«Έκανε πίσω» η κυβέρνηση, μετά το σάλο για την «εφόρμηση» στα δημοτικά ΜΜΕ
Το πρόσχημα, το σχέδιο, η "χρέωση" στον Τζιτζικώστα και τελικά η υποχώρηση.
Σε άτακτη υποχώρηση υποχρεώθηκε τελικά η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τα σχέδια για «γαλάζιο έλεγχο», μέσω «ιδιωτικοποίησης», των δημοτικών μέσων ενημέρωσης, δια της υπαγωγής τους στις Περιφερειακές Διοικήσεις και στη συνέχεια της παραχώρησης της οικονομικής εκμετάλλευσης τους σε ιδιώτες.
Με πρόσχημα ότι τα περισσότερα δημοτικά ΜΜΕ είναι ζημιογόνα, η κυβέρνηση εξέτασε το σενάριο να δρομολογήσει τροπολογία που θα αφαιρούσε την ευθύνη της λειτουργίας των δημοτικών από του δήμους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες «οι δημοτικές αρχές θα διατηρήσουν το δικαίωμα εκπομπής, αλλά η λειτουργία των δημοτικών ΜΜΕ θα ανήκε στους περιφερειάρχες οι οποίοι με τη σειρά τους θα την ανέθεταν σε ιδιωτικές εταιρείες».
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο δεν προέκυψε ξαφνικά. Να θυμίσουμε ότι και το 2013, η ΝΔ σχεδίαζε κλείσιμο δημοτικών ΜΜΕ και απολύσεις 700 εργαζομένων στο πλαίσιο των μνημονιακών της δεσμεύσεων. Αυτή τη φορά ο στόχος ήταν να αφαιρέσει τον έλεγχο στα δημοτικά ΜΜΕ από δημάρχους που δεν ανήκουν στην κυβερνητική παράταξη.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι τρείς μεγαλύτεροι δήμοι της χώρας, ο δήμος Αθηναίων, ο δήμος Θεσσαλονίκης και ο δήμος Πειραιά, που διαθέτουν δημοτικά μέσα ενημέρωσης, δημοτικά ραδιόφωνα, τηλεοράσεις και ιστοσελίδες, πλέον δεν διοικούνται από γαλάζιους δημάρχους, αλλά από δημάρχους που εξελέγησαν με την υποστήριξη κομμάτων της κεντροαριστεράς, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων «προοδευτικών» δυνάμεων.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά την ρήξη του νέου δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, με την κυβέρνηση και προσωπικά με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για την δημοτική εταιρία Ανάπλαση Α.Ε., η οποία σε μία νύχτα, με τροπολογία της κυβέρνησης, «αναβαπτίστηκε» σε κρατική, προκειμένου να αφαιρεθεί ο έλεγχο της από το νέο δήμαρχο Αθηναίων, η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει χέρι και στο δημοτικό ραδιοσταθμό της Αθήνας «9,84».
Να θυμίσουμε ότι η εταιρεία «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ», είχε ως σκοπό τον σχεδιασμό και την υλοποίηση αναπλάσεων εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων, ιδίως στο κέντρο της πόλης των Αθηνών, και στον προγραμματισμό της ήταν έργα συνολικού ύψους 54 εκατομμυρίων ευρώ. Με την ήττα του Κώστα Μπακογιάννη στις αυτοδιοικητικές εκλογές, η κυβέρνηση εκδικητικά την μετέτρεψε σε κρατική και την μετονόμασε σε «Ανάπλαση Α.Ε.» ώστε να μην τελεί υπό τον έλεγχο της δημαρχίας του Χάρη Δούκα.
Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι αφού ο Χ. Δούκας, αρνήθηκε να αποδεχτεί αυτή τη ρύθμιση, χαρακτηρίζοντας της σκάνδαλο, η κυβέρνηση αποφάσισε να «αποδυναμώσει» τον πρώτο δήμαρχο της χώρας, αφαιρώντας, εκτός των έργων ανάπλασης, και την αρμοδιότητα ελέγχου του δημοτικού ραδιοφώνου «9,84».
Ανάθεσε μάλιστα την προετοιμασία της «εφόρμησης» στα δημοτικά ΜΜΕ στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, ο οποίος να τονίσουμε είναι ειδικός στην Πληροφορική και στις Τηλεπικοινωνίες, κάτοχος μεταπτυχιακού στη Διαχείριση και Τεχνολογία Ποιότητας και διετέλεσε υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
«Είναι σαν να επιστρέφουμε 40 χρόνια πίσω»
Μετά την διαρροή του σχεδίου της κυβερνητικής εφόρμησης στα δημοτικά ΜΜΕ, οι αντιδράσεις ήταν σφοδρές από όλο σχεδόν το πολιτικό φάσμα ενώ σφοδρή βέβαια ήταν και η αντίδραση από τον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα που μίλησε για πολιτική «οπισθοδρόμηση». «Είναι σαν να επιστρέφουμε 40 χρόνια πίσω» τόνισε αναφερόμενος στο παλιό κρατικό μονοπώλιο στη ραδιοτηλεόραση.
Έντονες ήταν και οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και πολλών δημάρχων και των Ενώσεων Συντακτών, που δεν είδαν με καθόλου θετικό τρόπο την πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει «καπέλο» και έλεγχο στα δημοτικά ΜΜΕ μέσω των γαλάζιων περιφερειαρχών.
Η «ιδιωτικοποίηση» της εκμετάλλευσης των δημοτικών ΜΜΕ, με στόχο βέβαια την κερδοφορία, σίγουρα δεν θα άφηνε αλώβητο το προσωπικό των δημοτικών ΜΜΕ, που σήμερα οικονομικά στηρίζονται κυρίως από τους δημοτικούς προϋπολογισμούς.
Επίσης, το εγχείρημα αυτό έπρεπε να αναμετρηθεί και με το σύνταγμα και το ΕΣΡ καθώς οι δημόσιες συχνότητες συνιστούν δημόσια περιουσία ενώ υπάρχουν και εμπόδια και από το ευρωπαϊκό δίκαιο σχετικά με την πολυφωνία.
«Είμαστε αντίθετοι σ’ αυτό το σχέδιο. Τα δημοτικά ΜΜΕ είναι μία δημοκρατική κατάκτηση που ενισχύει την πολυφωνία», τόνισε στην Parallaxi, η ειδική γραμματέας της ΕΣΗΕΑ Μάχη Νικολάρα, σημειώνοντας πως «σίγουρα αυτός ο σχεδιασμός στο βάθος θα έχει και απώλειες θέσεων εργασίας».
Η χρέωση στον Τζιτζικώστα και η υποχώρηση της κυβέρνησης
Με αυτά τα δεδομένα και αφού έγινε εμφανές ότι το σχέδιο συναντούσε πολλές αντιδράσεις, η κυβέρνηση άρχισε να υπαναχωρεί, διαρρέοντας αρχικά ότι δεν πρόκειται για δική της ιδέα, αλλά για μία πρόταση που είχε κατατεθεί από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, κατά την πρώτη συνάντηση που είχε με τον νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη, στα τέλη Οκτωβρίου του 2023.
Μετά τη συνάντηση ο Απόστολος Τζικώστας, δήλωσε πως «Περιφέρεια και Δήμος ενώνουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου με σχετική τροπολογία να προχωρήσει η αναβάθμιση της TV100 από δημοτική σε περιφερειακή τηλεόραση».
Αυτή η δήλωση στη συνέχεια δεν εξειδικεύτηκε και σύμφωνα με πηγές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, παρερμηνεύτηκε. Μάλιστα χθες με αφορμή το θόρυβο που ξέσπασε μετά τη διαρροή για τα σχέδια της κυβέρνησης. Πηγές της ΠΜΚ, ανέφεραν στην Parallaxi πως «εμείς μιλήσαμε μόνο για συνεργασία με τα δημοτικά ΜΜΕ της πόλης, χωρίς καμία πρόθεση εμπλοκής στα της διοίκησης και διεύθυνσης της ΔΕΠΘΕ. H Περιφέρεια προσφέρθηκε να βοηθήσει στο έργο των δημοτικών Μέσων επικουρικά, χωρίς καμία διάθεση εμπλοκής στη διοίκηση τους για να να αναδειχθούν τα θέματα στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας».
Ανάλογη ήταν και η αντίδραση από τη νέα διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία δήλωσε άγνοια για τις προθέσεις της κυβέρνησης να «βάλει χέρι» στα δημοτικά ΜΜΕ, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία της και τον προβληματισμός της. Επίσης άγνοια αλλά και περίσκεψη για όσα ακούγονται, εξέφρασε και ο δημοσιογράφος Μιχάλης Αλεξανδρίδης, ο οποίος, όπως έχει ανακοινωθεί, θα αναλάβει τη θέση του προέδρου της «Δημοτικής Επιχείρησης Πληροφόρησης και Θεάματος που διαχειρίζεται το ραδιόφωνο FM100 και τη τηλεόραση TV100, του δήμου Θεσσαλονίκης.
Μαρινάκης: Δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο…
Μετά τον ντόρο και τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση εκτιμώντας προφανώς το πολιτικό κόστος, αποφάσισε να αλλάξει στάση και προς το παρόν να εγκαταλείψει την “επίθεση” στα δημοτικά ΜΜΕ.
«Δεν υπήρχε τέτοια σκέψη, επικοινώνησα με τα συναρμόδια υπουργεία και δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός», τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και αρμόδιος πλέον για τα θέματα ΜΜΕ Παύλος Μαρινάκης και «συμπλήρωσε πως δεν ήταν ποτέ στις σκέψεις της Κυβέρνησης η μεταφορά της λειτουργίας του Αθήνα 984 και των άλλων δημοτικών σταθμών από τους πράσινους δήμους στις γαλάζιες περιφέρειες».
Για παραφιλολογία έκανε λόγο και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος ο οποίος σε ανάρτηση του ανέφερε πως «καμία τέτοια σκέψη και καμία τέτοια πρόθεση ούτε υπήρχε ούτε υπάρχει από το υπουργείο Εσωτερικών».
Που υπάρχουν δημοτικά ΜΜΕ
Ωστόσο για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος και η σημασία της αφαίρεσης της “αρμοδιότητας” των δημοτικών ΜΜΕ από τους δήμους, αξίζει να ρίξουμε μία ματιά στο χάρτη, όπου υπάρχουν δημοτικά ΜΜΕ.
ΑΤΤΙΚΗ
Κανάλι 1 90.4 – Πειραιά Επικοινωνία 94 – Ηρακλείου Αθήνα 9.84 – Αθηναίων
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
FM 100 FM 100.6
ΑΡΚΑΔΙΑ
Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91.5
ΑΡΤΑ
Αμβρακία FM 91.9
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Ράδιο Κως 98 Κάρπαθος FM 101.3 Ράδιο Λέρος 102.5 Ράδιο Καστελλόριζο 104.3
ΕΒΡΟΣ
Sferikos 99.3 Δημοτικό Ραδιόφωνο Ορεστιάδας 101.5
ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων 98.7
ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Αιγαίο Live 95.8 (Σύρος)
ΛΑΡΙΣΑ
Δημοτικό Ραδιόφωνο Λάρισας 93.6
ΛΕΥΚΑΔΑ
Ράδιο Καρυά 96.7
ΞΑΝΘΗ
Όμορφη Πόλη 89.9
ΠΙΕΡΙΑ
Δημοτικό Ραδιόφωνο Κατερίνης 95.3
ΠΡΕΒΕΖΑ
Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας 87.9
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Δημοτικό Ραδιόφωνο Πολυγύρου 90.8
Επίσης υπάρχουν τρείς δημοτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί:
- Στο δήμο Θεσσαλονίκης – TV100,
- Στο δήμο Κω – Kos TV
- Στο δήμο Ορεστιάδας – Δημοτική Τηλεόραση Ορεστιάδας