσως να μην είχαμε αυτό το πλεονέκτημα. Έχω την αίσθηση ότι ένας από τους σπουδαιότερους λόγους, αν όχι ίσως ο κυρίαρχος, είναι το κομμάτι της εστίασης, έχουμε γίνει ένας γκουρμέ προορισμός γι’ αυτούς.

Όσον αφορά το ζήτημα των κρατήσεων, που γεμίζουν από Τούρκους επισκέπτες, ο κ. Στόγιος επισημαίνει: 

«Οι ξένοι έχουν στην νοοτροπία τους να κάνουν κρατήσεις ημέρες, αν όχι εβδομάδες πριν φτάσουν στην Αλεξανδρούπολη. Αυτός είναι και ο λόγος που τα εστιατόρια της πόλης είναι συχνά γεμάτα από τις κρατήσεις των Τούρκων, πολύ καιρό πριν. Είναι καιρός πλέον και οι ντόπιοι, που φυσικά πάντα τους εξυπηρετούμε, να αρχίσουν να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Η εξυπηρέτηση είναι ίδια για όλους, δεν υπάρχει κανένας απολύτως διαχωρισμός. Πέρα από τους Τούρκους, πλέον τα μαγαζιά είναι γεμάτα με κρατήσεις από Βούλγαρους, για τους οποίους φυσικά λειτουργούμε με τον ίδιο τρόπο.

Μόνο θετικά μπορώ να εντοπίσω από αυτό το κύμα τουρισμού στην πόλη μας. Η ανεργία έχει μειωθεί στο έπακρο, έχουν δώσει κίνηση και χρήμα στην αγορά μέσα από τα Airbnb και εισπράττουν επιπλέον έσοδα οι κάτοικοι της περιοχής. Το πιο σημαντικό είναι ότι η σχέση μεταξύ των δύο λαών έχει βελτιωθεί, έχουμε γίνει περισσότερο φίλοι, γνωριζόμαστε πλέον με τα μικρά ονόματα και έχουμε επαφές. Όλο αυτό δημιουργεί μία σχέση ανάμεσα στα δύο κράτη, η οποία είναι για την ωφέλεια όλων».

Πηγή: eurokinissi

Ο Γιάννης, οδηγός ταξί στην Αλεξανδρούπολη, έχει παρατηρήσει κυκλοφοριακό πρόβλημα στους δρόμους της πόλης, λόγω της μεγάλης κινητικότητας των τουριστών:  

«Έρχονται συνήθως Παρασκευή και φεύγουν Κυριακή, τα Σαββατοκύριακα, είτε είναι χειμώνας, είτε καλοκαίρι, η πόλη γεμίζει με επισκέπτες από την Τουρκία. Παρά το γεγονός ότι ο τουρισμός αυτός βοηθά πολύ στην οικονομία της πόλης, δημιουργείται ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο βρίσκεται στους δρόμους μας. Οι δρόμοι μας είναι μικροί και λίγοι, δεν χωράνε πολλά αυτοκίνητα και οι τουρίστες, όπως είναι λογικό, δεν ξέρουν να οδηγούν σε αυτούς. Έχουν συνηθίσει στους μεγάλους δρόμους της Τουρκίας και εδώ κάνουν παράνομα αναστροφές ή περνούν διασταυρώσεις, πολλές φορές δεν προσέχουν, με αποτέλεσμα να συμβαίνουν πολλά τροχαία ατυχήματα. Μέχρι τώρα η αστυνομία δεν είχε επέμβει, επειδή πρόκειται για τουρίστες, αλλά τον τελευταίο καιρό, έχουν αρχίσει να αφαιρούν πινακίδες, για να μπορέσει να ελεγχθεί η κατάσταση». 

Ο Δημήτρης Μπαλούτσος, ιδιοκτήτης ακινήτων Airbnb στην Αλεξανδρούπολη, σχολιάζει από την πλευρά του την αυξημένη τουριστική κίνηση από Τούρκους επισκέπτες στην πόλη: 

«Οι Τούρκοι τουρίστες που έρχονται στην Αλεξανδρούπολη έχουν συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική άνθηση της τοπικής αγοράς, καθώς καταναλώνουν πολλά χρήματα στο εμπόριο, την εστίαση και φυσικά τη διαμονή τους. Οι διακοπές τους είναι ολιγοήμερες, προτιμούν συνήθως τα Σαββατοκύριακα, μερικές φορές και τις μονοήμερες εκδρομές.

Η ανοικοδόμηση της πόλης που συμβαίνει αυτήν την περίοδο, οφείλεται σε τεράστιο βαθμό στους Τούρκους τουρίστες. Η Αλεξανδρούπολη αυτή τη στιγμή βρίσκεται στις πρώτες θέσεις για εκδόσεις αδειών ακινήτων, με ένα μεγάλο ποσοστό των σπιτιών να ενοικιάζεται βραχυπρόθεσμα σε Τούρκους εκδρομείς.

Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του νομίσματος. Με την ανάπτυξη των Airbnb, δημιουργούνται και προβλήματα. Ο κόσμος που δεν έχει κάποιο συμφέρον, οι απλοί πολίτες, έχουν αρχίσει και δυσανασχετούν. Οι λόγοι είναι το μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα που δημιουργείται, μαζί με το ζήτημα του parking. Ο απλός πολίτης έχει ένα Σαββατοκύριακο να βγει έξω και δεν εξυπηρετείται γιατί όλες οι ταβέρνες είναι γεμάτες, κάτι που φυσικά είναι συχνό φαινόμενο στα τουριστικά μέρη. Επίσης, οι υποδομές της πόλης δεν είναι κατάλληλες για να υποδεχτούν έναν τόσο μεγάλο όγκο τουριστών. Έχουμε γύρω στις 3000 κλίνες μαζί με τα ξενοδοχεία, οι οποίες θεωρητικά δεν είναι πολλές και φυσικά είναι μονίμως γεμάτες. Τι θα συμβεί αν δημιουργηθούν ακόμα 2.000 κλίνες στην πόλη; Δεν έχουμε τις υποδομές για να υποδεχτούμε περισσότερο κόσμο. Όλη η πόλη είναι συγκεντρωμένη στο κέντρο και στην παραλιακή και όλοι κατευθύνονται εκεί, χωρίς να “μοιράζονται”. Το άλλο ζήτημα που προκύπτει είναι το τελωνείο, όπου υπάρχει τεράστια αναμονή στα σύνορα, που μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 7-8 ώρες τους καλοκαιρινούς μήνες. Έχουμε φτάσει σε σημείο να δυσκολεύεται η ζωή και η καθημερινότητα της πόλης». 

Πηγή: Στιγμιότυπο οθόνης/ Thrakinet

Ο Γιώργος εργάζεται σε κεντρική καφετέρια της Αλεξανδρούπολης, η οποία γεμίζει καθημερινά όχι μόνο με ντόπιους, αλλά και με Τούρκους τουρίστες. 

«Έχει αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η δουλειά στην εστίαση. Σε ημέρες που είχαμε συνηθίσει να μην έχουμε πολύ κόσμο, για παράδειγμα Δευτέρα μέχρι Τετάρτη, πλέον οι καφετέριες είναι γεμάτες από το πρωί. Ξεκινάμε πολύ πιο νωρίς τη δουλειά, γιατί οι Τούρκοι επισκέπτες έχουν συνηθίσει να τρώνε το πρωινό και να πίνουν τον καφέ τους πολύ νωρίτερα, γύρω στις 7:30 – 8 το πρωί. Όταν είναι οι μέρες για το μπαϊράμι και το ραμαζάνι, η πόλη αποκτά άλλη ζωή, γίνεται χαμός. Αν το δούμε από την πλευρά των επιχειρηματιών, σίγουρα οι Τούρκοι τουρίστες κάνουν μόνο καλό, γιατί έρχονται σε μέρες που δεν είναι τόσο “ανεβασμένες” στην εστίαση και αφήνουν χρήμα.   

Σίγουρα, κινείται πολύ χρήμα στην Αλεξανδρούπολη, λόγω των συγκεκριμένων τουριστών, φέρνουν έναν τεράστιο όγκο συναλλάγματος στην πόλη. Ακόμα και στην αγορά, τα τοπικά μαγαζιά πλέον γεμίζουν με κόσμο, ενώ παλαιότερα μπορεί να μην είχαν ιδιαίτερη κίνηση. 

Από την άλλη όμως, ως απλός πολίτης αυτό που παρατηρώ είναι ότι οι δρόμοι της πόλης δεν είναι έτοιμοι να υποδεχτούν τόσο μεγάλο όγκο αυτοκινήτων. Καθημερινά δημιουργείται τεράστιο κυκλοφοριακό χάος, η πόλη είναι πλέον επικίνδυνη να την οδηγήσεις». 

Η Μάγδα, μόνιμη κάτοικος της Αλεξανδρούπολης, σχολιάζει τα θετικά και τα αρνητικά που έχει εντοπίσει στην καθημερινότητα, από την άφιξη των Τούρκων ταξιδιωτών στην πόλη: 

«Ο τουρισμός στην πόλη κάνει πάρα πολύ καλό στους καταστηματάρχες και βοηθά στο να γίνει η πόλη μας πιο γνωστή, μιας και βρίσκεται κυριολεκτικά στην άκρη της Ελλάδας. Τώρα με την αύξηση του τουρισμού, η Αλεξανδρούπολη έχει ανέβει και αναγνωρίζεται πλέον η αξία της. 

Ωστόσο, όπως έχει παρατηρηθεί και σε πολλές άλλες περιοχές που βιώνουν μαζικά τον τουρισμό, έρχονται και οι αναταράξεις στη ζωή των ντόπιων. Έχουμε μεγάλο θέμα με τους δρόμους και το πάρκινγκ, καθώς οι τουρίστες παρκάρουν σε ιδιωτικές πιλοτές, μιας και δεν έχουμε αρκετές θέσεις στάθμευσης στην πόλη για τόσα πολλά αυτοκίνητα. Συμβαίνουν πάρα πολλά ατυχήματα, γιατί αγνοούνται πολλές φορές οι σημάνσεις και γίνονται παραβάσεις στην οδήγηση.

Πολλοί κάνουν λόγο για το ότι αγνοούνται ως πελάτες στα καταστήματα εστίασης από τους υπαλλήλους, οι οποίοι βάζουν σε προτεραιότητα τους τουρίστες και από την άλλη, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν συχνά αγενείς συμπεριφορές. Γενικότερα, έχει δημιουργηθεί ένα χάος στη ζωή της πόλης και αυτό δυσαρεστεί τους ντόπιους, που δεν έχουμε συνηθίσει σε αυτόν τον τουρισμό». 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα