Ρεπορτάζ

Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά: Τι λένε Πατουλίδου και αντιπολίτευση για την παύση εργασιών

Υπογράφεται η σχετική ΚΥΑ για τη συνέχιση της χρηματοδότησης – Διασφάλιση πόρων για το έργο και του δημόσιου χαρακτήρα του πάρκου, ζητά η αντιπολίτευση.    

Φίλιππος Δεργιαδές
μητροπολιτικό-πάρκο-παύλου-μελά-τι-λέ-1119154
Φίλιππος Δεργιαδές

Διίστανται οι απόψεις για τον χαρακτήρα των καθυστερήσεων στις εργασίες διαμόρφωσης του μητροπολιτικού πάρκου στο δήμο Παύλου Μελά, όπου το έργο έχει σταματήσει λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Η διοίκηση του δήμου, αλλά και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα είναι διαδικαστικό λόγω της «γέφυρας» χρηματοδότησης που δημιουργείται μεταξύ των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ ενώ η μείζονα δημοτική αντιπολίτευση χρεώνει την καθυστέρηση κυρίως στον ανάδοχο, με τις άλλες δημοτικές παρατάξεις να υποστηρίζουν ότι υπάρχει αφενός πρόβλημα διασφάλισης της χρηματοδότησης και αφετέρου έλλειμμα πλήρους ενημέρωσης από την δημοτική αρχή για την εξέλιξη του έργου.

Το πρώην στρατόπεδο μεταμορφώνεται σε Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο μητροπολιτικό πάρκο – πρώην στρατόπεδο- Παύλου Μελά, βρίσκονται σε εξέλιξη δύο εργολαβίες. Όπως αναφέρει σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του δήμου:

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2021 υπεγράφη η σύμβαση για το ‘’πράσινο’’ έργο «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και απόδοση σε Κοινή χρήση του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά» που αφορά στην ανάπλαση του ελεύθερου χώρου και οι εργασίες ξεκίνησαν στις 24 Νοεμβρίου 2021.

Η δε σύμβαση για το έργο «Αποκατάσταση και Επανάχρηση του κτηρίου Στρατωνισμού Α2 εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου (πρώην στρατοπέδου) Παύλου Μελά» που αφορά στον δεύτερο άξονα παρεμβάσεων για τη δημιουργία του ΜΠΠΜ, υπεγράφη στις 10 Ιανουαρίου 2023 και οι εργασίες ξεκίνησαν από την ανάδοχο εταιρεία στις 15 Φεβρουαρίου 2023.

Οι εργασίες για τη διαμόρφωση του ελεύθερου χώρου θα έπρεπε ήδη να έχουν τελειώσει και να είχε παραδοθεί σε χρήση από 1/1/24. Οι ευθύνες όπως υποστηρίζουν οι ιθύνοντες, δεν βαρύνουν το δήμο Παύλου Μελά, αλλά κυρίως την εργολαβία που αφορά τη διαμόρφωση του ελεύθερου, καθώς ο εργολάβος προκειμένου να καθυστερήσει τις εργασίες επικαλέστηκε την διαδικασία μετάβασης από το ένα ΕΣΠΑ στο επόμενο.

Όπως ανέφερε στην Parallaxi, ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Ασλανίδης, ο εργολάβος δεν πληρώθηκε στο τέλος του έτους διότι «η διαχειριστική αρχή που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα απέσυρε τα χρήματα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του δήμου διότι ολοκληρωνόταν το ΕΣΠΑ εκείνης της περιόδου».

Το δήμαρχο Παύλου Μελά, επιβεβαιώνει η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, που δηλώνει ότι «το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, είναι το πιο εμβληματικό έργο της Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας», εξηγώντας πως «παρότι η αρμοδιότητα της Περιφέρειας είναι ως την στιγμή ένταξής του έργου στο πρόγραμμα, σας διαβεβαιώνω πως το έργο θα ολοκληρωθεί».

Πατουλίδου: Η καθυστέρηση είναι καθαρά διαδικαστική

Όπως αναφέρει «απλά, περιμένουμε να εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ, που θα επανεκκινήσει την χρηματοδότηση του έργου, ως ενταγμένο στο νέο ΕΣΠΑ.

Η καθυστέρηση είναι καθαρά «διαδικαστική». Ισχύει πανελλαδικά για όλα τα μεταφερόμενα έργα από το ένα ΕΣΠΑ στο άλλο. Ας μη πετροβολούμε συγκεκριμένες διαδικασίες, που γίνονται με στόχο τη διαφύλαξη της διαφάνειας και της ορθής πρακτικής».

Την ίδια άποψη έχει και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, και πρώην δήμαρχος Παύλου Μελά, επικεφαλής της παράταξης “Eυ πόλις”, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο οποίος τόνισε στην Parallaxi ότι «η καθυστέρηση οφείλεται στην μετάβαση του ενός ΕΣΠΑ στο επόμενο» υποστηρίζοντας ότι σύμφωνα “με έγκυρες πληροφορίες το πρόβλημα με την ΚΥΑ έχει τελειώσει δηλαδή έχει υπογραφεί».

Εξηγεί δε πως «το πρόβλημα οφείλεται καθαρά στον εργολάβο και δεν υπάρχει θέμα ρήτρας» ενώ σημειώνει πως “στο μητροπολιτικό πάρκο υπάρχουν δύο εργολαβίες, είναι το έργο της διαμόρφωσης του χώρου που έχει σταματήσει και το έργο της κατασκευής του κτηρίου του Α2, (που θα περιέλθει σε χρήση από το δήμο) που δεν έχει σταματήσει».

Η καθυστέρηση αγγίζει τον 1,5 χρόνο

Ωστόσο από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Μάριος Παλάντζας, σημειώνει πως «μπορεί στη συγκεκριμένη φάση να είναι διαδικαστικό το πρόβλημα αλλά το έργο έχει καθυστερήσει 1,5 χρόνο τώρα».

Όπως υποστηρίζει οι καθυστερήσεις οφείλονται στο γεγονός ότι από την αρχή δεν υπήρξε διασφάλιση ενιαίας και ολοκληρωμένης της χρηματοδότησης για την μελέτη και την κατασκευή. «Είναι ένα έργο 100 εκατομμυρίων ευρώ περίπου και θα έπρεπε ένα έργο τέτοιου μεγέθους να έχει διασφαλισμένους του πόρους ώστε να μην είναι ακάλυπτο. Η αιτία είναι ότι δεν διασφάλισαν από την αρχή την χρηματοδότηση και τώρα παρουσιάζονται προβλήματα» τονίζει και αναφέρει ότι εμμέσως πλην σαφώς δεν έχει ξεκαθαρίσει και το θέμα της βιωσιμότητας του πάρκου.

«Στην τελευταία επίσκεψη του πρωθυπουργού στον δήμο μας ο πρωθυπουργούς ανέφερε ότι το μητροπολιτικό πάρκο θα πρέπει να παράγει τα έσοδα του ώστε να είναι βιώσιμο», τόνισε και σχολίασε πως αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το κράτος σχεδιάζει να αποσυρθεί από τη διαχείριση του πάρκου ανοίγοντας τον δρόμο στα ιδιωτικά συμφέροντα.

«Γι’ αυτό κι εμείς έχουμε ζητήσει και συλλέγουμε υπογραφές από τους δημότες να γίνει συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο με θέμα τον ελεύθερο χαρακτήρα του μητροπολιτικού πάρκου Παύλου Μελά» τονίζει.

Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος Ιάκωβος Αβραμίδης, επικεφαλής της παράταξης “Πολίτες Ξανά”, συμφωνεί με το αίτημα το θέμα του μητροπολιτικού πάρκου να συζητηθεί εκτενώς στο δημοτικό συμβούλιο και αναφέρει ότι “έχουμε ζητήσει πλήρη ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με τις εργασίες στο μητροπολιτικό πάρκο αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια ενημέρωση ενώ ζητούμε ενημέρωση και για όλα τα έργα που γίνονται ώστε να έχουμε για σφαιρική εικόνα για τα έργα που εκτελεί ο δήμο μας”.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα