Featured

Μαμά, τι θα κάνουμε σήμερα;

Μαθήματα Στρατέγκο Από την Πέμπτη 1 ως την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015, θα διαρκέσει η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στα μαθήματα διδασκαλίας μαθημάτων Στρατέγκο, που προσφέρει η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης (Κ.Ε.ΔΗ.Θ.) για παιδιά από 8 ετών και πάνω. Τον Σεπτέμβριο του 2014, η Ελληνική ομάδα Stratego πήρε τον τίτλο της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας στο […]

Parallaxi
μαμά-τι-θα-κάνουμε-σήμερα-48408
Parallaxi

librariesthess001 (1)

Μαθήματα Στρατέγκο

Από την Πέμπτη 1 ως την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015, θα διαρκέσει η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στα μαθήματα διδασκαλίας μαθημάτων Στρατέγκο, που προσφέρει η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης (Κ.Ε.ΔΗ.Θ.) για παιδιά από 8 ετών και πάνω.

Τον Σεπτέμβριο του 2014, η Ελληνική ομάδα Stratego πήρε τον τίτλο της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας στο Πρωτάθλημα που έγινε υπό την αιγίδα της «Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014», ενώ τον προηγούμενο μήνα κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2015 στο Waterloo. Ο Πρωταθλητής Ελλάδας 2015, Σταύρος Σεκερτζής, θα πραγματοποιήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Στρατέγκο σε τρία (3) τμήματα με κόστος συμμετοχής 20 ευρώ το μήνα και μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων, 25 άτομα ανά τμήμα.

Τα τμήματα θα γίνονται κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 17.00-20.00. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για το πρόγραμμα και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στην έδρα της Κ.Ε.ΔΗ.Θ (Καρακάση 1, Πάρκο Κρήτης – Περιοχή Μαρτίου, τηλέφωνα 2310 313414 και 2310 317144) από τις 10:00 έως και τις 14:00.

Προσοχή: Εξαιτίας του περιορισμένου αριθμού θέσεων θα τηρηθεί αυστηρά η σειρά προτεραιότητας που προκύπτει από το πρωτόκολλο κατάθεσης των αιτήσεων στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης της Κ.Ε.ΔΗ.Θ.

Εκδηλώσεις στο Βαφοπούλειο

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015 ώρα 20.30 Παράσταση Θεάτρου Σκιών και γνωριμία με τη φιγούρα του Καραγκιόζη από τον καραγκιοζοπαίκτη Γιάννη Χατζή Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Έκθεσης «Παράλληλοι Δρόμοι» σε συνδιοργάνωση με το ΣΚΕΤΒΕ Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων 4ου ορόφου, είσοδος ελεύθερη

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015 ώρα 10.00 Κατασκευές με την τεχνική origami από τον Αλέξανδρο Κωνσταντίνου Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Έκθεσης «Παράλληλοι Δρόμοι» σε συνδιοργάνωση με το ΣΚΕΤΒΕ Παιδική Βιβλιοθήκη, είσοδος ελεύθερη (με προεγγραφή έως 20 άτομα)

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015, ώρα 11.00 Επίδειξη τεχνικής κατασκευής κούκλας από χαρτοπολτό από τη Λίνα Γιαμούζη Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Έκθεσης «Παράλληλοι Δρόμοι» σε συνδιοργάνωση με το ΣΚΕΤΒΕ Παιδική Βιβλιοθήκη, είσοδος ελεύθερη (με προεγγραφή έως 20 άτομα)

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015, ώρα 19.00 Κατασκευή αντικειμένων με ανακυκλώσιμα υλικά από τον Ιορδάνη Ποιμενίδη Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Έκθεσης «Παράλληλοι Δρόμοι» σε συνδιοργάνωση με το ΣΚΕΤΒΕ Παιδική Βιβλιοθήκη, είσοδος ελεύθερη (με προεγγραφή έως 20 άτομα)

Πληροφορίες: Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, Γ. Βαφόπουλου 3, 2310-225172, 2310-231431

Δράσεις Παιδικού Μουσείου Θεσσαλονίκηςpaidiko (1)Ανοίξαμε και σας περιμένουμε… Οκτώβριος 04, 2015 11:00 εώς 13:00 Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Παιδιά και γονείς θα έχουν την ευκαιρία να δούνε από κοντά τις δύο μόνιμες εκθέσεις για να ενημερωθούν για τα καινούργια δημιουργικά εργαστήρια και να οδηγηθούν σε μονοπάτια χρωματιστά και μαγικά. Θα ταξιδέψουμε με τα παιδιά με δημιουργικές δραστηριότητες,παιχνίδια και κατασκευές.

Κάθε υλικό μια ιστορία, κάθε ιστορία ένα παιχνίδι Οκτώβριος 11, 2015 11:00 εώς 13:00 Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Από τι υλικό είναι φτιαγμένα τα παιδικά όνειρα και οι παιδικές αναμνήσεις; Τι ιστορίες θα μας έλεγαν τα παιχνίδια και τα παιδιά αν μπορούσαν; Ο Φρανσουά παίζει στο καθιστικό με το αλογάκι του, η Μάργκαρετ στο δωμάτιό της με την κούκλα της. Η Φραντέσκα μαγειρεύει με τα κουζινικα δίπλα στην μαμά της και ο Ουίλιαμ με τη σβούρα στην αυλή του σπιτιού του. Επισκεπτόμαστε όλα τα παιδιά στα σπίτια τους, βλέποντας τα παιχνίδια τους, την εξέλιξη τους στο χρόνο και τα συγκρίνουμε με αυτά του Μουσείου.

Ξενάγηση στις συλλογές του Μουσείου Οκτώβριος 18, 2015 11:00 εώς 13:00 Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Μόνιμη έκθεση παιχνιδιών με τίτλο «Ταξιδεύοντας με τα παιχνίδια», Μόνιμη έκθεση εκπαιδευτικού υλικού με τίτλο «…σε μια τάξη απ’ τα χρόνια τα παλιά»

Του καιρού γυρίσματα Οκτώβριος 25, 2015 11:00 εώς 13:00 Τοποθεσία Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Μία ήλιο, μια βροχή και δεν βλέπω προκοπή. Από ήλιο να μαυρίσω ή ομπρέλα να κρατήσω; Τα παιδιά μέσα από δραστηριότητες όπως η εξιστόρηση παραμυθιών, η παρακολούθηση πειραμάτων, η επίλυση παιχνιδομυστηρίων και η δημιουργία ευρηματικών κατασκευών γνωρίζουν τα καιρικά φαινόμενα και αντιλαμβάνονται τη σημασία που διαδραματίζουν για το φυσικό περιβάλλον.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ. ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: ΔΕΥΤΕΡΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ : 09.00 – 13.00 ΤΗΛ: 2310913047 Είσοδος στο Μουσείο: 2€

Εκπαιδευτικά Εργαστήρια στο Ολυμπιακό Μουσείοolympiako (1)Το Ολυμπιακό μας Μουσείο για ενδέκατη συνεχή χρονιά μπαίνει στο ρυθμό με δημιουργικά παιδικά εργαστήρια.

Εργαστήριο Μουσικοκινητικής Αγωγής. Διασκεδάζουμε μέσα από τη βιωματική και ενεργητική μάθηση, την ανακάλυψη και την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης.

Εργαστήριο Παιδικής Μαγειρικής. Ανακαλύπτουμε τα μυστικά της γευστικής και συνάμα υγιεινής διατροφής.

Εργαστήριο Θεάτρου για μικρούς αλλά και εφήβους. Με στόχο την ανάδειξη της δημιουργικότητας και την ευαισθητοποίηση στην τέχνη. Η μουσειακή αγωγή και η ψυχαγωγία μέσω των εργαστηρίων του Ολυμπιακού Μουσείου, αποτελούν τον πυρήνα της εκπαιδευτικής μας πολιτικής, προκειμένου το χαμόγελο και η Ολυμπιακή εμπειρία να γίνουν κτήμα όλων των μικρών μας φίλων.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ Για παιδιά ηλικίας 5-7 ετών, κάθε Σάββατο 11:00-12:00

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ “ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ” Για παιδιά ηλικίας 8-11 ετών, κάθε Σάββατο 12:15-14:15

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΘΕΑΤΡΟΥ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ Για παιδιά ηλικίας 12-15 ετών, κάθε Σάββατο 14:30-16:30

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ & ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, κάθε Σάββατο 10:00-12:00

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται στα εργαστήρια παρέχονται δωρεάν από το μουσείο. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να απευθυνθείτε στο Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου, στα τηλέφωνα 2310968531-2 ή μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης [email protected].

Εκπαιδευτικά προγράμματα στο Ωδείο Βορείου Ελλάδος

Το Ωδείο Βορείου Ελλάδος, πρωτοπορώντας και εισάγοντας κάθε χρόνο νέα προγράμματα σπουδών καθώς και δραστηριότητες που αφορούν σε παιδιά κάθε ηλικίας, έτσι και φέτος προσφέρει μια σειρά εκπαιδευτικά προγράμματα με στόχο τη μάθηση μέσα από τη δράση, το παραμύθι και το παιχνίδι. Τα εκπαιδευτικά αυτά προγράμματα συνοδεύονται από οπτικοακουστικό υλικό και παρουσιάζονται από έμπειρους εκπαιδευτικούς και μουσικοπαιδαγωγούς στην Αίθουσα εκδηλώσεων «Carpe Diem» του Ωδείου Βορείου Ελλάδος.

Για το σχολ.έτος 2015-16 προτείνουμε για τους μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού τα παρακάτω εκπαιδευτικά προγράμματα.

Η ΧΙΟΝΑΤΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΤΑ ΝΟΤΕΣ Μουσικό παραμύθι

Απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, νήπια και μαθητές Α’ & Β’ Δημοτικού. Ένα μουσικό παραμύθι γεμάτο παιχνίδι, που μέσα από τη φαντασία προτρέπει τα παιδιά σε δράση στον κόσμο της μουσικής. Στόχος του προγράμματος είναι ν’ αγαπήσουν τα παιδιά τη μουσική, όπως το παραμύθι της γιαγιάς. Οι μικροί μαθητές θα έρθουν σε επαφή με το «μουσικό αλφάβητο» που δεν είναι άλλο από τις 7 νότες και θα μοιραστούν μηνύματα για την ομαδικότητα, τη φιλία και την εμπιστοσύνη μέσα από το δρόμο της μουσικής.

ΜΕΛΩΔΙΕΣ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ Απευθύνεται σε μαθητές Α’, Β’, Γ’ & Δ’ Δημοτικού

Ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που προσφέρει πολλά νέα ερεθίσματα και βασίζεται στην έντονη συμμετοχική δράση των παιδιών με όλες τους τις δυνατότητες. Μέσω του προγράμματος τα παιδιά αντιλαμβάνονται ότι στη μουσική ακούς περισσότερα από αυτά που αντιλαμβάνεται αρχικά το αυτί σου και ότι σε μια εικόνα ανακαλύπτεις περισσότερα όταν την παρατηρείς, από ό,τι με την αρχική φευγαλέα ματιά.

ΨΗΦΙΔΩΤΑ ΚΑΙ ΠΕΡΓΑΜΗΝΕΣ Απευθύνεται σε μαθητές Ε’ & ΣΤ’ Δημοτικού & σε μαθητές Γυμνασίου

Ένα ταξίδι στο συναρπαστικό «ΧΘΕΣ» της τέχνης, που πάντοτε παραμένει επίκαιρο αλλά όχι τόσο γνωστό. Γι’ αυτό λοιπόν αποφασίσαμε να γνωρίσουμε τα ψηφιδωτά αριστουργήματα. Την τεχνική με την οποία κατασκευάζονται καθώς γινόμαστε οι ίδιοι μικροί ψηφιδωτοποιοί. Μια ανακάλυψη του Βυζαντινού κόσμου των χειρόγραφων και της γραφικής ύλης. Θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε ένα πραγματικό ελατήριο από πάπυρο. Θα ανακαλύψουμε μέσα από πλούσιο οπτικό υλικό την παράδοση και την τέχνη των ψηφιδωτών και των περγαμηνών. Μέσα από τη διδασκαλία και τη ζύμωση με μεγάλα έργα τέχνης θα ανακαλύψουμε πώς έγραφαν οι άνθρωποι και πώς θα κάνουμε το δικό μας Χρυσόβουλο. Μια εναλλακτική μουσειακή ξενάγηση, η οποία μας εισάγει στον κόσμο του χθες με τρόπο απλό και ευχάριστο.

ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ OΡΓΑΝΟΠΟΙΟΥ Απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού & Γυμνασίου (διαφοροποίηση της παρουσίασης ανάλογα με την ηλικία των παιδιών)

Όλοι δε μπορούμε να γίνουμε μουσικοί, μπορούμε όμως να γίνουμε καλοί ακροατές και να ακούμε συνειδητά. Στόχος του προγράμματος αυτού είναι η γνωριμία των παιδιών με τα μουσικά όργανα, τις δυνατότητες τους και τα χαρακτηριστικά τους, με αποτέλεσμα την σφαιρική αντίληψη της μουσικής. Επιδίωξη είναι η αναγνώριση του ηχοχρώματος και η βελτίωση των ακουστικών ικανοτήτων των παιδιών.

Ο τρόπος παρουσίασης των προγραμμάτων διαμορφώνεται ανάλογα με την ηλικία των παιδιών, το κόστος συμμετοχής διαμορφώνεται ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών, ενώ υπάρχει η δυνατότητα παρουσίασης όλων των προγραμμάτων στο χώρο του σχολείου σας. Παρακαλώ μη διστάσετε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο 2310422885 για επιπλέον πληροφορίες ή διευκρινήσεις.

Παιδικές εκδηλώσεις στις Βιβλιοθήκεςiarlaoth (1)Με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς περιμένουμε και πάλι τους μικρούς μας φίλους στις Βιβλιοθήκες. Εκπαιδευτικά προγράμματα, θεατρικές και μουσικοκινητικές δραστηριότητες, κουκλοθέατρο, επισκέψεις συγγραφέων είναι μερικές από τις δράσεις των βιβλιοθηκών μας.

«Τα ζώα του δάσους» – Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα των ζώων (4 Οκτωβρίου). Τι είναι δάσος, τι μας προσφέρει και ποια ζώα ζουν και μεγαλώνουν μέσα σ’ αυτό. Στη συνέχεια τα παιδιά θα δημιουργήσουν τη δική τους αφίσα. Ηλικίες: 4 – 8 ετών. Με προεγγραφή, μέχρι 20 παιδιά. Πέμπτη 1/10/2015, ώρα 18.30 Βιβλιοθήκη Άνω Τούμπας (Γρ. Λαμπράκη 187, τηλ. 2310 950370)

«Μύθοι και πραγματικότητα…» Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέματα από την Ελληνική Μυθολογία με τους εθελοντές Χρυσάνθη Αντωνίου, παραμυθού και τον μουσικό Ζωγράφο Σταυρίδη. 1η Παρουσίαση: Διόνυσος ο θεός των αμπελιών και του κρασιού Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά 6 έως 12 ετών. Με προεγγραφή. Παρασκευή 2/10/2015, ώρα 18.30 Βιβλιοθήκη Χαριλάου. (Νικάνορος 3 & Στεφ. Νούκα, τηλ. 2310 324666)

«Συμβουλευτική στη διατροφή» Φτιάχνουμε την πυραμίδα της διατροφής με την εθελόντρια διαιτολόγο-διατροφολόγο Ανδρονίκη Αστεριάδου. Για παιδιά ηλικίας 3-8 ετών. Προαπαιτούμενα υλικά: ένα μεγάλο χαρτόνι, μπογιές, κόλλα και ψαλίδι. Δευτέρα 5/10/2015, ώρα 18.00 Βιβλιοθήκη Κωνσταντινουπόλεως (Κωνσταντινουπόλεως 45, τηλ. 2310 315100)

«Εβδομάδα Κόμικς – Γελοιογραφίας» Ελάτε μικροί και μεγάλοι να δείτε και να δανειστείτε βιβλία από την έκθεση κόμικς – γελοιογραφίας. Διάρκεια έκθεσης: 5/10/2015 – 9/10/2015 Η αρχιτέκτονας Κατερίνα Ζαφειρίου, θα είναι στη βιβλιοθήκη για να βοηθήσει τα παιδιά να φτιάξουν το δικό τους σκίτσο. Για παιδιά 6 – 12 ετών. Με προεγγραφή. Τρίτη 6/10/2015, ώρα 18.00 Βιβλιοθήκη 40 Εκκλησιών (Γ. Βιζυηνού 57, τηλ 2310 203443)

«Περσέας, Πήγασος, Ανδομέδα» Μύθοι και παραμύθια για τον ουρανό και τα αστέρια”. Θα διαβάσουμε μύθους, θα δούμε τα αστέρια σε διαφάνειες και θα ζωγραφίσουμε. Με την παιδαγωγό Μήτση Μαρία. Για παιδιά 7-10 χρονών με προεγγραφή Τρίτη 6/10/2015, ώρα 18.00 Βιβλιοθήκη Κάτω Τούμπας (Πυλαίας 59, τηλ. 2310 919039)

«Με το μωρό μου στη Βιβλιοθήκη φτιάχνουμε ένα χαριτωμένο σαλιγκάρι!» Διαβάζουμε το βιβλίο του Antoon Krings «Άρης το σαλιγκάρι» και φτιάχνουμε χαριτωμένα σαλιγκαράκια. Κύκλος δραστηριοτήτων που απευθύνεται σε νήπια 2,5 – 4,5 ετών και τους γονείς τους. Mε προεγγραφή. Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: Χαρτόνι κανσόν Α4 σε καφέ, κόκκινο, πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα, πούλιες χρωματιστές, ματάκια και κόλλα. Παρασκευή 9/10/2015, ώρα 18.30 Βιβλιοθήκη Χαριλάου (Νικάνορος 3 & Στεφ. Νούκα, τηλ. 2310 324666)

«Διαβάζουμε… παίζοντας» Θεατρικό παιχνίδι με την ομάδα «Ο επιπόλαιος Φρεντ». Για παιδιά 6 – 8 ετών. Με προεγγραφή, μέχρι 15 παιδιά. Δευτέρα 12/10/2015, ώρα 18.00 Παιδική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας(Αρχαιοτήτων 13, τηλ. 2310 616076) Τρίτη 20/10/2015, ώρα 18.00 Παιδική Βιβλιοθήκη Δελφών (Δελφών 208 & Ορεστιάδος 3, τηλ. 2310 324090)

«Μαθαίνω να διαβάζω και να χρησιμοποιώ τους πρώτους μου χάρτες» Πως φαίνεται το σπίτι μου από ψηλά; Είναι ο χάρτης μια φωτογραφία της Γης; Που βρίσκομαι εγώ μέσα στο χάρτη; Είναι δυνατόν να δω ολόκληρη τη γη; Μπορώ να φτιάξω έναν δικό μου χάρτη; Σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας – Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς. Τρίτη 13/10/2015, ώρα 10.00 – 11.00 & 11.00 – 12.00 Παιδική Βιβλιοθήκη Ορέστου (Ορέστου 33 & Χαλκιδικής, τηλ. 2310 852384)

Εργαστήρι Origami για γονείς και παιδιά Η διπλωματούχος χαρτοδιπλωτικής, Ζέτα Στεφάνου, θα παρουσιάσει σε γονείς και παιδιά την ιαπωνική τεχνική Origami και θα φτιάξουν όμορφες μοναδικές δημιουργίες. Τρίτη 13/10/2015, ώρα 18.30 Πρότυπη Σχολική Βιβλιοθήκη (Κασσάνδρου 17 – 19,τηλ. 2310 274708) Τετάρτη 14/10/2015, ώρα 18.30 Βιβλιοθήκη Κάτω Τούμπας (Πυλαίας 59, τηλ. 2310 919039) Παρασκευή 16/10/2015, ώρα 18.00 Παιδική Βιβλιοθήκη Ξηροκρήνης (Γρ. Κολωνιάρη 23, τηλ. 2310 514780) Πέμπτη 22/10/2015, ώρα 18.30 Βιβλιοθήκη Χαριλάου (Νικάνορος 3 & Στεφ. Νούκα, τηλ. 2310 324666)

img_5088 (1)

Compasito (Μικρή Πυξίδα) εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Δράσεις ευαισθητοποίησης παιδιών στα ανθρώπινα δικαιώματα μέσω των εκπαιδευτικού εγχειριδίου Compasito» Σε συνεργασία με την ΑΡΣΙΣ. Οι δραστηριότητες του εγχειριδίου μέσα από μια ευρεία θεματολογία βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν και να υιοθετήσουν τις αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ώστε να θελήσουν να αγωνιστούν για την υπεράσπισή τους. Τετάρτη 14/10/2015, ώρες 10.00 – 11.30 & 11.30 – 13.00 Παιδική Βιβλιοθήκη Ξηροκρήνης (Γρ. Κολωνιάρη 23, τηλ. 2310 514780) Τρίτη 20/10/2015, ώρες 10.00 – 11.30 & 11.30 – 13.00 Παιδική Βιβλιοθήκη Άνω Πόλης (Κρίσπου 7, τηλ. 2310 200537)

«Οδυσσέας Ελύτης & Γιώργος Σεφέρης: Ένα ποιητικό παιχνίδι». Η ηθοποιός– ποιήτρια Ιωάννα Λιούτσια παρουσιάζει τη δράση «Οδυσσέας Ελύτης & Γιώργος Σεφέρης : Ένα ποιητικό παιχνίδι». Συζήτηση για την ποίηση και δημιουργία ποιημάτων από τα παιδιά με σκόρπιες λέξεις από κάποιο ποίημα του Ελύτη ή του Σεφέρη Πέμπτη 15/10/2015, ώρα 18.30 Βιβλιοθήκη Χαριλάου (Νικάνορος 3 & Στεφ. Νούκα, τηλ. 2310 324666)

«Τα κουνέλια που φταίγανε για όλα» Ανέμελα τα κουνελάκια χοροπηδούν στο καταπράσινο λιβάδι τους, τρώγοντας λαχταριστά καρότα και απολαμβάνοντας την ησυχία τους! Τι θα γίνει όμως αν, ξαφνικά, έρθει μια αγέλη λύκων και απειλεί να τα διώξει; Ένα παιχνίδι ρόλων, βασισμένο στο ομώνυμο παραμύθι του Τζέιμς Θέρμπερ, που προσεγγίζει το θέμα του ρατσισμού, καλλιεργεί την ενσυναίσθηση και την αγάπη για το διαφορετικό. Με την μουσικοκινητική ομάδα «Το χοροπηδηχτό ταμπούρλο» Για παιδιά 6 – 9 ετών. Με προεγγραφή. Σάββατο 17/10/2015, ώρα 12.00 Παιδική Βιβλιοθήκη Ξηροκρήνης (Γρ. Κολωνιάρη 23, τηλ. 2310 514780) Τρίτη 27/10/2015, ώρα 19.00 Παιδική Βιβλιοθήκη Ορέστου (Ορέστου 33 & Χαλκιδικής, τηλ. 2310 852384)

«Ο πόλεμος της χαμένης παντόφλας»/ Ευγένιος Τριβιζάς Αφήγηση παραμυθιού και εικαστικές δραστηριότητες με την εθελόντρια Ευανθία Νάσιου. Δευτέρα 19/10/2015,ώρα 17.00 Βιβλιοθήκη Κωνσταντινουπόλεως (Κωνσταντινουπόλεως 45, τηλ. 2310 315100)

«Μεγάλη και μικρή Άρκτος» Μύθοι και παραμύθια για τον ουρανό και τα αστέρια. Θα διαβάσουμε μύθους, θα δούμε τη Μεγάλη και μικρή Άρκτο σε διαφάνειες και θα ζωγραφίσουμε. Με την παιδαγωγό Μήτση Μαρία. Για παιδιά 7-10 χρονών με προεγγραφή Δευτέρα 19/10/2015, ώρα 18.00 Βιβλιοθήκη Κάτω Τούμπας (Πυλαίας 59, τηλ. 2310 919039)

«Οι χάρτινοι καθρέφτες του κόσμου: Από τα πετρογραφήματα στους δορυφόρους» Πότε άρχισαν οι άνθρωποι να φτιάχνουν χάρτες; Τι σχέση έχει Ίππαρχος με το GPS; Είχαν ταξιδιωτικούς οδηγούς οι Ρωμαίοι; Πώς ταξίδευαν στη θάλασσα οι ναυτικοί του Μεσαίωνα; Είχε χάρτες ο Κολόμβος στα ταξίδια του; Μπορεί να χωρέσει η Γη στον υπολογιστή μου; Σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας – Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς. Τρίτη 20/10/2015, ώρα 10.00 – 11.00 & 11.00 – 12.00 Παιδική Βιβλιοθήκη Ορέστου (Ορέστου 33 & Χαλκιδικής, τηλ. 2310 852384)

«Το κανόνι της ειρήνης» της Φρόσως Χατόγλου. Κουκλοθέατρο με την εθελόντρια νηπιαγωγό Νατάσα Ιντζεβίδου. Για παιδιά 5 – 7 ετών. Με προεγγραφή. Τρίτη 20/10/2015, ώρα 18.30 Βιβλιοθήκη 40 Εκκλησιών (Γ. Βιζυηνού 57, τηλ 2310 203443)astra (1)«Ένα ταξίδι στο σύμπαν για μικρούς και μεγάλους» Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα γίνεται σε συνεργασία με τον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας και περιλαμβάνει 3 ενότητες παρουσιάσεων. 1η παρουσίαση: Γνωριμία με τις ομορφιές και τα μυστήρια του Σύμπαντος (εισηγητής: Θεόδωρος Ορφανίδης)

Είναι δυνατόν να ταξιδέψουμε μέχρι τα όρια του Σύμπαντος; Σε ποιους πλανήτες έχει πάει ο άνθρωπος; Υπάρχουν άλλοι πλανήτες σαν τη Γη; Υπάρχουν εξωγήινοι; Από τι υλικό αποτελούνται οι αστέρες; Τα αστέρια γεννιούνται και πεθαίνουν ή ζουν για πάντα; Τι είναι οι γαλαξίες, τα αστρικά σμήνη, τα πλανητικά νεφελώματα, οι σουπερνόβα, οι βαρυτικοί φακοί, οι λευκοί νάνοι, οι αστέρες νετρονίων και οι μαύρες τρύπες; Για παιδιά από 11 ετών και πάνω… Πέμπτη 22/10/2015, ώρα 19.00 Παιδική Βιβλιοθήκη Ορέστου (Ορέστου 33 & Χαλκιδικής, τηλ. 2310 852384)

«Παίζουμε με τα παραμύθια» Δραματοποίηση παραμυθιών και θεατρικό παιχνίδι από την εθελόντρια βρεφονηπιοκόμο Στέλλα Τσατσαρώνη. Πέμπτη 22/10/2015, ώρα 10.00 Πρότυπη Σχολική Βιβλιοθήκη ( Κασσάνδρου 17 – 19,τηλ. 2310 274708)

«Μια φορά και έναν καιρό στη Θεσσαλονίκη…» Ένα οδοιπορικό στα μνημεία, στους ναούς, στις αγορές, στους δρόμους και στις πλατείες της παλιάς Θεσσαλονίκης για να γνωρίσουν τα παιδιά την ιστορία και τη ζωή της πόλη τους σε διαφορετικές χρονικές περιόδους μέσα από αφηγήσεις, φωτογραφίες, προβολές, συζητήσεις, παιχνίδια, κολάζ και ζωγραφική. 1η Παρουσίαση: Ελληνιστική – Ρωμαϊκή – Βυζαντινή εποχή Παρασκευή 30/10/2015, ώρα 18.30 Βιβλιοθήκη Χαριλάου (Νικάνορος 3 & Στεφ. Νούκα, τηλ. 2310 324666)

Παρέα με τον συγγραφέα στη βιβλιοθήκη μου

parea (1)

Γνωριμία με τη συγγραφέα Αλεξάνδρα Μητσιάλη που παρουσιάζει το βιβλίο της «Κύριε Χρόνε, σου έχω πολλά παράπονα» Τρίτη 20/10/2015, ώρα 18.30 Παιδική Βιβλιοθήκη Ορέστου (Ορέστου 33 & Χαλκιδικής, τηλ. 2310 852384)

Γνωριμία με τη συγγραφέα Μαρία Πετκανοπούλου που θα παρουσιάσει το βιβλίο της «Ο μικρός ζωγράφος των βράχων». Τρίτη 13/10/2015, ώρα 10.00 Παιδική Βιβλιοθήκη Ξηροκρήνης (Γρ. Κολωνιάρη 23, τηλ. 2310 514780)

Γνωριμία με τη συγγραφέα Μαρία Πολίτου που παρουσιάζει το βιβλίο της «Ο Γυριστρούλης και οι Ό,τι Νάνοι στη χώρα των Σωστοφάγων» Τρίτη 13/10/2015, ώρα 18.00 Παιδική Βιβλιοθήκη Δελφών (Δελφών 208 & Ορεστιάδος 3, τηλ. 2310 324090) Επίσης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής (16 Οκτωβρίου) το παραμύθι πλαισιώνεται από εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Παρασκευή 16/10/2015, ώρα 18.30 Βιβλιοθήκη Χαριλάου (Νικάνορος 3 & Στεφ. Νούκα, τηλ. 2310 324666)

Γνωριμία με τη συγγραφέα Αφροδίτη Παπαντωνίου που παρουσιάζει το βιβλίο της «Μ’ αγαπάς; Σ’ αγαπώ!». Για παιδιά 5 – 7 ετών. Με προεγγραφή, μέχρι 15 παιδιά. Τρίτη 13/10/2015, ώρα 18.30 Βιβλιοθήκη 40 Εκκλησιών (Γ. Βιζυηνού 57, τηλ 2310 203443)

Γνωριμία με τις συγγραφείς Ελένη Τύμπα – Ψυρροπούλου και Κλεοπάτρα Παγιαβλή που μας παρουσιάζουν το βιβλίο τους «Σχήματα με συναισθήματα». Για παιδιά 4 – 6 ετών. Με προεγγραφή, μέχρι 15 παιδιά. Τρίτη 13/10/2015, ώρα 18.30 Βιβλιοθήκη Τριανδρίας (Αμοργού 29, τηλ. 2310 921660)

Γνωριμία με τη συγγραφέα Όλγα Σεχίδου που μας παρουσιάζει το βιβλίο της «Η Σαρδέλα και ο Αχινός». Τετάρτη 14/10/2015, ώρα 10.00 Πρότυπη Σχολική Βιβλιοθήκη ( Κασσάνδρου 17 – 19,τηλ. 2310 274708)

Γνωριμία με τη συγγραφέα Δώρα Φώτου που θα παρουσιάσει το βιβλίο της «Η Κρυσταλλοχώρα» Τετάρτη 14/10/2015, ώρα 10.00 Βιβλιοθήκη Κωνσταντινουπόλεως (Κωνσταντινουπόλεως 45, τηλ. 2310 315100) Τρίτη 20/10/2015, ώρα 10.00 Βιβλιοθήκη Κωνσταντινουπόλεως (Κωνσταντινουπόλεως 45, τηλ. 2310 315100)

Γνωριμία με τη συγγραφέα Πολυξένη Χουρίδου που παρουσιάζει το βιβλίο της «Τα ζώα του γέροντα». Τετάρτη 14/10/2015, ώρα 18.30 Παιδική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας (Αρχαιοτήτων 13, τηλ. 2310 616076) Τετάρτη 21/10/2015, ώρα 18.00 Βιβλιοθήκη Άνω Τούμπας (Γρ. Λαμπράκη 187, τηλ. 2310 950370)

Γνωριμία με τη συγγραφέα Τριανταφυλλιά Τσιακμάκη – Κατσούλη που παρουσιάζει το βιβλίο της «Λίτσα η σαρδελίτσα». Για παιδιά 5 – 8 ετών. Με προεγγραφή, μέχρι 15 παιδιά. Πέμπτη 15/10/2015, ώρα 10.00 Παιδική Βιβλιοθήκη Άνω Πόλης (Κρίσπου 7, τηλ. 2310200537) Παρασκευή 16/10/2015, ώρα 18.30 Βιβλιοθήκη Κάτω Τούμπας (Πυλαίας 59, τηλ. 2310 919039)

Γνωριμία με τη συγγραφέα Ζαφειρούλα Μυλωνά που παρουσιάζει το βιβλίο της «Η νεράιδα των λουλουδιών και ο δράκος». Πέμπτη 15/10/2015, ώρα18.30 Παιδική Βιβλιοθήκη Ορέστου (Ορέστου 33 & Χαλκιδικής, τηλ. 2310 852384)

Ο συγγραφέας Γιώργος Μουμουζιάς που παρουσιάζει το βιβλίο του «Η χήνα η Πιπίνα». Για παιδιά 6 – 8 ετών. Με προεγγραφή, μέχρι 15 παιδιά. Δευτέρα 19/10/2015, ώρα 10.00 Βιβλιοθήκη Σταθμού ( Μοναστηρίου 93Β 2ος όροφος – πρώην κτίριο Δημ Αστυνομίας, τηλ. 2313318394)

Γνωριμία με τη συγγραφέα Αθηνά Γκίνη που μας παρουσιάζει το βιβλίο της «Αναζητώντας το λουλούδι». Για παιδιά 5 – 9 ετών. Με προεγγραφή μέχρι 12 παιδιά. Τρίτη 20/10/2015, ώρα 18.30 Βιβλιοθήκη Κάτω Τούμπας (Πυλαίας 59, τηλ. 2310 919039)

Η συγγραφέας Βασιλική Νευροκοπλή μας παρουσιάζει το βιβλίο της «Ο Καλλίστρατος και η πολιτεία των αηδονιών». Τετάρτη 21/10/2015, ώρα 10.00 Παιδική Βιβλιοθήκη Άνω Πόλης (Κρίσπου 7, τηλ. 2310 200537)

Γνωριμία με τη συγγραφέα Εύα Ιεροπούλου που παρουσιάζει το βιβλίο της «Το παγκάκι που ήθελε να γίνει βάρκα». Τετάρτη 21/10/2015, ώρα 10.00 Βιβλιοθήκη Κωνσταντινουπόλεως (Κωνσταντινουπόλεως 45, τηλ. 2310 315100)

Η Ώρα του Παραμυθιού στις Παιδικές Βιβλιοθήκεςora_paramythioy (1)

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Στηρίζεται στην προφορική αφήγηση ή στην ανάγνωση παραμυθιών και έχει στόχο την ψυχαγωγία των μικρών μας φίλων, την καλλιέργεια της φαντασίας τους και την ενίσχυση της κριτικής τους σκέψης. Η παρουσίαση του προγράμματος συνήθως πλαισιώνεται με ζωγραφική, χειροτεχνίες και θεατρικό παιχνίδι.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΝΩ ΠΟΛΗΣ (Κρίσπου 7, τηλ. 2310 200537) «Η ώρα του παραμυθιού» κάθε Τρίτη 18.30

06/10/2015, «Ένα σπίτι για τον Φρίξο»/ Ayano Imai. Προβολή του παραμυθιού, στη συνέχεια φτιάχνουμε το σπιτάκι του σκύλου μας. 13/10/2015, «Η τελεία»/ Peter H. Reynolds. Αφήγηση παραμυθιού. Ακολουθεί διαδραστικό παιχνίδι. 20/10/2015, «Ο κύριος Ευτύχης και η κυρία Δυστυχία»/ Antoni Schneider. Αφήγηση παραμυθιού και μετά «ζωγραφίζουμε» συναισθήματα.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΕΛΦΩΝ (Δελφών 208 & Ορεστιάδος 3, τηλ. 2310 324090) «Η ώρα του παραμυθιού» κάθε Τετάρτη στις 18:00

7/10/2015, «Το ψαράκι που φορούσε γυαλιά » / Ρένα Ρώσση – Ζαΐρη. Αφήγηση του παραμυθιού από την ηθοποιό Κική Ψαράκη και στη συνέχεια φτιάχνουμε ψαράκια με πολύχρωμα χαρτόνια. Με προεγγραφή, μέχρι 15 παιδιά. 14/10/2015, «Ένας σκίουρος μια μέρα…» / Γιολάντα Τσορώνη – Γεωργιάδη. Αφήγηση του παραμυθιού από την ηθοποιό Κική Ψαράκη και στη συνέχεια φτιάχνουμε σκιουράκια με χαρτόνια. Με προεγγραφή, μέχρι 15 παιδιά. 21/10/2015, «Ο γίγαντας και ο νάνος» /Ελένη Μαμανού. Αφήγηση του παραμυθιού με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και στη συνέχεια φτιάχνουμε καδράκια με την ελληνική σημαία. Με προεγγραφή, μέχρι 15 παιδιά.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ (Αρχαιοτήτων 13, τηλ. 2310 616076) «Η ώρα του παραμυθιού» Τετάρτη στις 18:00

7/10/2015, «Η πρώτη μέρα στο σχολείο»/ Κλωντ Γκούτμαν και Σερζ Μπλοκ. Αφήγηση παραμυθιού, στη συνέχεια κατασκευάζουμε μολυβοθήκες με ρολά από χαρτί υγείας και άλλα υλικά. 21/10/2015, «Η φαντασία του Οκτώβρη» /από το βιβλίο της Λότης Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου «Τα παιδιά του Φθινοπώρου». Αφήγηση παραμυθιού, στη συνέχεια παίζουμε «Μουσικές καρέκλες».

ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΞΗΡΟΚΡΗΝΗΣ (Γρηγ. Κολωνιάρη 23, τηλ. 2310 514780) «Η ώρα του παραμυθιού» κάθε Σάββατο στις 12:00

3/10/2015, « Ο Μαστιχοδενδράκης » /Δέσποινα Φίλιου. Αφήγηση και παρουσίαση του παραμυθιού από τη συγγραφέα Δέσποινα Κομνινάκη. Ακολουθεί ζωγραφική. 10/10/2015, «Ο Καραγκιόζης στην Αλβανία». Θέατρο Σκιών με τον καραγκιοζοπαίχτη Τάσο Ζαρνατζή. 17/10/2015, «Τα κουνέλια που φταίγανε για όλα»/ Τζέιμς Θέρμπερ. Παραμύθι και παιχνίδι ρόλων με την μουσικοκινητική ομάδα «Το χοροπηδηχτό ταμπούρλο» 24/10/2015, «Ένας επτάχρονος ιππότης»/Άννα Νάταρ. Αφήγηση και παρουσίαση του παραμυθιού από τη συγγραφέα Δέσποινα Κομνινάκη. Ακολουθεί δραματοποίηση. 31/10/2015, «Ένας γάτος με παπούτσια μαγικά: οι περιπέτειες του πιο τολμηρού γάτου στο κόσμο / Φίλλιπ Πούλμαν». Αφήγηση της ιστορίας από την παραμυθού Μαρία Τσορακλίδου. Ακολουθεί ζωγραφική και παιχνίδι.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΟΡΕΣΤΟΥ (Ορέστου 33 και Χαλκιδικής, τηλ. 2310 852384) «Η ώρα του παραμυθιού» Τετάρτη στις 18:30

14/10/2015, Αφήγηση λαϊκών παραμυθιών με την παραμυθού Χρυσάνθη Αντωνίου. Ακολουθεί ζωγραφική. Για παιδιά από 4 ετών και πάνω. Με προεγγραφή, μέχρι 15 παιδιά. 21/10/2015, «Φθινόπωρο και ο Σκίουρος χάνει το φαΐ του» /Anita Loughrey. Αφήγηση και προβολή του παραμυθιού. Θα ακολουθήσουν κατασκευές. Για παιδιά από 4 ετών και πάνω. Με προεγγραφή, μέχρι 15 παιδιά.

ΠΡΟΤΥΠΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ (Κασσάνδρου 17 – 19, τηλ. 2310 274708) «Η ώρα του παραμυθιού» Τρίτη στις 17.00

6/10/2015, «Ο Χάρης και ο μοβ μαρκαδόρος»/Crockett Johnson Αφήγηση παραμυθιού. Ακολουθεί ζωγραφική. 20/10/2015, « Ειρήνη»/ διασκευή Σοφία Ζαραμπούκα. Αφήγηση παραμυθιού. Ακολουθεί κατασκευή «το στεφάνι της ειρήνης» 27/10/2015, «Αχ, γιατί να είμαι γάτα!»/ Κριεζή Μαριανίνα. Αφήγηση παραμυθιού. Ακολουθεί ζωγραφική.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΝΩ ΤΟΥΜΠΑΣ (Γρ. Λαμπράκη 187, τηλ. 2310 950370) «Η ώρα του παραμυθιού» κάθε Τρίτη στις 18.00

6/10/2015, «Ο παππούς του Ρόκο» / Βησσαρία Ζορμπά – Ραμμοπούλου, Αφήγηση παραμυθιού. Ακολουθεί αφιέρωμα στις γιαγιάδες και τους παππούδες μέσα από έργα τέχνης, πάζλ και κατασκευές. Για παιδιά από 5-9 ετών. Με προεγγραφή μέχρι 15 παιδιά. Προαπαιτούμενα υλικά: Μαρκαδόροι, κόλλα ρευστή ή Stick. 13/10/2015, «Ποτέ, μα ποτέ στη ζωή μου δε θα φάω ντομάτα»/ Λόρεν Τσάιλντ. Αφήγηση παραμυθιού. Μαθαίνουμε για την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής και φτιάχνουμε σουπλά για υγιεινά γεύματα. Για παιδιά από 4 – 9 ετών. Με προεγγραφή μέχρι 15 παιδιά. Προαπαιτούμενα υλικά: Μαρκαδόροι, κόλλα ρευστή ή Stick περιοδικά ή φυλλάδια με τρόφιμα, χαρτόνι οποιουδήποτε χρώματος. 20/10/2015, «Το δάσος που το ‘σκασε» / Κάντζολα- Σαμπατάκου Βεατρίκη. Αφήγηση παραμυθιού. Παίζουμε πάζλ με τα ζώα του δάσους και κατασκευάζουμε μακέτα με το δικό μας δάσος. Για παιδιά από 4-8 ετών. Με προεγγραφή μέχρι 15 παιδιά. Προαπαιτούμενα υλικά: Χαρτόνι πράσινο και καφέ, ρολλά υγείας, μαρκαδόρους, κόλλα ρευστή ή Stick. 27/10/2015, «Ο μικρός στρατιώτης»/ Paul Verrept. Αφήγηση παραμυθιού. Γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου μέσα από έργα τέχνης και ποιήματα και κατασκευάζουμε το στρατιώτη του 1940 με ζωγραφική και κολλάζ. Για παιδιά από 4 – 9 ετών. Με προεγγραφή μέχρι 15 παιδιά. Προαπαιτούμενα υλικά: Μαρκαδόροι, κόλλα ρευστή ή Stick. Οι αφηγήσεις και οι δραστηριότητες των παραμυθιών πραγματοποιούνται από την εθελόντρια παιδαγωγό Χρύσα Γρηγοριάδου.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΧΑΡΙΛΑΟΥ (Νικάνορος 3 & Στεφ. Νούκα, τηλ. 2310 324666) «Η ώρα του παραμυθιού» Πέμπτη στις 18:30 (2 φορές τον μήνα)

1/10/2015,«Κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη…» 8/10/2015, «Κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη…» Η Χρυσάνθη Αντωνίου αφηγείται λαϊκά παραμύθια πλαισιωμένα με τις νότες του ακορντεόν του Ζωγράφου Σταυρίδη. Ακολουθούν μουσικοκινητικά παιχνίδια και ζωγραφική. Για παιδιά από 5 ετών και πάνω. Με προεγγραφή, μέχρι 15 παιδιά.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα