Ιεράπετρα: Κρατούν ζωντανό το νοσοκομείο πραγματοποιώντας κρίσιμες επεμβάσεις

Τεράστια χειρουργεία γίνονται μέχρι σήμερα στο νοσοκομείο με απόλυτη επιτυχία - Το ερώτημα είναι για πόσο ακόμη.

Στέλλα Παϊσανίδη
ιεράπετρα-κρατούν-ζωντανό-το-νοσοκομ-1071499
Στέλλα Παϊσανίδη

Μεθοδευμένες προσπάθειες κάνουν ορισμένοι εδώ και καιρό για να υποβαθμίσουν και τελικώς να σβήσουν εντελώς από τον υγειονομικό χάρτη τα νοσοκομεία της χώρας.

Γιατροί και νοσηλευτές είτε εξαναγκάζονται σε παραίτηση, είτε μένουν πίσω δουλεύοντας σε απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και ξεπερνώντας τα όριά τους.

Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση στην 7η ΥΠΕ (Περιφέρεια Κρήτης) όπου μεταξύ άλλων ειδικοτήτων αναισθησιολόγοι υποβάλλουν ο ένας μετά τον άλλον την παραίτησή τους με τα χειρουργικά τραπέζια να μειώνονται δραματικά.

Πλήθος ασθενών ακόμα και ογκολογικών μένουν στον αέρα προσπαθώντας να βρουν πού και εάν θα χειρουργηθούν.

Την ίδια ώρα, μικρές υγειονομικές μονάδες στο νησί που κινδυνεύουν με λουκέτο καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες και εξυπηρετούν ασθενείς διενεργώντας κρίσιμες επεμβάσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πολύπαθο Γενικό Νοσοκομείο Ιεράπετρας Λασιθίου στο οποίο πρόσφατα πραγματοποιήθηκε για ακόμα μία φορά με απόλυτη επιτυχία επινεφριδεκτομή και μάλιστα με λαπαροσκοπική μέθοδο.

Στην εγχείρηση συμμετείχαν οι εξαίρετοι χειρουργοί κ.κ. Γιώργος Βασιλειάδης, Δημήτρης Τσαπραλής καθώς και η μοναδική (ηρωίδα) αναισθησιολόγος, κα. Μαρία Ψαρομιχαλάκη.

Πληροφορούμαστε από τον κ. Βασιλειάδη πως πρόκειται για μια επέμβαση που διενεργείται σε ελάχιστα δημόσια νοσοκομεία της χώρας “αφενός γιατί η χειρουργική του επινεφριδίου έχει σπάνιες ενδείξεις, αφετέρου διότι θεωρείται δύσκολη επέμβαση και λαπαροσκοπικά γενικά δεν πραγματοποιείται κυρίως στο δημόσιο τομέα”.

Και άλλες όμως σημαντικές επεμβάσεις γίνονται μέχρι σήμερα στο νοσοκομείο με τη λαπαροσκοπική μέθοδο.

“Έχει προχωρήσει τόσο η λαπαροσκοπική που ακόμα και τεράστια χειρουργεία όπως παγκρεατεκτομές και γαστρεκτομές και έντερο γίνονται στο νοσοκομείο”, λέει ο κ. Βασιλειάδης.

Βεβαίως, ο ιατρός επισημαίνει και τα τεράστια ζητήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο και οι ιατροί του:

“Το θέμα που έχει η Ιεράπετρα είναι ότι δεν έχει καν διοίκηση. Το διοικητικό συμβούλιο είναι του Αγίου Νικολάου. Εμείς δεν έχουμε κανέναν εκπρόσωπο. Δυστυχώς, δεν παίρνουμε καμία βοήθεια και όχι μόνο δεν παίρνουμε βοήθεια, μας παίρνουν και τους γιατρούς συνέχεια διότι δεν έχουμε μια διοίκηση ώστε να μας εκπροσωπήσει. Δεν μπορούμε να απευθυνθούμε πουθενά. Είμαστε στο έλεος. Και οποιαδήποτε στιγμή βγαίνει μια απόφαση και δεν υπάρχει κανείς να αντιδράσει”.

Ο ιατρός εκφράζει, μεταξύ άλλων, την ανησυχία του για το μέλλον του ΕΣΥ εν γένει:

“Φοβάμαι ότι πλέον το ΕΣΥ δεν έχει καμία επιστροφή. Eάν δεν γίνει κάτι μέσα στον επόμενο χρόνο, κάτι θεαματικό, δεν υπάρχει επιστροφή. Κανείς ιατρός δε θα θέλει πια να μπει μέσα”.

Ο ίδιος κάνει λόγο για διάλυση του συστήματος και για το ενδεχόμενο παράδοσης του κτιρίου που στεγάζει το νοσοκομείο Ιεράπετρας σε ιδιωτική εταιρεία. “Πιστεύω προς τα εκεί οδεύει το πράγμα, γι΄ αυτό και ο εξοπλισμός συνεχίζει και έρχεται και εκατοντάδες χιλιάδες δίδονται ακόμα για εξοπλισμό ενώ δεν υπάρχουν ιατροί”, λέει χαρακτηριστικά.

“Ο κόσμος δεν έχει ιδέα τι τον περιμένει”, προειδοποιεί ο γιατρός μιλώντας για υποβάθμιση και των άλλων νοσοκομείων του Λασιθίου μετά την Ιεράπετρα.

“Και ο Άγιος Νικόλαος θα υποβαθμιστεί μέχρι να κλείσει. Και ποιος διαβεβαιώνει ότι ο ασθενής θα φτάσει σώος και αβλαβής μέχρι να διανύσει μια απόσταση δύο ωρών (μέχρι το Ηράκλειο);”.

Τέλος, ο κ. Βασιλειάδης θίγει το εξίσου μεγάλο θέμα των ειδικευόμενων ιατρών:

Εάν κλείσει ο δημόσιος τομέας, πού θα εκπαιδεύονται οι γιατροί, οι χειρουργοί; Θα αναγκάζονται να φεύγουν στο εξωτερικό. Από τότε που ξέσπασε η επιδημία η εκπαίδευση των παιδιών είναι ελλιπέστατη”.

Εμείς προσωπικά θα συμφωνήσουμε σε όλα μαζί του. Και θα ευχηθούμε τόσο στον ίδιο όσο και στο υπόλοιπο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να συνεχίσει το κοπιώδες αλλά τόσο σημαντικό έργο που αποδεικνύει πως κάθε νοσοκομείο της χώρας δεν περισσεύει και πρέπει να παραμείνει ζωντανό.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα