Θεσσαλονίκη

Δήμος Θεσσαλονίκης: Στο τραπέζι η εμπλοκή ιδιωτών στον τομέα της καθαριότητας;

Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και ο Σύλλογος των Εργαζομένων – Η καταγγελία της ΔΑΣ.

Φίλιππος Δεργιαδές
δήμος-θεσσαλονίκης-στο-τραπέζι-η-εμπλ-1155604
Φίλιππος Δεργιαδές

Προβληματισμό, ανησυχία και αντιδράσεις πυροδότησε στο δήμο Θεσσαλονίκης το σενάριο να εμπλακούν ιδιώτες σε τομείς της καθαριότητας, όπως στην αποκομιδή των καφέ κάδων όπου θα συλλέγονται τα οργανικά απορρίμματα.

Επισήμως από το δήμο ακόμη δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο επί του θέματος     αλλά εργαζόμενοι του δήμου που ανήκουν στην συνδικαλιστική παράταξη της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας που ανήκει στη δύναμη του ΠΑΜΕ, κάνουν λόγο για προειλημμένες αποφάσεις, ο Σύλλογος Εργαζομένων δηλώνει ότι παραμένει σε επιφυλακή ενώ ο δήμος Θεσσαλονίκης δηλώνει ότι υπάρχουν σχεδιασμοί αλλά δεν έχει αποφασιστεί τίποτα.

«Δεν ιδιωτικοποιείς κάτι που δεν υπάρχει»

Πάντως ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γιώργος Δημαρέλος, μιλώντας στην Parallaxi διαψεύδει ότι ο δήμος έχει ήδη αποφασίσει να παραχωρήσει τμήματα του τομέα καθαριότητας σε ιδιώτες. Όπως υποστηρίζει, ειδικά για τους καφέ κάδους, όπου θα συλλέγονται τα οργανικά απορρίμματα, «δεν έχουμε ακόμα αποφασίσει τι θα κάνουμε. Εξετάζουμε τα δεδομένα, αλλά να πω ότι σήμερα δεν υπάρχει κάποια διαδικασία για τον καφέ κάδο. Άρα δεν μπορείς να ιδιωτικοποιήσεις κάτι που δεν υπάρχει».

Σε ότι αφορά τα ογκώδη είπε ότι «σχετικά με τη διαχείριση των ογκωδών πρόκειται για μία συνεργασία με τον ΦΟΣΔΑ» ενώ για το σάρωμα ανέφερε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ιδιωτικοποίηση όπως την θεωρούν».

«Οι εργαζόμενοι καθαρίζουν την πόλη και όχι ιδιώτες»  

Επίσης ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του δήμου Θεσσαλονίκης Κώστας Φουντούκης αναφέρει ότι προς το παρόν δεν υπάρχει τίποτα επισήμως. «Όταν υπάρξει κάτι συγκεκριμένο θα τοποθετηθούμε και θα αντιδράσουμε» τονίζει και επισημαίνει ότι τα περί ιδιωτικοποιήσεων δεν ευσταθούν διότι δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιηθούν ιδιώτες στην καθαριότητα της πόλης.

«Εδώ 4 μήνες η εικόνα της πόλης στο θέμα της καθαριότητας έχει βελτιωθεί αισθητά και αυτό συνέβη γιατί οι εργαζόμενοι δίνουν καθημερινά τον αγώνα να καθαριστεί η πόλη. Κανένας ιδιώτης δεν έχει συμμετοχή σ’ αυτό και αυτή η εικόνα της καθαρής πόλης είναι επίτευγμα των εργαζομένων στην καθαριότητα» τονίζει και προσθέτει «αν χρειαστεί θα απαντήσουμε. Αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμία ανάθεση. Σε ότι αφορά τον καφέ κάδο ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει και είναι ένα θέμα που απασχολεί όλους τους δήμους».

Σχολιάζει δε πως επικοινωνιακά καλλιεργείται ένα κλίμα γύρω από την ανάγκη της συμμετοχής ιδιωτών στην καθαριότητα του δήμου, αλλά όπως αναφέρει «όταν θα έχουμε κάτι συγκεκριμένο θα απαντήσουμε και θα το αντιμετωπίσουμε. Εννοείται ότι είμαστε κατά των ιδιωτικοποιήσεων και η αποκομιδή των μπλε, πράσινων κάδων και των ογκωδών γίνεται κανονικά από τους εργαζόμενους».

ΔΑΣ: Εχουν αποφασίσει να τα δώσουν σε ιδιώτες

Ωστόσο από την πλευρά της η ΔΑΣ επιμένει ότι το θέμα της ιδιωτικοποίησης παραμένει ανοιχτό και παραπέμπει σε δηλώσεις του αντιδημάρχου Καθαριότητας στην συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης την Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου.

Στην εν λόγω συνεδρίαση, όπως αναφέρει η ΔΑΣ, η διοίκηση του Δήμου άφησε ανοιχτό να χρησιμοποιηθούν ιδιώτες για την αποκομιδή του καφέ κάδους, ιδίως στην εστίαση, στις λαϊκές αγορές, τα ξενοδοχεία, τα νοσοκομεία και τα στρατόπεδα.

«Έτσι όπως είναι στελεχωμένη η υπηρεσία της καθαριότητας δεν μπορούμε να βάλουμε σε εφαρμογή τον καφέ κάδο και να θέσουμε σε κίνδυνο την λειτουργία του μπλε και του πράσινου κάδου. Άρα ναι το εξετάζουμε και το επόμενο χρονικό διάστημα θα σας ενημερώσουμε» φέρεται να είπε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γ Δημαρέλος.

Στην ίδια συνεδρίαση το θέμα ανέδειξε και ο Βασίλης Τομπουλίδης, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης ενώ η ΔΑΣ σε ανακοίνωση της υποστηρίζει ότι η διοίκηση του δήμου έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις.

Όπως αναφέρει η ΔΑΣ «από την αρχή της θητείας της διοίκησης Αγγελούδη, σε συνεντεύξεις και τοποθετήσεις του δημάρχου και μελών της διοίκησης τονιζόταν ότι θα ακολουθηθεί η πολιτική της μεγαλύτερης εμπλοκής των ιδιωτικών εταιριών και στην υπηρεσία καθαριότητας. Το παραπάνω έγινε ξεκάθαρο με τον πιο επίσημο τρόπο στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 29 Απρίλη.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έθεσαν ως ερώτημα την λειτουργία και το σχέδιο της διοίκησης για την υπηρεσία καθαριότητας. Στην απάντηση τους ο αντιδήμαρχος καθαριότητας και ο δήμαρχος ξεκαθάρισαν ότι πρόθεση τους είναι να προχωρήσουν άμεσα σε ιδιωτικοποίηση τομέων και εργασιών όπως: αποκομιδή καφέ κάδων, πλύσιμο οδών και κάδων, μηχανική και χειρωνακτική σάρωση οδών, αποκομιδή ογκωδών αντικειμένων κ.α. Όλα αυτά την ώρα που:

-Εδώ και πάνω από 1 χρόνο στον δήμο έχουν παραχωρηθεί 4 απορριμματοφόρα για τη συλλογή του καφέ κάδου και χιλιάδες καφέ κάδοι. Στέκονται στο αμαξοστάσιο και τις αποθήκες.

-Εδώ και μήνες έχει γίνει η προμήθεια 3 καινούργιων καδοπλυντηρίων που δεν χρησιμοποιούνται.

-Ο δήμος διαθέτει 15 υδροφόρες για το πλύσιμο των δρόμων.

-Εντός του 2024 αναμένεται η προμήθεια 23 καινούργιων ηλεκτροκίνητων οχημάτων από πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Από αυτά τα 4 είναι σάρωθρα για το μηχανικό σάρωμα οδών και τα 5 οχήματα για το πλύσιμο των οδών.

Δηλαδή, υπάρχουν οχήματα για να γίνουν εργασίες αλλά δεν χρησιμοποιούνται. Να ποιοι απαξιώνουν και σαμποτάρουν τις υπηρεσίες του δήμου. Η δικαιολογία της διοίκησης είναι οι ελλείψεις προσωπικού.

Πόσοι εργαζόμενοι χρειάζονται για να λειτουργήσουν αυτά τα οχήματα και γιατί δεν προσλαμβάνονται; Εδώ να αναφέρουμε ότι μέχρι και η υπουργός εσωτερικών, σε πρόσφατη συνάντηση με την εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ ΟΤΑ, είπε ότι ειδικά για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων-όπως η καθαριότητα- δεν υπάρχει κανένα κώλυμα προσλήψεων και ευθύνονται οι δήμοι που δεν πραγματοποιούν αιτήματα και προκηρύξεις για την πρόσληψη εργαζομένων. Το πρόβλημα με τις ελλείψεις προσωπικού εντείνεται και από την απαράδεκτη διαχείριση του υπάρχοντος προσωπικού που συνεχίζεται και από τη διοίκηση Αγγελούδη.

Τέλος καλεί τον Σύλλογο των Εργαζομένων να κινητοποιηθεί όπως και την ΠΟΕ ΟΤΑ προκειμένου να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα