Ρεπορτάζ

Έναρξη της αντιπυρικής περιόδου με 4000 κενές θέσεις στην Πυροσβεστική

Κάθε χρόνο πιο λίγοι οι πυροσβέστες, γερασμένος και ξεπερασμένος ο εξοπλισμός με πυροσβεστικά 20ετίας – Χρειάζονται μέτρα σε βάθος χρόνου λένε οι ειδικοί.   

Φίλιππος Δεργιαδές
έναρξη-της-αντιπυρικής-περιόδου-με-4000-κ-1047886
Φίλιππος Δεργιαδές

Κάθε χρόνο και χειρότερα με τις δασικές πυρκαγιές στη χώρα μας, όπου πέρσι από 67 μεγάλες πυρκαγιές κάηκαν περίπου 1,7 εκατομμύρια στρέμματα, με τις  καμένες δασικές εκτάσεις στην Ελλάδα το 2023, να έχουν καταγράψει αύξηση κατά +270%, σε σύγκριση με τις εκτάσεις που κατά μέσο όρο κάηκαν την περίοδο 2002 – 2022.

Πρόκειται για μία καυτή πρωτιά για την Ελλάδα, μεταξύ των 20 μεσογειακών χωρών, κάτι που όμως δεν φαίνεται να συνετίζει την πολιτική ηγεσία και το ελληνικό κράτος, διότι όπως φαίνεται δεν προτίθενται να αλλάξουν πολιτική για τη θωράκιση και προστασία της χώρας από φωτιές και έντονα καιρικά φαινόμενα.

Όπως και πέρσι, η μάχη με τις φλόγες το καλοκαίρι που έρχεται και αναμένεται ιδιαίτερα ζεστό και ξηρό, θα είναι άνιση, καθώς θα δοθεί με πιο λίγους πυροσβέστες, γερασμένο προσωπικό με μέσο όρο ηλικίας τα 47 έτη και ξεπερασμένο και ανεπαρκή εξοπλισμό.

Μπορεί η χώρα να διαθέτει ένα αρκετά ισχυρό αεροπορικό πυροσβεστικό στόλο που αναμένεται φέτος να ενισχυθεί από 7 νέα αεροσκάφη, αλλά το μείζον πρόβλημα είναι η πρόληψη μέσω της κινητοποίησης εκπαιδευμένου και ικανού προσωπικού, που μπορεί στο «πεδίο» να προλάβει και να περιορίσει τις εστίες φωτιάς.

Μόνο οι ελλείψεις φέτος σε προσωπικό στο Πυροσβεστικό Σώμα, αγγίζουν τις 4000 άτομα, ενώ τα περισσότερα πυροσβεστικά οχήματα είναι ηλικίας πάνω από 20 ετών ενώ υπάρχουν και πυροσβεστικά που αγκομαχούν στις δύσκολες αποστολές, έχοντας 30 – 35 χρόνια στην υπηρεσία της Πυροσβεστικής.

Όπως λένε οι ίδιοι οι πυροσβέστες, «είμαστε τυχεροί αν το όχημα είναι μόνο 20ετίας ενώ τα πυροσβεστικά της δεκαετίας θεωρούνται καινούργια».

Απέχουν οι εποχικοί – Δυσαρέσκεια στους συμβασιούχους

Φέτος θα δοκιμαστούν στη μάχη και οι νέες «Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων», που αποτελούνται από δασοκομάντο επταετούς (7ετους) θητείας (Π.Δ.Ε.) και ήδη έχουν προσληφθεί 650 και η εκπαίδευση του βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η αποστολή των ΕΜΟΔΕ, που αποτελούνται από εξειδικευμένα πεζοπόρα και αερομεταφερόμενα τμήματα, είναι η δασοπροστασία και η συνδρομή τους στην κατάσβεση των πυρκαγιών και με τη χρήση ειδικών μηχανοκίνητων μέσων και μηχανημάτων έργου όπως και η συμβολή τους στην πρόληψη και αντιμετώπιση των συνεπειών από φυσικέ καταστροφές. Επίσης αν χρειαστεί μπορούν να δράσουν και σε αστικές περιοχές αντισταθμίζοντας τις τραγικές ελλείψεις των τοπικών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών σε προσωπικό.

Μάλιστα αυτές τις ημέρες, στην 2η Μονάδα Ειδικών Δασικών Επιχειρήσεων, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, έχει ξεκινήσει η εκπαίδευση των 120 νεοσυλλέκτων πυροσβεστών, που περιλαμβάνει κοπή κορμών, δημιουργία αντιπυρικών ζωνών αλλά και τρόπος κάλυψης από τις φλόγες. Να σημειωθεί ότι ΕΜΟΔΕ ήδη υπάρχουν στην Ελευσίνα της Αττικής, στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο της Κρήτης, στη Λαμία, στα Γιάννενα και στην Πάτρα, ενώ το επόμενο διάστημα ΕΜΟΔΕ θα λειτουργήσουν και άλλες περιοχές όπως στην Αλεξανδρούπολη, η Κοζάνη, η Τρίπολη, ο Βόλος, η Ρόδος, η Μυτιλήνη, η Χίος, η Σάμος, η Κέρκυρα και η Κεφαλλονιά.

Ωστόσο, η χρονιά για την Πυροσβεστική, παρά τη συγκρότηση της ΕΜΟΔΕ, δεν ξεκινά καλά. Πολλοί πυροσβέστες που είναι συμβασιούχοι ή εποχικοί είναι απόλυτα δυσαρεστημένοι με τον τρόπο που τους αντιμετωπίζει η ελληνική πολιτεία.

Πάνων από το 1/3 των εποχικών πυροσβεστών, φέτος έχουν αποφασίσει να μην κάνουν αίτηση για να ενταχθούν στο σώμα για την αντιπυρική περίοδο, που ξεκινά 1η Μαίου και διαρκεί μέχρι και τον Οκτώβριο, λόγω οικονομικής ανέχειας. Από τους 2000 άτομα που είχαν ενταχθεί πέρσι στο Σώμα ως εποχικοί, ένα μεγάλο μέρος έχει απορροφηθεί ήδη στις ΕΜΟΔΕ, αλλά περίπου 600 εποχικοί πυροσβέστες δεν θα παρουσιαστούν φέτος στα μέτωπα της φωτιάς, καθώς λόγω εποχικότητας έχουν αναζητήσει αλλού απασχόληση ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη ικανοποιητικού επιδόματος ανεργίας ώστε να παραμείνουν ενεργοί.

«Με ένα εξάμηνο εργασίας κάθε χρόνο και χωρίς ικανοποιητικό επίδομα ανεργίας, ποιος θα έρθει να δουλέψει ως εποχικός πυροσβέστης», αναρωτιέται ο Κ.Π. συνδικαλιστής μέλος της διοίκησης του Σωματείου Πυροσβεστών 5ετους θητείας, ο οποίος αναφέρει ότι «επιπρόσθετα με την δημιουργία των ΕΜΟΔΕ έχουν διαλυθεί τα πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής, που αποτελούνταν κυρίως από πυροσβέστες 5ετούς θητείας. Στη Θεσσαλονίκη υπηρετούσαν 35 άτομα, που πέρσι είχαν εμπλακεί σε 30 πυρκαγιές».

Όπως αναφέρει, στο Πυροσβεστικό Σώμα αυτή τη στιγμή υπηρετούν 12.942 άτομα όταν το οργανόγραμμα ξεπερνά τις 17.000 θέσεις. Δηλαδή τα κενά στην Πυροσβεστική ξεπερνούν τις 4000 θέσεις. «Κάθε χρόνο υπάρχει μείωση του προσωπικού κατά 300 άτομα περίπου λόγω συνταξιοδότησης ενώ ο θεσμός των συμβασιούχων 5ετους θητείας συνεχίζεται. Προσωπικά είμαι συμβασιούχος 18 χρόνια» τονίζει και αναφέρει ότι η δυσαρέσκεια μεταξύ των 2200 συμβασιούχων της Πυροσβεστικής είναι μεγάλη καθώς για μία ακόμη χρονιά οι μονιμοποιήσεις αναβλήθηκαν ενώ δεν πληρώνονται και τις υπερωρίες.

«Μας πληρώνουν με ρεπό και φτάνουμε να έχουμε δεκάδες ρεπό ο καθένας όταν ξημεροβραδιαζόμαστε στις φωτιές. Αλλά το σούπερ μάρκετ και το νοίκι δεν μπορείς να το πληρώσεις με ρεπό» τονίζει.

Δ. Μπαλής: Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για δύσκολες καταστάσεις

Από την πλευρά τους βέβαια οι ειδικοί επιστήμονες, που μελετούν τα φυσικά φαινόμενα και το περιβάλλον έχουν κρούσει εδώ και πολύ καιρό τον κώδωνα του κινδύνου ότι η απειλή για πρόκληση μεγάλων πυρκαγιών είναι διαρκής και θα εντείνεται.

Όπως τονίζει στην Parallaxi ο καθηγητής Φυσικής και Φυσικής Περιβάλλοντος της σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ Δημήτρης Μπαλής, σχετικά με τα καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα, «πρέπει να μάθουμε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις, καθώς δεν θα γίνουν πιο εύκολες»

Τονίζει δε, πως δεν πρέπει να βιαζόμαστε και να βγάζουμε εύκολα συμπεράσματα και ως η κλιματική αλλαγή είναι ένα φαινόμενο που απαιτεί μέτρα σε βάθος χρόνου.

Επειδή έχουμε τον πιο θερμό Απρίλιο δεν έπεται ότι θα έχουμε και το πιο θερμό καλοκαίρι. Ότι θα είναι θερμό θα είναι, αλλά οι εποχικές προγνώσεις γενικώς δεν είναι τόσο ακριβείς. Μπορεί να δείχνουν μία κατεύθυνση αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι θα έχουμε το πιο θερμό καλοκαίρι, διότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόγνωση που να λέει ότι θα έχουμε τον πιο Ιούλιο και Αύγουστο. Όμως είναι πιθανό» τονίζει και σημειώνει πως «ο κίνδυνος γα πυρκαγιές είναι ούτως η άλλως αυξημένος. Η ξηρασία σε συνδυασμό με τους καύσωνες αυξάνει τον κίνδυνο για πυρκαγιές».

Σημειώνει επίσης πως «ο προβληματισμός είναι σωστός για την κλιματική αλλαγή, αλλά δεν μπορούμε να κρίνουμε τα φαινόμενα με όρους επικαιρότητας. Όμως ότι έχουμε πολλές πυρκαγιές ταυτόχρονα και αυξάνεται η δύναμη τους αυτό σημαίνει ότι κάτι αλλάζει που έχει σχέση με το κλίμα. Είναι προφανές ότι κάτι αλλάζει» και προσθέτει πως «ακόμα και μέτρα να πάρουμε είναι κάτι που θα εντείνεται. Η κλιματική αλλαγή δεν είναι κάτι σαν την ατμοσφαιρική ρύπανση που παίρνοντας μέτρα όπως τον δακτύλιο ή τον περιορισμό της κυκλοφορίας θα καθαρίσει η ατμόσφαιρα. Χρειάζονται μέτρα σε βάθος χρόνου και πρέπει να περιμένουμε πολλά χρόνια. Πρέπει δηλαδή να πάρουμε μέτρα προστασίας για πολλά χρόνια».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα