Χαλκιδική: Οι προκλήσεις και οι γρίφοι του φετινού καλοκαιριού

Τα πρώτα δεδομένα για τις κρατήσεις, τα κενά στις θέσεις εργασίας, ο πόλεμος, τα έξοδα και ο «πονοκέφαλος» της βενζίνης

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
χαλκιδική-οι-προκλήσεις-και-οι-γρίφοι-900793
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει. Το διαπιστώσαμε, άλλωστε το σαββατοκύριακο που μας πέρασε στα social media μας, βλέποντας ήδη τα πρώτα stories και δημοσιεύσεις από «αποδράσεις» στις κοντινές στη Θεσσαλονίκη παραλίες της περιοχής, με σύμμαχο και τον καλό καιρό.

Ένα καλοκαίρι-πρόκληση βρίσκεται προ των πυλών για τη Χαλκιδική που παραμένει δυναμικά στις επιλογές Ελλήνων και ξένων ταξιδιωτών που θέλουν να απολαύσουν τις παραλίες της, να ανακαλύψουν τις κρυμμένες ομορφιές τους, αλλά και να συνδυάσουν τις διακοπές τους με τη διασκέδαση.

Με το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος να πλησιάζει, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια βάζουν μπρος τις… μηχανές τους και αναμένουν τους πρώτους επισκέπτες, αν και οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν μια υποτονική κίνηση για τον Ιούνιο, αφού οι κρατήσεις δεν ξεπερνούν για την ώρα το 25%.

Βέβαια, άνθρωποι του κλάδου ποντάρουν πολλά στους ταξιδιώτες της τελευταίας στιγμής, ωστόσο σημειώνουν ότι σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν, αλλά πάνω από όλα και οι τιμές της βενζίνης που θα υπάρχουν εκείνο το διάστημα.

Ενθαρρυντικό στοιχείο για τον ξενοδοχειακό κλάδο της περιοχής αποτέλεσε η είδηση για το πλαφόν που τέθηκε στην τιμή των καυσίμων στη Βουλγαρία, με τις κρατήσεις που υπάρχουν από τη γειτονική χώρα για τις επόμενες ημέρες να μην ακυρώνονται.

chalkidiki-khalkidiki.jpg

Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους;

Σε μεγάλο γρίφο για τη Χαλκιδική, αλλά και για όλους τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας, εξελίσσεται για το φετινό καλοκαίρι το φαινόμενο της έλλειψης προσωπικού.

Οι συνθήκες διαμονής και εργασίας, το «7 στα 7» χωρίς ρεπό, τα 12ωρα ή 16ωρα χωρίς τις υπερωρίες να πληρώνονται, έχουν στρέψει πολλούς νέους στο να αναζητήσουν δουλειά μακριά από τον τουριστικό κλάδο.

Η πανδημία διαδραμάτισε και αυτή το δικό της ρόλο, καθώς προκάλεσε ένα κύμα ανασφάλειας σε νεαρούς και νεαρές που τα προηγούμενα χρόνια επέλεγαν να δουλέψουν όλη την τουριστική σεζόν για να βγάλουν τα προς το ζην της χρονιάς.

«Κενές θέσεις εργασίας υπάρχουν, ιδίως στο βοηθητικό προσωπικό, και υπάρχει μεγάλο πρόβλημα διότι κανείς δεν διαθέτει χώρο για τους εργαζόμενους. Δεν υπάρχει χώρος ούτε για δείγμα, δεν έχουμε φροντίσει να έχουμε χώρους φιλοξενίας», είχε αναφέρει στην parallaxi ο ο Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Χαλκιδικής «Αριστοτέλης» και ανέφερε πως μόνο το 5% των μικρών επιχειρήσεων που καλύπτουν πάνω από το 55% των τουριστικών καταλυμάτων της Χαλκιδικής, διαθέτουν χώρο διαμονής των εργαζομένων, σε αντίθεση με τα μεγάλα ξενοδοχεία.

Ο ντόπιος πληθυσμός δεν μπορεί να καλύψει την προσφορά και τις θέσεις εργασίας, παρά το γεγονός ότι η ζήτηση για προσωπικό έχει αυξηθεί μιας και μετά από τα περασμένα καλοκαίρια των περιορισμών, οι άνθρωποι του κλάδου στη Χαλκιδική αναμένουν φέτος μεγαλύτερη κίνηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρσι είχε δημιουργηθεί μεγάλο ζήτημα σχετικά με τους καθαριστές και τις καθαρίστριες που αποτελούσαν… είδος προς εξαφάνιση από τα τουριστικά καταλύματα και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια της Χαλκιδικής.

Στην πλειοψηφία τους οι παραπάνω επιχειρήσεις είναι οικογενειακές έτσι δεν αποκλείεται φέτος τα όποια κενά να καλυφθούν… εκ των έσω.

ΙΝΣΕΤΕ: Απασχόληση και ελλείψεις ανά ειδικότητα

Το 50% του συνόλου των θέσεων εργασίας που δεν καλύφθηκαν πέρυσι, δηλαδή σχεδόν 26.500 θέσεις, αντιστοιχούν στις ειδικότητες της καμαριέρας, του receptionist, του σερβιτόρου, του βοηθού σερβιτόρου, του λαντζέρη, του barista και της τεχνικής υποστήριξης / συντήρησης.

 Από το σύνολο των 10.050 ξενοδοχείων που υπάρχουν στην Ελλάδα, το 38% (3.780 ξενοδοχεία) εμφάνισε έλλειψη σε τουλάχιστον μία θέση καμαριέρας, το 30% (3.027 ξενοδοχεία) σε receptionist, το 27% (2.751 ξενοδοχεία) σε σερβιτόρο και το 18% σε βοηθό σερβιτόρου (1.811) και barista (1.800).

Έως τις 31 Μαΐου η δήλωση των κενών θέσεων εργασίας από τις τουριστικές επιχειρήσεις στη ΔΥΠΑ

Οι τουριστικές επιχειρήσεις θα υποβάλουν μέχρι τις 31 Μαΐου τις κενές θέσεις και σχετικές ειδικότητες στην πλατφόρμα της ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης).

 Κατόπιν οι εργασιακοί σύμβουλοι της ΔΥΠΑ θα υποδείξουν τους ανέργους που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις στις επιχειρήσεις, για την κάλυψη των θέσεων μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Θα προγραμματιστούν κλαδικές ημέρες καριέρας και άλλες συναφείς εκδηλώσεις σύζευξης για τον τουρισμό. Παράλληλα, η Μονάδα Εξυπηρέτησης Μεσαίων και Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΜΕΜΜΕ) της ΔΥΠΑ θα παρέχει απευθείας υπηρεσίες εύρεσης και προεπιλογής προσωπικού σε επιχειρήσεις με 50 και άνω υπαλλήλους, μέσω του πανελλαδικού δικτύου των 117 Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) της ΔΥΠΑ και θα υπάρξει στοχευμένη συνεργασία των κατά τόπους υπηρεσιών της ΔΥΠΑ με τις τοπικές τουριστικές ενώσεις και επιχειρήσεις.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το ΣΕΠΕ ξεκινά άμεσα στοχευμένους ελέγχους στους τουριστικούς προορισμούς. Οι έλεγχοι δεν αφορούν μόνο τα ξενοδοχεία αλλά και την εστίαση και συνολικά τους κλάδους που εντάσσονται στις τουριστικές υπηρεσίες. Στόχος είναι η διασφάλιση της τήρησης της νομοθεσίας σε ό,τι αφορά την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, τις αμοιβές και το χρόνο εργασίας.

khalkidiki.jpg

Τα λειτουργικά έξοδα «πνίγουν» τους επιχειρηματίες

Βραχνάς για τους ανθρώπους του τουριστικού κλάδου αποτελούν και τα λειτουργικά έξοδα για τις επιχειρήσεις τους που έχουν υπερδιπλασιαστεί, τόσο όσον αφορά τις τιμές ρεύματος, όσο και στα υπόλοιπα προϊόντα που είναι απαραίτητο να προμηθευτούν. 

Οι επιχειρηματίες αισθάνονται απροστάτευτοι από το κράτος καθώς όπως τονίζουν τα έως τώρα μέτρα αφορούν τα οικιακά τιμολόγια και περιμένουν να δουν αν θα μείνουν στην… απ’ έξω.

Ακόμα και έτσι οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων σημειώνουν ότι δε θα επιβαρύνουν τους πελάτες με τις τιμές να αναμένεται να παραμείνουν σταθερές.

Επηρεάζει τελικά ο πόλεμος;

Ένα ακόμα ζήτημα που έχει να αντιμετωπίσει φέτος ο τουριστικός κλάδος της Χαλκιδικής είναι ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Όσο και αν αλλάξει η κατάσταση μεταξύ των δύο χωρών είναι δεδομένο ότι το μυαλό όσων ταξίδευαν στο παρελθόν στη χώρα μας, δεν μπορεί να είναι στις διακοπές.

Χαλκιδική και Πιερία είναι σίγουρο ότι θα επηρεαστούν μιας και αναμένεται να χάσουν εξαψήφιο αριθμό τουριστών (130.000 υπολογίζονται περίπου) από Ρωσία και Ουκρανία.

Το στοίχημα στη συγκεκριμένη περίπτωση για τη Χαλκιδική είναι να καταφέρει να καλύψει τη «χασούρα» με επισκέπτες από άλλες χώρες, τόσο γειτονικές (Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία), όσο και πιο μακρινές (Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία).

«Ορφανό» χιλιόμετρο και παρεμβάσεις

Χαλκιδική το καλοκαίρι = ουρές και κίνηση στο πήγαινε και στο έλα. Και φυσικά στο μυαλό όλων το «ορφανό» χιλιόμετρο της Ποτίδαιας που μας έχει ταλαιπωρήσει όλους όσους επιλέγουμε να επισκεφτούμε τις παραλίες της Χαλκιδικής τα σαββατοκύριακα.

kinisi-khalkidiki-2.jpg

Σύμφωνα με τη δέσμευση του υφυπουργού Υποδομών, Γιώργου Καραγιάννη, ο δρόμος θα παραδοθεί στις αρχές Ιουνίου.

nmudania-npotidaia-2.jpg

Οι δήμοι της Χαλκιδικής επιδίδονται σε αγώνα δρόμου ώστε να είναι έτοιμοι για το καλοκαίρι και να λείψουν τα παρατράγουδα προηγούμενων ετών.

Καθαρισμοί ακτογραμμών και αιγιαλού, σε συνεργασία με εθελοντικές ομάδες, παρεμβάσεις σε δρόμους για ασφαλτοστρώσεις.

*πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Unsplash

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα