Ρεπορτάζ

Fly Over: Ο Γολγοθάς των ασθενοφόρων να φτάσουν στα νοσοκομεία της δυτικής Θεσσαλονίκης

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, έχει δώσει οδηγίες στο ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, να αποφεύγει την Περιφερειακή Οδό για τα νοσοκομεία - Ταλαιπωρία ασθενών και νοσηλευτικού προσωπικού.

Φίλιππος Δεργιαδές
fly-over-ο-γολγοθάς-των-ασθενοφόρων-να-φτάσο-1104456
Φίλιππος Δεργιαδές

Τραγικές καταστάσεις βιώνουν όσοι άμεσα, για ιατρικούς λόγους, πρέπει να μεταβούν σε κάποιο από τα τέσσερα νοσοκομεία, Παπαγεωργίου, Παπανικολάου, Άγιος Παύλος και 424, όπου η πρόσβαση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κυκλοφορία στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης.

Λόγω των εργασιών του Fly Over, οι χρόνοι μετάβασης έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί και η ταλαιπωρία ιδίως για τους ασθενείς που μεταφέρονται με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, ή και με ΙΧ, δεν είναι απλά μεγάλη χρονικά και επώδυνη, αλλά και εξαιρετικά επικίνδυνη, όταν σε κρίσιμες περιπτώσεις που η ζωή κρέμεται από μία κλωστή, όλα εξαρτώνται από την άμεση πρόσβαση στα επείγοντα των νοσοκομείων και στη έγκαιρη παροχή ιατρικής βοήθειας.

Σύμφωνα με τους γιατρούς και νοσηλευτές στα νοσοκομεία, το μποτιλιάρισμα τις ώρες αιχμής στην περιφερειακή οδό, το πρωί 8πμ-10πμ και το μεσημέρι 1μμ-5μμ, προκαλεί τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων που λειτουργούν παράπλευρα της περιφερειακής οδού.

Υπάρχουν ασθενοφόρα κολλημένα στην κίνηση μέσα στα στενά της Πολίχνης και της Νεάπολης για ώρες ενώ η αγωνία του προσωπικού και φυσικά των συγγενών είναι μεγάλη, να καταφέρει να φτάσει στα νοσοκομεία.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, Κοσμάς Τερζίδης σε δηλώσεις του έχει τονίσει ότι η πρόσβαση των ασθενοφόρων από και προς τα νοσοκομεία έχει δυσκολέψει πάρα πολύ. «Όταν μποτιλιάρει η περιφερειακή οδός, ο χρόνος διακομιδής αυξάνεται δραματικά όχι μόνο προς τα νοσοκομεία δίπλα στην περιφερειακή αλλά και του κέντρου, διότι το κυκλοφοριακό  πρόβλημα γενικεύεται», τόνισε και πρότεινε στην παρούσα φάση να δοθεί στα ασθενοφόρα «μισή λωρίδα» από τις δύο ελεύθερες στην περιφερειακή οδό, αποκλειστικά για τα ασθενοφόρα ενώ ζήτησε να βρίσκεται η τροχαία σε επιφυλακή και σε κρίσιμες περιπτώσεις να επεμβαίνει ώστε να ανοίγει δρόμο «διαφυγής». «Είναι στιγμές που όλα μπλοκάρουν διότι συνέβη ένα απλό τροχαίο ατύχημα» σημείωσε.

Πληροφορίες της Parallaxi, αναφέρουν ότι το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, που συντονίζει την κίνηση στα νοσοκομεία όλης της χώρας αλλά και παρεμβαίνει σε περιπτώσεις κρίσεων, έχει δώσει οδηγίες στο ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, να αποφεύγει την χρήση της Περιφερειακής Οδού για τα νοσοκομεία παραπλεύρως της περιφερειακής, ώστε τα ασθενοφόρα να αποφεύγουν το μποτιλιάρισμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει de facto αύξηση του χρόνου μεταφοράς των ασθενών στα επείγοντα, με σοβαρές ίσως επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών.

Πηγή εικόνας: ΕΚΑΒ

Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου χρειάζονται 40 λεπτά για να βγουν από τον αυλόγυρο

Απερίγραπτη είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου ειδικά τις μεσημεριανές ώρες όταν πολλοί εργαζόμενοι τελειώνουν τη βάρδια τους και αποχωρούν από το νοσοκομείο.

Εκατοντάδες αυτοκίνητα εργαζομένων αλλά και επισκεπτών, όπως και των ασθενοφόρων, εγκλωβίζονται στον αυλόγυρο του νοσοκομείου, διότι η πρόσβαση προς την περιφερειακή οδό είναι αδύνατη, καθώς ήδη είναι μπλοκαρισμένη από αυτοκίνητα.

«Χρειαζόμαστε περίπου 40 λεπτά της ώρας για να βγούμε από τον αυλόγυρο του νοσοκομείου, χώρια η ταλαιπωρία ακολούθως στην περιφερειακή οδό για να φτάσουμε στα σπίτια μας», τονίζει ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου Παπαγεωργίου Παναγιώτης Τουχτίδης ο οποίος τονίζει ότι αυτό επιβαρύνει γενικά τη λειτουργία του νοσοκομείο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την γρήγορη μεταφορά ασθενών από και προς το νοσοκομείο.

Τονίζει δε πως «έγκαιρα έχουμε αποστείλει και εγγράφως τις ανησυχίες και παρατηρήσεις μας για το φαινόμενο αλλά δυστυχώς από τους αρμόδιους δεν είχαμε καμία απάντηση”. Επίσης αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι ζήτησαν να ενισχυθούν τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ, της γραμμής 28 προς το νοσοκομείο αλλά και επ αυτού προς το παρόν δεν υπάρχει θετικό αποτέλεσμα.

Για την καλύτερη λειτουργία του νοσοκομείου προς όφελος πάντα των ασθενών, ζήτησαν να σταματήσει η δορυφορική κάλυψη των εφημεριών του νοσοκομείου Παπαγεωργίου με το νοσοκομείο Άγιος Παύλος, το οποίο επίσης επηρεάζεται από τη «εύρυθμη» και κανονική λειτουργία της περιφερειακής οδού, αλλά ακόμα απάντηση από τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Μεταφορών δεν έχουν λάβει.

Ιδού τι αναφέρουν στην επιστολή τους που απέστειλαν στις 4/1/2024:

Πηγή: Eurokinissi

Στο νοσοκομείο Παπανικολάου μειώθηκαν οι διακομιδές ασθενών με εξιτήριο

Ανάλογα προβλήματα λόγω των καθυστερήσεων που προκαλούν στην περιφερειακή οδό οι εργασίες για το Fly Over, αντιμετωπίζει και το νοσοκομείο Παπανικολάου, όπου επίσης γιατροί, νοσηλευτές και ασθενείς βιώνουν καθημερινά το πρόβλημα.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί, είναι πως οι διακομιδές από το νοσοκομείο Παπανικολάου, ασθενών που έχουν πάρει εξιτήριο έχουν μειωθεί από 5 ημερησίως σε δύο. Ανάλογη είναι και η δυσκολία της  διακομιδής ασθενών προς το νοσοκομείο όπως και της προσέλευσης και αποχώρησης γιατρών νοσηλευτών και επισκεπτών από το νοσοκομείο.

Όπως τονίζει η Δέσποινα Παπαδοπούλου, μέλος της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων Παπανικολάου, «υπάρχει μεγάλη ταλαιπωρία, ο χρόνος να φύγουμε και να έρθουμε στο νοσοκομείο έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμός και αυτό επηρεάζει γενικά το νοσοκομείο». Όπως εξηγεί «επειδή σε πολλά τμήματα υπάρχει κυλιόμενο ωράριο λόγω των καθυστερήσεων δεν μπορούμε εύκολα να ρυθμίσουμε τις βάρδιες και δημιουργούνται προβλήματα».

*Η κεντρική φωτογραφία είναι από ανάρτηση εργαζόμενου του ΕΚΑΒ, προφανώς από ασθενοφόρο ακινητοποιημένο στον περιφερειακό.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα