Χαλκιδική: Κίνδυνος μαζικών πυρκαγιών λόγω των μέτρων ”πυροπροστασίας”
Από τις δεκάδες παράνομες ανοιχτές χωματερές που έχουν δημιουργηθεί μετά τον καθαρισμό των οικοπέδων - Βροχή τα πρόστιμα - Τι αναφέρει η Πυροσβεστική.
Σε άμεση ετοιμότητα είναι οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Χαλκιδική, λόγω των καιρικών φαινομένων που ευνοούν τις πυρκαγιές, αλλά τους κινδύνους φωτιάς αυξάνουν οι ανεξέλεγκτες «χωματερές» που έχουν δημιουργηθεί σε πολλές περιοχές, από διάφορα υλικά μετά από τον καθαρισμό οικοπέδων, βάσει των νέων μέτρων πυροπροστασίας.
Τα διάφορα σκουπίδια που στοιβάζονται δίπλα σε κάδους απορριμμάτων, αλλά και παραπλεύρως των δρόμων, προέρχονται κυρίως από καθαρισμούς οικοπέδων και αποτελούνται, πέρα από κλαδιά και χόρτα, από διάφορα αστικά απορρίμματα όπως παλιά έπιπλα και συσκευές που οι ιδιοκτήτες διατηρούσαν στα οικόπεδα τους.
Ο λόγος τα πρόστιμα
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες πυροπροστασίας, οι ιδιοκτήτες οικοπέδων που βρίσκονται κοντά σε δασικές περιοχές, πρέπει να καταθέσουν τεχνικές εκθέσεις επικινδυνότητας για τα οικόπεδα τους, αλλά και να προβούν σε απαραίτητες παρεμβάσεις, δηλαδή τα κλαδέματα δέντρων, θάμνων και την απομάκρυνση εύφλεκτων υλικών. Αν δεν το πράξουν κινδυνεύουν με πρόστιμα που ξεκινούν από τα 1000 ευρώ και μπορεί να φτάσουν μερικές χιλιάδες ευρώ, ανάλογα τις συνθήκες και τις περιπτώσεις.
Η προθεσμία για την κατάθεση των τεχνικών εκθέσεων επικινδυνότητας λήγει αύριο ενώ για τα ακαθάριστα οικόπεδα στις 30 Ιουνίου. Έτσι πολλοί ιδιοκτήτες σπεύδουν να απομακρύνουν από τα οικόπεδα τους τα κλαδιά και τα δέντρα που εφάπτονται με τα κτίρια, τα ξερόχορτα, τους θάμνους και τα σκουπίδια, καθώς και τα εύφλεκτα υλικά στους εξωτερικούς χώρους, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εστίες εκδήλωσης ή επέκτασης πυρκαγιάς.
Όπως αναφέρεται στη σχετική υπουργική απόφαση, ο απαιτούμενος καθαρισμός από τούς «ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων» περιλαμβάνει:
- Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
- Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
- Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
- Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
- Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
- Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.
Ωστόσο πολλοί ιδιοκτήτες αντί να φροντίσουν να μεταφέρουν τα υλικά αυτά στους χώρους απορριμμάτων, τα έχουν κυριολεκτικά πετάξει δίπλα σε κάδους απορριμμάτων ή δίπλα σε δρόμους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μικρές χωματερές, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εστίες ανάφλεξης.
Πυροσβεστική: Μεγάλη ευθύνη των δήμων αλλά και των πολιτών
Από την πλευρά της η Πυροσβεστική στη Χαλκιδική, βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα με τους 350 άτομα προσωπικό και τα 50 υδροφόρα της οχήματα, αλλά όπως τονίζεται από την υπηρεσία, προέχει πάντα η πρόληψη.
Σε ότι αφορά τα μέτρα πυροπροστασίας, υψηλόβαθμο στέλεχος της Πυροσβεστικής αναφέρει στην Parallaxi, πως το φαινόμενο με τις «ανοιχτές χωματερές» σε διάφορα σημεία στη Χαλκιδική, οφείλεται αφενός στις ελλείψεις που έχουν οι δήμοι αλλά και στην αδιαφορία των πολιτών. Οι έλεγχοι ήδη έχουν ξεκινήσει και τα πρώτα πρόστιμα έχουν αρχίσει να επιβάλλονται.
«Τα μέτρα δυστυχώς δεν εφαρμόζονται, διότι δεν θέλει να πληρώσει κανείς για την υλοποίηση των μέτρων. Γίνονται έλεγχοι από την υπηρεσία και επιβάλλονται πρόστιμα και γινόμαστε κακοί», αναφέρει ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής και τονίζει πως «πρέπει καταλάβει ο κόσμος ότι πρέπει να έχει καθαρισμένα τα οικόπεδα βάσει των μέτρων πυροπροστασίας, και αυτά που βγάζουν από τα οικόπεδα και τους κήπους τους, να μη τα παρατάνε όπου τους βολεύει, γιατί συσσωρεύονται βουνά από ξηρά χόρτα και κλαδιά και ότι μπορείτε να φανταστείτε. Αυτό που κάνουν είναι να βγάζουν το πρόβλημα από την αυλή τους και το μεταφέρουν κάπου αλλού».
Όπως σημειώνει, η πρόληψη είναι σημαντική και ο κάθε πολίτης πρέπει να πάρει τα μέτρα τους για να μη κινδυνέψει ο ίδιος και η περιουσία του για να μπορέσει η Πυροσβεστική να ασχοληθεί με το κυρίως έργο της, την κατάσβεση της πυρκαγιάς. «Είναι πρωτεύον η Πυροσβεστική να μη φύγει από το κυρίως μέτωπο για να προστατέψει το σπίτι ή την επιχείρηση του κάθε πολίτη και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την πρόληψη», τονίζει και αναφέρει ότι και οι δήμοι έχουν τεράστιες ευθύνες, αλλά λόγω ελλείψεων δεν εφαρμόζουν αυτά που οφείλουν να εφαρμόσουν.
Όπως αναφέρει, «οι δήμοι έχουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης: να υποδείξουν στους πολίτες που θα εναποθέσουν τα υλικά από τον καθαρισμό των οικοπέδων και να διαχειριστούν τα υλικά από τον καθαρισμό των οικοπέδων, να γίνουν έλεγχοι για τα ακαθάριστα οικόπεδα, να είναι σε ετοιμότητα οι υδροφόρες των δήμων, ώστε να συμβάλουν σε μία μεγάλη πυρκαγιά και κάθε χωριό να έχει κάνει ομάδα πυρασφάλειας από πολίτες, και ο πρόεδρος του κάθε χωριού να έχει καταγράψει όλα τα υδροφόρα οχήματα που θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα».
Η ανεπάρκεια των δήμων και το άνοιγμα παλιών χωματερών
Ωστόσο οι δήμοι διαμαρτύρονται ότι καλούνται να εφαρμόσουν μέτρα χωρίς πόρους και προσωπικό. Μάλιστα η ΚΕΔΕ δήλωσε ότι θα προσφύγει στο ΣτΕ για το θέμα, με τον πρόεδρο της Λάζαρο Κυρίζογλου να δηλώνει ότι «έχουμε για μία ακόμη φορά την επίκληση μεταφοράς αρμοδιοτήτων και ευθύνης στους δήμους χωρίς να έχει προηγηθεί η οποιαδήποτε διαβούλευση».
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι και το αίτημα που κατέθεσε μόλις πρόσφατα ο δήμος Σιθωνίας, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στο Πράσινο Ταμείο για ενίσχυση με 1.6 εκατομμύρια ευρώ για «τη διαχείριση της καύσιμης ύλης πέριξ των οικισμών του Δήμου Σιθωνίας και στην εφαρμογή των απαραίτητων παρεμβάσεων προκειμένου να δημιουργηθούν περιμετρικές αντιπυρικές ζώνες πέριξ των οικισμών του Δήμου, με απώτερο σκοπό την αποτελεσματικότερη πυροπροστασία των οικισμών οι οποίοι γειτνιάζουν με δάσος».
Λόγω πάντως της κατάστασης που δημιουργείται με τα υλικά από τον καθαρισμό των οικοπέδων, κάποιοι ανεύθυνοι επέλεξαν να εναποθέσουν υλικά ακόμα και σε παλιές χωματερές που είχαν κλείσει από το 2008. Σύμφωνα με πληροφορίες της Parallaxi, αυτό επιχειρήθηκε στην περιοχή της Τρίγλιας με αποτέλεσμα να γίνουν καταγγελίες και να επιβληθούν πρόστιμα. Ωστόσο όπως τονίζει ένας κάτοικος της περιοχής «στα πρόστιμα είναι εύκολοι, αλλά στις υποχρεώσεις τους ως δήμοι, πολύ δύσκολοι».