Μια πόλη για τους νέους!
της Κύας Τζήμου Εικόνες: Anthony Black Και ενώ στο Πολιτιστικό κέντρο της Τούμπας άνοιξε τις πύλες του από τις 22 Νοεμβρίου το ετήσιο διεθνές φεστιβάλ 7ply Project -η μεγαλύτερη ελληνική διοργάνωση που συνδυάζει την κουλτούρα του skate με την street art, τη μουσική, και τον πολιτισμό- στην πόλη η απώλεια των δυο σκεϊτοπάρκων, αρχικά του […]
της Κύας Τζήμου Εικόνες: Anthony Black
Και ενώ στο Πολιτιστικό κέντρο της Τούμπας άνοιξε τις πύλες του από τις 22 Νοεμβρίου το ετήσιο διεθνές φεστιβάλ 7ply Project -η μεγαλύτερη ελληνική διοργάνωση που συνδυάζει την κουλτούρα του skate με την street art, τη μουσική, και τον πολιτισμό- στην πόλη η απώλεια των δυο σκεϊτοπάρκων, αρχικά του πρώτου χτιστού ιστορικού του Φωκά και έπειτα του μικρότερου στο What’s up park, στέρησε την πόλη από έναν σταθερό χώρο που θα στεγάσει τους ολοένα και περισσότερους νέους που ασχολούνται με το δημοφιλές άθλημα. Το φεστιβάλ ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη το Φεβρουάριο του 2006, μετακόμισε στην Αθήνα για πέντε χρόνια και από το 2012 έχει επιστρέψει στην πόλη από όπου ξεκίνησε. Εδώ από όπου ξεκίνησαν ουσιαστικά και οι πρώτοι σκεϊτάδες σε ελληνικό έδαφος, εδώ που χτίστηκε και η πρώτη πίστα για skate όταν ακόμα ελάχιστοι ασχολούνταν μαζί του. Και που κατεδαφίστηκε εν μια νυκτί. Και ενώ στις άλλες πόλεις ο δήμος ξεκινά να υποστηρίζει τη δημιουργία σκεϊτοπάρκων, όπως στη Λάρισα, στη Δράμα και στην Αθήνα, δυστυχώς στην πόλη μας το πρόβλημα μοιάζει άλυτο.
Για τις ανάγκες του φεστιβάλ παραχωρήθηκε το Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης από το δήμο και δόθηκε η άδεια να στηθούν οι πίστες για τα κόντεστ στο γήπεδο μπάσκετ που βρίσκεται εκεί. Προσωρινά φυσικά. Η ανάγκη για μια κτιστή δημοτική πίστα προδιαγραφών φάνηκε ακόμα μεγαλύτερη βλέποντας τον κόσμο που συγκεντρώθηκε στο Φεστιβάλ και τα παιδιά που “παλεύουν” στις προσωρινές πλατφόρμες -τώρα που τις έχουν- αφού στο πλαίσιο του φεστιβάλ παραδίδονται και δωρεάν μαθήματα σκέιτ. Μετά τι;
Μιλήσαμε με τον Χάρη Καζαντζίδη, της εταιρίας Propaganda Rollin co. που διοργανώνει το φεστιβάλ για το φεστιβάλ αλλά και για το μέλλον του skate στην πόλη.
Τι είναι το 7PLY Project και τι μήνυμα θέλει να δώσει η φετινή διοργάνωση που θα διαρκέσει περισσότερο από άλλες χρονιές;
Το 7ply project είναι το το μεγαλύτερο skate και street culture event που γίνεται στην Ελλάδα! Ξεκίνησε το 2006 από την Θεσσαλονίκη, μεταφέρθηκε στην Αθήνα και στην Τεχνόπολη όπου έφτασε να συγκεντρώνει μέχρι και 15.000 επισκέπτες και αποτελεί πάνω από όλα μια διαδραστική πλατφόρμα ανταλλαγής ιδεών με βασικό ερέθισμα την σανίδα του skateboard.
Το όνομα του φεστιβάλ προέρχεται από την βασική τεχνοτροπία με την οποία κατασκευάζονται οι σανίδες η οποία ονομάζεται 7ply construction! Ένα αντικείμενο λοιπόν φτιαγμένο από επτά λεπτά φύλλα ξύλου είναι αυτό που πραγματευόμαστε σε όλες τις εκφάνσεις του!
Ένας επαναπροσδιορισμός που βασίζεται στην επανάχρηση αλλά και στην σύγχρονη αισθητική των ανθρώπων που είναι προσκείμενοι στην street κουλτούρα και μεταμορφώνουν αυτό το αντικείμενο ο καθένας με τον δικό του τρόπο δημιουργώντας ένα νέο, μοναδικό αντικείμενο χρηστικό ή όχι!
Μεγαλώνοντας την διάρκεια του φεστιβάλ φέτος, σκοπός μας είναι να εδραιώσουμε τον επιμορφωτικό χαρακτήρα του 7PLY PROJECT τόσο σε αθλητικό όσο και σε καλλιτεχνικό επίπεδο πάντα προερχόμενοι από το ερέθισμα της σανίδας και του σύγχρονου τρόπου ζωής μέσα στο αστικό περιβάλλον. Έτσι κάνουμε μαθήματα skate σχεδόν κάθε μέρα και διοργανώνουμε δράσεις σχετικές με τη σύγχρονη τέχνη και το αστικό περιβάλλον όλα δωρεάν ώστε να τα γνωρίσει όλο και περισσότερος κόσμος.
Έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια η αντιμετώπιση των σκεϊτάδων που παλαιότερα απολάμβαναν σε γενικές γραμμές τον χαρακτηρισμό “αλήτες”. Γιατί πιστεύεις δεν αντιμετωπίζεται πιο σοβαρά από τους δήμους η ανάγκη δημιουργίας πάρκων για σκέιτ παρά την συνεχώς αυξανόμενη δημοφιλία του σπορ;
Το μόνο που με ειλικρίνεια πιστεύω πως έχει αλλάξει σήμερα είναι ότι οι skaters πλέον είναι cool και δημοφιλείς στο αντίθετο φύλο. Εμάς στο σχολείο τα κορίτσια μας βλέπανε πολύ περίεργα.. το ντύσιμο αυτό σε συνδυασμό με τα σκισμένα μας παπούτσια ήταν υπερβολικά μακριά από αυτό που πρόσταζε η εποχή τότε! Οι δήμοι γενικώς έχουν αρχίσει και κάνουν πράγματα σε άλλες πόλεις αλλά όχι στην δική μας. Μας θλίβει το γεγονός ότι η δημοτική αρχή επιδιώκει να “σώσει” την Βαλαωρίτου φτιάχνοντας πεζόδρομους, προωθώντας την κουλτούρα της χειραγωγούμενης διασκέδασης, ενώ τουλάχιστον στην πράξη φαίνεται να αντιτίθεται στις εναλλακτικές μορφές άθλησης, σιωπηρά. Και λέω σιωπηρά γιατί έχω κάνει πολλές προσπάθειες προσέγγισής του μέσω και mail αλλά δεν έχω πάρει καμιά απάντηση στα email μου και τις προσκλήσεις μου για συζήτηση! Σεβαστή είναι σίγουρα η προσπάθεια της κυρίας Πασχαλίδου αλλά ένας κούκος δεν φέρνει την ‘Άνοιξη και όταν η διοίκηση αποτελείται από ανθρώπους που αυτοχαρακτηρίζονται ως προοδευτικοί, αλλά τελικά δείχνονται πιο συντηρητικοί από ανθρώπους του δήμου 40 χρόνια πριν τότε δεν βλέπω και πολλές ελπίδες στον ορίζοντα!
Όταν ο κ. Μπουτάρης αποφάσισε να θυσιαστεί το πάρκο του Φωκά, παρόλο που υπήρχαν λύσεις, ανάμεσα σε 300 περίπου άτομα σε συνέλευση της ομάδας εργασίας της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας 2014 υποσχέθηκε ότι θα φτιάξει πάρκο σύγχρονων προδιαγραφών! Δεν το είδαμε ποτέ. Την ίδια στιγμή η Βάρνα, που πριν μια εβδομάδα πήρε τον τίτλο για την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νέων 2017, έχει τσιμεντένιο skatepark εδώ και περίπου 5 χρόνια.
Ξέρεις σχεδόν όλα τα παιδιά με τα σκέιτ στην πόλη. Ποιο είναι το μεγάλο τους παράπονο;
Τα παιδιά ήταν πολλά, τώρα είναι λιγότερα και χωρίς πάρκο θα μείνουν οι ελάχιστοι σκληροπυρηνικοί, γνωστοί και ως “αλήτες”. Ένα είναι το παράπονο μικρών και μεγάλων παιδιών πάνω σε ρόδες και δεν είναι άλλο από την έλλειψη ενός τσιμεντένιου πάρκου που θα καλύπτει ανάγκες και για skate και για bmx, με bowl και αξιοπρεπές street course.
Ποιες είναι οι προτάσεις που θα μπορούσε η skate κοινότητα της πόλης να απευθύνει στην δημοτική αρχή και που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ρεαλιστικά πραγματοποιήσιμες λαμβάνοντας υπόψη και την δύσκολη οικονομική δυσχέρεια που επικαλείται ο Δήμος.
Η Propaganda είναι η πρώτη ελληνική εταιρία skate και ξεκίνησε στην Θεσσαλονίκη το 2005, εδώ και 2 χρόνια περίπου διατηρεί κατάστημα στην οδό Ισαύρων όπου και μπορεί να έχει και εταιρικά πιο άμεση σχέση με τους locals και να προσφέρει ό,τι καλύτερο μπορεί! Στην περίπτωση μας είμαστε διατεθειμένοι να δωρίσουμε ράμπες, το μόνο που ζητάμε είναι ο χώρος αλλά και αυτό ο Δήμος το απέρριψε!
Η οικονομική δυσχέρεια είναι για όλους και το κράτος είναι κράτος μέριμνας υποτίθεται για όλους, δεν χωρούν διακρίσεις και κατηγορίες πολιτών με βάση τον αθλητισμό σαν να μην είναι όλοι πολίτες του ίδιου κράτους. Και σίγουρα μπορούμε να πούμε δώστε μας έναν χώρο και θα τον χτίσουμε εμείς σιγά σιγά όπως έχει κάνει ο Δήμος με τους locals στο Γαλάτσι αλλά μετά ακόμα και αυτό εδώ στην”επαρχία” θεωρείται ανήκουστο! Στοιχειώδης ανάγκη σε μια πόλη ενός εκατομμυρίου είναι ένα τσιμεντένιο πάρκο που θα καλύπτει ανάγκες και για skate και για bmx, με bowl και αξιοπρεπές street course που να μπορεί να φιλοξενεί ταυτοχρόνως τουλάχιστον 30 skaters! Μιλάμε δηλαδή για μια έκταση περίπου όσο 3 γήπεδα μπάσκετ, σε ένα προσβάσιμο σημείο, με φωτισμό, μακριά από τα στέκια των τοξικομανών και όχι δίπλα σε πολυκατοικίες ώστε να μπορεί κάποιος να κάνει skate όλο 24ωρο, χωρίς να ενοχλεί. Το κόστος μιας τέτοιας κατασκευής δεν ξεπερνάει τα 300.000! Τώρα σίγουρα κάποιοι που θα δουν αυτό το νούμερο θα πουν πως εδώ υπάρχουν τόσα προβλήματα, είναι δυνατόν να ξοδέψει ο δήμος 300.000 για ένα skatepark; Να υπενθυμίσω αντί για απάντηση ότι σε όλη την πόλη βλέπουμε πινακίδες από έργα που είναι της χ ή ψ σημασίας αλλά τα ποσά που δαπανώνται ξεπερνούν πολλές φορές αυτό το νούμερο. 300.000 δεν είναι πολλά για ένα έργο που έχει σκοπό να δώσει πνοή στη νεολαία. Υπάρχουν πιο υγιείς τρόποι διασκέδασης μέσω του αθλητισμού αντί να γεμίζουν τα καφέ με νέους!
Έχετε εντοπίσει κάποια σημεία στην πόλη που θεωρείτε ότι θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ένα αξιοπρεπές σκεϊτοπάρκο με την άδεια του Δήμου;
Υπάρχουν σημεία, όπως η μεγάλη αυλή του παλιού Maison Crystal που ανήκει στο δήμο και έχει σκοπό να το χρησιμοποιήσει για πολιτιστικές εκδηλώσεις νέων, όπως και έγινε στη διάρκεια των Δημητρίων. Ακόμη η αυλή του Κέντρου Πολιτισμού στην Τούμπα, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και άλλα! Υπάρχει επίσης όλο αυτό το τσιμέντο σε όλη την παραλία που κάποια σημεία του θα μπορούσαν να είναι μικρά skate plazas ώστε να μην χαλάει η αρχιτεκτονική και η αισθητική του χώρου αλλά να εξυπηρετούν δυο χρήσεις, τους skaters αλλά και αυτούς που απλά κάνουν βόλτα! Θέλει να υπάρχει και διάθεση και θέληση όμως για όλο αυτό, που αν υπήρχε θα είχαμε βρει μια λύση τόσα χρόνια!
Εσείς σε μια ιδανική συνεργασία με τον Δήμο τι θα μπορούσατε να προσφέρετε; Και λέγοντας εσείς εννοώ και την κοινότητα των skaters και ειδικότερα την εταιρία propaganda που εκπροσωπείς.
Οι περιπτώσεις είναι δύο. Στην μια αν μας παραχωρήσουν έναν χώρο ή απλά αν τον ορίσουν ως χώρο για skate και μας δηλώσουν ότι δεν μπορούν να μας προσφέρουν τίποτα άλλο, εμείς θα συντονίσουμε τον κόσμο και όλοι μαζί με την Do It Yourself πρακτική θα τον διαμορφώσουμε μικροί και μεγάλοι ενωμένοι!
Η άλλη περίπτωση είναι να συμμετέχουμε με την Propaganda σε ένα έργο κοινό και να προσφέρουμε δωρεάν στον Δήμο την Μελέτη Σχεδιασμού, την Στατική Μελέτη και την Μελέτη Κατασκευής και να επιβλέψουμε το έργο σε συνεργασία με τους εξωτερικούς συνεργάτες μας που προέρχονται από τον κατασκευαστικό κλάδο ώστε να υλοποιήσει ο δήμος το έργο με δικά του συνεργεία και όχι με διαγωνισμούς και αναθέσεις σε εργολάβους που μπορεί να ξέρουν να βιδώνουν και να ρίχνουν μπετά αλλά να μην έχουν ιδέα του τι είναι το skate, ειδικά το skate του σήμερα. Ο σκοπός είναι να γίνει το έργο και αν όντως είναι να γίνει, εγώ θα βοηθήσω όσο πιο πολύ μπορώ και το ίδιο και όλοι οι συνεργάτες μου! Θέλω να κάνω skate για όσα περισσότερα χρόνια γίνεται και αν δεν υπάρχει πάρκο εδώ θα πρέπει να μετακομίσω μετά τα 40 μου για να πάω κάπου που θα υπάρχουν skate bowls και όπου θα κάνω skate με ασφάλεια σίγουρα μέχρι τα 60 μου!
Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νέων 2014. Περιμέναμε να δούμε κόντεστ και εκδηλώσεις σχετικά με το σκέιτ στην διάρκεια της χρονιάς. Γιατί δεν συνέβη αυτό;
H Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νέων 2014 είναι ο κούκος που δεν έφερε την άνοιξη. Εμείς “ξενερώσαμε” για να το πω με απλά λόγια και δεν ασχοληθήκαμε μετά από ένα σημείο! Η κυρία Πασχαλίδου είχε τη θέληση αλλά δεν μπορούσε να πάρει μόνη της το θέμα πάνω της. Παρόλο που ο οργανισμός αυτός δεν είναι ο ίδιος ο Δήμος, ο Δήμαρχος είναι τόσο συγκεντρωτικός που δεν επιτρέπει οι αντιδήμαρχοι να αποφασίζουν στον τομέα τους και πρέπει ο ίδιος να υπογράφει ανάλογα με την κρίση του τις αποφάσεις τους για να προχωρήσουν τα πράγματα. Αυτό βέβαια προϋποθέτει έναν δήμαρχο παντογνώστη και πανταχού παρών για να γίνονται όλα όπως πρέπει! Εκτιμώ την υποστήριξη του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νέων 2014 και της 4ης Δημοτικής κοινότητας για την πραγματοποίηση του φετινού 7PLY PROJECT και σίγουρα αυτό είναι δείγμα καλής θέλησης και αφήνει τις ελπίδες μας ζωντανές. Θέλουμε όμως έναν Μπουτάρη που να στέκεται πίσω από αυτά που λέει και να μην κοροϊδεύει μια πόλη ολόκληρη που θα μπορούσε να είναι η Ευρωπαϊκή Μέκκα του Skate αντί της Βαρκελώνης, μια πόλη όπου το skate άνθιζε πολλά χρόνια πριν την Αθήνα.
Να συμπληρώσω εδώ ότι εχθές άκουσα κάτι για τον ιατρικό τουρισμό στην Θεσσαλονίκη και μου φάνηκε ειλικρινά γελοίο κρίνοντας από την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στα νοσοκομεία μας και πρέπει να πούμε ότι από την Θεσσαλονίκη έχουν περάσει skaters που κανένας δεν θα πίστευε ότι όντως έχουν έρθει. Υπάρχουν όμως αναρίθμητα πλέον διεθνή έντυπα, websites και videos που έχουν εικόνες από την πόλη μας και αν αυτό δεν είναι προώθηση του τουρισμού και ιδιαίτερα του αθλητικού και νεανικού τουρισμού τότε τι είναι;
Τι θα έλεγες σε ένα παιδί που ξεκινάει αυτή τη στιγμή να κάνει skate; Τι θα έλεγες στον γονιό του;
Το skate είναι πάνω από όλα παιχνίδι, είναι χαρά και κοινωνικοποίηση, είναι έκφραση και δημιουργία, ταιριάζει με τον χορό και την ενόργανη γυμναστική και είναι ένας βελτιωμένος τρόπος αερόβιας άσκησης προσαρμοσμένος στο αστικό περιβάλλον.
Είναι μια πρόκληση που σε καλεί να ξεπεράσεις βήμα βήμα τα όρια σου και να συνδυάσεις το πνεύμα με το σώμα αφού το visualization πριν το κόλπο είναι η μισή υπόθεση!
Οι γονείς θα πρέπει να είναι υπομονετικοί και να εμψυχώνουν τα παιδιά, όχι να τα προκαλούν ούτε να επιδιώκουν να τα απομακρύνουν από αυτό το άθλημα, σκοπός του γονέα είναι να φροντίσει το παιδί να έχει συναίσθηση των δυνατοτήτων του και να το κατευθύνει σε μια ασφαλή δραστηριοποίηση τόσο στο άθλημα του skate όσο και στις άλλες ενασχολήσεις του!
Τίποτα δεν γίνεται από την μια μέρα στην άλλη και ειλικρινά για μένα ένα ταλέντο δεν λέει τίποτα αν δεν εξασκείται! Ο κόσμος μας είναι φτιαγμένος για αυτούς που είναι διατεθειμένοι να δουλέψουν σκληρά και αυτοί είναι που ξεχωρίζουν στο τέλος, όχι τα “καβαλημένα” και κακομαθημένα ταλέντα! Δουλέψτε και θα δείτε, αγαπήστε αυτό που κάνετε αφιερώστε χρόνο και τότε θα σας αγαπήσει και αυτό.
7Ply Project 2014 – 9th Edition Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης Γρ. Λαμπράκη 57, Τούμπα
Διάρκεια Έκθεσης: 22.11 – 06.12 από τις 11:00 | Είσοδος ελεύθερη Closing Party: 06.12 | Είσοδος ελεύθερη