Δημόσιες τουαλέτες Θεσσαλονίκης: Ένα διαχρονικό πρόβλημα – Τι λένε καταστηματάρχες και Δήμος
Η έλλειψη δημοσίων αποχωρητηρίων ταλανίζει, όχι μόνο τους περαστικούς, αλλά και τους μαγαζάτορες του κέντρου.
Ένα από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη είναι η έλλειψη δημόσιων αποχωρητηρίων. Η σημαντική άνοδος του τουρισμού, η καθιέρωση των φεστιβάλ και το Europride, το οποίο φιλοξενείται από την Θεσσαλονίκη φέτος στο διάστημα 21-29 Ιουνίου, φέρνουν ξανά αυτό το διαχρονικό ζήτημα στο προσκήνιο, όντας πιο επίκαιρο από ποτέ.
Κατά τη διάρκεια ενός σύντομου ρεπορτάζ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, από τον Λευκό Πύργο, μέχρι την πλατεία Αριστοτέλους συνομίλησα με σερβιτόρους, εργαζόμενους και ιδιοκτήτες καφετεριών και εστιατορίων, με τον καθέναν να έχει τα δικά του παράπονα από την κατάσταση που επικρατεί, η οποία φαίνεται να τους επηρεάζει.
Περαστικοί, οι οποίοι θέλουν να «κάνουν την ανάγκη τους» δεν έχουν άλλη επιλογή από το να μπουν σε ένα κοντινό μαγαζί και να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα, κάτι που προκαλεί ζήτημα και στα καταστήματα, καθώς δεν είναι εφικτό από την πλευρά τους να εξυπηρετούν τον καθέναν.
Μερικοί ιδιοκτήτες μαγαζιών εστίασης ανέφεραν πως:
«Έρχονται αρκετοί τουρίστες, όλο τον χρόνο και ιδιαίτερα τις περιόδους αιχμής. Ωστόσο, το πρόβλημα το δημιουργούν οι Έλληνες. Ο ξένος έχει μάθει από την χώρα του πως για να χρησιμοποιήσεις τουαλέτα, πληρώνεις. Έτσι λειτουργούν. Είναι συνήθως ευγενικοί και προσφέρονται να αφήσουν ένα αντίτιμο, ή να αγοράσουν κάτι. Από την άλλη ο Έλληνας, μπαίνει βιαστικός, δεν χαιρετάει, και βγαίνει όσο πιο γρήγορα μπορεί, για να μην τον πάρει το μάτι μας. Ακόμα και στο θέμα της καθαριότητας οι ξένοι είναι πιο προσεκτικοί».
«Η κατάσταση που επικρατεί επηρεάζει εμάς τους ίδιους. Δεν έχουμε πρόβλημα να προσφέρουμε βοήθεια. Αλλά όταν έρχονται μαζεμένοι και τρέχουν στην τουαλέτα, χωρίς να αγοράσουν τίποτα… Οικονομικά, μας πλήττουν. Χαρτιά, σαπούνια, καθαριστικά… Κάπου όπα!»
«Θα έλεγα πως αποτελεί ένα πρόβλημα. Μπαίνουν στο μπάνιο, λες και είναι δημόσια τουαλέτα και τα κάνουν χάλια. Συν ότι έρχονται πολλά παιδιά και ζητάνε νερό, καθώς δεν υπάρχουν κοινόχρηστες βρύσες με τρεχούμενο. Κι εμείς τους δίνουμε. Δεν μπορείς να αρνηθείς.»
«Δεν με πειράζει πολύ, καθώς καταλαβαίνω την κατάσταση. Κι εγώ να ήμουν σε άλλη πόλη ή χώρα το ίδιο θα έκανα. Το μόνο πρόβλημα είναι η καθαριότητα, καθώς όταν μπαίνουν πολλοί μαζί δεν προλαβαίνουμε να καθαρίσουμε. Συν ότι πολλοί Μουσουλμάνοι έχουν συνήθεια μαζί με τα χέρια τους, να καθαρίζουν και τα πόδια τους, κάνοντας τα όλα μούσκεμα και τους πελάτες μας να περιμένουν στην ουρά!».
Τι γίνεται με τις δημόσιες τουαλέτες
Οι μόνες διαθέσιμες δημόσιες τουαλέτες στην Θεσσαλονίκη αυτή την περίοδο είναι της πλατείας Αριστοτέλους. Ωστόσο, η άσχημη μυρωδιά και ο σποραδικός καθαρισμός τους, σε αποτρέπει να πλησιάσεις, παρά μόνο… αν είναι μεγάλη ανάγκη! Παρ’ όλα αυτά, τηρουμένων των συνθηκών, βρίσκονται σε αρκετά καλή κατάσταση.
Είναι γνωστό πως ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει προχωρήσει σε ενέργειες ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση, με την ανακατασκευή των δημοσίων αποχωρητηρίων. Συγκεκριμένα:
Ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας, Δημοτικών Κοινοτήτων και Γειτονιών, Κωνσταντίνος Τσιαπακίδης, δήλωσε:
«Ήδη ο Δήμαρχος, Στέλιος Αγγελούδης, έχει πει εδώ και περίπου δύο μήνες ότι είμαστε στην τελική διαδικασία. Τα δημόσια WC έχουν ανακατασκευαστεί και είναι έτοιμα προς χρήση από όλους τους δημότες και επισκέπτες της πόλης της Θεσσαλονίκης. Είναι στην διαδικασία προκήρυξης του διαγωνισμού, ώστε να βρεθεί ο ανάδοχος και θέλω να πιστεύω πως μέχρι τέλους του μήνα, 1η του Ιούνη, θα είναι σε λειτουργία. Σε όλο τον Δήμο Θεσσαλονίκης, σε όλες τις κοινότητες. Όπου υπάρχουν δημόσια WC αυτή τη στιγμή».
Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικού Προγραμματισμού και Δημοτικής Περιουσίας, Γιώργος Αρβανίτης, ανέφερε από την πλευρά του στην Parallaxi:
«Έχουμε βγάλει 10 τουαλέτες δημοτικές, τις ετοιμάσαμε και την Παρασκευή (17/5) έγινε ο διαγωνισμός. Οι τουαλέτες είναι σε: Αριστοτέλους, Λευκό Πύργο, δύο στην παραλιακή, στην Βλάλη, στην Άθωνος, στα Λουτρά, στον Πύργο του Τριγωνίου, στην Τούμπα, στην Λαμπράκη και μία στον Άγιο Θεράποντα. Θα μπει σήμανση για να γνωρίζουν οι επισκέπτες πού θα βρίσκονται. Αν όλα πάνε καλά θα τεθούν σε λειτουργία σύντομα».