Φωτιές: Πόσο έτοιμοι είμαστε φέτος μετά την τραγωδία του περσινού καλοκαιριού;

Υπεύθυνοι από την Πολιτική Προστασία και την Υπηρεσία της Πυροσβεστικής, μιλούν στην Parallaxi, για τις προετοιμασίες της φετινής αντιπυρικής περιόδου

Χρυσάνθη Αρχοντίδου
φωτιές-πόσο-έτοιμοι-είμαστε-φέτος-μετ-1048832
Χρυσάνθη Αρχοντίδου

Η αντιπυρική περίοδος για το φετινό καλοκαίρι έχει ήδη ξεκινήσει και ο θερμός χειμώνας που πέρασε, με τις υψηλές θερμοκρασίες να σπάνε μηνιαία, νέα ρεκόρ, προκαλούν ανησυχία για το τι πρόκειται να αντιμετωπίσουμε το καλοκαίρι που μας έρχεται.

Μέχρι και σήμερα, το «πέπλο που σκεπάζει» τη χώρα μας από τις πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού είναι ακόμα βαρύ, με τις απώλειες να υπολογίζονται συνολικά στα 1.800.000 στρέμματα γης και 28 ανθρώπινες ζωές. Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο στον Έβρο κάηκαν 962.016,4 στρέμματα, στην Πάρνηθα 58.326,4 στρέμματα, στη Ροδόπη 30.501,7 στρέμματα, στις φωτιές στη Βοιωτία 49.646,7 στρέμματα και στον Νέστο Καβάλας 13.226,6 στρέμματα.

Τα στοιχεία για τη φετινή χρονιά φαίνεται να είναι δυσοίωνα. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS), από την αρχή του 2024 έως τις 14 Απριλίου, οι πυρκαγιές στην Ελλάδα έκαψαν τουλάχιστον 9.330 στρέμματα, τη μεγαλύτερη έκταση των τελευταίων 17 ετών, για την εν λόγω χρονική περίοδο.

Οι μετεωρολογικές προβλέψεις δείχνουν και αυτές να είναι ανησυχητικές από την αρχή της χρονιάς, με κάθε μήνα να σπάει και από ένα καινούργιο ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών. Ο φετινός Ιανουάριος ήταν ο πιο ζεστός μήνας σε όλο τον κόσμο και για τους ωκεανούς. Ο Φεβρουάριος ήταν ο θερμότερος των τελευταίων 15 ετών στη Βόρεια Ελλάδα και ο Μάρτιος έφυγε με μέγιστη τιμή στους 33 βαθμούς Κελσίου. Εντυπωσιακή είσοδο έκανε φυσικά και ο Απρίλιος, με θερμοκρασίες υψηλότερες ακόμη και κατά 12 βαθμούς Κελσίου, από το κανονικό για την εποχή.

Πόσο έτοιμοι είμαστε όμως για το φετινό καλοκαίρι; 

 Ο Νίκος Μπαλατσούκας, διοικητής Πυροσβεστικής του νομού Θεσσαλονίκης, αναλύει τις προετοιμασίες της υπηρεσίας για την φετινή αντιπυρική περίοδο στη Θεσσαλονίκη. 

«Από 1η Μαΐου, έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος, η οποία κρατάει μέχρι και 31 Οκτωβρίου και τα μέτρα που έχουμε πάρει σαν υπηρεσία, ήδη τίθενται σε ισχύ, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Τα μέτρα αυτά εκπονονύνται μέσα από το Σχέδιο Προστασίας Δασών, το οποίο μας καθοδηγεί για το πώς θα κινηθούμε το καλοκαίρι. Τουλάχιστον για τη Θεσσαλονίκη, τα περιπολικά που βγάζουμε σε όλο το νομό, κορυφώνονται ανάλογα με τους δείκτες και την επικινδυνότητα της ημέρας.

Το Σέιχ Σου και μερικά ακόμα σημεία μέσα στην πόλη, μας εφιστούν την προσοχή και δίνουμε ιδιαίτερη βάση, διότι είναι δασώδης περιοχή οπότε έχουμε το μυαλό μας περισσότερο σε έναν πνεύμονα ζωής της πόλης. Τα μέτρα για να διαφυλάξουμε αυτά τα μέρη είναι περισσότερα περιπολικά και συγκεκριμένα στο Σέιχ Σου, όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι 2 ή παραπάνω, αυξάνονται τα περιπολικά και οι εθελοντικές ομάδες που κινούνται μέσα στο δάσος. Λόγω του ότι υπάρχει αμεσότητα με τον στρατό αλλά και με τις εθελοντικές ομάδες, αν χρειαστεί ο στρατός βγάζει αμειγή περίπολα, τα οποία αποκλείουν κάποιες περιοχές, όταν υπάρχει άμεσος κίνδυνος, με υψηλές θερμοκρασίες και πολύ υψηλούς ανέμους. Οι υπηρεσίες του νομού Θεσσαλονίκης είναι πανέτοιμες, με το όλο το προσωπικό να βρίσκεται σε ετοιμότητα. Γίνονται πολλές συναντήσεις και συνέδρια από τις αρμόδιες υπηρεσίες, έτσι ώστε να είμαστε Πανελλαδικά έτοιμοι. Ακόμα βέβαια, ο καιρός μας βοηθάει, μιας και ακόμα δεν έχουμε έρθει αντιμέτωποι με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και τους καύσωνες.

Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε συγκεκριμένα στην πόλη μας, έχει να κάνει με το Σέιχ Σου και την αμεσότητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, λόγω του Fly Over. Σε περίπτωση που προκύψει μια εστία φωτιάς στο δάσος, λόγω των εργασιών του Fly Over, μπορεί να υπάρχει πολλή κίνηση στον δρόμο και να μας δυσκολέψει στο να φτάσουμε εγκαίρως στο σημείο. Όμως, ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει παραχωρήσει 4 ακόμη περιπολικά οχήματα, τα οποία θα κάνουν συχνές περιπολίες στο Σέιχ Σου». 

Ο κ. Μπαλατσούκας, τονίζει ότι οι περσινές πυρκαγιές λειτούργησαν ως “αφύπνιση” για να ληφθούν περισσότερα μέτρα για την καλοκαιρινή περίοδο: 

«Ο υπουργός έχει υπογράψει Εθνικό Πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας “Αιγίς”, μέσα από το οποίο θα λάβουμε περισσότερα οχήματα και μηχανήματα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά προβλήματα που δεν μπορούν να λυθούν από τη μία στιγμή στην άλλη, όπως είναι φυσικό. Ωστόσο, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς – οι δήμοι, οι περιφέρειες, η Πυροσβεστική, η Πολιτική Προστασία, τα Δασαρχεία, ο στρατός, η αεροπορία – κάνουμε συνέδρια σε όλη την Ελλάδα για να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε δύσκολο συμβάν προκύψει. Από την πλευρά τους, οι πολίτες όταν αντιληφθούν καπνό ή οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει εστία για φωτιά, οφείλουν να τηλεφωνούν στο 199 ή στο 112, ούτως ώστε να φτάσουμε όσο πιο έγκαιρα μπορούμε στο σημείο». 

Ο Χρίστος Τριαντάρης, Προϊστάμενος του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας, εξηγεί τον ρόλο του δήμου Θεσσαλονίκης στην πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών: 

«Ο δήμος Θεσσαλονίκης, συνδράμει στους καθ’ ύλην αρμοδίους, που είναι κυρίως η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Συνδράμει με τη διάθεση πόρων, είτε αυτά είναι έμψυχο δυναμικό, είτε είναι μηχανολογικός εξοπλισμός. Τέλος, προβαίνει και σε κάποιες ενέργειες, όπως είναι η κοπή της χαμηλής αυτοφυούς βλάστησης, η κλάδευση και ο καθαρισμός, ώστε να μειώσουμε το ενδεχόμενο πυροθερμικό φορτίο, σε περίπτωση που θα έχουμε εκδήλωση κάποιας πυρκαγιάς. Φυσικά, σε αυτήν την περίπτωση, σημαντικό ρόλο παίζει η ατομική ευθύνη και η ενημέρωση που λαμβάνουν οι ίδιοι οι πολίτες. Για παράδειγμα, αν κάποιος πολίτης εντοπίσει πυρκαγιά ή εστία, καλό είναι, να το αναφέρει άμεσα στην Πυροσβεστική, γιατί τη φωτιά την καταστέλλεις στην εκδήλωσή της». 

Ένα τελευταίο σημαντικό μέτρο που έχει ληφθεί για τη φετινή αντιπυρική περίοδο είναι η αυστηροποίηση των ποινών σχετικά με τους εμπρησμούς, σύμφωνα με τον νέο ΠΚ. Ο νέος νόμος, που έχει εφαρμοστεί από 1η Μαΐου, τροποποιεί τους εμπρησμούς εξ αμελείας, ως κακουργήματα και αν αυτό οδηγήσει στην απώλεια έστω και μίας ανθρώπινης ζωής ή σε μία ενδεχόμενη οικολογική καταστροφή, τότε επισείεται ποινή κάθειρξης από 10 έως 20 έτων και χρηματικών ποσών μέχρι και 200.000 ευρώ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα