Ρεπορτάζ

Νοσοκομείο Δράμας: Πώς η «πίεση» της κοινωνίας έφερε τα οικονομικά κίνητρα για την προσέλκυση παθολόγων

Η Παρθένα Κιόρτεβε, Πρόεδρος του Συλλόγου Νοσοκομειακών Ιατρών, μιλά για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο, τα οικονομικά κίνητρα και τις άγονες προκηρύξεις

Χρυσάνθη Αρχοντίδου
νοσοκομείο-δράμας-πώς-η-πίεση-της-κο-1280488
Χρυσάνθη Αρχοντίδου

Το κόστος ζωής, οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, οι προτάσεις από ιδιωτικά κέντρα ή ακόμα και κέντρα του εξωτερικού, οι αποστάσεις, εξωθούν ολοένα και περισσότερους γιατρούς να αποφασίζουν να αποχωρήσουν από θέσεις εργασίας σε επαρχιακά νοσοκομεία, που ερημώνουν. Η Δράμα, ήταν από τις πρώτες πόλεις που έκαναν εμφατικά γνωστό το πρόβλημα που αντιμετώπιζε το νοσοκομείο της.

Το σοβαρό πρόβλημα της υποστελέχωσης στο νοσοκομείο Δράμας συνεχίζεται, με μία ηρωική παθολόγο να έχει απομείνει και να «παλεύει» μόνη της με τη λειτουργία 52 κλινών.

Αφού η μία προκήρυξη μετά την άλλη, κατέληγαν άγονες, ο Δήμος Δράμας και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, αποφάσισαν τελικά να προσφέρουν γενναία οικονομικά κίνητρα στους παθολόγους που θα αποδεχθούν την πρόταση να στελεχώσουν το νοσοκομείο, με τη συνολική ετήσια επιδότηση, σε παροχές όπως ενοίκιο, φαγητό και καύσιμα, να αγγίζει τα 100.000 ευρώ. 

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Δράμας προθυμοποιείται να συνδράμει με 1.500 ευρώ, μηνιαίως για τις δύο θέσεις παθολόγων, ενώ η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας θα ενισχύσει τη μισθοδοσία όλων των ιατρών που θα υπογράψουν, με 60.000 ευρώ, ετησίως.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε εν μέσω της προηγούμενης προκήρυξης, για 4 παθολόγους, η οποία ήδη βρισκόταν σε εξέλιξη και έληξε στις 27 Ιανουαρίου, γεγονός που δεν συνέβαλε στη θετική ανταπόκριση των γιατρών και τελικά κατέληξε, παρά τα οικονομικά κίνητρα  – για ακόμα μία φορά – άγονη.

Η Παρθένα Κιόρτεβε, Πρόεδρος του Συλλόγου Νοσοκομειακών Ιατρών Δράμας, μιλά στην Parallaxi για την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στο νοσοκομείο και το τεράστιο πρόβλημα της υποστελέχωσης στην παθολογική κλινική: 

«Αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο Δράμας αντιμετωπίζει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα με την παθολογική κλινική, η οποία εδώ και σχεδόν έξι μήνες λειτουργεί με μία και μοναδική γιατρό, τη Διευθύντρια. Πραγματοποιήθηκαν σταδιακά οι παραιτήσεις των υπόλοιπων γιατρών και πλέον έχει απομείνει η διευθύντρια, σε μία κλινική η οποία αποτελείται από 50 κλίνες. Μία πάρα πολύ μεγάλη κλινική που εφημερεύει καθημερινά, με ένα τεράστιο φόρτο εργασίας, γιατί το νοσοκομείο Δράμας, καλύπτει, εκτός από την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας και περιοχές από χωριά των Σερρών και της Καβάλας, με αποτέλεσμα να έχει μεγάλη προσέλευση και πληρότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η πληρότητα, τον Δεκέμβριο 2024, έφτασε στο 88%. Για τη λειτουργία της παθολογικής κλινικής, μετακινούνται, εδώ και ενάμιση χρόνο, γιατροί από τα νοσοκομεία Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Σερρών, αλλά και στρατιωτικοί γιατροί, οι οποίοι πριν από περίπου μία εβδομάδα σταμάτησαν να έρχονται, με απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας». 

Πηγή: EUROKINISSI 

Η απόφαση δήμου και περιφέρειας για τα οικονομικά κίνητρα, ήρθε μετά από πιέσεις του Συλλόγου Νοσοκομειακών Ιατρών Δράμας, αλλά και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, οι οποίοι κινητοποιήθηκαν για την στήριξη των γιατρών, όπως εξηγεί η κ. Κιόρτεβε: 

«Οι προκηρύξεις για τους παθολόγους παρότι είναι συνεχείς και επαναλαμβανόμενες, αποβαίνουν συνεχώς άγονες. Στην τελευταία προκήρυξη καταφέραμε ως Σύλλογος Γιατρών, μετά από πιέσεις που κάναμε, τόσο ως προς τον Δήμαρχο Δράμας, όσο και προς τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, να επιδοτήσουμε 4 θέσεις παθολόγων με ποσά από το δήμο και την Περιφέρεια, έτσι ώστε να υπάρχει ένα οικονομικό κίνητρο για να προσελκύσουμε συναδέλφους. Η ενίσχυση στη μισθοδοσία ανέρχεται στα 1.500 ευρώ για κάθε γιατρό. Ωστόσο, η απόφαση αυτή πάρθηκε, ενώ η προκήρυξη βρισκόταν σε εξέλιξη, οπότε για ακόμα μία φορά δεν υπήρξε κάποιος ενδιαφερόμενος. 

Μέσα από τη δημοσιότητα που έχει πάρει το ζήτημα και τις πιέσεις που έχουμε ασκήσει, καταφέραμε, ως Σύλλογος, να κινητοποιήσουμε την τοπική κοινωνία. Από το καλοκαίρι μαζεύουμε υπογραφές πολιτών για τη στήριξη του νοσοκομείου, οι οποίες έχουν ανέλθει περίπου στις 3.000. Την πρώτη Νοέμβρη, οργανώσαμε μία συναυλία στην πλατεία Δράμας, όπου η προσέλευση των πολιτών ήταν για ακόμα μία φορά πολύ μεγάλη, γύρω στα 3.000 άτομα. Το γεγονός αυτό θορύβησε τις τοπικές αρχές, αφού είδαν τους πολίτες να συμμετέχουν στη διαδικασία ενίσχυσης. Στα αιτήματά μας ήταν η τοπική διοίκηση να βοηθήσει το νοσοκομείο και έτσι, προχώρησε σε αυτά τα μέτρα». 

Όπως τονίζει η ίδια, το σημαντικό πρόβλημα υποστελέχωσης της κλινικής, είχε γίνει ήδη φανερό από την περίοδο του κορονοϊού, όταν το νοσοκομείο Δράμας λειτουργούσε με τρεις παθολόγους: 

«Αυτοί οι τρεις παθολόγοι έπρεπε τότε να στηριχθούν και να βγούνε τα μέτρα, που έχουν παρθεί σήμερα. Από τότε, προσπαθούσαμε, το νοσοκομείο Δράμας να χαρακτηριστεί άγονο, κάτι το οποίο καθυστέρησε τέσσερα χρόνια και τελικά, έγινε τον Σεπτέμβριο από τον Υπουργό Υγείας, κ. Γεωργιάδη.

Τέσσερα χρόνια πριν, βλέπαμε ότι οι τρεις παθολόγοι δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στον φόρτο εργασίας και τελικά βγήκαμε αληθινοί, αφού δύο από τις τρεις συναδέλφισσες παραιτήθηκαν μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο. Δυστυχώς τα μέτρα που πάρθηκαν από το υπουργείο αλλά και από την αυτοδιοίκηση, ήταν μεν στην σωστή κατεύθυνση, αλλά ήρθαν καθυστερημένα. Όταν έχει μείνει μία κλινική με έναν μόνο γιατρό, δύσκολα θα έρθει κάποιος να γίνει ο δεύτερος, γνωρίζοντας ότι θα κάνει 15 εφημερίες, για αυτό και οι προκηρύξεις βγαίνουν άγονες». 

Πηγή: EUROKINISSI 

Ένα από τα αιτήματα του Συλλόγου Νοσοκομειακών Ιατρών Δράμας, ήταν ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, να επισκεφθεί και να δει με τα ίδια του τα μάτια την κατάσταση που επικρατεί στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου, καθώς και να συνομιλήσει με τους γιατρούς, ακούγοντας την πλευρά και τις προτάσεις τους.

Κάτι τέτοιο δε συνέβη, καθώς ο Σύλλογος αναγκάστηκε να μεταβεί στην Αθήνα για να συναντήσει τον κ. Γεωργιάδη, όπου τελικά προχώρησαν σε μία γόνιμη συζήτηση δύο ωρών, όπως σημειώνει η κ. Κιόρτεβε: 

«Την Τρίτη, ο Σύλλογος συναντήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, με τον κ. Άδωνη Γεωργιάδη. Του θέσαμε κάποιες επιπλέον προτάσεις για το πώς μπορεί να ελαφρυνθεί η λειτουργία της παθολογικής κλινικής και τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για να προσελκύσουμε παθολόγους. Ο υπουργός ήταν θετικός και αποδέχθηκε σχεδόν το σύνολο των προτάσεων που του θέσαμε. Ο ίδιος μας επιβεβαίωσε ότι οι προτάσεις που του θέσαμε είναι λογικές και ρεαλιστικές και δεσμεύτηκε ότι θα υλοποιηθούν, ωστόσο χρειάζονται χρόνο». 

Σύμφωνα με την κ. Κιόρτεβε, η επόμενη προκήρυξη για παθολόγους στην κλινική του νοσοκομείου Δράμα, «θα γίνει την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου», ελπίζοντας ότι μετά τα οικονομικά κίνητρα, η κατάσταση θα αλλάξει.

«Στο μεταξύ θα έρθουμε σε επικοινωνία με τη Γενική Γραμματεία, στην οποία θα στείλουμε τις προτάσεις για τις θέσεις άλλων ειδικοτήτων που θέλουμε να προκηρύξουμε. Μας δεσμεύτηκαν μία νέα προκήρυξη για τις υπόλοιπες ειδικότητες, καθώς υπάρχουν γιατροί άλλων που ενδιαφέρονται. Αν έρθουν επιπλέον γιατροί στο νοσοκομείο, θα αλλάξει και το κλίμα που υπάρχει και τότε ίσως αυτό βοηθήσει στο να προέλθουν τελικά και παθολόγοι», καταλήγει η κ. Κιόρτεβε.

Ελπίζοντας ότι το νοσοκομείο της Δράμας θα βρει σύντομα γιατρούς που θα πειστούν για μια μετακίνηση τους προς όφελος της μακεδονικής πόλης, στεκόμαστε στο παράδειγμα της πίεσης που μπορεί να ασκήσει μια τοπική κοινωνία αν ενωθεί, συμπαρασύροντας τους φορείς να ευαισθητοποιηθούν. Παράδειγμα που οφείλουν να ακολουθήσουν πλέον και άλλες τοπικές κοινωνίες άφοβα. 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα