Ρεπορτάζ

Η σκληρή οικονομική πραγματικότητα των νέων μετά τις διακοπές

Πώς κινούνται μετά τις καλοκαιρινές τους αποδράσεις και τι δυσκολίες αντιμετωπίζουν

Βασίλης Παπουτσής
η-σκληρή-οικονομική-πραγματικότητα-τ-1049869
Βασίλης Παπουτσής

Η ανυπομονησία για την ανάπαυση και τη χαλάρωση, ο ενθουσιασμός για να ανακαλύψουμε νέα μέρη και να απολαύσουμε τον χρόνο μας με τους αγαπημένους μας είναι συναισθήματα που πολλοί μοιράζονται κατά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Όμως, η επιστροφή από τις διακοπές μπορεί να φέρει μια δόση μελαγχολίας και αναστάτωσης. Το άδειασμα της τσέπης, η αντίθεση μεταξύ των αμέτρητων διασκεδαστικών στιγμών και της πραγματικότητας της επιστροφής στην καθημερινότητα, και οι οικονομικές ανησυχίες, μπορούν να προκαλέσουν συναισθηματική σύγχυση.

Μιλήσαμε με έξι νέους ανθρώπους που επέστρεψαν από διακοπές και περιγράφουν την επιστροφή στην (οικονομική) πραγματικότητα μετά τις αποδράσεις τους στη νησιωτική Ελλάδα.

“Έφτιαξα ένα οικονομικό πλάνο διακοπών ώστε να μην έχω πρόβλημα.. σήμερα”

“Η αλήθεια είναι πως όλα πάνε βάση του πλάνο που είχα σχεδιάσει. Φέτος πήγα με την κοπέλα μου στη Σκόπελο για μια εβδομάδα. Για να είμαι ειλικρινής είχα σχεδιάσει το ταξίδι 6 μήνες τώρα και είχα οριοθετήσει ως προς τα ποσά τα οποία θα ξοδέψω φέτος στο καλοκαιρινό μας ταξίδι. Είχα αφήσει στην άκρη γύρω στα 500 ευρώ που είχα σκοπό να τα διαθέσω αποκλειστικά για την καλοκαιρινή εξόρμηση με τη σύντροφό μου. Αφού γύρισα πίσω στη Θεσσαλονίκη που είναι και ο χώρος που μένω και εργάζομαι δεν μπορώ να πω πως σκέφτομαι και το κάθε ευρώ που ξοδεύω. Και τις αγορές μου κάνω και σινεμά πηγαίνω με την παρέα μου αλλά και στο σούπερ μάρκετ δεν κοιτάω αποκλειστικά και μόνο τις προσφορές αλλά τι χρειάζεται πραγματικά το σπίτι μου.

Αυτό συμβαίνει για δυο λόγους. Αφενός γιατί ξόδεψα ακριβώς τα λεφτά της αποταμίευσης, αυτά δηλαδή που υπολόγιζα, αφετέρου εργάζομαι σε μια δουλειά με πολύ ικανοποιητικό μισθό ώστε να μην αγωνιώ για τα έξοδά μου.”

* Θεόφιλος, 25 ετών

“Πήγα διακοπές στο σπίτι μιας φίλης μου για να το αντέξει η τσέπη μου”

“Αρχικά θέλω να τονίσω ότι δεν ήθελα με τίποτα να επιστρέψω από την Κέα (Τζιά), αλλά δυστυχώς η δουλειά δεν κάνει εξαιρέσεις. Η πενθήμερη παραμονή μου στο νησί ήταν υπέροχη. Έμεινα στο σπίτι μιας φίλης μου και αυτό βοήθησε αρκετά στα κατανομή των εξόδων μου. Από ότι θυμάμαι δεν πρέπει να ξόδεψα παραπάνω από 2 κατοστάρικα στις τελευταίες μου διακοπές. Παρόλα αυτά δεν ήταν οι πρώτες διακοπές για το φετινό καλοκαίρι. Αυτό φυσικά έχει επίπτωση τώρα στην τσέπη μου.

Δε θα σου κρύψω ότι ανυπομονώ πώς και πώς τώρα που τελειώνει ο μήνας να πληρωθώ γιατί αλλάζω σπίτι και υπάρχουν έκτακτα έξοδα για τη μετακόμιση, χώρια τα εβδομαδιαία έξοδα που θέλει ένα ψυγείο (δίνω γύρω στα 60 ευρώ την εβδομάδα). Επομένως, πρέπει να κάνω κράτει.”

* Κωνσταντίνος, 26 ετών

” Με βοηθούν και οι γονείς οικονομικά για να ανταπεξέρχομαι στις υποχρεώσεις μου”

“Όλα φαντάζουν διαφορετικά από την επιστροφή μου από τη Σύρο στην Αθήνα. Μπορώ να πω καταρχήν πως το νησί ήταν πολύ όμορφο χωρίς να ξεφύγω συνάμα από τα όρια που είχα θέσει στα λεφτά που θα διαθέσω. Οι διακοπές πάνω κάτω βγήκαν στα λεφτά που υπολόγιζα γύρω στα 300-400 ευρώ. Όμως η σκληρή πραγματικότητα είναι η επιστροφή στον τόπο των σπουδών μου, καθότι είμαι φοιτήτρια.

Δεν έχω παράπονο με στηρίζουν και οι γονείς μου οικονομικά κάθε μήνα για να τα βγάζω πέρα καθώς τα σούπερ μάρκετ έχουν ακριβύνει πολύ. Χωρίς αμφιβολία δε μετανιώνω τα λεφτά των διακοπών αλλά αρχικά αυτό με περιορίζει από νέες αγορές που θα ήθελα να κάνω. Οπότε υπομονή..”

* Ελένη, 22 ετών

“Έκανα οικονομία όλο τον χρόνο για να πάω διακοπές και να μην έχω προβλήματα στις αγορές μου, μετά από αυτές”

“Όπως λέει και ένας γνωστός αγαπημένος stand-up κωμικός, τα κεφάλια μέσα.. σκασιαρχείο τέλος! Γιατί; Διότι οι δουλειές τρέχουν όπως τρέχουν και τα έξοδα του σπιτιού. Ενοίκιο, ρεύμα, τροφή για το σπίτι αλλά και οι έξοδοι μου είναι διάφορα έξοδα που ταλανίζουν το κεφάλι μου. Φέτος πήγα Σκιάθο και μόνο φειδωλός δεν ήμουν με τα έξοδά μου. Έδωσα σίγουρα 600 αν όχι 700 ευρώ για τις διακοπές. 

Όπως καταλαβαίνει κανείς πολύ εύκολα, αυτός ο αριθμός σήμερα είναι σχεδόν ο μισθός ενός μήνα. Για να μπορέσω να υποστηρίξω κάτι τέτοιο έκανα αποταμίευση όλο τον χρόνο, ώστε σήμερα να κάνω άνετα τις αγορές μου όπως η παραγγελία της νέας μου κιθάρας, καθώς είμαι μουσικός. Ξέχωρα τα χρήματα που δίνω για λειτουργικά έξοδα κάθε εβδομάδα. Αυτά φθάνουν συνήθως τα 80 ευρώ. Αλλά ξαναλέω οι δυσκολίες οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε σαν χώρα επιβάλουν μεθοδική οικονομία όλο τον χρόνο για να μην καταλήξω ξαφνικά να τρώω.. παγάκια!”

* Μηνάς 25 ετών

“Μετά τη Σαμοθράκη περιμένω να δω που θα δουλέψω ώστε να κινηθώ ανάλογα”

“Λοιπόν σε μένα οι διακοπές είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι κάθε καλοκαίρι, διότι είμαι εκπαιδευτικός και έχει μεγάλη σημασία να αποφορτίζομαι και να γυρνάω με γεμάτες τις μπαταρίες μου. Οπότε θέλω να ξοδέψω και κάτι παραπάνω. Στη Σαμοθράκη πήγα τη φετινή χρονιά, ένα νησί προσιτό σε τιμές αλλά φέτος ήθελα να ξεδώσω καθώς διένυσα μια φορτική χρονιά.

Το αρνητικό είναι τι μέλλει γενέσθαι επαγγελματικά. Δε γνωρίζω ακόμα που θα δουλεύω και επειδή αυτό με γεμίζει ερωτηματικά, θα έχω περιορισμένα έξοδα. Μέχρι να βρω την επόμενη επαγγελματική στέγη θα φροντίζω να αγοράζω τα απαραίτητα όπως φρούτα και λαχανικά και να βγαίνω το βράδυ μόλις μια με δυο φορές την εβδομάδα. Ίσως, στο μέλλον αλλάξουν αλλά αυτά είναι τα τωρινά δεδομένα.”

* Σοφία, 26 ετών.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα