«Ηχηρή» η παρουσία του Μετρό Θεσσαλονίκης: Οι κάτοικοι ακούν τις ανακοινώσεις από τα διαμερίσματά τους
«Ο συρμός προς Νέα Ελβετία φτάνει στην Τροχιά 2»
«Ο συρμός προς Νέα Ελβετία φτάνει στην Τροχιά 2».
Τα πρώτα εικοσιτετράωρα της λειτουργίας του Μετρό Θεσσαλονίκης έχουν ήδη εμφανίσει τα προβληματικά σημεία του, με ουρές να σχηματίζονται έξω από τα εκδοτήρια, αναμένοντας ώρες για μία προσωποποιημένη κάρτα, εκδοτικά μηχανήματα εκτός λειτουργίας, τα οποία δέχονται μόνο χαρτονομίσματα των 5 και 10 ευρώ και οι επιβάτες να περιμένουν σε συρμούς που «κολλάνε» με τις πόρτες ανοιχτές.
Μέσα σε όλα, από ότι φαίνεται η παρουσία του Μετρό είναι και… «ηχηρή», μιας και οι ανακοινώσεις του, ηχούν στα διαμερίσματα των κατοίκων γύρω του.
Ο Γιάννης, κάτοικος της Μαρτίου, από την πρώτη ημέρα των εγκαινίων του πολύπαθου έργου, παρατήρησε ότι από το διαμέρισμά του, στον 3ο όροφο, ακριβώς πάνω από τον σταθμό του Μετρό στη Σόλωνος, ακούει καθαρά τις ανακοινώσεις που ηχούν στην πλατφόρμα, από τις 5:30 το πρωί που ξεκινούν μέχρι τις 12 το βράδυ, που ηχούν τα τελευταία δρομολόγια.
Την ίδια στιγμή, στον σταθμό της Ανάληψης, οι κάτοικοι που μένουν στις γύρω πολυκατοικίες, ακούνε καθαρά τον θόρυβο από τις κυλιόμενες σκάλες του Μετρό.
Ο Γιάννης περίμενε το πέρασμα των εγκαινίων για να αξιολογήσει εξ’ ολοκλήρου την κατάσταση:
«Ήταν και οι καιρικές συνθήκες τέτοιες που ο άνεμος, η βροχή και η βοή σκέπαζε τις ανακοινώσεις. Από χτες, ωστόσο, η ένταση παραμένει ίδια. Ακούμε στον τρίτο και στον τέταρτο κάθε ανακοίνωση του σταθμού… Δεν μπορώ να φανταστώ το καλοκαίρι με ανοιχτά παράθυρα τι πρόκειται να γίνει.
Είκοσι χρόνια έχουμε υποστεί τόση ταλαιπωρία από τα χώματα και τα έργα που γίνονταν στις γειτονιές μας και τώρα θα πρέπει να ακούμε από τις 5:30 το πρωί τις ανακοινώσεις».
Ο Γιάννης, μετά από τις ενοχλητικές ανακοινώσεις που έγιναν γρήγορα μέρος της νέας καθημερινότητας του Μετρό Θεσσαλονίκης, κατευθύνθηκε στον σταθμό της Μαρτίου, έτσι ώστε να μιλήσει με τον «Υπεύθυνο Σταθμού»:
«Πήγα λοιπόν στις 8.30 το πρωί σήμερα να βρω τον “Υπεύθυνο Σταθμού”. Είναι μια γραφειάρα με φιμέ τζάμι στο επάνω επίπεδο όπου μέσα φαίνονται αμυδρά αναμμένα hi-tech μηχανήματα, αρκετά ψαρωτικά. Ρώτησα από το μικρόφωνο αλλά βγήκε κάποιος άσχετος από άλλο χώρο και μου είπε ότι δεν γνωρίζει και να “απευθυνθείτε αλλού”.
Βρήκα τα παιδιά του Άκτωρα που περιφέρονται στον Σταθμό και μου δήλωσαν ότι δεν υπάρχει υπεύθυνος σταθμού, τουλάχιστον αυτήν την ώρα. Μου είπαν ότι δε γνωρίζουν κάτι περισσότερο, αν και υπάρχει γραφείο. Ανέβηκα στους αστυνομικούς στην Σόλωνος που φυλάνε τις κορδέλες και ρώτησα αν γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει Υπεύθυνος Σταθμού. Ο πιο πατριώτης από αυτούς μου είπε ότι ο Υπεύθυνος πιάνει δουλειά στις 9 και με μάλωσε μάλιστα λέγοντας μου “Εσείς δεν έχετε ωράριο στη δουλειά σας; Έ, έχει κι ο Υπεύθυνος”.
Μάλιστα, όταν ο Γιάννης ρώτησε ποιο είναι το νόημα του γραφείου και αν συμβεί κάτι στον σταθμό ποιος θα έχει την ευθύνη, η απάντηση που έλαβε ήταν η εξής: «Τι να συμβεί, τρομοκρατική ενέργεια; Έχει σεκιούριτι».
Και ενώ οι τρομοκρατικές ενέργειες στην Ευρώπη «χτυπάνε» η μία μετά την άλλη, εδώ στη Θεσσαλονίκη το αντιμετωπίζουμε σαν ένα μακρινό ανέκδοτο.
Τα πρώτα μελανά σημεία του πολύπαθου έργου, το οποίο οι Θεσσαλονικείς υποδέχθηκαν με τόσο ενθουσιασμό, δυστυχώς, έχουν φανερωθεί και είναι «δυνατά».
Ας ελπίσουμε, να αποτελούν απλά ένα πρώιμο προσαρμοστικό στάδιο της λειτουργίας του στην πόλη, η οποία τόσα χρόνια περίμενε να το «αγκαλιάσει».