Fly Over: Πρόκειται να απαλλοτριωθούν οικόπεδα για ελάχιστα χρήματα – Στο ΣτΕ για τις απαλλοτριώσεις
Κάτοικοι της Πυλαίας ζητούν ακύρωση του έργου – Πότε θα συζητηθεί – Το δημόσιο ζητά μέσω του Διοικητικού Εφετείο αποβολή των ιδιοκτητών – Τη Δευτέρα η δίκη.
Με «ψίχουλα» επιχειρούν να απαλλοτριώσουν περίπου 500 ιδιοκτησίες στις περιοχές όπου θα κατασκευαστεί η περίφημη υπερυψωμένη περιφερειακή οδός (Fly Over), για τις οποίες το κράτος προτίθεται σε μερικές περιπτώσεις να καταβάλει αποζημιώσεις… 0,50 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Οι τιμές και ο τρόπος συμπεριφοράς των αρχών απέναντι τους ιδιοκτήτες – κατοίκους, ιδίως της Πυλαίας – Χορτιάτη, αλλά και άλλων όμορων δήμων, που διασχίζει η περιφερειακή οδός, έχει ξεσηκώσει κύμα αντιδράσεων, με 31 από τους ιδιοκτήτες να έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικράτειας, υπόθεση που έχει οριστεί να συζητηθεί στις 3 Ιουνίου.
Οι κάτοικοι – ιδιοκτήτες των οικοπέδων που θα απαλλοτριωθούν, ζητούν να ανακληθούν οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις και να σταματήσει το έργο, που κατά τη γνώμη τους υποβαθμίζει και καταστρέφει περιβαλλοντικά τις οικιστικές περιοχές που θα διέρχεται η αναβαθμισμένη, σε 10 λωρίδες κυκλοφορίας, περιφερειακή οδός της πόλης.
Οι τιμές των απαλλοτριώσεων ανά τετραγωνικό μέτρο, σύμφωνα με πίνακες που έχουν αναρτηθεί στο δήμο Πυλαίας Χορτιάτη, ξεκινούν από 0,50 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 175 ευρώ ενώ πρόκειται συνολικά να απαλλοτριωθούν 418 στρέμματα, μεταξύ των οποίων είναι οικόπεδα εντός και εκτός σχεδίου, αγροί και κήποι, επαγγελματικοί χώροι, αποθήκες, αυλές σπιτιών, μάντρες κ.α.
Πέρα από τα ελάχιστα χρήματα, κινδυνεύουν και με έξωση
Μάλιστα το δημόσιο για να επιβάλλει και να επιταχύνει τις απαλλοτριώσεις, αφού τις έχει κηρύξει αναγκαστικές, έχει προσφύγει δικαστικά και ζητά άδεια από το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης, να προχωρήσει στην «κατάληψη» των ιδιοκτησιών που απαλλοτριώνονται. Η προσφυγή έχει κατατεθεί από τη Νομική Υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών και η δίκη έχει οριστεί να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 22 Απριλίου.
Όπως αναφέρεται στην «ειδική αίτηση» για την «παροχή αδείας πραγματοποίησης εργασιών με τους όρους και τις προϋποθέσεις του άρθρου 7α του κώδικα αναγκαστικών απαλλοτριώσεων», ζητείται «να επιτραπεί η πραγματοποίηση εργασιών επι όλων των απαλλοτριωμένων ακινήτων και να διαταχθεί η αποβολή των κυρίων νομέων κατόχων».
Η αποβολή των ιδιοκτητών, σύμφωνα με την «ειδική αίτηση» θα γίνει με την κατάθεση του 70% «της εκτιμηθείσας αποζημίωσης» στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Υπάρχει επίσης και έκθεση εκτιμήσεως για τις απαλλοτριώσεις από πιστοποιημένο εκτιμητή η οποία συντάχθηκε τον Ιούνιο του 2023.
Σύμφωνα με την έκθεση για τα 418 στρέμματα που θα απαλλοτριωθούν για το Fly Over το δημόσιο θα δαπανήσει 11.800.000 ευρώ. Δηλαδή κάθε στρέμμα θα κοστίσει περίπου 28.000 ευρώ. Και αυτή την τιμή το δημόσιο την προσφέρει για οικόπεδα στην Πυλαία και στα «Βόρεια και Ανατολικά Προάστια» της πόλη, όπου οι τιμές των ακινήτων είναι απλησίαστες για το μέσο πολίτη.
Συγκεκριμένα οι απαλλοτριώσεις των συνολικά 418.414 τ.μ. κατανέμονται ως εξής: στην κοινότητα Αγίου Παύλου 61,1 στρ, στο δήμο Θεσσαλονίκης 48,4 στρ. στη κοινότητα Πεύκων 1,7 στρ., στη κοινότητα Πολίχνης 4,3 στρ., στη κοινότητα Πυλαίας 201,4 στρ., στο δήμο Συκεών 35,3 στρ. και στην κοινότητα Τριανδρίας 65,8 στρ. Από τα 418 στρέμματα τα 203,5 στρ, ανήκουν σε ιδιώτες.
Στο ΣτΕ και αντιδήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη
Μεταξύ όσων έχουν προσφύγει στο ΣτΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι και νυν αντιδήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, στενός συνεργάτης του δημάρχου Ιγνάτιου Καιτετζίδη, ο οποίος διαθέτει σημαντική ιδιοκτησία στο χώρο όπου πρόκειται να κατασκευαστεί ο τεράστιος κόμβος Κ11Α.
Ο εν λόγω κόμβος μία τεράστια κατασκευή, θα επιφέρει τεράστιες αλλαγές στην μορφολογία της περιοχής μεταξύ Πυλαίας και Πανοράματος και θα επηρεάσει δραστικά όχι μόνο τις παρακείμενες ιδιοκτησίες, αλλά και την καθημερινότητα όλων των κατοίκων της περιοχής αλλά και πλήθος ιδιωτικών σχολείων που λειτουργούν στην περιοχή.
Ωστόσο προκαλεί πολλά ερωτηματικά η στάση του δήμου Πυλαίας Χορτιάτη, διότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, από την πλευρά της διοίκησης είχε υποστηριχθεί ότι δεν υπήρχε ενημέρωση για τις απαλλοτριώσεις, όταν η εκτίμηση του πιστοποιημένου εκτιμητή Γ.Α. είχε γίνει τον Ιούνιο.
«Η διαδικασία είναι αντισυνταγματική»
Όπως αναφέρει η Αργυρώ Γκουντούλα, μία εκ των κατοίκων που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ κατά των απαλλοτριώσεων «αυτό γίνεται χωρίς μάλιστα να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καθορισμού τιμής μονάδας, προσωρινής η οριστικής. Γι αυτό το σκοπό χρησιμοποιούν ένα άρθρο το 7α του κώδικα απαλλοτριώσεων που παρέχει τη δυνατότητα στο δημόσιο, αφού χαρακτήρισε σημαντικό έργο το “Fly Over”, ώστε να προχωρήσουν στην κατάληψη ή στην βίαια αποβολή των ιδιοκτητών από τις ιδιοκτησίες τους για να κάνει εργασίες».
Σε ότι αφορά τις εκτιμήσεις του πιστοποιημένου εκτιμητή για τις αποζημιώσεις, όπως σημειώνει η κ. Γκουντούλα «από όσα είδαμε ξεκινούν από 0,50 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και 1 ευρώ και φτάνει μέχρι και 175 ευρώ για ιδιοκτησίες που είναι εντός σχεδίου πόλης. Πρόκειται για τιμές πολύ χαμηλές τζάμπα, δηλαδή. Στην ίδια περιοχή πήραν οι άνθρωποι διαμερίσματα και τα πλήρωσαν χρυσό. Και τώρα έρχεται το κράτος και υποστηρίζει αυτή η περιοχή κοστίζει τίποτα» και προσθέτει πως «αυτή η διαδικασία είναι αντισυνταγματική».
«Η προσφυγή μας στο ΣτΕ αφορά τις απαλλοτριώσεις και πιστεύουμε ότι έχουμε βάσιμα επιχειρήματα που πατούν σε άρθρα του συντάγματος και το δικαστήριο θα μας δικαιώσει» τονίζει και προσθέτει ότι «θα καταθέσουμε και αίτηση ακύρωσης του έργου επίσης και στο ΣτΕ. Επίσης βέβαια θα είμαστε παρόντες στο Διοικητικό Εφετείο στις 22/4 για να πούμε τις απόψεις μας».
Οι περισσότερες απαλλοτριώσεις γίνονται για επεμβάσεις σε κόμβους της νέας περιφερειακής οδού και οι περισσότερες αφορούν τους κόμβους Κ11 ( Πυλαία Πανόραμα) και Κ11Α (Σύνδεση με Θέρμη-Πανόραμα- Ν. Ραιδεστό, ΕΟ16 (Γαλάτιστα,Πολύγυρο, Σιθωνία).
Ποιος θα θέλει πλέον να κτίσει ή να ζει δίπλα στο Fly Over;
Ο Γιάννης Αλεξόπουλος, μέλος της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Πυλαίας, που στηρίζει τις προσφυγές στο ΣτΕ, αναφέρει στην Parallaxi πως αυτό που γίνεται στην Πυλαία με τις απαλλοτριώσεις είναι πρωτοφανές, όταν μάλιστα για το εν λόγω έργο δεν υπάρχουν οριστικές μελέτες αλλά κάποιες υπομελέτες, ενώ οι επιπτώσεις του στο περιβάλλον και στο δάσος θα είναι καταστροφικές.
Ειδικά για τιμές των απαλλοτριώσεων και την επιβάρυνση των ιδιοκτησιών, αναφέρει ότι «κάποιοι πλήρωσαν 3000 το τ.μ για να αγοράσουν διαμερίσματα και με το Fly Over θα περνούν κάτω από το μπαλκόνι τους 220.000 αυτοκίνητα ημερησίως. Αυτό είναι επιβάρυνση και υποβάθμιση των ακινήτων αλλά και της υγείας και του περιβάλλοντος της περιοχής».
«Ποιος θα θέλει πλέον να κτίσει και να ζήσει ακριβώς δίπλα στον περιφερειακό και στον κόμβο Κ11Α;» αναρωτιέται και αναφέρει ότι στα οικόπεδα που θα απαλλοτριωθούν με πολύ χαμηλές τιμές υπάρχουν και επαγγελματικοί χώροι που «εξαφανίζονται» και επαγγελματίες που κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι, αναφέροντας συγκεκριμένη περίπτωση μηχανουργείου που με την κατασκευή του κόμβου ουσιαστικά θα περικλείεται από απροσπέλαστους δρόμους.
Καλεί δε τον δήμο Πυλαίας Χορτιάτη να μεριμνήσει για την καλύτερη ενημέρωση όλων των πολιτών για τις επιπτώσεις και τις αλλαγές που φέρνει η κατασκευή του Fly Over στην ευρύτερη περιοχή και αναρωτιέται αν «η διοίκηση του δήμου και το κοινοτικό συμβούλιο Πυλαίας διάβασαν τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου, πριν τους εγκρίνουν».
Δείτε την επίσημη παρουσίαση για το έργο: Παρουσιάση FLY OVER