Ηχορύπανση στη Θεσσαλονίκη: Επιχείρηση-σφράγισμα σε νυχτερινά κέντρα και μπαρ, με πρωτοβουλία του Δήμου
Ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Κοινοτήτων μιλά στην Parallaxi για τους καθημερινούς ελέγχους που πραγματοποιούνται για το αδίκημα της ηχορύπανσης.
Καθημερινοί είναι πλέον, οι έλεγχοι και οι συλλήψεις που πραγματοποιούνται σε κέντρα διασκέδασης για ηχορύπανση στη Θεσσαλονίκη.
Μετά το «λουκέτο» και τις συλλήψεις των υπεύθυνων, με απόφαση του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε γνωστό υπαίθριο κέντρο διασκέδασης στα δυτικά της πόλης, στο οποίο εμφανιζόταν η δημοφιλής καλλιτέχνιδα Πάολα, οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ για ηχορύπανση, είναι διαδοχικοί στα μαγαζιά της Θεσσαλονίκης, μετά από σχετικές ενέργειες των τοπικών αρχών.
Συνεχείς είναι και οι καταγγελίες των μόνιμων κατοίκων στις περιοχές της πόλης, ότι ενοχλούνται από τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, κυρίως στα δυτικά της πόλης, όπως στην περιοχή του Μύλου, αλλά και στο κέντρο της, όπως στα Λαδάδικα και τη Βαλαωρίτου, με τη δυνατή μουσική να αποτελεί μόνιμο πρόβλημα τους μήνες του καλοκαιριού, κυρίως λόγω των καταστημάτων που αρχίζουν τη λειτουργία τους σε υπαίθριους χώρους.
Η ηχορύπανση συνιστά μείζον πρόβλημα, τόσο για την υγεία του ανθρώπου όσο και για το περιβάλλον, και αποτελεί ένα διογκούμενο πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη, όπως έχει παρατηρηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος. Το ζήτημα της διατάραξης της κοινής ησυχίας των πολιτών, η οποία συνιστά και προσβολή της προσωπικότητας, μετά την κατάργηση των πταισμάτων στον νέο ΠΚ, επανήλθε ως πλημμέλημα, με το άρθρο 10 Ν. 4637/2019. Μουσικές που προέρχονται από κέντρα διασκέδασης και λοιπά καταστήματα, θόρυβοι από δίκυκλα και αυτοκίνητα, καθώς και άλλοι δημόσιοι θόρυβοι που προέρχονται από διάφορες και ποικίλες δραστηριότητες, είναι απολύτως παράνομοι.
Ο Κώστας Τσιαπακίδης, αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Κοινοτήτων, αναλύει στην Parallaxi τι συμβαίνει στην πόλη με το πρόβλημα της ηχορύπανσης και το σφράγισμα των κέντρων διασκέδασης:
«Γίνονται καθημερινοί έλεγχοι από την ΕΛ.ΑΣ, σε συνεργασία με το δήμο Θεσσαλονίκης, σε όλο πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης για το αδίκημα της ηχορύπανσης. Υπάρχει μία διαδικασία βάσει νόμου της αστυνομίας, όπου αναλόγως τον αριθμό των παραβάσεων γίνεται και η σφράγιση του εκάστοτε καταστήματος. Όταν η λειτουργία της μουσικής υπερβαίνει τα 80 ντεσιμπέλ, τότε ακολουθούν και αυτόφωρες συλλήψεις. Ορισμένες φορές παραβιάζονται τα ωράρια των καταστημάτων, τα οποία ορίζουν τη μουσική να ακούγεται σε συγκεκριμένη ένταση είτε μέχρι τη 01:00 τις καθημερινές, είτε μέχρι τις 03:00, την Παρασκευή και το Σάββατο, αναλόγως πάντα με την άδεια που έχει το κατάστημα.
Η ηχορύπανση δεν έχει όρια στους δρόμους, καλύπτει όλο το πολεοδομικό συγκρότημα και κυρίως τις περιοχές που γίνονται καταγγελίες από τους κατοίκους των περιοχών. Σε οποιοδήποτε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος έχει γίνει καταγγελία ή διαπιστώνεται το αδίκημα από την πλευρά των ελεγκτικών υπηρεσιών, τότε είμαστε υποχρεωμένοι να επέμβουμε με έλεγχο. Το τελευταίο διάστημα, έχουν πραγματοποιηθεί σε διάφορα καταστήματα της Θεσσαλονίκης, 18 έλεγχοι για ηχορύπανση λόγω μουσικής από την ΕΛ.ΑΣ».
Για τις συλλήψεις djs λόγω ηχορύπανσης έβγαλε ανακοίνωση το Σωματείο Δισκοθετών Djs Θεσσαλονίκης, μιλώντας για ανησυχητική νέα πρακτική της Αστυνομίας, ενώ καλούν τις αρχές να αναθεωρήσουν αυτή την πρακτική και να “στραφούν προς τους πραγματικά υπεύθυνους”.
Παρακάτω ολόκληρη η ανακοίνωση:
Η μουσική αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής και ψυχαγωγικής ζωής της πόλης μας. Οι DJs εργάζονται με πάθος και επαγγελματισμό για να προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους θαμώνες, αλλά η ευθύνη για την τήρηση των κανονισμών περί ηχορύπανσης βαραίνει τους ιδιοκτήτες και τους υπεύθυνους των μπαρ και των κλαμπ. Η στόχευση και οι συλλήψεις των DJs είναι άδικες και αδικαιολόγητες, καθώς οι DJs εκτελούν τις οδηγίες που τους δίνονται από τους εργοδότες τους. Οι υπεύθυνοι των καταστημάτων είναι αυτοί που αποφασίζουν την ένταση της μουσικής και φέρουν την ευθύνη για τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς. Καλούμε τις αρχές να αναθεωρήσουν αυτή την πρακτική και να στραφούν προς τους πραγματικά υπεύθυνους. Η συνεργασία μεταξύ των ιδιοκτητών καταστημάτων, των DJs και των αρχών είναι απαραίτητη για να εξασφαλίσουμε ότι η Θεσσαλονίκη παραμένει ένας ζωντανός και δυναμικός προορισμός διασκέδασης, χωρίς όμως να παραβιάζονται οι κανονισμοί και τα δικαιώματα των κατοίκων της πόλης.