Καλαμαριά: Χτίζουν το παραλιακό μέτωπο, αλλά οι άδειες δόμησης δεν ανακαλούνται

Μπλεγμένη σε νομικό λαβύρινθο η υπόθεση – Υπηρεσία Δόμησης και Νομική Υπηρεσία του δήμου Καλαμαριάς διαφωνούν για την παύση των εργασιών

Φίλιππος Δεργιαδές
καλαμαριά-χτίζουν-το-παραλιακό-μέτωπ-1116288
Φίλιππος Δεργιαδές

Στο φαύλο κύκλο και στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας, έχει εμπλακεί το μείζον θέμα για τους πολίτες της Καλαμαριάς, η σωτηρία των ελευθέρων οικοπέδων στο παραλιακό μέτωπο του δήμου, όπου ήδη δύο οικόπεδα που διεκδικούνται ως κοινόχρηστοι χώροι, οικοδομούνται κανονικά ενώ από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης έχουν χαρακτηριστεί ως χώροι πρασίνου και άθλησης.

Το πλέον τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι για την ανέγερση πολυκατοικιών στα δύο συγκεκριμένα οικόπεδα έχουν εκδοθεί, από το δήμο Καλαμαριάς, οικοδομικές άδειες, και παρότι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του 2015 τα χαρακτηρίζει ως χώρους πρασίνου, η Υπηρεσία Δόμησης του δήμου Καλαμαριάς (ΥΔΟΜ), αρνείται να ανακαλέσει τις άδειες.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι οι άδειες εκδόθηκαν νόμιμα, πριν το ΓΠΣ του 2015, αλλά μετά από προσφυγές του δήμου, και παρά την δικαίωση των ιδιοκτητών από το Εφετείο, η υπόθεση έφτασε στο Συμβούλιο Επικρατείας του οποίου η απόφαση, σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών, μπορεί να αποτελέσει βάση προκειμένου να τεθεί θέμα εγκυρότητας των αδειών.

Στην παρούσα φάση ο δήμος Καλαμαριάς έχει ήδη αποφασίσει και έχει προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια ώστε να εκδοθεί τιμή μονάδας για να προχωρήσει η απαλλοτρίωση των οικοπέδων έκτασης δύο στρεμμάτων. Για την προσφυγή και την άρση των αδειών έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις από το δημοτικό συμβούλιο.

Βάσει αυτής της απόφασης και της προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια, οι νομικοί που υποστήριξαν στην θέση του δήμου στο ΣτΕ, έχουν αποφανθεί ότι η Υπηρεσία Δόμησης του δήμου μπορεί να προσχωρήσει άμεσα στην ανάκληση των αδειών, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η επικεφαλής της Υπηρεσίας Δόμησης, αρνείται να αποδειχτεί αυτή την εισήγηση, υποστηρίζοντας ότι νομικά είναι εκτεθειμένη και δεν μπορεί να ανακαλέσει τις άδειες. Ωστόσο εναλλακτικά η νομική υπηρεσία του δήμου πρότεινε στην ΥΔΟΜ να θέσει σε παύση τις οικοδομικές άδειες μέχρι την εκδίκαση των υποθέσεων στο διοικητικό δικαστήριο, αλλά και αυτή η εισήγηση δεν έγινε αποδεκτή.

Η επικεφαλής της ΥΔΟΜ μάλιστα ενημέρωσε εγγράφως τη δήμαρχο Χρύσα Αράπογλου για τις ενστάσεις της και έθεσε την παραίτηση της στη διάθεση της δημάρχου. Το θέμα ετέθη και στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο Καλαμαριάς αλλά από τις απαντήσεις της δημάρχου Χρύσας Αράπογλου ήταν εμφανές ότι το θέμα είναι νομικά περίπλοκο και πολιτικά ακανθώδες.

Είναι προφανές ότι η νέα διοίκηση του δήμου Καλαμαριάς και η ίδια η νέα δήμαρχος Χρύσα Αράπογλου, επιθυμούν να κινηθούν νομικά και πολιτικά υπέρ της διάσωσης των οικοπέδων, αλλά βρίσκονται αντιμέτωποι αφενός με τον νομικό λαβύρινθο της υπόθεσης και αφετέρου με το οικονομικό κόστος της απαλλοτρίωσης καθώς ο δήμος αδυνατεί στην παρούσα φάση να διαθέσει τα απαιτούμενα κεφάλαια. Μάλιστα η δήμαρχος ζήτησε συνάντηση με τους ιδιοκτήτες των δύο οικοπέδων αλλά δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.

Ωστόσο από την πλευρά της αντιπολίτευσης, υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι ο δήμος Καλαμαριάς πρέπει να πάρει άμεσα πολιτικές αποφάσεις, ώστε να ξεκαθαρίσει η στάση της ΥΔΟΜ και να σταματήσει η τσιμεντοποίηση του παραλιακού μετώπου της πόλης και η καταστροφή των τελευταίων ελεύθερων χώρων πρασίνου και άθλησης.

Μετά από πρόταση της αντιπολίτευσης, τη Δευτέρα έχει οριστεί συνάντηση όλων των επικεφαλής των παρατάξεων προκειμένου να εξεταστούν όλα τα δεδομένα και οι δυνατότητες αντίδρασης και επιλογών, ώστε να σταματήσει η δόμηση στα παραλιακά οικόπεδα που βρίσκονται σε κίνδυνο. Να σημειωθεί ότι εκτός από τα δύο αυτά οικόπεδα, στο μάτι του κυκλώνα της τσιμεντοποίησης βρίσκεται και το παραλιακό οικόπεδο της ακτής Ντοβίλ, που ανήκει στην Εθνική Τράπεζα όπως και παραλιακό οικόπεδο δίπλα στο πρώην νοσοκομείο Παναγία.

Για το θέμα επικοινωνήσαμε με την αρμόδια αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Καλαμαριάς Ελπίδα Καλπίδου, αλλά αρνήθηκε να απαντήσει λέγοντας ότι «στην παρούσα φάση δεν είμαι σε θέση να σας ενημερώσω».

Ο Αρης Τεμεκενίδης, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Καλαμαριά Πρώτη Ξανά», τόνισε ότι «χρειάζεται άμεση αντίδραση για την υπόθεση με ανάκληση ή παύση των εργασιών» καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «είμαστε με το πιστόλι στον κρόταφο, οι μπουλντόζες είναι μέσα στα οικόπεδα και ρίχνουν θεμέλια στα δύο οικόπεδα». Σημείωσε δε πως «από την πλευρά μας είμαστε στη διάθεση του δήμου να συμβάλουμε με κάθε τρόπο ώστε να σωθούν τα οικόπεδα» τονίζοντας πως η διαδικασία απαλλοτρίωσης πρέπει να συνεχιστεί όπως και να διασφαλιστεί το οικονομικό μέρος της υπόθεσης.

Επίσης ο δημοτικός σύμβουλος Αβραάμ Περσίδης, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Καλαμαριά που μας Αξίζει», τόνισε πως «η θέση μας είναι ξεκάθαρη, πρέπει να παρθούν πίσω οι άδειες και να σταματήσει άμεσα η οικοδόμηση, από κει και πέρα περιμένουμε να δούμε όλα τα δεδομένα και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και γι αυτό το λόγο ζητήσαμε συνάντηση των παρατάξεων εφ όλης της ύλης για το παραλιακό μέτωπο».

Πατσιλάρας: Ο δήμος όφειλε να είναι καλύτερα προετοιμασμένος

Ανάλογα και ο Βασίλης Πατσιλάρας, πρόεδρος του «Συλλόγου Κατιρλιωτών» θεωρεί ότι ο δήμος Καλαμαριάς μπορεί και οφείλει να πάρει πολιτικές πρωτοβουλίες ώστε να αρθούν οι άδειες και να προστατευτούν οι ελεύθεροι χώροι.

«Το θέμα είναι ότι οι συγκεκριμένες άδειες είναι ανακλητέες και ο δήμος και ειδικά η νομική υπηρεσία του δήμου, θα έπρεπε από την αρχή να προνοήσει για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος και αυτή είναι η αποστολής της» τονίζει και υποστηρίζει ότι η νέα διοίκηση του δήμου Καλαμαριάς, παρότι προσπαθεί, όφειλε να ήταν καλύτερα προετοιμασμένη.

«Το δημοτικό συμβούλιο έχει ψηφίσει ομόφωνα να αρθούν οι άδειες και να αρχίσει η η διαδικασία απαλλοτρίωσης, κάτι που δεν έγινε από την προηγούμενη διοίκηση και η νομική υπηρεσία έπρεπε να υποστηρίξει νομικά αυτές τις πολιτικές αποφάσεις με τη θέση, βάσει της απόφασης του ΣτΕ ότι οι άδειες είναι ανακλητέες» τονίζει και καλεί τη διοίκηση του δήμου να προβεί σε όλες τις ενέργειες για τη διάσωση των οικοπέδων.

Δαρδαμανέλης: Το θέμα είχε δρομολογηθεί από την εποχή Μπακογλίδη

Από την πλευρά του ο Γιάννης Δαρδαμανέλης, πρώην δήμαρχος Καλαμαριάς και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο επικεφαλής της παράταξης, «Γενιά Δημιουργίας», υποστηρίζει ότι όπως αποδείχθηκε η υπόθεση των δύο οικοπέδων είναι δύσκολη και πως πρέπει να δοθεί βάρος στο  νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο για την εξασφάλιση κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων (ΕΣΕΚΚ) που εκπονείται στην Καλαμαριά.

«Τελικά από αυτό που γίνεται κατανοητό, είναι πως όλα όσα λέχθηκαν προεκλογικά, ότι θα ανακαλέσουν τις άδειες και πως εμείς κωλυσιεργούσαμε, μάλλον ήταν λόγια καθώς οι εργασίες συνεχίζονται. Είναι ένα θέμα που όσο και αν το παλέψαμε, είχε ήδη δρομολογηθεί από τα χρόνια του κ. Μπακογλίδη. Οι δύο άδειες συνεχίζουν να είναι σε ισχύ και να μη μπορούν να ανακληθούν» αναφέρει και σημειώνει πως από τη νέα διοίκηση «γίνονται αιτήματα όπως γίνονταν και από εμάς και συνεχίζουν να καλούν τους ιδιοκτήτες και να μην προσέρχονται και να γίνεται ότι κάναμε κι εμείς».

Όπως αναφέρει, «αυτό που λέγαμε από την αρχή είναι ότι με αυτό το οικόπεδο τα πράγματα ήταν στο απροχώρητο. Είχαμε κάποιες κινήσεις, που ξέραμε ότι δεν θα οδηγηθούν σε καλό αποτέλεσμα, αλλά κάναμε τις προσπάθειες μας. Παρόλα αυτά, αυτό που πρέπει να δούμε με σοβαρότητα είναι να μη χαθούν άλλοι χώροι και να σώσουμε τα διπλανά οικόπεδα. Να κάνουμε ένα σοβαρότερο σχεδιασμό για τους ελεύθερους χώρους του δήμου, που τον ξεκινήσαμε με το Ειδικό Σχέδιο που εγκρίθηκε και εκπονείται και να δούμε τι μπορούμε να σώσουμε» ενώ σχολίασε πως «δεν είναι θέμα πολιτικής εκμετάλλευσης όπως είδαμε προεκλογικά» αφήνοντας αιχμές κατά της νέας διοίκησης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα