Δήμος Θεσσαλονίκης: Σοβαρές καταγγελίες για τη λειτουργία του ιδρύματος Άγιος Στυλιανός
Στο αρχείο οδηγούν την υπόθεση του θανάτου του 2,5 ετών κοριτσιού τον περασμένο Φεβρουάριο - Πάγωσαν την ΕΔΕ για να μη αποδοθούν ευθύνες – Αδιαφάνεια και "διορισμοί" ημετέρων
Ένα από τα σημαντικά ζητήματα που θα κληθεί να διαχειριστεί η νέα διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης του Στέλιου Αγγελούδη, ζήτημα ξεχωριστής κοινωνικής σημασίας, είναι η διαχείριση της λειτουργίας του Δημοτικού Βρεφοκομείου «Άγιος Στυλιανός», για το οποίο υπάρχουν πλείστες αναφορές για υστερήσεις και προβλήματα.
Το τελευταίο θλιβερό γεγονός που έχει καταγραφεί στον «Άγιο Στυλιανό», ήταν ο θάνατος ενός παιδιού 2,5 ετών από ανακοπή, τον περασμένο Φεβρουάριο. Για το περιστατικό είχε διαταχτεί από τον εισαγγελέα προκαταρκτική εξέταση και είχαν ασκηθεί ποινικές διώξεις κατά παντός υπευθύνου, αλλά δυστυχώς ακόμη δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα και η υπόθεση σύμφωνα με πληροφορίες της Parallaxi, οδηγείται στο αρχείο.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτή η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της αδιαφάνειας και της έλλειψης πληροφόρησης που υπάρχει στη λειτουργία του ιδρύματος. Κοινώς όπως αναφέρουν πληροφορίες από ανθρώπους που γνωρίζουν τα γεγονότα, υπάρχει μία προσπάθεια αποσιώπησης και “κουκουλώματος” της υπόθεσης.
Ενδεικτικό του τι συμβαίνει με την συγκεκριμένη υπόθεση είναι ότι από τον Φεβρουάριο του 2023, μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου, δηλαδή μετά από 11 μήνες , το ίδιο το ίδρυμα Άγιος Στυλιανός, δηλώνει ότι δεν γνωρίζει τίποτα για την νομική και δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης του θανάτου του μικρού παιδιού. Επίσης παραδέχεται ότι η Ένορκη Διοικητική Εξέταση που είχε διαταχθεί για τυχόν ευθύνες των διοικούντων και του προσωπικού του Ιδρύματος, έχει τεθεί στο αρχείο. Όπως αναφέρεται σε σχετική απάντηση του ιδρύματος προς την δημοτική σύμβουλο Νέλλη Αηδονά:
Όπως τόνισε στην Parallaxi η δημοτική σύμβουλος Νέλλη Αηδονά, η οποία, να σημειωθεί, για πολλά χρόνια διετέλεσε μέλος του Δ.Σ του Δημοτικού Βρεφοκομείου και παραιτήθηκε γιατί διαφώνησε με επιλογές της διοίκησης Ζέρβα και δυσλειτουργίες του Ιδρύματος, το μείζον πρόβλημα είναι, και παραμένει, η διαφάνεια και η ενημέρωση σχετικά με τα σημαντικά ζητήματα του ιδρύματος που αφορούν την προστασία και τα δικαιώματα των παιδιών που φιλοξενούνται.
“Δυστυχώς ακόμη και σήμερα μετά από τόσες παραιτήσεις και γεγονότα δεν υπάρχει ενημέρωση και πληροφόρηση για το τι γίνεται στο ίδρυμα και γι αυτό έχει ευθύνη και το δημοτικό συμβούλιο” τονίζει και καλεί τη νέα διοίκηση του Στέλιου Αγγελούδη να σκύψει με μεγαλύτερη ευαισθησία στο πρόβλημα του Α. Στυλιανού.
Ωστόσο τα πολλά ερωτήματα για το θάνατο του μικρού παιδιού πρέπει να απαντηθούν αλλά και να αναζητηθούν οι ευθύνες και να αποδοθούν στο ακέραιο. Ευθύνη γι αυτό έχει η ελληνική δικαιοσύνη, η διοίκηση του Ιδρύματος και κυρίως ο δήμος Θεσσαλονίκης, υπό τον έλεγχο και αιγίδα του οποίου λειτουργεί το δημοτικό βρεφοκομείο. Η απερχόμενη αλλά και η επερχόμενη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και όλοι όσοι έχουν εκλεγεί δημοτικοί σύμβουλοι, πρέπει να συμβάλουν, έχουν υποχρέωση να συμβάλλουν, ώστε να λάμψει η αλήθεια για την υπόθεση αλλά και να ληφθούν όλα τα μέτρα για την προστασία των παιδιών του ιδρύματος.
Σε αυτά τα θέματα αναφέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες και η επιστολή που έχει αποσταλεί μόλις πρόσφατα, στον απερχόμενο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα από τον σύλλογο «Δίκτυο Αναδόχων Γονέων και Εθελοντών για την εξωιδρυματική κοινωνική φροντίδα των ανηλίκων», η οποία κοινοποιήθηκε και στην επερχόμενη νέα διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και σε πολλούς δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων.
Διορισμοί ημέτερων…
Στην συγκεκριμένη επιστολή γίνονται αναφορές σε συγκεκριμένα περιστατικά που περιγράφουν μία άκρως αρνητική κατάσταση του ιδρύματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως αναφέρεται στην επιστολή, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση για τον αδιαφανή τρόπο λήψης αποφάσεων από το Δ.Σ. του Δημοτικού Βρεφοκομείου, οι προσλήψεις «ημέτερων» χωρίς καμία πρότερη εμπειρία στα θέματα κοινωνικής πρόνοιας, αλλά και οι υποθέσεις αντιδικίας με ανάδοχους γονείς που έχουν καταλήξει σε δικαστικές αντιπαραθέσεις, των οποίων το αποτέλεσμα, σε καμία περίπτωση δεν υπηρέτησε το συμφέρον και την προστασία των παιδιών.
Για την εν λόγω επιστολή μίλησε στην Parallaxi η δημοτική σύμβουλος Ιωάννα Σπανού, που έγινε αποδέκτης της επιστολής και γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα και τα προβλήματα καθώς διετέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ. του ιδρύματος. Όπως ανέφερε, η επιστολή καυτηριάζει το γεγονός ότι μέλος της διοίκησης του ιδρύματος, φρόντισε να ανατεθεί στον σύζυγο της θέση νομικού συμβούλου του Αγίου Στυλιανού ενώ κατείχε άλλη παρόμοια θέση ευθύνης στο δήμο Θεσσαλονίκης, γεγονός δεοντολογικά ασυμβίβαστο. Σε ότι αφορά την υπόθεση του θανάτου του 2,5 ετών παιδιού τόνισε πως “η νέα διοίκηση θα φέρει στο φως όλα τα στοιχεία και θα αναζητήσει τι ακριβώς συνέβη ” ενώ άφησε αιχμές για σκόπιμες παραλείψεις στους χειρισμούς της υπόθεσης.
Αφού άφησε να εννοηθεί ότι προτίθεται να ασχοληθεί και πάλι με τα διοικητικά του Ιδρύματος, τόνισε πως η νέα διοίκηση του θα εξετάσει όλα τα ζητήματα με διαφάνεια και δη τα πρακτικά του Δ.Σ. όπως και τον “διορισμό” του νυν “συμπαραστάτη του δημότη” στη θέση του νομικού συμβούλου του Αγίου Στυλιανού, σημειώνοντας πως υπάρχει ασυμβίβαστο. Εδώ να τονίσουμε ότι ο0 συμπαραστάτης του δημότη “είναι μία ανεξάρτητη αρχή, δίπλα στη διοίκηση, αλλά δεν είναι μέρος της διοίκησης” και πως για την ανάδειξη του απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 των παρόντων συμβούλων και μία ευρύτερη συναίνεση.
Αλήθεια τι λένε οι παρατάξεις της δημοτικής αντιπολίτευσης στο δήμο Θεσσαλονίκης, έχουν ασχοληθεί ποτέ με το ίδρυμα και τα προβλήματα του ή αδιαφορούσαν συστηματικά;
Πάντως για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η Ιωάννα Σπανού “απολύθηκε” από το ΔΣ του Δημοτικού Βρεφοκομείου, μετά την παραίτηση της από την δημοτική παράταξη του απερχόμενου δημάρχου Ζέρβα, διότι διαφώνησε με τον τρόπο διοίκησης του δημάρχου.
Ο δήμος Θεσσαλονίκης και το δημοτικό συμβούλιο αδιαφορούν για τον Άγιο Στυλιανό
Η Ελένη Γεωργάρου, δικηγόρος, πρόεδρος του συλλόγου. «Δίκτυο Αναδόχων Γονέων και Εθελοντών για την εξωιδρυματική κοινωνική φροντίδα των ανηλίκων», τόνισε στην Parallaxi, πως διαχρονικά ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν δίνει τη βαρύτητα που απαιτείται στο δημοτικό βρεφοκομείο «Άγιος Στυλιανός», στο οποίο να σημειωθεί σήμερα φιλοξενούνται 24 παιδιά.
Όπως αναφέρει οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζουν τον Άγιο Στυλιανό με τρόπο τυπικό, χωρίς να σκύβουν ιδιαίτερα στα προβλήματα του ιδρύματος. Ακολουθούν μία πάγια τακτική διορίζοντας συνήθως ένα διοικητικό συμβούλιο που συνήθως δεν έχουν καμία σχέση, εμπειρία ή και ενδιαφέρον με την παιδική προστασία και την οικογενειακή αποκατάσταση των παιδιών».
Επίσης σημειώνει ότι «το ίδρυμα δεν προωθεί όπως οφείλει τις αναδοχές και υιοθεσίες των παιδιών και πως ο Άγιος Στυλιανός έχει κακό όνομα όσο αφορά τις επιδόσεις του στα θέματα της αποιδρυματοποίησης των παιδιών. Αν δεν ηταν ο νόμο του 2018 που επέβαλλε να προωθούνται τα παιδιά σε οικογένειες θα τα κρατούσαν όσο περισσότερο μπορούσαν».
Δεν εφαρμόζονται θεραπείες και αγωγές
Εξηγεί πως αυτό μπορεί να γίνεται για λόγους απασχόλησης των υπαλλήλων, γεγονός που εντοπίζεται σε πολλά ιδρύματα ενώ διαπιστώνεται και μία ευθυνοφοβία και δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία, που τελικά οδηγεί να κρατούνται τα παιδιά στα ιδρύματα. Επιπρόσθετα αναφέρει ότι καταγράφονται και πολλά παράπονα από τις υπηρεσίες του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου που συνεργάζονται με τον Άγιο Στυλιανό.
«Μας έχουν πει επανειλημμένα ότι τους δίνουν αγωγές για τα παιδιά τις οποίες δεν τις κάνουν στα παιδιά. Τους δίνουν κάποιες ειδικές θεραπείες και δεν τις τηρούν», τονίζει και επισημαίνει ότι «δεν πάει καλά το κομμάτι της φροντίδας των παιδιών». Αναφέρει επίσης ότι υπήρξαν στο παρελθόν καταγγελίες από εθελοντές για περιστατικά που αφορούσαν ανάρμοστες και κακές συμπεριφορές απέναντι στα παιδιά, αλλά και τη διαχείριση, κυρίως των δωρεών, για τις οποίες υπάρχει αδιαφάνεια ενώ υπήρξαν και καταγγελίες στο συνηγόρου του πολίτη με αποτέλεσμα στο τέλος, όπως σημειώνει, ο Άγιος Στυλιανός να διώξει του εθελοντές από το ίδρυμα».
Σχετικά με τις αναδοχές και τις υιοθεσίες, σημειώνει ότι παρότι έχει αλλάξει το σύστημα και έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες, στον Άγιο Στυλιανό ακολουθούν μία συντηρητική προσέγγιση και στρέφονται κυρίως προς τους συγγενείς των παιδιών, όπου όμως πολλές φορές υπάρχουν και τα πρόσωπα που τα κακοποίησαν. «Φανταστείτε ένα παιδί να κακοποιείται από τους γονείς και να το στέλνουν στη γιαγιά του, όπου στο ίδιο περιβάλλον βρίσκονται και αυτοί που το κακοποιούσαν ή να μη εξετάζουν αν αυτή η γιαγιά έχει τις δυνατότητες να μεγαλώσει αυτό το παιδί».
“Μέχρι και 5 χρόνια κάνουν κάποιες υιοθεσίες”
Σχετικά με τον χρόνο ολοκλήρωσης μίας υιοθεσίας ή αναδοχής αναφέρει ότι μπορεί να τελειώσει σε κάποιους μήνες ή και σε 5 χρόνια. Ωστόσο τονίζει ότι ιδίως για τα βρέφη που εγκαταλείπονται, υπάρχει μία αυτόματη διαδικασία μέσω της Περιφέρειας που αναθέτονται άμεσα σε ανάδοχους γονείς.
Απευθυνόμενη στη νέα διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης τονίζει ότι πρέπει να διοριστείς πρόεδρος του ιδρύματος κάποιος που γνωρίζει το θέμα της παιδικής προστασίας και το διοικητικό συμβούλιο να έχει γνώση και επίγνωση τι καλείται να διαχειριστεί ενώ για τα παιδιά σημειώνει πως πρέπει να γίνει έρενα για κάθε παιδί για να εξεταστεί το μέλλον του παιδιού.
«Χρειαζόμαστε μία χρηστή διοίκηση και διαφάνεια στον τρόπο λειτουργία του» τονίζει και αναφέρει ότι «υπάρχει μία αντίληψη στο ίδρυμα να μη φεύγουν τα παιδιά και κάνουν αυτά που τους υποχρεώνει το υπουργείο. Ο Άγιος Στυλιανός δεν πρέπει να έχει έγκλειστα παιδιά. Τα παιδιά πρέπει να αποκτήσουν οικογένειες. Δεν μπορούν να κρατούν παιδιά κλεισμένα στα ιδρύματα». «Δυστυχώς υπάρχει μία αναχρονιστική αντίληψη και αυτό πρέπει να αλλάξει» τονίζει.