Επικαιρότητα

Δωρεά Οργάνων: Να φιλοτιμηθούμε και να δώσουμε ζωή σε άλλους ανθρώπους

Το μήνυμα που στέλνει νεφροπαθής ο οποίος περίμενε άδικα επί 10 μήνες στο "Ιπποκράτειο" για μεταμόσχευση και τώρα ετοιμάζεται να μπει στο χειρουργείο

Κώστας Κεκελιάδης
δωρεά-οργάνων-να-φιλοτιμηθούμε-και-να-930704
Κώστας Κεκελιάδης

Ο κύριος Χρήστος Κολοκυθάς είναι μέλος του συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης και την Πέμπτη θα μπει στο χειρουργείο για μεταμόσχευση.

Την επέμβαση θα την κάνει στην Αθήνα στο νοσοκομείο «Λαϊκό», αφού στο “Ιπποκράτειο” παραμένει άλυτο το βασικό πρόβλημα που είναι η έλλειψη εξειδικευμένων αναισθησιολόγων και ο ίδιος, όπως και πολλοί άλλοι, έμεινε επί δέκα μήνες στην αναμονή της λίστας μεταμοσχεύσεων νεφρού.

Μιλήσαμε μαζί του με αφορμή την Ημέρα Δωρεάς Οργάνων. “Αναγκάστηκα να πάω στην Αθήνα, στο ‘Λαϊκό’, αφού επί δέκα μήνες περίμενα στη Θεσσαλονίκη χωρίς καν να μπορεί κάποιος να μου πει πότε θα κάνω την εγχείρηση. Το βασικό πρόβλημα είχε να κάνει με την έλλειψη των εξειδικευμένων αναισθησιολόγων. Είναι τραγικό. Περιμέναμε τη σειρά μας 30 άνθρωποι για να υποβληθούμε σε μεταμόσχευση νεφρού, ενώ είχαμε περάσει από την αρμόδια επιτροπή που ενέκρινε την επέμβαση».

Τι θυμάται από την περίοδο εκείνη; Την καλοσύνη των ανθρώπων, τον αγώνα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικό για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις κάτω από δύσκολες συνθήκες. Όπως μια γιαγιά 90 ετών που είχε δώσει πριν από πολλά χρόνια το νεφρό της στον άντρα της για μεταμόσχευση. Τον τρόπο που δείχνουν την αλληλεγγύη τους συγγενείς και φίλοι στους ανθρώπους που χρειάζονται μεταμόσχευση. 

Στο «Λαϊκό» προγραμματίστηκε άμεσα για επέμβαση. Λίγο πριν την προκαθορισμένη ημερομηνία όμως διαγνώστηκαν με κορονοϊό τόσο αυτός όσο και δότης που είναι ο πατέρας του. Ατυχία, αλλά τελικά ήρθε η στιγμή που θα γίνει η επέμβαση.

Τι μήνυμα στέλνει ο ίδιος με αφορμή την Ημέρα Δωρεάς Οργάνων; Να μην φοβούνται οι άνθρωποι να γίνουν δότες. Οι μεταμοσχεύσεις είναι ένα δώρο που μπαίνει στον κύκλο ‘ζωή-θάνατος – ζωή’,», λέει ο κ. Κολοκυθάς. Να φιλοτιμηθούμε και να δώσουμε ζωή σε άλλους ανθρώπους. Ένας άνθρωπος που είναι δωρητής, μετά τον θάνατό του μπορεί να δώσει ζωή σε άλλους οκτώ ανθρώπους. Να διαδοθεί η ιδέα της δωρεάς οργάνων και να γίνουμε όλοι δωρητές της ζωής”. 

Ουραγός -σταθερά- στις μεταμοσχεύσεις η Ελλάδα

Στις μεταμοσχεύσεις η Ελλάδα παραμένει τελευταία με διαφορά στην Ευρώπη. Στην κορυφή είναι πάντα η Ισπανία με αναλογία 40 δωρητές το έτος ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ενώ στον πάτο η Ελλάδα με πέντε (5) δωρητές το χρόνο ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Γιατί συμβαίνει αυτό;  Ο Γιάννης Γουλής, από τους πλέον έμπειρους γιατρούς στις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα και επικεφαλής της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων ήπατος στη Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο εξηγεί ότι δεν υποστηρίζονται επαρκώς οι ιατρικές ομάδες που αναλαμβάνουν μεταμοσχεύσεις.

Ο αργός ρυθμός μεταμοσχεύσεων έχει κυριολεκτικά θανάσιμες συνέπειες, ειδικά όταν πρόκειται για ανθρώπους που πρέπει να υποβληθούν σε μεταμόσχευση ήπατος. 

Τουλάχιστον ένα ποσοστό 20 με 30% πεθαίνει περιμένοντας στη λίστα αναμονής. 

Για τον κ. Γουλή, η τελευταία ελπίδα να αλλάξει η κατάσταση στον τομέα των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα στηρίζεται στο σχέδιο που έχουν εκπονήσει ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας, κάτοχος της έδρας Brian-Abel Smith, στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου και ο Βασίλης Παπαλόης, καθηγητής Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων στο Imperial College του Λονδίνου.

Το σχέδιο των δύο βασίζεται σε δεδομένα χωρών, όπως η Πορτογαλία και η Κροατία, και εστιάζει στην καλύτερη στελέχωση και υποστήριξη των μονάδων μεταμόσχευσης και στην παραχώρηση μεγαλύτερης αυτονομίας στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ).

Με βάση το σχέδιο αυτό έχει συνταχθεί νομοσχέδιο, αλλά η κατάθεσή του εκκρεμεί από τον περασμένο Ιανουάριο! 

Να σημειώσουμε ότι νωρίτερα την Τρίτη έγινε άλλη μία διαδικτυακή σύσκεψη επιτελικών στελεχών και γιατρών υπό την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της έλλειψης αναισθησιολόγων που παραμένει άλυτο. 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα