Θεσσαλονίκη

Εστίαση: Ψάχνουν, αλλά δεν βρίσκουν εργαζόμενους

«Έρχονται και φεύγουν. Δεν έχουν όρεξη για δουλειά, προτιμούν το ταμείο ανεργίας»

Νίκος Γκάγιας
εστίαση-ψάχνουν-αλλά-δεν-βρίσκουν-εργ-1008169
Νίκος Γκάγιας

Μπορεί το καλοκαίρι να πλησιάζει και ήδη οι τουρίστες να φτάνουν στη Θεσσαλονίκη, όμως υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις εστίασης που δεν έχουν άτομα να τους εξυπηρετήσουν. Μπορεί κάποιοι να πιστεύουν ότι με αυτό το θέμα έρχονται αντιμέτωπα μόνο τα τουριστικά μέρη, όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει και παρόμοια ζητήματα προβληματίζουν και τους επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης και όλης της Ελλάδας.

Ένα ζήτημα που μεγεθύνθηκε μετά την εμφάνιση της πανδημίας και έχει επηρεάσει τις περισσότερες επιχειρήσεις λίγο ή πολύ.

«Όλοι μας έχουμε περάσει από αυτό το στάδιο, να μην μπορούμε να βρούμε προσωπικό. Πότε εγώ, πότε το κατάστημα πιο δίπλα. Είναι ανάλογα την περίοδο και τα παιδιά που θα “πέσεις”» αναφέρει ιδιοκτήτης cafe-bar στα δυτικά της πόλης.

Ελλείψεις σημειώνονται σε όλα τα επαγγέλματα που αφορούν την εστίαση. Μάγειρες, σερβιτόρους, barman, κουζίνα.

Όπως αναφέρει επιχειρηματίας στον τομέα της εστίασης: «ο υπερκορεσμός σίγουρα είναι μία βασική παράμετρος στο πρόβλημα. Πλέον δεν υπάρχει σχεδόν κανένα κατάστημα που να μην έχει φαγητό. Ακόμα και η πιο απλή καφετέρια, θα έχει ένα burger ή μία πίτσα. Από ό,τι καταλαβαίνετε αυτό σημαίνει πως θα χρειάζεται και έναν μάγειρα»

Επίσης η πανδημία έβαλε και στο κομμάτι αυτό, το δικό της λιθαράκι καθώς πολλοί ήταν οι επαγγελματίες που εν μέσω καραντίνας, μη έχοντας άλλη επιλογή επέλεξαν να αλλάξουν επάγγελμα.

«Έτσι είναι φυσικό όταν γυρίσαμε στους φυσιολογικούς μας ρυθμούς έμειναν κενές οι θέσεις αυτών των ανθρώπων. Έχω πολλούς γνωστούς στο οικογενειακό μου περιβάλλον αλλά και συνεργάτες που αποφάσισαν να τα παρατήσουν και να ασχοληθούν με κάτι διαφορετικό για να μπορέσουν να βιοποριστούν», αναφέρει ο επιχειρηματίας.

Επίσης όπως τονίζει ζούμε σε μία χώρα που το προσωπικό δεν έχει κάποια κατάρτιση, δεν έχει σπουδάσει ποτέ το αντικείμενο. Ακόμα και στο τομέα της μαγειρικής, ο μόνος τρόπος για να λάβει κάποιος μία κατάρτιση είναι τα ΙΕΚ.

«Έρχονται και φεύγουν. Δεν έχουν όρεξη για δουλειά, προτιμούν το ταμείο ανεργίας»

Βέβαια το πρόβλημα αναζήτησης προσωπικού δεν επηρεάζει μόνο τις επιχειρήσεις που αδυνατούν να βρουν ανθρώπους να εργαστούν, αλλά και τους ήδη εργαζόμενους, οι οποίοι επιβαρύνονται με έξτρα βάρδιες.

Όπως αναφέρει 24χρονη εργαζόμενη, πρόβλημα με τις ελλείψεις προσωπικού έχουν αρκετά μαγαζιά και όχι μόνο αυτά που λειτουργούν σεζόν. 

«Το ζήτημα αυτό αναδείχθηκε και μεγεθύνθηκε μετά την πανδημία. Στο μαγαζί που δουλεύω έχουμε βάλει αρκετές φορές αγγελίες, όχι μόνο στο Facebook αλλά και σε σελίδες που πληρώνεις συνδρομή. Παρ’ όλα αυτά είναι πάλι δύσκολο να βρεις άτομα. Πολλά παιδιά δηλώνουν και δεν έρχονται στις συνεντεύξεις, ενώ κάποιοι έρχονται και δεν τους αρέσει το κλίμα.

Εκεί που δουλεύω δεν πιστεύω ότι είναι θέμα τα χρήματα, το ωράριο και τα πουρμπουάρ, που είναι τρία πολύ βασικά θέματα για κάποιον που εργάζεται στην εστίαση. Πολλοί νέοι δεν έχουν όρεξη για δουλειά, προτιμούν το ταμείο ανεργίας το οποίο είναι πάνω κάτω με τα 3-4 μεροκάματα την βδομάδα και ποιος δεν θέλει να κάθεται να παίρνει λεφτά;

Επίσης το να πας σεζόν, ειδικά στη Χαλκιδική, πλέον δεν αξίζει! Τα μεροκάματα είναι ίδια με τη Θεσσαλονίκη, τα πουρμπουάρ μπορεί να είναι περισσότερα αλλά οι συνθήκες διαβίωσης τα ισοπεδώνουν όλα»

Από την πλευρά της μια 26χρονη εργαζόμενο στον κλάδο της εστίασης επισημαίνει ότι ψάχνουνε διαρκώς άτομα.

«Και για το μπαρ και σέρβις και βοηθούς. Δεν βρίσκουμε εύκολα και ακόμα και αν βρεθεί κάποιος θα είναι χωρίς προϋπηρεσία, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να τους εκπαιδεύσουμε. Υπάρχουν πολλοί που φεύγουν λόγω σεζόν. 

Όμως και κατά τη διάρκεια του χειμώνα φεύγουν και έρχονται διαρκώς άτομα γιατί δεν τους αρέσει, γιατί πιέζονται και γιατί δεν έχουν μάθει να δουλεύουν. Οπότε επειδή τα κενά δεν αναπληρώνονται γρήγορα, αναγκαζόμαστε να κάνουμε πολλά περισσότερα μεροκάματα απ’ αυτά που είχαμε συμφωνήσει»

Αναζητούν στο Facebook χέρια για να «βγει η δουλειά»

Πολλοί είναι εκείνοι που στην ύστατη λύση δημοσιεύουν αγγελίες εργασίας σε ομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έτσι ώστε να μπορέσουν να βρουν ανθρώπους να δουλέψουν για να βγουν οι βάρδιες.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι που παίρνουν ανειδίκευτους εργαζόμενους να δουλέψουν στις επιχειρήσεις τους, μη έχοντας άλλη επιλογή.

Εντύπωση βέβαια προκαλεί το γεγονός ότι ενώ αρκετά είναι τα παιδιά που δημοσιεύουν ότι αναζητούν δουλειά, υπάρχουν αρκετές κενές θέσεις στις επιχειρήσεις εστίασης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα