flyover-έμφραγμα-στην-πρόσβαση-στα-νοσοκομε-1105551

Ρεπορτάζ

Flyover: Έμφραγμα στην πρόσβαση στα νοσοκομεία – Κίνδυνος να χαθούν ζωές

Η σωτήρια πρόταση που θα "άνοιγε δρόμο" και τα υπουργεία απέρριψαν και το αίτημα των γιατρών του Παπαγεωργίου να σταματήσουν οι εργασίες στην Περιφερειακή Οδό - Τι λένε οι διασώστες

Φίλιππος Δεργιαδές
Φίλιππος Δεργιαδές

Ανείπωτη η ταλαιπωρία όσων θέλουν να μεταβούν στα νοσοκομεία που λειτουργούν παραπλεύρως της Περιφερειακής Οδού. Λόγω των εργασιών για το περίφημο “Fly Over”, ο δρόμος συνήθως είναι μποτιλιαρισμένος και οι χρόνοι μετάβασης έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

Τα μεγάλα θύματα της τραγικής αυτής κατάστασης που εγκλωβίζει τα νοσοκομεία, είναι οι ασθενείς, με τους γιατρούς να προειδοποιούν ότι είναι θέμα χρόνου να θρηνήσουμε θύματα λόγω κυκλοφοριακού στην Περιφερειακή Οδό.

Το ρεπορτάζ της Parallaxi για την “Οδύσσεια” των ασθενοφόρων να φτάσουν στα νοσοκομεία της Δυτικής Θεσσαλονίκης εξαιτίας των πρόδρομων έργων για το Flyover προκάλεσε πολλές συζητήσεις. Δεκάδες μαρτυρίες φτάνουν με σοκαριστικές εμπειρίες ασθενών ή συγγενών ασθενών.

Η μαρτυρία της Β.Μ. είναι αποκαλυπτική:

”Η μητέρα μου διαγνώστηκε πρόσφατα με καρκίνο στο μαστό. Χειρουργήθηκε, και πρέπει πλέον (για τον επόμενο 1.5 μήνα) να πραγματοποιεί καθημερινά τις ακτινοβολίες της στο Παπαγεωργίου. Την πηγαίνει ο 72χρονος πατέρας μου με το αμάξι. Σήμερα, όπως κάθε μέρα, ξεκινήσανε 16:15 από το σπίτι τους στο Τριάδι και φτάσανε στο Παπαγεωργίου στις 18:00. Σχεδόν 2 ώρες στο δρόμο δηλαδή, και με μισή ώρα καθυστέρηση στο ραντεβού τους, για μια διαδρομή που κανονικά θέλει 15 με 20 λεπτά.

Ξεκινήσανε αρχικά να πάνε από περιφερειακό, είδανε ότι είναι μπλοκαρισμένος και στρίψανε προς Πανόραμα-Ασβεστοχώρι (από εκεί κάνουν συνήθως 1 ώρα) αλλά σήμερα ήταν μπλοκαρισμένος και αυτός οπότε πηγαίνανε σημειωτόν.”

Παρόμοιες καταγγελίες έχουμε δεχτεί από ανθρώπους που χρειάζεται να κάνουν αιμοκάθαρση στα νοσοκομεία και αλλάζουν νοσοκομεία γιατί δεν μπορούν να φτάσουν στο νοσοκομείο εγκαίρως με αποτέλεσμα να χάνουν τα ραντεβού τους.

Κι όμως υπήρχε άμεση λύση για Παπαγεωργίου και 424

Η τεράστια ταλαιπωρία των ανθρώπων που πρέπει να μετακινηθούν στα 3 νοσοκομεία με ασθενοφόρα αρχίζει πλέον να μετατρέπεται σε περιπέτεια.

Σήμερα αποκαλύπτουμε ένα καίριο σημείο που αποδεικνύει την επιπολαιότητα και την αδιαφορία της Πολιτείας για τα όσα υφίσταται πλέον η πόλη με αυτή την υπόθεση.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων συσκέψεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τις εναλλακτικές λύσεις αντιμετώπισης των προβλημάτων που θα προέκυπταν από τα έργα στον Περιφερειακό, η διοίκηση του νοσοκομείου Παπαγεωργίου κατέθεσε γραπτά μια σοβαρά μελετημένη πρόταση σύμφωνα με την οποία τα ασθενοφόρα που εξυπηρετούν τη δυτική Θεσσαλονίκη θα μπορούσαν να διέρχονται από τη Λαγκαδά στη νότια πύλη του στρατοπέδου Καρατάσου να διασχίζουν όλο το στρατόπεδο, μέσω ενός δρόμου που εύκολα θα μπορούσε να χαραχτεί καθώς πρόκειται για αδόμητη έκταση και να καταλήγουν πανεύκολα στις εισόδους των νοσοκομείων Παπαγεωργίου και 424 χωρίς καμία απολύτως καθυστέρηση ή εμπλοκή. Η πρόταση είναι σωτήρια όμως είχε την κατάληξη που φαντάζεστε. Το υπουργείο αδιαφόρησε παντελώς για την υλοποίηση της…

Και αυτή η αδιαφορία κοστίζει τελικά πολλά και ίσως και ανθρώπινες ζωές, διότι στην παρούσα φάση, σύμφωνα με πληροφορίες της Parallaxi, oι χρόνοι για την πρόσβαση των ασθενοφόρων στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου έχουν αυξηθεί μεσοσταθμικά πάνω από μισή ώρα. «Σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε από οδηγούς του ΕΚΑΒ, ο χρόνος που κάνουν να έρθουν στο νοσοκομείο μας έχει αυξηθεί μέσο όρο κατά 30-40 λεπτά της ώρας» αναφέρει γιατρός του νοσοκομείου Παπαγεωργίου. Αυτό σημαίνει ότι το μισάωρο, σε ώρες που τα πάντα είναι ακινητοποιημένα στον Περιφερειακό, μπορεί να αυξάνεται και να ξεπερνά και την ώρα.

Το θέμα των καθυστερήσεων και του κυκλοφοριακού χάους στην περιφερειακή, όπως αναφέρουν εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, είναι το μόνιμο θέμα συζήτησης μεταξύ νοσηλευτικού προσωπικού, επισκεπτών και ασθενών.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, Παναγιώτης Τουχτίδης, η ταλαιπωρία λόγω του κυκλοφοριακού φόρτου στην Περιφερειακή, έχει αλλάξει τον προγραμματισμό όσων επισκέπτονται το νοσοκομείο, αλλά ακόμη δεν παρατηρείται κάμψη στην κίνηση του ιδρύματος, καθώς υπάρχει έξαρση των λοιμώξεων, παρότι στην τελευταία εφημερία καταγράφηκε μία μείωση της κίνησης. «Δεν μπορούμε να βγάλουμε ακόμη ασφαλή συμπεράσματα αλλά είναι μία κατάσταση που πιθανά θα υποχρεώσει ασθενείς να επιλέξουν άλλο νοσοκομείο», σημειώνει.

Παπαστεργίου: Να σταματήσει το “έγκλημα” του fly over ΤΩΡΑ !           

Την κατάσταση που βιώνουν καθημερινά περιγράφει και ο γιατρός ακτινολόγος, Επιμελητής Α’ του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, αλλά και περιφερειακός σύμβουλος, επικεφαλής της παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονία», Χρήστος Παπαστεργίου που ζητά να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες για την κατασκευή του Fly Over, κάνοντας λόγο για έγκλημα.

«Η κατάσταση έχει ξεφύγει, η ταλαιπωρία είναι μεγάλη και αυτό που συμβαίνει με την πρόσβαση στο νοσοκομείο είναι επικίνδυνο, κινδυνεύουν ζωές ασθενών» τονίζει και ζητά «να σταματήσει το “έγκλημα” του fly over τώρα». Όπως αναφέρει τα έργα πρέπει να σταματήσουν και να ξεκινήσουν ξανά εφόσον μπει σε λειτουργία το Μετρό και υλοποιηθεί η λύση του εξωτερικού δακτυλίου.

Τσάπας: Οι ασθενείς προσεύχονται να μην έχει εφημερία το Παπαγεωργίου

Ο γιατρός παθολόγος – εντατικολόγος, Επιμελητής Α΄ του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Βασίλης Τσάπας, τονίζει επίσης ότι η αύξηση των χρόνων μετάβασης στο νοσοκομείο μπορεί να αποβεί μοιραία για πολλούς ασθενείς.

«Σε κάθε εφημερία έχουμε 10-15 περιστατικά εμφράγματος. Η μισή ή μία ώρα καθυστέρηση μέσα στο ασθενοφόρο ή αυτοκίνητο που μεταφέρει τον ασθενή με έμφραγμα μπορεί να αποβεί μοιραία. Το ίδιο ισχύει και σε πολλές άλλες περιπτώσεις όπως στις αιμορραγίες. Ο χρόνος παίζει σημαντικό ρόλο», τονίζει και αναφέρει ότι « πολλοί προσεύχονται αν τους συμβεί κάτι και πρέπει να μεταφερθούν στα επείγοντα, να μη εφημερεύει το Παπαγεωργίου».

«Αυτό που γίνεται με το fly over είναι εγκληματικό διότι δεν υπάρχει καμία πρόνοια για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο για τις ζωές ασθενών, ιδίως γι αυτούς που μεταφέρονται σε σοβαρή κατάσταση στα επείγοντα», σημειώνει και αναφέρει ότι τις ώρες αιχμής, είναι αδύνατο να βγεις ή να μπεις άμεσα στο νοσοκομείο, με ό,τι σημαίνει αυτό για τα επείγοντα περιστατικά…

«Είναι θέμα χρόνου να θρηνήσουμε θύματα»

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις των εργαζομένων διασωστών στα ασθενοφόρα του ΕΣΥ, που θεωρούν πως άμεσα πρέπει να βρεθεί κάποια λύση.

«Ακόμα δεν έχουμε κάποιο περιστατικό θανάτου μέσα σε ασθενοφόρο λόγω κυκλοφοριακού, αλλά είναι αναμενόμενο, διότι οι χρόνοι μετάβασης στα νοσοκομεία Παπαγεωργίου και Παπανικολάου έχει τριπλασιαστεί», τονίζει διασώστης που εργάζεται σε ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας. «Όταν είμαστε στον περιφερειακό παρακαλάμε να μη συμβεί κάποιο ατύχημα. Γιατί όταν υπάρχουν μόνο δύο λωρίδες, τι να κάνει το ασθενοφόρο, να απογειωθεί;» αναρωτιέται και τονίζει ότι η πολιτεία πρέπει να ξαναδεί την πρόταση, μισή λωρίδα κυκλοφορίας στον περιφερειακό, να δοθεί για χρήση μόνο για τα ασθενοφόρα και τα περιστατικά έκτακτης ανάγκης.

Μια τελευταία παράμετρος αφορά τα πυροσβεστικά οχήματα που αδυνατούν πλέον να φτάσουν στους τόπους που καλούνται να παράσχουν τις υπηρεσίες του. Αποκαλυπτικό το βίντεο που φέρνουμε σήμερα στο φως τραβηγμένο πάνω από πυροσβεστικό όχημα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα