Θεσσαλονίκη

Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά: Γιατί σταμάτησαν οι εργασίες στο εμβληματικό έργο

Παύση εργασιών και προβληματισμός για νέα καθυστέρηση - Τι αναφέρει ο δήμαρχος Παύλου Μελά στην Parallaxi

Χάρης Δημαράς
μητροπολιτικό-πάρκο-παύλου-μελά-γιατ-1118216
Χάρης Δημαράς

Νέος κύκλος αναβολών και καθυστέρησης ανοίγει για την ολοκλήρωση του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά στη Σταυρούπολη, ενός εμβληματικού έργου όχι μόνο για την περιοχή, αλλά για ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη και τα ερωτηματικά για το χρονοδιάγραμμα, την ημερομηνία αποπεράτωσης και παράδοσης διαρκώς αυξάνονται.

Οι πληροφορίες της Parallaxi αναφέρουν ότι οι εργασίες εδώ και μερικές μέρες στο πρώην στρατόπεδο που προορίζεται για Μητροπολιτικό Πάρκο έχουν σταματήσει, λόγω αδυναμίας πληρωμής στην ανάδοχο εταιρία.

Κάτι που σημαίνει ότι η παράταση που έχει ήδη δοθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2024 είναι βέβαιο πως δεν αρκεί, καθώς είναι αδύνατον με τους συγκεκριμένους ρυθμούς να αποπερατωθεί το έργο στις προβλεπόμενες ημερομηνίες.

Μάλιστα υπάρχει και σχετικό έγγραφο από την ανάδοχο εταιρία, η οποία ενημερώνει τη δημοτική αρχή του Παύλου Μελά για την παύση εργασιών στο σημείο, καθώς ένας λογαριασμός δεν έχει πληρωθεί εγκαίρως.

«Πρέπει να επανεκκινήσει η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ»

Τι απαντά όμως ο νεοεκλεγείς δήμαρχος της περιοχής, Δημήτρης Ασλανίδης;

«Το έργο του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης.

Είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα οι εργασίες έχουν σταματήσει. Γιατί συνέβη αυτό; Ο ανάδοχος του έργου είχε υποβάλει αίτημα για να πληρωθεί στα τέλη του 2023. Ωστόσο, η διαχειριστική αρχή που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα απέσυρε τα χρήματα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του δήμου διότι ολοκληρωνόταν το ΕΣΠΑ εκείνης της περιόδου», λέει αρχικά στην Parallaxi ο κ. Ασλανίδης και συμπληρώνει:

«Αναμένουμε να εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ, η οποία θα επανεκκινεί την χρηματοδότηση του έργου ως ενταγμένο στο νέο ΕΣΠΑ. Αυτό ισχύει πανελλαδικά για όλα τα μεταφερόμενα έργα από το παλιό στο νέο ΕΣΠΑ. Μόλις εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ, η διαχειριστική αρχή θα περάσει τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς του δήμου και ο δήμος με τη σειρά του θα πληρώσει τον ανάδοχο του έργου. Πρόκειται για μια δυσλειτουργία στη χρηματοδότηση του έργου, που προέκυψε από τους κανόνες διαχείρισης του ΕΣΠΑ».

Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά

Μάλιστα ο δήμαρχος Παύλου Μελά διαβεβαιώνει:

«Ως νέα διοίκηση από την πρώτη στιγμή αγωνιζόμαστε για την ταχύτερη ολοκλήρωση αυτού του εμβληματικού έργου. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για την όσο το δυνατόν ταχύτερη απόδοσή του στους πολίτες».

Είναι πιθανό μάλιστα εντός της εβδομάδας να παραχωρηθεί συνέντευξη Τύπου για το συγκεκριμένο θέμα.

Θα φυτευθούν 10.000 δέντρα, αλλά…

Σύμφωνα με την μελέτη του έργου, στο Πάρκο θα πρέπει να φυτευτούν 10.000 δέντρα, κάτι που όμως δεν έχει συμβεί ως τώρα και είναι αδύνατον να συμβεί άμεσα, καθώς εκτός από την παύση εργασιών, το κέντρο νερού δεν λειτουργεί. Οι δεξαμενές έχουν μπει εδώ και 4 μήνες, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, ενώ προσφάτως εντοπίστηκαν και προβλήματα με το υπέδαφος.

Η πιο κοντινή ημερομηνία, συνεπώς, για την φύτευση των δέντρων είναι το φθινόπωρο του ΄24. Εκτός από την εργολαβία πρασίνου, υπάρχει και η εργολαβία κτιρίου, όπου επίσης παρατηρήθηκε σχετική καθυστέρηση λόγω άρνησης στρατιωτικών να αποχωρήσουν από τμήμα του κτιρίου, κάτι που τελικά συνέβη.

Υπενθυμίζεται ότι στο νέο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά προβλέπεται η δημιουργία επίσης του μουσείου Ιστορίας της Θεσσαλονίκης, του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού, αναψυκτήρια και συνεδριακές υποδομές. Στόχος είναι η περιοχή να μετατραπεί σε υπερτοπικό πόλο πολιτισμού, πρασίνου και Τεχνών.

Πότε όμως θα συμβεί αυτό, είναι πλέον άγνωστο, καθώς η μία παράταση διαδέχεται την άλλη και η ταλαιπωρία συνεχίζεται…

Τι θα περιλαμβάνει το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά

Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη που είχε εκπονηθεί από τους Πρόδρομο Νικηφορίδη και Bernard Cuomo σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Παύλου Μελά, το μελλοντικό Μητροπολιτικό Πάρκο θα είναι ένας χώρος ανοιχτός, προσβάσιμος και φιλικός σε όλους, χωρίς αποκλεισμούς, ένας δημοκρατικός χώρος.

Το μελλοντικό ΜΠΠΜ είναι ένας χώρος περιπάτου, ανάπαυσης, αθλητισμού, πολιτισμού, κοινωνικοποίησης, δράσεων πολλαπλών μορφών και πάνω από όλα ένας τόπος απόδρασης από τη δύσκολη καθημερινότητα της πόλης.

Το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά θα είναι ένας χώρος μνήμης και ιστορικής συνέχειας. Ένα Οθωμανικό στρατόπεδο με εξαιρετικά κτίρια που μνημονεύονται για την αρχιτεκτονική τους. Ένα στρατόπεδο-φυλακή για πολλούς πατριώτες την περίοδο της γερμανικής κατοχής, ένας τόπος εκτελέσεων.

Το Πάρκο δεν είναι μόνο ένας τόπος όπου εισπράττουμε τη γενναιοδωρία της φύσης, είναι και ένας τόπος έκφρασης. Οι νέοι θα αναζητήσουν με την ορμή που τους διακρίνει λύσεις και διεξόδους στη καθημερινότητα τους, θα μπουν στο Μητροπολιτικό Πάρκο και θα αναζητήσουν τους δικούς τους χώρους, θα διερευνήσουν τα δικά τους μονοπάτια.

Στόχος είναι οι νέοι να βρουν διέξοδο στις αναζητήσεις τους, να παραμείνουν στο Μητροπολιτικό Πάρκο και να δημιουργήσουν και για αυτό είναι απαραίτητο να τους δοθεί η δυνατότητα. Μουσεία, μνημεία, Δημοτικά κτίρια και κτίρια υποστήριξης της λειτουργίας του Πάρκου προβλέπονται. Όλος ο ανοιχτός χώρος του Πάρκου είναι διαθέσιμος σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που έχει χαρακτηριστικά κοινής αποδοχής. Όμως, οι ανάγκες δεν περιορίζονται σε υπαίθριους χώρους. Χώροι πολιτισμού όπου οι θεατές έχουν ενεργό ρόλο, είναι αναγκαίοι σε αυτό το Πάρκο. Χώροι έκφρασης νέων και λιγότερο νέων, χώροι συνύπαρξης όλων, όμοιων και διαφορετικών είναι το ζητούμενο. Ένα καταφύγιο για όλους, μία στέγη δημιουργίας και έκφρασης, ένας χώρος εκμάθησης και κοινωνικοποίησης, ένα στέκι για μικρούς και μεγάλους.

.